ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με νέες δυνάμεις στον αγώνα για τη δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών της Αντίστασης

Η Τ. Μητσέα

RIZOSPASTIS

Η Τ. Μητσέα
Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14-15 Γενάρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Θυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στα Παραρτήματα σε όλη τη χώρα από όπου εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι. Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΠΕΚΑΜ, την ΠΕΑΦΕ, το «Σπίτι του Αγωνιστή», την ΟΓΕ, την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ.

Στις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός από τις ομιλίες των αντιπροσώπων και δημιουργικές προτάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Το συνέδριο εξέλεξε το νέο Γενικό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια την Κεντρική Διοίκηση και το Προεδρείο με πρόεδρο την Τούλα Μητσέα.

Ακούραστη δράση για να ευοδωθούν οι στόχοι του Συνεδρίου και για να δυναμώσουμε το ΚΚΕ

Η Λ. Ράζου στον χαιρετισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει και από το βήμα του Συνεδρίου σας, για μια ακόμη αφορά, τον σεβασμό της για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν σκληρές μάχες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.


RIZOSPASTIS

Το Συνέδριό σας διεξάγεται σε μια περίοδο που είναι ουσιαστικά προεκλογική. Οι αντιστασιακοί και οι οικογένειές τους, όπως και η πλειοψηφία του λαού μας, θα βομβαρδιστεί από παχιά λόγια και υποσχέσεις, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξωραΐσουν τη ζοφερή πραγματικότητα που όλοι μας ζούμε. (...) Ο καβγάς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθώς και των άλλων αστικών κομμάτων γίνεται για το "πάπλωμα" της κυβερνητικής διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι για τις εργατικές, λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα συναγωνίζονται ποιος μπορεί καλύτερα να επιτύχει την κοινωνική συνοχή και συναίνεση του λαού στην καπιταλιστική κερδοφορία.(...)

Ολα αυτά τα θέματα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο συζήτησης με τους ανθρώπους του μόχθου, με τους αντιστασιακούς, τους πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους το επόμενο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της εκλογικής αναμέτρησης που ήδη έχει ξεκινήσει. Να τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό που πρέπει να γίνει επιλογή πολιτικής - εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ από πολύ περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. (...)

Η σταθερότητα για τον λαό προϋποθέτει δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα αδύναμες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οσο περισσότερο και όσο γρηγορότερα ο ίδιος ο λαός "κάψει" τα διάφορα αντιλαϊκά κυβερνητικά "σενάρια", τόσο θα διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις παρεμπόδισης αντιλαϊκών μέτρων και απόσπασης κατακτήσεων, θα ανοίγονται νέες δυνατότητες στον δρόμο της ριζικής ανατροπής. Για αυτόν τον σκοπό μετράει κάθε λαϊκή ψήφος στο ΚΚΕ από όλους και όλες που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τη σταθερότητα, τη μαχητικότητα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Η Λ. Ράζου

RIZOSPASTIS

Η Λ. Ράζου
Σε αυτόν τον δρόμο και η δράση η δική σας είναι σημαντική βοήθεια και συμβολή, ώστε ολοένα και περισσότερες δυνάμεις του λαού μας, από τις οικογένειες των αγωνιστών της Αντίστασης, των μαχητών του ΔΣΕ, των πολιτικών προσφύγων να συμμετέχουν στο κίνημα, να συμπορεύονται με το ΚΚΕ. (...)

Για όλη τη μεγαλειώδη δεκαετία του 1940-'49, το Κόμμα μας έχει σκύψει διεξοδικά - μεθοδικά και γράφοντας την ιστορία του έχει εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα, χρήσιμα στις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης, δυναμώνοντας την επιστημονική θεμελίωση της δύναμης των ιδεών του ΚΚΕ για την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για να ανοίξει ο δρόμος για τη νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. (...)

Τους αγώνες της Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους αγώνες του λαού μας δεν τους χαρίζουμε σε κανέναν, πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει τα εύσημα από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αφού πρώτα τους "ξέπλυνε" ως δολοφόνους λαών. Που ο αρχηγός του δεν διστάζει να συναντά την Ενωση Αποστράτων Καστοριάς, γνωστή κι αυτή και ο πρόεδρός της για το βαρύ αντικομμουνιστικό τους μητρώο, αφού αποτελούν τους βασικούς συντελεστές των φασιστικών συνάξεων που γίνονται κάθε καλοκαίρι στον Γράμμο και στο Βίτσι. Τελικά ο προοδευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ευρύς που προκαλεί ανατριχίλα...

Εσείς μπορείτε να υπερασπιστείτε αυτούς τους ανεκτίμητους αγώνες της γενιάς της Αντίστασης και του ΔΣΕ, αξιοποιώντας και το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, που πρέπει να μελετηθεί και να διαδοθεί. Αγώνες που είναι παρακαταθήκη στο σήμερα, όπως όλη η υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του ΚΚΕ, υπερασπιζόμενοι το ΚΚΕ. (...)

Συνεχίζουμε μαζί την πολύμορφη δράση, για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ώστε να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Είμαστε σίγουροι ότι οι εργασίες του Συνεδρίου σας, οι αποφάσεις του θα συμβάλουν ώστε να ανέβει πολλά σκαλιά πιο ψηλά το μπόι μας.

Στην ακούραστη δράση για να ευοδωθούν οι στόχοι του Συνεδρίου σας και για να δυναμώσουμε το ΚΚΕ. Για να κάνει την αντεπίθεση, στην πάλη για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Αντίστοιχα ο Αντώνης Κωσταδήμας στον δικό του χαιρετισμό τόνισε πως «χαιρετίζουμε με χαρά και περηφάνια τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ιδιαίτερα στεκόμαστε με τιμή και θαυμασμό σε παλαιότερους συντρόφους μαχητές που βρίσκονται εδώ σήμερα.

Για την ΚΝΕ η δράση και ο ρόλος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ είναι κομμάτι της ίδιας της παρέμβασής μας, είναι αμέτρητες οι εκδηλώσεις που από κοινού διοργάνωσαν Οργανώσεις της ΚΝΕ με τα αντίστοιχα παραρτήματα της Ενωσης. Επισκεφτήκαμε μαζί τόπους εξορίας και μαρτυρίων, τόπους ηρωικούς, την Μακρόνησο, τη Γυάρο, την Ακροναυπλία, τον Υμηττό. Με τη βοήθεια των παραρτημάτων μπήκαμε μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όχι απλά γιατί βλέπουμε την πορεία και τη δράση της Ενωσης, αλλά πολύ περισσότερο γιατί στα πρόσωπα των συντρόφων μας παλαίμαχων αγωνιστών επιβεβαιώνεται η προσωπική απόφαση του καθενός να είναι κομμάτι ενός μεγάλου συλλογικού αγώνα».

Επίκεντρο η ανάδειξη διαχρονικών διδαγμάτων για τη λαϊκή πάλη

Στην παρουσίαση της εισήγησης η Τούλα Μητσέα, γραμματέας της απερχόμενης Διοίκησης και νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριό μας μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αναπτύξαμε πλούσια δράση.

Εκτιμούμε ότι βελτιώθηκε ουσιαστικά το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας, που στηρίχθηκε στο Δοκίμιο Ιστορίας και στις γενικότερες θέσεις και επεξεργασίες του ΚΚΕ. Το σύνολο των παρεμβάσεών μας δεν περιορίστηκε στις ιστορικές αναφορές, αλλά συμπεριέλαβε τις σημαντικές γενικότερες εξελίξεις και τα συμπεράσματα από τους αγώνες της δεκαετίας '40 - '50 για την κατεύθυνση της λαϊκής πάλης σήμερα, για την αποκάλυψη του ρόλου των αστικών δυνάμεων. Επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των διαχρονικών διδαγμάτων του μεγαλειώδους έπους του λαϊκού, αντιστασιακού, απελευθερωτικού αγώνα και της τρίχρονης ταξικής ένοπλης πάλης του ΔΣΕ.

Αποτελούν παράγοντα ανάτασης του λαϊκού φρονήματος και ενίσχυσης της οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του προσανατολισμού του, στην πάλη για λαϊκές κατακτήσεις, για ριζικές αλλαγές στον συσχετισμό δύναμης, για την ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας. Tο έπος της ηρωικής ΕΑΜικής Αντίστασης και ο κορυφαίος ταξικός ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ προκαλούν το ενδιαφέρον και συγκινούν παλιότερες και νεότερες ηλικίες.

Η δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αυτό το διάστημα επικεντρώθηκε ενάντια στην επιχειρούμενη παραχάραξη της Ιστορίας, ενάντια στον αντικομμουνισμό - αντισοβιετισμό. Μέσα από το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας επιδιώκουμε να μην επιτρέψουμε να πετύχει τους στόχους της η κλιμακούμενη επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός της είναι να θολώσει την ιστορική μνήμη, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μη συναντηθούν με την πραγματική Ιστορία, να μην αναγνωρίσουν την αστείρευτη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης για ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα το συμφέρον του λαού μας είναι να χειραφετηθεί, να σταθεί απέναντι στις πολιτικές που τον καταδικάζουν στην ανασφάλεια και τη φτωχοποίηση. Να καταδικάσει την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, την ΕΕ, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να συμπορευτεί και πάλι με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές καθημερινά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ