ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΒ ΓΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στην οικογένεια προσφύγων που ξεσπιτώνεται

Από την περσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενωμένοι»
Από την περσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενωμένοι»
Την αλληλεγγύη της σε οικογένεια προσφύγων από το Κονγκό η οποία διώχνεται από το σπίτι όπου διαμένει, μετά από απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα στέγασης «Εστία», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Γούβας της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει:

«Οικογένεια προσφύγων - αιτούντων άσυλο από το Κονγκό με τέσσερα παιδιά εκδιώκεται από το σπίτι της στη Γούβα, για να μεταφερθεί σε καμπ προσφύγων στη Λάρισα, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σταμάτησε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων EΣΤΙΑ ΙΙ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο πατέρας της οικογένειας χάνει τη δουλειά του, τα δύο παιδιά σταματάνε το σχολείο και όλη η οικογένεια εγκλωβίζεται σε μία από τις απαράδεκτες δομές προσφύγων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε μία άτυπη φυλακή δηλαδή, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένα ούτε τα στοιχειώδη.

Ηδη ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου του παιδιού και άλλοι φορείς και κάτοικοι της γειτονιάς έχουν κινητοποιηθεί, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, για να μην ξεσπιτωθεί η οικογένεια.

Αυτό το άγριο περιστατικό είναι ένα μόνο δείγμα των τραγικών αποτελεσμάτων της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων. Δείχνει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την υποκριτική ευαισθησία τους για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και τις "αξίες της αλληλεγγύης"...

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν την πολιτική εμπορευματοποίησης των αναγκαίων υπηρεσιών για την προστασία των προσφύγων, για να θησαυρίζουν ιδιώτες και ΜΚΟ μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια. Μέσα στη μέγγενη της αυξομείωσης των πακέτων χρηματοδότησης τα προγράμματα ανοιγοκλείνουν, οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ δένονται στην ομηρία των συμβάσεων ή απολύονται, οι ξεριζωμένοι μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι. Ετσι ακριβώς συνέβη και με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα και μέτωπο πάλης όλο τον λαό, Ελληνες και ξένους εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, απέναντι στον κοινό εχθρό που τους συνθλίβει.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη για τα δικαιώματα και την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση της ΤΟ Α' Αθήνας στις 22/1 για τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών.

Διεκδικούμε:

- Να προστατευτούν οι άνθρωποι που μέχρι τώρα διέμεναν στα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν άστεγοι και χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης.

- Να κλείσουν όλες οι υπερδομές - φυλακές και να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας για την υποδοχή των ξεριζωμένων. Να δημιουργηθούν συστήματα υποδοχής και ένταξης με αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων, σε συνδυασμό με τα παράλληλα αναγκαία μέτρα υποστήριξης, με ευθύνη του κράτους.

- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και έκδοσης των αδειών διαμονής και διαβατηρίων και να πάψει αυτό το καθεστώς ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων.

- Να πάψουν οι συνεχείς μετακινήσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και να εξασφαλίζονται η απρόσκοπτη εγγραφή και η φοίτησή τους στις σχολικές μονάδες.

- Να εξασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δημόσιων σχολείων με εκπαιδευτικούς τμημάτων υποδοχής, διερμηνείς, ψυχολόγους».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα δημόσια κτίρια

Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά και δημοτικά κτίρια και οι χώροι στέγασης υπηρεσιών και δομών, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Μυτιλήνης, με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στη Λέσβο.

Οπως αναφέρει, «η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή μας ξανάφερε στην επικαιρότητα τις μεγάλες ανάγκες αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, οι οποίες απαιτούν έργα που απουσιάζουν σταθερά από τα τεχνικά προγράμματα των δήμων εδώ και χρόνια.

Προβάλλει άμεση ανάγκη, έστω και τώρα, να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια και του δήμου Μυτιλήνης, τα δημοτικά κτίρια, οι χώροι όπου στεγάζονται υπηρεσίες και δομές, να προχωρήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ 3 ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Διακοπή για την πρώτη δίκη και απολογία με υπόμνημα

Για 31 Γενάρη διακόπηκε χτες η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο που κατηγορείται για τη δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας και η πρόεδρος όρισε τις επόμενες συνεδριάσεις για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη.

Η δίκη διακόπηκε επειδή η 34χρονη απολογούνταν στην ανακρίτρια και για τη δικογραφία, που αφορά τον θάνατο και των άλλων δύο μικρότερων κοριτσιών της, της Ιριδας 6 μηνών και της Μαλένας 3,5 χρόνων, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή. Η κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα διαβάστηκε από την ανακρίτρια και στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από την ανακρίτρια.

Βασικοί άξονες του υπομνήματος, που είναι και η υπερασπιστική της γραμμή είναι ότι είναι αθώα, ότι τα παιδιά της δεν δολοφονήθηκαν, αλλά πέθαναν από παθολογικά αίτια και αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα, που κάνει λόγο για ασφυξία ως αιτία θανάτου. Ο συνήγορός της Αλ. Κούγιας έχει ζητήσει να καταθέσουν στην ανακρίτρια κάποιοι ιατροδικαστές, για να υποστηρίξουν τη θέση τους ότι τα παιδιά δεν κατέληξαν μετά από εγκληματική ενέργεια.

Επίσης, ο Αλ. Κούγιας ανέφερε πως η απολογία της διεκόπη από την ανακρίτρια για την οποία τόνισε ότι κρατάει μεροληπτική στάση και και κατέθεσε αίτηση εξαίρεσής της. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ο συνήγορος είχε καταθέσει πάλι αίτηση εξαίρεσης της 35ης ανακρίτριας Ευγενίας Τζωρτζάτου που κρίθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Ο συνήγορος είπε ακόμα ότι έπρεπε να αποχωρήσει για να κάνει τις ακτινοθεραπείες λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και σε δήλωσή του επανέλαβε ότι πρόκειται «για τη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην κατηγορούμενη «ετέθησαν ερωτήματα σε επίπεδο κουτσομπολιού. Γι' αυτά που κατέθεσαν οι ιατροδικαστές, καμία ερώτηση. Ζήτησα κι έκανα μια δήλωση στην ανακρίτρια, της είπα ότι αποδεικνύει τη μεροληπτικότητά της και πως μετά τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, αρνήθηκε την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους».

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
Ληστεία σε σπίτι επιχειρηματία

Χτες τα ξημερώματα σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε σπίτι επιχειρηματία στο Παλαιό Φάληρο. Οι κακοποιοί φίμωσαν και έδεσαν τα παιδιά, τη μητέρα και τον πατέρα και άρχισαν να ψάχνουν όλο το σπίτι, όπου βρήκαν χρήματα και κοσμήματα και αφού τα άρπαξαν, εξαφανίστηκαν.

Συγκεκριμένα, 55χρονος επιχειρηματίας, έφτασε στην πολυκατοικία, όπου έμενε ο ίδιος και η οικογένειά του. Εκεί τον περίμεναν τρία άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, κρατώντας καραμπίνα. Οι δράστες τον ακινητοποίησαν, τον απείλησαν και τον ανέβασαν μέχρι το διαμέρισμα όπου βρίσκονταν η γυναίκα και τα παιδιά τους. Η Αστυνομία θεωρεί ότι το χτύπημα ήταν προσχεδιασμένο.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς

Την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στην Γκράβα (Ταϋγέτου 60) η ΤΟ Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ και η ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Μετανάστες δεύτερης γενιάς: Δύο πατρίδες... ίδια προβλήματα, ίδια όνειρα και ανάγκες. Με το ΚΚΕ, ενάντια στις πολύμορφες διακρίσεις και εμπόδια, στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών για τη ζωή που μας αξίζει». Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες. Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις.

Αυξητική τάση των αυτοκτονιών

Αυξητική τάση των αυτοκτονιών καταγράφεται στη χώρα μας από το 2020 έως το 2022, περίπου κατά 25%, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών που αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το «Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών» και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «Κλίμακα». Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε το 2022, περίοδο γιγάντωσης των λαϊκών προβλημάτων, αγγίζει τις 600, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες τη μέρα.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη συνολική διάσταση του προβλήματος, καθώς για διάφορους λόγους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση η συντριπτική πλειονότητα των αυτοχείρων ήταν άντρες με 78%, έναντι 22% γυναικών. Οσο για τις ηλικιακές ομάδες, οι περισσότερες αυτοκτονίες ήταν ατόμων άνω των 60 ετών. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες των 60-64 ετών και στις γυναίκες στις ηλικίες των 35-39. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (άνω των 20), σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ