ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προετοιμασία της συνάντησης κορυφής με το βλέμμα στην Κίνα

Η αμερικανική στήριξη στο νέο «αμυντικό» δόγμα της Ιαπωνίας ξεχωρίζει στην ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης Κισίντα στον Λευκό Οίκο

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Κισίντα πέρσι τον Μάη στο Τόκιο

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Κισίντα πέρσι τον Μάη στο Τόκιο
Με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση της Κίνας και τα σχέδια ολόπλευρης αναβάθμισης διαφόρων σχημάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή, την Παρασκευή 13/1 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υποδεχθεί στην Ουάσιγκτον τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα.

Στη χτεσινή σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται λόγος για «άνευ προηγουμένου δύναμη της Συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας», ενώ καθόλου τυχαία υπογραμμίζεται ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επαναλάβει την πλήρη υποστήριξή του στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα», όπως και «στην προεδρία της στο G7 και τη θητεία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» είναι το σχέδιο πολεμικής προπαρασκευής που παρουσίασε στα τέλη Δεκέμβρη το Τόκιο, το οποίο χαρακτηρίζει την Κίνα «άνευ προηγουμένου πρόκληση» για την «ειρήνη και τη σταθερότητα» της Ιαπωνίας, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών έως το 2027.

Στη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιερ, αναφέρεται ότι στόχος της συνάντησης Μπάιντεν - Κισίντα είναι «να εκσυγχρονίσουν τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας, να επεκτείνουν τη συνεργασία σε κρίσιμα θέματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις κρίσιμες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της αξιοποίησης και του QUAD (σ.σ. του τετραμερούς σχήματος των δύο χωρών με Ινδία και Αυστραλία), και να αναπτύξουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν ένα μεγάλο εύρος περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», περιλαμβανομένων των προγραμμάτων «παράνομου εξοπλισμού μαζικής καταστροφής» της Βόρειας Κορέας, του «βίαιου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αλλά και της «διατήρησης της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν».

Ολα τα παραπάνω θέματα, βέβαια, αποτελούν κομβικά πεδία στα οποία οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως και οι «δεσμεύσεις» για ολόπλευρη στήριξη της Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος), αξιοποιούνται για την προώθηση σχεδίων δραστικής και πολύμορφης ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, φέρνουν στο προσκήνιο σχεδιασμούς για εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

«Αποστολές» Ράσμουσεν... από την Ουκρανία στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επισκέψεων στην Ταϊβάν από αξιωματούχους και προσωπικότητες του ευρωατλαντικού μπλοκ, στην Ταϊπέι βρέθηκε ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν, όπου συνάντησε την Πρόεδρο, Τσάι Ινγκ-γουέν.

Επαναλαμβάνοντας όσα το Πεκίνο καταγγέλλει ως απειλή στα κυριαρχικά του δικαιώματα, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ταϊβάν για «να δείξω τη σθεναρή υποστήριξή μου στο δικαίωμά σας να αποφασίσετε για το μέλλον της Ταϊβάν εσείς οι ίδιοι». Χαρακτήρισε την Ταϊβάν «ακλόνητη δημοκρατία», η οποία «ανήκει στην οικογένεια των δημοκρατιών του κόσμου» που χρειάζεται να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την «απειλή» που αντιπροσωπεύουν τα «επιθετικά αυταρχικά καθεστώτα».

Η δε Τσάι Ινγκ-γουέν τόνισε πως η Ταϊπέι θα συνεχίσει να αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητές της και να συνεργάζεται με «δημοκρατικούς συμμάχους», στο όνομα της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Να σημειωθεί ότι ο Ράσμουσεν (πρωθυπουργός της Δανίας στο διάστημα 2001 - 2009 και γγ του NATO στο διάστημα 2009 - 2014) το περασμένο φθινόπωρο, αφού συνδιαμόρφωσε με Ουκρανούς αξιωματούχους το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας» για την Ουκρανία - με ΝΑΤΟικούς όρους που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά - είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι «οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να διορθώσουν το πρόβλημα της Ρωσίας», με την Ουκρανία ως «προπύργιο» εναντίον της Μόσχας, κι έτσι τότε «οι ΗΠΑ θα μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην πραγματική παγκόσμια μακροπρόθεσμη πρόκληση: Την Κίνα»...

Σεούλ: «Εξετάζει» αναστολή συμφωνίας «μείωσης εντάσεων» με την Πιονγιάνγκ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σε τροχιά όξυνσης κινείται η αντιπαράθεση και στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Γιουν Σοκ-γελ, δήλωσε ότι εξετάζει την αναστολή της συμφωνίας που είχαν υπογράψει Σεούλ και Πιονγιάνγκ το 2018, αν η Βόρεια Κορέα «προχωρήσει σε νέες προκλήσεις παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας».

Η συμφωνία είχε υπογραφεί στη διάρκεια διμερούς συνάντησης κορυφής, με σκοπό τη μείωση των εντάσεων κατά μήκος των συνόρων των δύο κρατών, με τη δημιουργία θαλάσσιων «ζωνών ασφαλείας». Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν ότι τα δύο μέρη θα «σταματήσουν διάφορα στρατιωτικά γυμνάσια εναντίον του άλλου μέρους κατά μήκος της γραμμής στρατιωτικής οροθεσίας» (χωρίζει τις δύο χώρες).

  • Την επιλογή της Ινδίας να συνεχίσει την ενίσχυση των σχέσεών της με τη Ρωσία υπερασπίστηκε ο υπουργός της των Εξωτερικών, Σ. Τζαϊσανκάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους για «ευθυγράμμιση» στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Απαντώντας σε αρνητικά σχόλια Ευρωπαίων, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η σχέση Ινδίας - Ρωσίας «χτίστηκε ενώ οι δυτικές δημοκρατίες εξόπλιζαν μια στρατιωτική δικτατορία που λέγεται Πακιστάν και αρνήθηκαν στην Ινδία αμυντικά όπλα». Σχετικό σχόλιο έκανε ένας Αυστριακός πολιτικός που «αναρωτήθηκε» αν οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στην Ινδία είναι αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση Μόντι να υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ενταση διαφόρων διεργασιών μετά την επιστροφή Λούλα

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος ετοιμάζει επίσημη επίσκεψη σε ΗΠΑ και Κίνα

Νέα ορμή σε ιμπεριαλιστικά παζάρια και σχεδιασμούς στη Λατινική Αμερική προσθέτει η επιστροφή του σοσιαλδημοκράτη Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα Λούλα στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας, με τον ίδιο, μιλώντας στο Κογκρέσο της χώρας, να υπόσχεται να ξαναρχίσει την προσπάθεια «ολοκλήρωσης» των χωρών της Νότιας Αμερικής, όπως και να ξαναρχίσει «ενεργό και υψηλού επιπέδου» διάλογο με «τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα».

Οπως έγινε γνωστό, ο Λούλα αρχικά θα επισκεφθεί την Αργεντινή, όπου στις 23 και 24 Γενάρη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται επίσημες επισκέψεις στις ΗΠΑ και την Κίνα, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγή της βραζιλιάνικης προεδρίας, για το ταξίδι Λούλα στην Ουάσιγκτον συζήτησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντ. Μπλίνκεν και Μάουρου Βιέιρα. Μάλιστα, πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι εκτός των άλλων εξετάστηκε το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης της κυβέρνησης Λούλα στην προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεων ΗΠΑ - Βενεζουέλας. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συζητήθηκε και αρχές Δεκέμβρη, σε συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Λούλα στη Βραζιλία, όπου ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην ανάγκη να διεξαχθούν στη Βενεζουέλα «δίκαιες» εκλογές, πριν ο Λευκός Οίκος αναγνωρίσει τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο, Ν. Μαδούρο. Σημειώνεται ότι ο Λούλα είχε προσκαλέσει τον Μαδούρο στην ορκωμοσία του, ιεραρχώντας ψηλά την αποκατάσταση των σχέσεων της Βραζιλίας με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα (η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση) να διαλύσει και επίσημα τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε προχτές ότι «η στάση μας απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο δεν έχει αλλάξει. Δεν είναι ο νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας. Αναγνωρίζουμε την Εθνοσυνέλευση του 2015, τον μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το καθεστώς των κυρώσεων και των περιορισμών σε βάρος της Βενεζουέλας παραμένει σε ισχύ».

Στην πραγματικότητα βέβαια τα παζάρια της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Μαδούρο «τρέχουν», ενώ σε μια χαρακτηριστική εξέλιξη η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Chevron» έστειλε την περασμένη Παρασκευή δύο πετρελαιοφόρα στη Βενεζουέλα, το ένα εκ των οποίων θα φορτώσει το πρώτο φορτίο αργού που προορίζεται για τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Από τη μεριά του, ο Μαδούρο δήλωσε την Πρωτοχρονιά ότι η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα έτοιμη να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ «να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας».

ΓΑΛΛΙΑ
Προτεραιότητα η επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών

Αποτελεσματικότερους τρόπους προώθησης των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών που είχε εξαγγείλει ως προτεραιότητά της εξετάζει η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να δηλώνει προχτές ότι «το σχέδιο για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 δεν είναι τοτέμ», αλλά και να ξεκαθαρίζει: «Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο μας για εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έως το 2030».

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα αντιασφαλιστικά της σχέδια, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να εκτονώσει την ανησυχία των εργαζομένων καλλιεργώντας αυταπάτες για «εναλλακτικές» που μελετά για την «εξισορρόπηση του συστήματος», χωρίς βέβαια να αλλάζει η ουσία, ότι σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η νέα συρρίκνωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

«Δεν θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος των εισφορών, δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος εργασίας», πρόσθεσε η πρωθυπουργός, με φόντο σενάρια που κυκλοφορούν διάφορα αστικά επιτελεία περί μη αύξησης των ορίων ηλικίας άμεσα.

Στις 10 Γενάρη ο Μακρόν αναμένεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για το κυβερνητικό σχέδιο. Πάντως, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δεν άφησε περιθώρια παρεξηγήσεων σχετικά με το ποιον θα ωφελήσουν οι νέες ανατροπές.

«Αυτή η χρονιά θα είναι πράγματι η χρονιά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματός μας για τις επόμενες χρονιές και δεκαετίες», ανέφερε. Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές «προειδοποιήσεις» περί «μη βιωσιμότητας» που συνοδεύουν κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο σε όλη την ΕΕ, συνέχισε ότι «πρέπει να εργαστούμε εκ των προτέρων» με στόχο «την ενοποίηση του ασφαλιστικού μας συστήματος με αναδιανομή, που χωρίς αυτό θα απειληθεί, επειδή θα συνεχίσουμε να το χρηματοδοτούμε με πίστωση».

«Χρυσώνοντας το χάπι» για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανέφερε ότι «η επιμήκυνση του εργάσιμου βίου θα είναι προοδευτική, με διαστήματα σχεδόν 10 ετών και δίκαιη»...

Εργοδοτικά και άλλα επιτελεία ζητούν εδώ και χρόνια να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να εφαρμοστούν ανατροπές που έχουν ήδη προχωρήσει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μεταξύ άλλων επικαλούνται το Γαλλικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Συντάξεων, που υπολογίζει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα καταγράψει έλλειμμα ίσο με 0,5% - 0,8% του ετήσιου ΑΕΠ για την επόμενη δεκαετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ