ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2023
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο στρατηγικό πυρηνικό όπλο από τη Ρωσία, τα «σημαντικότερα» στρατιωτικά πακέτα ανακοινώνει η Δύση

Αρματα μάχης στέλνει η Βρετανία, συνεχίζονται τα παζάρια για τα «Leopard» - Ξεκίνησαν οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Russian Defense Ministry Press

Με όλους τους τρόπους κλιμακώνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με ανάπτυξη νέων πυρηνικών εξοπλισμών, αποστολή περισσότερων και πιο εξελιγμένων όπλων στο πεδίο, στρατιωτικά γυμνάσια προετοιμασίας για το ενδεχόμενο παραπέρα γενίκευσης του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, με το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης και της μεγαλύτερης εμπλοκής του Μινσκ να παραμένει, ενώ παράλληλα η Μόσχα προχωράει στην τοποθέτηση των πρώτων πυρηνικών κεφαλών για τις νέες τορπίλες Poseidon που θα αναπτυχθούν στο πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod».

«Τα πρώτα φορτία των Poseidon έχουν κατασκευαστεί και το υποβρύχιο "Belgorod" θα τα παραλάβει άμεσα», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ανάπτυξη των Poseidon το 2018, μιλώντας για έναν νέο τύπο στρατηγικού πυρηνικού όπλου με αυτόνομη πηγή Ενέργειας.

Ρωσία και Λευκορωσία ξεκίνησαν κοινά αεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία θα διαρκέσουν έως την 1η Φλεβάρη και θα επικεντρωθούν σε αποστολές αναγνώρισης και αντιμετώπισης πιθανών επιθέσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας ανέφερε πως η κατάσταση στα νότια σύνορα με την Ουκρανία «δεν είναι πολύ ήρεμη», οι δυνάμεις του Μινσκ «παραμένουν συγκρατημένες και υπομονετικές, κρατάμε το μπαρούτι μας στεγνό», όπως έχει ζητήσει ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο.

Το Μινσκ κατήγγειλε εξάλλου ότι η Ουκρανία «προκαλεί» τη Λευκορωσία και «είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια».

Στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, η Βρετανία ανακοίνωσε την απόφασή της να στείλει στην Ουκρανία 14 κύρια άρματα μάχης «Challenger 2» και πρόσθετα συστήματα πυροβολικού, όπως δήλωσε στη βρετανική βουλή ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «το πιο σημαντικό» μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Για τα παραπάνω είχε προηγουμένως ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αδράξουν αυτή τη στιγμή με μια επιτάχυνση της παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ.

«Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Ζελένσκι καλωσόρισαν άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Η βρετανική κυβέρνηση «θα εργαστεί εντατικά με τους διεθνείς εταίρους για να παράσχουν γρήγορα το είδος της υποστήριξης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προωθήσει την πλεονεκτική της θέση, να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», συμπλήρωσε.

Τα άρματα μάχης που σχεδιάζει να στείλει η Βρετανία στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και «θα καούν όπως και τα υπόλοιπα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Τα «Leopard» σημαντικά για επιθέσεις και ανάκτηση εδαφών

Το Κίεβο εξακολουθεί να ζητά τα «κατάλληλα» όπλα για να «ηττηθεί» η Ρωσία. Μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές Ενέργειας σε πολλές ουκρανικές πόλεις το Σάββατο, ο Ζελένσκι κάλεσε ξανά τη Δύση να προμηθεύσει τα αναγκαία όπλα. «Εκείνα τα όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των συμμάχων μας και τα οποία οι στρατιώτες μας περιμένουν τόσο πολύ χρόνο», δήλωσε.

Οι πιέσεις προς τη Γερμανία όπως και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας ολοένα και μεγαλώνουν, σχετικά με την αποστολή των αρμάτων μάχης «Leopard».

Χτες ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «σε αποφασιστικές κινήσεις». «Ολα τα είδη όπλων θα πρέπει να παραδοθούν. Η μάχη για την ελευθερία και το μέλλον μας διεξάγεται την ώρα που μιλάμε. Τα άρματα μάχης δεν πρέπει να μένουν σε αποθήκες, αλλά να βρεθούν στα χέρια των Ουκρανών», σημείωσε.

Πάντως η Πολωνία έχει αποφασίσει να στείλει γερμανικά Leopard και χρειάζεται έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση - βάσει των σχετικών συμβάσεων για τα γερμανικά τεθωρακισμένα - και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, περιμένει ένα γρήγορο «πράσινο φως», όπως δήλωσε χτες πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Η θέση της Φινλανδίας για τη χορήγηση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξαρτάται από τις οδηγίες της Γερμανίας, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας, Μ. Σαβόλα, προσθέτοντας ότι «αυτά απαιτούν γερμανική άδεια εξαγωγής και επιπλέον η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει έναν πολύ ισχυρό ρόλο σε αυτό, στο πώς μπορεί να αποκτηθεί εξοπλισμός υποκατάστασης».

Το Leopard θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, σημειώνουν ειδικοί. «Το άρμα μάχης Leopard είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επιθέσεις και την ανάκτηση εδαφών», με αυτά «τα άρματα μάχης ένας στρατός μπορεί να διασπάσει τις εχθρικές γραμμές και να τερματίσει έναν παρατεταμένο πόλεμο θέσεων», σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο που τα κατασκευάζει.

Την ερχόμενη Παρασκευή στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία θα συναντηθεί η λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα συζητηθεί η αποστολή δυτικών κύριων αρμάτων μάχης «με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» και την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για εξοπλισμό βαρέως πολέμου είναι σημαντικές - και αναμένω κι άλλες στο εγγύς μέλλον».

Απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως «οι Σύμμαχοι προμηθεύουν όλο και περισσότερο προηγμένα συστήματα. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρέχουν συστοιχίες Patriot για την αεράμυνα, ο Καναδάς NASAMS - προηγμένους πυραύλους επιφανείας - αέρος». Παράλληλα είναι σημαντικό «να διασφαλιστεί η συνεχής προμήθεια πυρομαχικών, ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανία «δεν μπορεί» να στείλει «Leopard» πριν το 2024

Στο μεταξύ, η ίδια η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία όπλων «Rheinmetall» ξεκαθάρισε πως θα είναι σε θέση να επισκευάζει άρματα μάχης «Leopard 2» για την Ουκρανία το νωρίτερο μέχρι το 2024.

«Ακόμα και αν αύριο ληφθεί η απόφαση ότι μας επιτρέπεται να στείλουμε τα άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αρμ. Πάπεργκερ, στην εφημερίδα «Bild».

Ο όμιλος διαθέτει 22 παροπλισμένα άρματα μάχης Leopard 2 και 88 Leopard 1. Η ανακαίνιση θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο, δήλωσε ο Πάπεργκερ. «Τα οχήματα όχι μόνο βάφονται, αλλά πρέπει να ανακατασκευαστούν για χρήση σε καιρό πολέμου. Διαλύονται εντελώς και στη συνέχεια ανακατασκευάζονται», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως χρειάζεται παραγγελία και χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σε ένα τέτοιο φόντο παραιτήθηκε χτες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ (SPD), καθώς εντείνεται εδώ και μήνες η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν προχωράνε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στα πλαίσια του στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ των 100 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ίδια καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι «επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο την Ουκρανία είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε για ακόμη μια φορά «πρόθυμος» να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης και «για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για το θέμα των ανταλλαγών αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και αμμωνίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και τη δημιουργία του ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία και σε ρωσικό έδαφος

Στο μεταξύ, ρωσικά χτυπήματα έπληξαν το Σαββατοκύριακο ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Λβιβ, τη Ζαπορίζια και αλλού, με τον Ρώσο Πρόεδρο να εκτιμά ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ακολουθεί «θετική δυναμική».

Πάντως το Κίεβο εξακολουθεί να αρνείται πως οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν την πόλη Σολεντάρ στο Ντονέτσκ. Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σημειώνεται πρόοδος προς την γειτονική πόλη Μπαχμούτ.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο, όταν χτυπήθηκε πολυκατοικία, με την ουκρανική πλευρά να κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για σκόπιμο χτύπημα. Πάντως το Κρεμλίνο διέψευσε ότι οι δυνάμεις του στόχευσαν κατοικίες και ισχυρίστηκε πως «η κατάσταση» στο Ντνίπρο ήταν αποτέλεσμα των πυραύλων της ουκρανικής αεράμυνας.

Παράλληλα συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Χτες ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ανακοίνωσε ότι η αεράμυνα της πόλης κατέρριψε περίπου 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια επίθεσης Ουκρανών.

Στο Μπέλγκοροντ, που χτυπιέται από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα με το TASS, φωτιά ξέσπασε σε ένα τοπικό πολιτιστικό κέντρο, όπου αποθηκεύονταν πυρομαχικά, που προκάλεσαν την έκρηξη. Στην περιοχή Μπέλγκοροντ στη μεθόριο Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και πεδία εκπαίδευσης.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ήδη έχει παρουσία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, θα στείλει εμπειρογνώμονες εντός των προσεχών ημερών στις άλλες ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και θα τριπλασιάσει τον αριθμό τους.

Η ΙΑΕΑ «σύντομα θα αναπτυχθεί μόνιμα σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ», ανακοινώθηκε.

Ο γενικός διευθυντής της, Ρ. Γκρόσι, θα μεταβεί στην Ουκρανία την ερχόμενη βδομάδα για την έναρξη της νέας αυτής αποστολής.

Στο εξής, «σχεδόν 11 έως 12 εμπειρογνώμονες θα είναι πάντα παρόντες» στην Ουκρανία για να «παρακολουθούν την κατάσταση, να εξετάζουν τον εξοπλισμό» ή ακόμη και να «παρέχουν τεχνική βοήθεια», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ