ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσική «ανησυχία» για την κλιμάκωση στο Κόσοβο και την παρέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ

Copyright 2022 The Associated

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στο ίδιο το Κόσοβο και γύρω από αυτό. Βλέπουμε ότι οι κοσοβάρικες αρχές ακολουθούν μια πορεία κλιμάκωσης, ενώ είναι προφανές ότι βασίζονται στην ανοιχτή αλλά και καλυμμένη στήριξη όσων τους φροντίζουν, καταρχάς από την ΕΕ και την Ουάσιγκτον», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλ. Γκρούσκο.

Λίγα 24ωρα μετά την προσωρινή εκτόνωση της μεγάλης όξυνσης των τελευταίων βδομάδων, με την απόσυρση των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει Σέρβοι για σχεδόν έναν μήνα στο βόρειο Κόσοβο, ο Γκρούσκο επέκρινε τη νέα πρόσκληση από την Πρίστινα προς το ΝΑΤΟ για ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στο προτεκτοράτο, αλλά και τις διακηρύξεις του ίδιου του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι όσοι ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση του Κοσόβου θα έπρεπε «να ασκήσουν πίεση για να βρεθεί μια πολιτική λύση» και «για να αναγκάσουν την Πρίστινα να εγκαταλείψει τα φιλοπόλεμα σχέδιά της, που είναι γεμάτα αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και να συμμορφωθούν με όλες τις παλιότερες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας (σ.σ. από το 2013) που προβλέπει την ίδρυση της Ενωσης Σερβικών Δήμων ως κεντρικού στοιχείου για τη λύση του κοσοβάρικου προβλήματος».

Βουλγαρία: Στον «αέρα» και η δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στο μεταξύ, με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα Βαλκάνια, το ρευστό πολιτικό σκηνικό συνεχίζεται σε διάφορες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ στο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) - το οποίο ήρθε δεύτερο στις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη - με εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Νικολάι Ντενκόφ θεωρείται κάτι παραπάνω από αμφίβολο ότι θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι το GERB, που ήρθε πρώτο στις εκλογές του Οκτώβρη, δεν κατόρθωσε τον περασμένο μήνα να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης «τεχνοκρατών». «Δέχομαι τη δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με πλήρη επίγνωση ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή, θα έλεγα σχεδόν ανέφικτη», είπε ο Ντενκόφ, για να προσθέσει ότι «παρά ταύτα, γνωρίζουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Αν το PP αποτύχει κι αυτό να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Ράντεφ μετά θα δώσει την τρίτη εντολή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το οποίο έχει εκφράσει μια σειρά επιφυλάξεις για τη μεγαλύτερη «ευθυγράμμιση» της Σόφιας στην ευρωατλαντική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων το BSP είχε διαφωνήσει και με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Πάντως, τις διεργασίες μαρτυρούν διάφορες δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε η Ντενίτσα Σάτσεβα, στέλεχος του κεντροδεξιού GERB, ότι «θα στηρίξουμε τη δημιουργία υπουργικού συμβουλίου με την τρίτη εντολή (σ.σ. που θα πάρει το BSP) ακόμα και χωρίς τη δική μας συμμετοχή».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προβλέψεις μείωσης του βρετανικού ΑΕΠ αντίστοιχης με του ρωσικού...

Αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας «Goldman Sachs» προέβλεψαν χθες ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας μπορεί να μειωθεί το 2023 όσο και αυτό της εμπόλεμης Ρωσίας, που αντιμετωπίζει μπαράζ από πακέτα κυρώσεων...

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1,2% το 2023, ενώ στη Ρωσία προβλέπεται μείωση κατά 1,3%.

Η προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ της Βρετανίας θεωρείται η μεγαλύτερη στις 10 πρώτες οικονομίες στον κόσμο.

Η Ιταλία πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Financial Τimes» μεταξύ οικονομολόγων, θεωρείται αντικειμενικά η χώρα της Ευρωζώνης που «κινδυνεύει περισσότερο από ένα ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της». Το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 145% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αυξάνουν και το κόστος δανεισμού στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη βδομάδα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανέβηκε κατά 4,6%, τετραπλασιάζοντας σχεδόν το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Είναι δε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.

Στο μεταξύ η Ρωσία αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές Ενέργειας στις ασιατικές αγορές. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Ν. Σουλγκίνοφ προέβλεψε χθες ότι οι ρωσικές εξαγωγές ρεύματος στην Κίνα και στη Μογγολία θα αυξηθούν κατά 20% μέχρι το τέλος του 2023. Εκτιμήσεις που αποδίδονται στη ρωσική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «Inter RAO» αναφέρουν ότι η Ρωσία εξήγαγε το 2022 στην Κίνα ηλεκτρικό ρεύμα ποσότητας - ρεκόρ που έφτασε τα 4,5 δισ. κιλοβατώρες.

Μεγάλη αύξηση στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Πάντως, τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές Ενέργειας, η ρευστότητα των εξελίξεων της διεθνούς οικονομίας, καθώς και το μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, φαίνεται πως ανάγκασαν πέρυσι τις Κεντρικές Τράπεζες αρκετών χωρών να στραφούν στην «ασφαλή» επένδυση της αγοράς χρυσού.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες αναφέρουν ότι εντός του 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 673 τόνους χρυσού, εκ των οποίων οι 400 αγοράστηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Τη μερίδα του λέοντος στις αγορές χρυσού είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο.

Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι οι αγορές χρυσού πέρυσι από τις Κεντρικές Τράπεζες ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και 55 χρόνια.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεδρίαση στον ΟΗΕ για την ισραηλινή πρόκληση στην Ιερουσαλήμ

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε προχτές η προκλητική εμφάνιση του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στην πλατεία Τεμενών του Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας.

Οι δύο χώρες ζήτησαν να συγκληθεί δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και όχι για να εκδοθεί κάποια καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ισραήλ.

Προχτές αργά το βράδυ, μετά την Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στον χώρο όπου βρίσκεται το τέμενος, μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν συμβολικά μία ρουκέτα εναντίον του Ισραήλ, που κατέπεσε μέσα στον θύλακα δίχως να προκαλέσει ζημιές ή θύματα.

Νωρίτερα στις σφοδρές αντιδράσεις πολλών χωρών προστέθηκε και εκείνη της Γερμανίας, που απηύθυνε έκκληση «να αποτραπούν οι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις». Ο Γερμανός πρέσβης στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε σε δήλωσή του πως το στάτους κβο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους». Κατέληξε δε προτρέποντας «όλους να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις». Στην πραγματικότητα βέβαια οι Παλαιστίνιοι δέχονται συνεχείς επιθέσεις και προκλήσεις από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, τόσο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και ειδικότερα στην πλατεία των Τεμενών.

Η Ρωσία δηλώνει «παρούσα»

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Βλ. Σαφρόνκοφ, εξέφρασε χτες την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) που παραμένει ουσιαστικά ανενεργό εδώ και χρόνια, κύρια με ευθύνη των ΗΠΑ.

«Δεν είναι απόφαση δική μας να τερματίσουμε τον διάλογο στο πλαίσιο του Κουαρτέτου. Ομως ακόμη και υπό τη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα, παραμένουμε έτοιμοι για συλλογική δουλειά. Θα πρέπει να αποφασίσουν. Στο μεταξύ, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε πλήρη σύνθεση, στη βάση στενής αλληλεπίδρασης με όλες τις χώρες της περιοχής», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ».

Είναι η δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο που η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να διευκολύνει την επανεκκίνηση μίας ειρηνευτικής διαδικασίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, μετά τη σχετική πρόταση που απηύθυνε την Τρίτη στον Ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, κατά την πρώτη τους επικοινωνία με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του πρώτου στη νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

ΗΠΑ
Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στην εταιρεία «Salesforce»

Ενα ακόμα τεχνολογικό μονοπώλιο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του για μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας λογισμικού και υπηρεσιών «νέφους» (cloud) «Salesforce» ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να απολυθεί το 10% του προσωπικού. Η «Salesforce» είχε έως τον Γενάρη του 2022 73.541 υπαλλήλους.

Τους τελευταίους μήνες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων τα γνωστά μονοπώλια «Amazon», «Meta Platforms» (μητρική εταιρεία του Facebook), «Twitter», προχωρούν στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων.

Στο μεταξύ στη Βρετανία συνεχίζονται οι απεργίες εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους. Εκατοντάδες μέλη του συνδικάτου GMB, που δουλεύουν σε αποθήκη της «Amazon» στο Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία, αποφάσισαν να απεργήσουν στις 25 Ιανουαρίου, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αξιοπρεπείς αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς τους.

Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο χιλιάδες σιδηροδρομικοί ξεκινούν νέα διήμερη απεργία και ακολουθούν από βδομάδα εκπαιδευτικοί, οδηγοί ασθενοφόρων και εργαζόμενοι σε οδικά δίκτυα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ