ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Εκδικάστηκε η κατάπτυστη αγωγή από παράγοντα της Χρυσής Αυγής

Στρέφεται ενάντια στην Αθηνά Ζύμαρη, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάστηκε χτες η κατάπτυστη αγωγή σε βάρος της Αθηνάς Ζύμαρη, εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» και μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, από τον Χρήστο Κυριτσόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Περάματος με τον συνδυασμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, από την οποία έχει το θράσος να ζητάει να του καταβληθούν 25.000 ευρώ για «ηθική βλάβη»!

Η αγωγή αφορά τη δυναμική παρέμβαση ομάδας γυναικών στο Πέραμα, εκπροσώπων σωματείων και φορέων, που αντέδρασαν στην προσπάθεια του συγκεκριμένου χρυσαυγίτη να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του δήμου, κατά τον περσινό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στους δεκάδες συγκεντρωμένους, στρεφόταν και κατά της δημοτικής αρχής, που «ξεπλένει» την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, καλώντας εκπροσώπους της σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πάλη του λαού ενάντια στους ναζί, με μπροστάρηδες το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Η δίκη ήταν μια διαδικασία ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ακροατήριο και το μόνο που περιελάμβανε ήταν η κατάθεση των φακέλων της υπόθεσης από τους δικηγόρους. Στους φακέλους περιέχονταν οι ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων και οι προτάσεις των διαδίκων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το ...νέο «μοντέλο» εκδίκασης, κυρίως όταν πρόκειται για αγωγές που αφορούν αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ξεκίνησαν από το 2015 και συνεχίστηκαν και με την ψήφιση σχετικού νόμου το 2021.

Οσον αφορά τον συγκεκριμένο «παράγοντα» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, πέρα από επικεφαλής του συνδυασμού της για το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι γνωστός και ως «πρόεδρος» του δήθεν «σωματείου εργαζομένων» με την επωνυμία «Αγ. Νικόλαος», που στήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στη Ζώνη και δίκαια οι εργαζόμενοι το χαρακτηρίζουν «δουλεμπορικό» γραφείο στην υπηρεσία των αφεντικών, με στόχο να χτυπήσει τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις τους.

Με την αγωγή του υποστηρίζει ότι «δεν έχω κατηγορηθεί για κανένα ποινικό αδίκημα, δεν έχω ουδεμία σχέση με παράνομες πράξεις και ενέργειες», προσπαθώντας προφανώς να καλύψει ότι σκοπός είναι να ξελασπώσει τους ομοϊδεάτες του, που καταδικάστηκαν ως στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Ακόμα ο ίδιος δηλώνει ...«ανεξάρτητος», όταν έχει καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του ναζιστή βουλευτή Ι. Λαγού.

Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, με τους ναζιστές να προκαλούν με τη στάση τους, δείχνει πως μόνο τυχαία δεν είναι η κατάθεση αγωγής για μια συμβολική διαμαρτυρία καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης και των θρασύδειλων εκπροσώπων της στην Τοπική Διοίκηση.

Στόχο έχει να τρομοκρατήσει και να φιμώσει όσους πρωτοστατούν στην οργάνωση του εργατικού - λαϊκού αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Ειδικά σε γειτονιές όπως του Περάματος, που υπήρξε «άντρο» της Χρυσής Αυγής και ορμητήριο για το χτύπημα των εργαζομένων, όπως δείχνει και η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά από 15 μέρες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε δομές Υγείας

Μαζικές εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε δομές Υγείας της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων πραγματοποιούν από χτες μέλη των ΚΟ της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Με αφορμή τα προβλήματα στις δομές Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, αλλά και τις εξελίξεις στο Φάρμακο, καλούν τον λαό να μπει αποφασιστικά στον αγώνα και να συγκρουστεί με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς.

Να διεκδικήσει εδώ και τώρα: Να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές, τώρα, πλήρως και για πάντα. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν Φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται. Στελέχωση των δομών Υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Καμία επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Αναδεικνύουν ότι η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.

Χτες, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Αγιος Δημήτριος», «Γ. Γεννηματάς», Θεαγένειο και Ιπποκράτειο, στα Κέντρα Υγείας Μηχανιώνας, Σοχού και Τούμπας, στα Ιατρεία ΙΚΑ Βότση, στη 2η - 3η ΤΟΜΥ Θεσσαλονίκης, στην ΤΟΜΥ Κορδελιού, στην 5η ΤΟΜΥ Θεσσαλονίκης.

Εξορμήσεις - παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Νοσοκομείο Νάουσας και στην Πιερία στα Κέντρα Υγείας Κατερίνης, Αιγινίου, σε δύο ΤΟΜΥ και στο ΕΚΑΒ Κατερίνης.

Σήμερα Τρίτη 17/1 προγραμματίζονται εξορμήσεις:

Στις 8.30 π.μ., στα Δημοτικά Ιατρεία στις Συκιές (Επταπυργίου).

Στις 9 π.μ., στα Κέντρα Υγείας σε Εύοσμο, Κουφάλια, Χαλάστρα.

Στις 10 π.μ., στην ΤΟΜΥ Καλαμαριάς.

Στις 11 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Αμπελοκήπων, στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά, στην ΤΟΜΥ Πολίχνης, στα Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ Τούμπας και Κέντρου Θεσσαλονίκης, στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», «Αγιος Παύλος» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συνάντηση με ανώτατους δικαστές, εκπροσώπους δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων

Συνάντηση με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - και η ίδια επί 40 χρόνια δικαστής - με στόχο, όπως ειπώθηκε, τις «απαιτούμενες τομές στη Δικαιοσύνη».

Οπως σημείωσε η Πρόεδρος, «όλοι συζητούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και η Ελλάδα τρέχει πίσω από αυτές τις μαγικές λέξεις επί δεκαετίες. Οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι πάντες. Και βέβαια η κοινωνία που ταλαιπωρείται. Δεν είναι πολύ εύκολο, επιμένω όμως ότι μπορούν πολλά να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας, γιατί η Δικαιοσύνη είναι μεν συλλογικό αγαθό, αλλά η λειτουργία της είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί». Πρόσθεσε ακόμα: «Είδαμε ρυθμίσεις που συχνά περιπλέκουν τα πράγματα και κρίνονται ανεπαρκείς. Με μικρορυθμίσεις και μπαλώματα δεν γίνεται κάτι». Επισήμανε δε ότι «οι τομές θέλουν συναινέσεις, γενναιότητα και αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Απέφυγε την όποια αναφορά σε θέματα επικαιρότητας μετά και την προκλητική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκου, αλλά δηλώθηκε ότι η πρωτοβουλία της αποσκοπεί στη «σύσταση μιας μόνιμης επιτροπής διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν έντονα τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά προέκταση όλους τους πολίτες».

Προφανώς και τα ζητήματα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στα δικαστήρια είναι σημαντικά, ωστόσο αυτό που είναι κυρίαρχο είναι ότι η Δικαιοσύνη στο αστικό κράτος είναι ταξική και «δεμένη» με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Γι' αυτό άλλωστε και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα απορρίπτει την πρόταση του ΚΚΕ να σταματήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίζουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μ. Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιω. Σαρμάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκος, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δ. Κωστάκης, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ε. Βελώνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δ. Βερβεσός, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Γ. Διαμάντης.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδείες στους ΑΗΣ

Περιοδείες οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος:

Σήμερα Τρίτη 17 Γενάρη:

- Στον ΑΗΣ Μελίτης θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της KE και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου με επικεφαλής τον Νόντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο Φλώρινας θα περιοδεύσει κλιμάκιο των ΚΟ Φλώρινας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωαννόπουλου, στέλεχος του Κόμματος.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη

- Η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ με τίτλο «Κ' είσαι τραγούδι, κ' είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος), στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής».

- Η ΤΕ Δράμας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους επαγγελματίες και εμπόρους.

Πέμπτη 19 Γενάρη

- Η ΚΟ Ν. Αρτάκης καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο. Θα μιλήσει η Λένα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ