ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα στήριξης για θέρμανση και ρεύμα στη Δυτική Μακεδονία

Ερώτηση για το κόστος θέρμανσης και τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης στη Δυτική Μακεδονία

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι στις περιοχές των νομών της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά), αφού επωμίζονται το τεράστιο κόστος της θέρμανσης, τη στιγμή που στις περιοχές τους ο χειμώνας διαρκεί έως και εννέα μήνες, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτός από τις πολύ υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και αέριο, υπάρχει επίσης έλλειψη σε καυσόξυλα και πέλετ, τα οποία βέβαια όπου υπάρχουν είναι επίσης πανάκριβα.

Παράλληλα, ο λαός της περιοχής είναι αντιμέτωπος και με το τεράστιο κύμα ακρίβειας στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που σαρώνει όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στη Δυτική Μακεδονία η ανεργία βρίσκεται σχεδόν στο 20%.

Η επιζήμια και επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων κατάσταση δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία ούτε προέκυψε ξαφνικά μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οφείλεται στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, και στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που οδήγησε σε κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων με άμεσο αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να βρίσκονται σε ένδεια και ανεργία.

Είναι αποτέλεσμα δηλαδή των στρατηγικών επιλογών ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που μόνο στόχο έχουν να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ παρεμβαίνει είτε με μέτρα - κοροϊδία, όπως τα ψίχουλα των pass για την Ενέργεια ή το «καλάθι του νοικοκυριού», είτε με μηχανισμούς κυρώσεων που τροφοδοτούν νέες ανατιμήσεις, δίνοντας το ελεύθερο στα μονοπώλια της Ενέργειας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν είτε από το αέριο και το πετρέλαιο είτε από το εισαγόμενο LNG, προεξοφλώντας ότι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να παγώνουν.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι μαζικοί φορείς της περιοχής, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες διεκδικούν μέτρα προστασίας και ανακούφισης.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε την Ερώτηση:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αιτήματα:

- Να μην υπάρχει καμιά διακοπή ρεύματος, ιδιαίτερα μέσα στον βαρύ χειμώνα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με ειδική μέριμνα για τα σχολεία.

- Να υπάρξει γενναία αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης για όλα τα είδη θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες της Δυτικής Μακεδονίας, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΦΠΑ για την τιμή του ρεύματος και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ σε καύσιμα.

- Να επεκταθεί το δίκτυο της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλους οικισμούς της περιοχής, να συνεχίσει η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης και να αξιοποιηθούν άμεσα όλες οι πηγές Ενέργειας, όπως του λιγνίτη, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης για τις ανάγκες του λαού

Κινητοποίηση την Κυριακή έξω από το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση επαναλειτουργία του κτιρίου του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» ως δομής Υγείας, απαίτησαν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από τον περιφραγμένο χώρο, όπου μέχρι το 2013 λειτουργούσε το Νοσοκομείο «Παναγία», αναδεικνύοντας την απαίτηση του λαού της περιοχής για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επαναλειτουργία του κτιρίου ως δημόσιας δομής Υγείας, κόντρα στα σχέδια για αξιοποίησή του ως πεντάστερου ξενοδοχείου ή εμπορικού κέντρου.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αλλαγή των όρων χρήσης του, από χώρος περίθαλψης σε χώρο χρήσης Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για τους όρους δόμησης και χρήσης του ακινήτου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του ομίλου «Euromedica» και η διαχείρισή του έχει περάσει σε fund.

Στο μεταξύ, ακόμα δύο οικόπεδα επί της οδού Θ. Σοφούλη, που ήταν χαρακτηρισμένα για χρήση πρασίνου και αθλητισμού, οδεύουν προς τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση, επειδή δεν διεκδικήθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωσή τους από τον δήμο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που οι ιδιοκτήτες του προχωρούν στην ανέγερση πολυκατοικίας στο συγκεκριμένο σημείο και ένα οικόπεδο - πάρκο, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας στην ακτή Ντοβίλ, που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών.

Σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς καταγγέλλουν ότι το έγκλημα εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου προχωρά με τις πλάτες του δήμου.

Θυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του λαού της.

Ακόμη, αναδεικνύουν ότι η ζωή τους, η υγεία τους, τα σχολεία των παιδιών τους και οι χώροι που παίζουν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετριούνται σύμφωνα με το ενδιαφέρον των διαφόρων επενδυτών, αλλά σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, όπως του Συλλόγου Πολιτών Κελλάριου Ορμου, της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων αυτών «ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μπουμπουλίνα», σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή, τον Γιώργο Χαβατζά, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Βικέντιο Αντωνάκη, δημοτικό σύμβουλο Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαιρέτισε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν στον λαό η υποβάθμιση και η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, στην ανάγκη να δημιουργηθούν δημόσιες δομές Υγείας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, η οποία έρχεται με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα και αυτήν την περίοδο.

Την Πέμπτη η κηδεία του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» Φώτη Κοντόπουλου

Στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο της Πετρούπολης

Την Πέμπτη στις 3 μ.μ., στο νεκροταφείο της Πετρούπολης, συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι θα πούμε το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Φώτη Κοντόπουλο, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, έχοντας παλέψει γενναία με τον καρκίνο.

Γεννημένος στην Αθήνα τον Ιούλη του 1975, ο Φώτης οργανώθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στην ΚΝΕ. Τελειώνοντας μια ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας, έκανε τα πρώτα του βήματα ως συντάκτης του «Ριζοσπάστη», αρχικά στο τμήμα της Νεολαίας και στη συνέχεια στο Ελεύθερο και στο Οικονομικό ρεπορτάζ.

Στον «Ριζοσπάστη» παρέμεινε μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του, έχοντας προσφέρει για 28 χρόνια στην εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα θέματα της Οικονομίας, παρακολουθούσε για την εφημερίδα και τη συνδικαλιστική δράση των βιοπαλαιστών ΕΒΕ.

Ο Φώτης ήταν παντρεμένος με την Ελένη Τζιβρά, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό του Σπύρου Τζιβρά, αδερφού της Ελένης, ο οποίος εργάζεται ως εικονολήπτης στο πόρταλ «902.gr.

Στη μνήμη του Φώτη Κοντόπουλου η ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» προσφέρει στο Κόμμα 600 ευρώ.

Επίσης στη μνήμη του Φώτη Κοντόπουλου, που τόσο νέος, τόσο απροσδόκητα και άδικα «έφυγε» από τη ζωή, ο Γιώργος Κακουλίδης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ! Ρήγμα στην αντιλαϊκή πολιτική, ανοίγοντας τον δρόμο για καλύτερη ζωή» οργανώνουν οι ΚΟΒ Ανω και Κάτω Τούμπας της Τομεακής Επιτροπής Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ως εξής:

Η ΚΟΒ Ανω Τούμπας αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η ΚΟΒ Κάτω Τούμπας την Κυριακή 15/1 στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η ΤΕ Δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες με το κάλεσμα της ΚΕ ως εξής:

Σήμερα Τρίτη:

- Στις 11.30 π.μ. σε εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης στην καθαριότητα, στο εργοτάξιο της Τούμπας στην οδό Πυλαίας.

- Στις 7.30 μ.μ. σε εμπορικά καταστήματα στην οδό Λαμπράκη στην Ανω Τούμπα.

- Στις 6.30 μ.μ. σε πάρκα στην Τριανδρία.

Αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά στην οδό Κλεάνθους στην Τούμπα.

Περιοδείες σε εμπορικά καταστήματα στην Πάτρα

Περιοδείες σε εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, όπου θα έχουν συζητήσεις με τους επαγγελματίες, θα πραγματοποιήσουν μέλη του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 12 Γενάρη, στο πλαίσιο της σχετικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΤΕ Αχαΐας του Κόμματος.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη:

Από τις 10.30 π.μ. περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, με επικεφαλής τον Χάρη Βουρδουμπά, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Πέμπτη 12 Γενάρη:

Από τις 10.30 π.μ. περιοδεία στα καταστήματα του Νότιου Διαμερίσματος (οδούς Ακρωτηρίου, Ευβοίας και Ανθείας) και από τις 6 μ.μ. στα καταστήματα της περιοχής της Αγυιάς, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος ΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ