ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με δυνάμωμα του αγώνα και της αλληλεγγύης απαντούν στην ανεργία και το ξεσπίτωμα

Την Κυριακή 15 Γενάρη η μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων στη Λάρυμνα

Στη μάχη για την οργάνωση της σύσκεψης συνδικάτων και φορέων την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα, ρίχνονται μέλη της διοίκησης των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, προετοιμάζοντας παράλληλα την κλιμάκωση του αγώνα τους για τη διασφάλιση της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας τους.

Με δεδομένο ότι τέλος Γενάρη λήγουν οι συμβάσεις τους και οδηγούνται στο ταμείο ανεργίας και το ξεσπίτωμα, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους ετοιμάζονται για μία ακόμη μεγάλη αναμέτρηση με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πάνω στο χαλί της απαξίωσης που έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέσα από την σύσκεψη της Κυριακής επιδιώκουν να ενημερώσουν για τις εξελίξεις και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τις προτάσεις τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα επιδιώκουν να πάρουν δύναμη από τα «ταξικά αδέλφια» τους, την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη για τη συνέχιση του αγώνα και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν με συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28 Γενάρη.

«Η στάση μας θα κρίνει τις εξελίξεις»

Στην κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να παραμείνει ψηλά η σημαία του αγώνα, αναφέρθηκε χτες ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι με τη στάση και την αποφασιστικότητά τους έχουν την δύναμη να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο Π. Πολίτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και συζήτησης που έγινε το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του κινηματογράφου του οικισμού, προσδιόρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασύρονται από τις προσδοκίες και το κλίμα επανάπαυσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, αλλά να παραμείνουν σταθεροί, συσπειρωμένοι στο σωματείο και να ακολουθήσουν μέχρι τέλους τον δρόμο του αγώνα, μέσα από τον οποίον πέτυχαν να παραμένουν μέχρι σήμερα στις εργασίες και τα σπίτια τους.

Τόνισε επίσης ότι μπροστά στην ανεργία που περιμένει όλους τους εργαζόμενους στις 31 Γενάρη, η μόνη απάντηση είναι κλιμάκωση του αγώνα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην εργασία τους και η δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθούν και ποια θα είναι η έκβαση των διαγωνισμών εκποίησης.

Προσδιόρισε μάλιστα πως το γεγονός ότι τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι του 2022 για να καλυφθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τον Δεκέμβρη διατέθηκαν στην ειδική εκκαθάριση πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι η ΛΑΡΚΟ, ακόμη και κλειστή, έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, ενώ επισήμανε ότι με την αξία του νικελίου να φτάνει στις 30.000 ευρώ, οι δυνατότητες αυτές πολλαπλασιάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παναγιώτης Πολίτης κάλεσε τους εργαζόμενους να ριχτούν στη μάχη της προετοιμασίας της σύσκεψης της Κυριακής και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «τον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε, δεν τον εγκαταλείπουμε».

Να σημειώσουμε ότι στην ενημέρωση που έγινε το πρωί της Τρίτης στον κινηματογράφο του οικισμού της ΛΑΡΚΟ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου, εκφράζοντας τη στήριξη στη νέα φάση του αγώνα που δίνουν, ενώ στο σωματείο άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα συμμετοχής στη σύσκεψη από σωματεία και φορείς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Πανελλαδική απεργία στις 17 Γενάρη για μέτρα προστασίας

Διεκδικητική αγωνιστική απάντηση με αφορμή τον θάνατο ανασφάλιστης εργαζόμενης σε απορριμματοφόρο στο Ξυλόκαστρο

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ την Τρίτη 17 Γενάρη, με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στον δήμο Ξυλόκαστρου, το οποίο ήρθε να αναδείξει για άλλη μια φορά τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προωθώντας την επιχειρηματική δράση και τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο. Συνθήκες που ευδοκιμούν από το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, τη γενίκευση των μορφών προσωρινής απασχόλησης, την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το χτύπημα βασικών δικαιωμάτων, π.χ. με τον αποκλεισμό ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κ.λπ. Οροι που με τη σειρά τους οδηγούν στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ακόμα και σε φαινόμενα «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, όπως με την εργαζόμενη μητέρα 5 παιδιών η οποία βρήκε τραγικό θάνατο μετά τη σύγκρουση οχήματος με το απορριμματοφόρο στο Ξυλόκαστρο.

ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Ανυποχώρητοι στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι και τα τέλη Γενάρη.

Την Παρασκευή 13 και τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στις 8 π.μ., καλούν σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς τότε είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν προσφυγές που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» ενάντια στις παράνομες απολύσεις και στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία.

Την Παρασκευή 13 Γενάρη εκδικάζονται οι εργατικές προσφυγές ενάντια στις παράνομες και εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων μελών του Σωματείου.

Τη Δευτέρα 16 Γενάρη θα εκδικαστεί και η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων κατά των ιδιοκτητών και της διεύθυνσης της «Μαλαματίνας», ενάντια στην παράνομη πρόσληψη επτά εργαζομένων για τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΠΑΜΕ
Στις 20 Γενάρη η εκδήλωση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με αυτό το θέμα οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία. «Το ΠΑΜΕ επαναφέρει το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων, διότι η ακρίβεια και η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πίεση του εργατικού εισοδήματος απαιτούν νέες πρωτοβουλίες, πιο συντονισμένες», σημειώνεται στο κάλεσμά του.

Στο έδαφος της εκτίναξης των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και των συνεχών περικοπών στις οποίες τα νοικοκυριά υποβάλλουν τις ανάγκες, το ΠΑΜΕ στηλιτεύει τα ψίχουλα που υπόσχεται προεκλογικά η κυβέρνηση όσον αφορά τους μισθούς. «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στον σχεδιασμό δράσης, στον δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, από τον συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ