ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ερχεται «δύσκολο δίμηνο» αλλά ούτε λόγος για μέτρα από την κυβέρνηση

Αρρώστησε ένας εργαζόμενος και έκλεισε το φαρμακείο στο «Μεταξά»!

«Μπουρλότο» στη λειτουργία του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου λόγω ασθένειας ενός εργαζόμενου

EUROKINISSI

«Μπουρλότο» στη λειτουργία του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου λόγω ασθένειας ενός εργαζόμενου
Για ένα «δύσκολο δίμηνο» προειδοποιεί η κυβέρνηση τον λαό λόγω της έξαρσης των ιώσεων, καλώντας τον ουσιαστικά να τα βγάλει πέρα με τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, που η πίεση σε αυτά εντείνεται από την ανυπαρξία δημόσιας και δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και με τα άδεια από στοιχειώδη και αναγκαία σκευάσματα ράφια και συρτάρια των φαρμακείων. Χθες ο υπουργός Υγείας σε συνεντεύξεις του επανέλαβε τα περί «ετοιμότητας του ΕΣΥ» και μέτρων ...«αν χρειαστεί», που κι αυτά θα είναι μπαλώματα.

Ούτε το φαρμακείο του «Μεταξά» δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω της υποστελέχωσης

Μία ακόμα είδηση αναδεικνύει την εγκληματική γύμνια των δημόσιων μονάδων Υγείας, καθώς η κυβέρνηση, που τις προηγούμενες μέρες διαλαλούσε παντού ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με την τροφοδοσία των φαρμακείων των νοσοκομείων σε φάρμακα, απ' ό,τι φαίνεται δεν υπολόγιζε τις ελλείψεις προσωπικού: Από την περασμένη Δευτέρα το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, το «Μεταξά», έχει μείνει χωρίς φαρμακείο επειδή αρρώστησε ο ένας και μοναδικός εργαζόμενος σε αυτό!

Το Φαρμακευτικό Τμήμα του νοσοκομείου είναι επιφορτισμένο τόσο με τις παραγγελίες φαρμάκων, την καθημερινή διάθεσή τους σε όλες τις κλινικές και τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής των νοσηλευόμενων, όσο και με τον έλεγχο και την παρασκευή των σχημάτων για τις χημειοθεραπείες καθημερινά. Παρά την κρίσιμη σημασία του, το τμήμα αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης ήδη από το 2019. Σήμερα έχει απομείνει με έναν και μοναδικό μόνιμο φαρμακοποιό, ο οποίος την περασμένη βδομάδα νόσησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να φορτωθεί όλη η λειτουργία του σε επικουρική εργαζόμενη η οποία είχε μετακινηθεί προσωρινά από το «Τζάνειο». Η εργαζόμενη «εξαναγκάστηκε να δουλέψει αν και ήταν και η ίδια άρρωστη με πυρετό, κάτω από συνθήκες έντονου άγχους», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο κόμπος έφτασε στο χτένι καθώς η μετακίνηση της εργαζόμενης ανακλήθηκε και έπρεπε να επιστρέψει στο «Τζάνειο». Ετσι, από τη Δευτέρα δεν υπάρχει φαρμακοποιός στο νοσοκομείο, με συνέπεια να ειδοποιούνται ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ειδικά για ογκολογικούς ασθενείς.

«Στη βάση της ακραίας υποστελέχωσης ούτε να νοσήσει δεν μπορεί κανένας, αφού οι απουσίες λόγω COVID άρκεσαν για να μείνει πλήρως ακάλυπτο το κομβικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου», σχολιάζει ο Σύλλογος και απαιτεί την άμεση στελέχωση του Φαρμακευτικού Τμήματος με τον απαραίτητο αριθμό φαρμακοποιών, «με την πρόσληψη τουλάχιστον τριών ατόμων, δύο ακόμα βοηθών φαρμακοποιών, ενός ακόμα παρασκευαστή και ενός ακόμα διοικητικού υπαλλήλου» προκειμένου να είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του.

ΚΟ Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ: Το «κερασάκι στην τούρτα» των ελλείψεων

Την παραπάνω διεκδίκηση στηρίζουν οι ΚΟ Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή τους προς τον λαό της πόλης τονίζουν ότι η υπολειτουργία του «Μεταξά» είναι το «κερασάκι στην τούρτα» της άσχημης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είτε αναζητώντας φάρμακο για τις ιώσεις που θερίζουν, ειδικά στα σχολεία, είτε με τα λιγοστά Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ στην περιοχή, που είναι υποστελεχωμένα, με ελλείψεις ειδικοτήτων και εξοπλισμού.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν ότι αυτή η εγκληματική πολιτική σε βάρος και των καρκινοπαθών έχει ονοματεπώνυμο: «Εμπορευματοποίηση της Υγείας και των φαρμάκων!

Εγκλημα με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που ψήφισε πρόσφατα τον απαράδεκτο νόμο για τη Δευτεροβάθμια Υγεία. Και με την υπογραφή και των προηγούμενων κυβερνώντων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ολοι αυτοί σε σκυταλοδρομία ενέτειναν την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, στήριξαν τα κέρδη των ιδιωτικών μεγαλοκαρχαριών της ιδιωτικής Υγείας, των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν "κόστος" την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη στελέχωση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τον λαό να μη δείξει καμία ανοχή απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική, αντίθετα με δυνατό το ΚΚΕ να δυναμώσει ο αγώνας για την επαναλειτουργία του φαρμακείου στο «Μεταξά» και για τη συνολική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, για φάρμακο δωρεάν για τον λαό, για να καταργηθούν οι «παράλληλες εξαγωγές» πλήρως και για πάντα, αλλά και να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μόλις οκτώ οι κλίνες ΜΕΘ για παιδιά!

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές της Κεντρικής Μακεδονίας

«Οι διακομιδές παιδιών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, λόγω ανυπαρξίας ΜΕΘ Παίδων, δείχνουν την πλήρη αποτυχία του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, καθώς και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει». Τα παραπάνω σημειώνει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις παιδιατρικές κλινικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και 2 στη Μονάδα Λοιμώξεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αναδεικνύει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των Παιδιατρικών Τμημάτων σε μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να προστατευτούν η ζωή και η υγεία των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη και να λειτουργήσουν ΜΕΘ και στα περιφερειακά νοσοκομεία ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχα, να ενισχυθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και να ανοίξουν νέες, ώστε να υπάρξει έμφαση στην πρόληψη αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, που υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Υγεία - Πρόνοια. Αυτή η πολιτική έκλεισε νοσοκομειακές μονάδες και συνέχισε την υποχρηματοδότηση των υπόλοιπων, σε σημείο που να μαστίζονται από δραματική υποστελέχωση. Αλλωστε, όπως καταγγέλλουν οι φορείς των υγειονομικών, ειδικά το εκρηκτικό πρόβλημα με την ανεπάρκεια των ΜΕΘ Παίδων, οι οποίες έφταναν πολύ συχνά 100% πληρότητα, υπήρχε και πριν την πανδημία.

Αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μία να εξοικονομεί κρατικούς πόρους, για να χρηματοδοτεί άμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη να ανοίγει τον δρόμο για κερδοφόρες επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας - Πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος αλλά και αξιοποιώντας τις ίδιες τις δημόσιες δομές για την αύξηση των εσόδων. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, που οδηγεί σε νέα υποβάθμιση των νοσοκομείων, θα κοστίσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξουν νέα έξαρση λοιμώξεων και αύξηση των υγειονομικών αναγκών τόσο των παιδιών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού».

Προσθέτει δε ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχονται πλήρεις, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Υπάρχουν η επιστημονική γνώση, η τεχνογνωσία και το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό για να τις βάλει σε κίνηση. Το εμπόδιο είναι το κυνήγι του κέρδους και όσοι το υπηρετούν. Το ΚΚΕ αναδεικνύει διαχρονικά τα δραματικά κενά, καθώς και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Ο λαός και το οργανωμένο κίνημα πρέπει να βάλουν αυτές τις αιτίες στο στόχαστρο και να καταδικάσουν πολιτικά τους ενόχους. Ο λαός μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα και να κατακτήσει την Υγεία - Πρόνοια που αντιστοιχεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής

Με μια επιστολή - κόλαφο καταγγέλλει τις τραγικές ελλείψεις. Συλλαλητήριο στις 16/1 για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καταγγέλλοντας με μια επιστολή της - γροθιά στο στομάχι τις τραγικές ελλείψεις και τη συνολική απαξίωση του δημόσιου τομέα Υγείας.

«Είναι μία πορεία και μία διαδικασία των τελευταίων χρόνων, που βλέπω να υποβαθμίζεται συνεχώς η δουλειά μου, να καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα, να μην μπορώ να κάνω στους ασθενείς μας αυτά που πρέπει να κάνω. Να με βάζουν να κάνω πράγματα που δεν ξέρω να κάνω και να θέτω σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών», κατήγγειλε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής. «Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες», αναφέρει μεταξύ άλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι της χρωστούνται 170 μέρες κανονικής άδειας (!), που ακόμα κι αυτές η Διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να τις της δώσει με την παραίτησή της.

Σημειώνεται ότι την κίνησή της έχουν ακολουθήσει και άλλοι γιατροί και υγειονομικοί του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τα ίδια προβλήματα, ενώ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία, μετά από στάση εργασίας, γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου, άλλων μαζικών φορέων της περιοχής στο Ρέθυμνο, ζητώντας ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την παραίτηση και τις καταγγελίες, σωματεία και φορείς του κινήματος καλούν σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα 16 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο Ρεθύμνου, ζητώντας την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ τονίζει ότι οι παραιτήσεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Αναδεικνύει ότι πρόκειται για τη «φυσική εξέλιξη της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης του υγειονομικού προσωπικού. Είναι απόρροια μιας διαχρονικής απαξίωσης, υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα του ΓΝΡ. Είναι η έκφραση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας».

Και σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που η παθολογική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, που η λίστα αναμονής στα χειρουργεία είναι τεράστια και που ο λαός βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να «βρει την υγειά του», «οι επιχειρηματίες της Υγείας θησαυρίζουν και στην πόλη μας, προχωράνε σε νέες επενδύσεις.

Δεν χωράνε εδώ μεγάλα και θλιμμένα λόγια, δεν χωράνε λογικές "να χειροκροτήσουμε τους ήρωες υγειονομικούς" της ΝΔ, ούτε "θα λογαριαστούμε μετά" του ΣΥΡΙΖΑ. Η διακυβέρνηση του ενός έκοβε και του άλλου έραβε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι ένοχοι!».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου με μόνιμες προσλήψεις, να δοθούν οι άδειες και τα ρεπό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να λειτουργήσουν με επάρκεια όλα τα τμήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ