ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Μίκη

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη θα πραγματοποιήσει μία μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 4 Φλεβάρη με τίτλο της παράστασης «Μίκης: Αυτός ο γνωστός - άγνωστος».

Στη συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα - τραγούδι ποταμό «Ο Επιζών» που μελοποίησε ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης το 1969 κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Ζάτουνα, πάνω στην ποίηση του Τάκη Σινόπουλου. Ο Τάκης Σινόπουλος υπήρξε ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Στο συγκεκριμένο ποίημα που έγραψε το 1959, εξέφρασε με μία γλώσσα αιχμηρή και αλληγορική τον υπαρξιακό και κοινωνικό αποκλεισμό της εποχής του. Πρόκειται για ένα έργο που όπως ο συνθέτης σημειώνει: «Μέσα στο ποίημα του Σινόπουλου υπάρχει μια ασθμαίνουσα κραυγή αγωνίας για τον άνθρωπο, που πολύ με άγγιξε ώστε να το μελοποιήσω. Ο "Επιζών" ήταν η μεγάλη μας επιτυχία στο εξωτερικό. Η Μαρία Φαραντούρη το τραγουδούσε με συνταρακτικό τρόπο».

Εκτός από το έργο «Ο Επιζών», στη συναυλία η Μαρία Φαραντούρη μαζί με τον εξαιρετικό βαρύτονο Τάσο Αποστόλου θα ερμηνεύσουν πολλά γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τους κύκλους «Οδύσσεια», «Poetica», «Asmata», «Σερενάτες», «Μαουτχάουζεν», «Μπαλάντες» καθώς και τραγούδια πάνω σε ποίηση Κάλβου, Καβάφη, Λόρκα, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Γκάτσου, Παπαδόπουλου και Ελευθερίου.

Η μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση είναι του Αχιλλέα Γουάστωρ.

Παίζουν οι μουσικοί: Ντέιβιντ Λιντς (πνευστά), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Νίκος Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Α. Γουάστωρ (πιάνο). Συμμετέχει η χορωδία της ΕΡΤ.

Προπώληση εισιτηρίων:https://www.megaron.gr/event/mikis/ και στο τηλέφωνο 210.728.2333.

Παράταση για τους «Αριστερόχειρες»

Μέχρι και το τέλος Γενάρη θα συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Αριστερόχειρες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, στο θέατρο «Μπέλλος» (Κέκροπος 1, Πλάκα, τηλ: 6948230899) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

«Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τις "Παιδουπόλεις", τα ιδρύματα που ίδρυσε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου, καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα».

Μια παράσταση που, με όχημα τον Εμφύλιο, θέτει καίρια ερωτήματα και στο σήμερα. Μπορεί να υπάρξουν «εθνική ομόνοια» και «εθνική συμφιλίωση»; Θέτει το ερώτημα. Δεν νουθετεί, ούτε κουνά το δάχτυλο... Μια παράσταση γι' αυτούς που γνωρίζουν τα γεγονότα, αλλά πολύ περισσότερο και γι' αυτούς που δεν γνωρίζουν. Ενα σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο που μέσα από το ντοκουμέντο, τη συγκίνηση, το γέλιο, ακόμα και τον θυμό, αναμετριέται με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας.

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης

Ακούγονται ο Σταύρος Γιαννουλάδης και η Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Προπώληση εισιτηρίων viva.gr.

«18» στην Αλεξανδρούπολη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Φοιτητών ΠΤΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνουν την προβολή της ταινίας «18» του Βασίλη Δούβλη, την Κυριακή 15 Γενάρη στις 20.00 στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση αμέσως μετά.

Λίγα λόγια για την ταινία: Σε μια λαϊκή γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων μαθητών καταδιώκει όλους όσοι είναι απλώς διαφορετικοί και δεν συμφωνούν με τις ιδέες τους...

Μια ταινία επίκαιρη, που στοχεύει στην ουσία και μιλάει στην καρδιά του θεατή. Ο Βασίλης Δούβλης κάνει μια ακτινογραφία ακριβείας στον καθημερινό φασισμό, καταγράφοντας την πραγματικότητα στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, με σημείο αιχμής τη νεολαία στις εργατογειτονιές της οικονομικής εξαθλίωσης. Αν και η ταινία είναι ζοφερή, εντούτοις αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο στο φως...

Πρωταγωνιστές ένα εξαιρετικό καστ από νεαρούς ηθοποιούς: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κλέλια Ανδριολάτου, Αντώνης Τσαμουράς, Μαρίνα Ανυφαντή, Αναστάσης Λαουλάκος, Σταύρος Τσουμάνης, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Βασίλης Ντάρμας, ενώ συμμετέχουν και οι Μαρίνα Ασλάνογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Μαρία Σκουλά, Νίκος Γεωργάκης και Δημήτρης Ξανθόπουλος.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Τη θεατρική παράσταση «Ο Αμπιγιέρ», που ανεβαίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Αθήνα), θα παρακολουθήσουν την Κυριακή 29 Γενάρη ( 6 μ.μ.) οι σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική.

Η ΟΓΕ καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες να επικοινωνούν με τα γραφεία της (210 3629460) για κρατήσεις, καθώς θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Η παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται μέχρι την Τετάρτη 25 Γενάρη από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος).

Λίγα λόγια για το έργο «Ο Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ: Στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο. Το έργο, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών - ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Ο αιώνιος φόβος της μοναξιάς, η ανάγκη μας για αφοσίωση, πίστη και αυταπάρνηση στον άλλον, δημιουργούν μοιραία σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η ισορροπία όμως έρχεται πάντοτε με την αναπόφευκτη σύγκρουση ζωής και θανάτου.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης.

Παίζουν οι ηθοποιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τζένη Κόλλια, Μάρω Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Αγγελος Νεράντζης.

Η «Αποδελτίωση II» ταξιδεύει σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες

Την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 18.00, παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο Jean Cavailles - Universite de Strasbourg - Campus de l'Esplanade - Bat Le Patio - (22, rue Rene Descartes 67000) το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση ΙΙ», των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η συγγραφέας και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αναγνώστες και τους δημοσιογράφους.

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 18.30, θα γίνει η δεύτερη βιβλιοπαρουσίαση στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο (10, Rue des Petits Carmes, 1000). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο Διονύσιος Καλαμβρέζος και η γραμματέας του «Hellenic Circle-KYKLOS», ποιήτρια Μαρία Πατακιά. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συγγραφέα και τους ομιλητές.

ΠΜΣ
Καλεί σε σύσκεψη - συνέλευση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Σε σύσκεψη - συνέλευση στο σινεμά «ΑΝΔΟΡΑ» (Σεβαστουπόλεως 117, Αθήνα) αυτή την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, για το φλέγον θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καλεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τα μέλη του, αλλά και τραγουδιστές και άλλους μουσικούς. Οπως σημειώνει στο κάλεσμα, «να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε συλλογικά τις θέσεις και τα αιτήματα του Σωματείου μας για τη Μουσική Εκπαίδευση. Είναι σημαντικό, συνάδελφοι, να έχουμε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη αυτή, ώστε να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης των διεκδικήσεών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ