ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ
Με νέα πνοή στην οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης

Από τις εργασίες του ΕΚ Ιωαννίνων
Από τις εργασίες του ΕΚ Ιωαννίνων
Με αισιοδοξία και νέα ορμή, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, ολοκληρώθηκαν τα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων Αρτας και Ιωαννίνων την περασμένη Κυριακή. Οι αποφάσεις τους αποτελούν μήνυμα επιβεβαίωσης του αγωνιστικού προσανατολισμού για την οργάνωση της μαχητικής αντεπίθεσης στους αντεργατικούς σχεδιασμούς εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Η ομόφωνη υπερψήφιση των εισηγήσεων, του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού δείχνουν τη βαθιά σχέση εμπιστοσύνης των εργαζομένων στις ταξικές δυνάμεις, στην πάλη για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, ως προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Σημαντικό στιγμιότυπο των εργασιών των δύο συνεδρίων η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών και νεολαίας, που αποτυπώνει ότι τα Εργατικά Κέντρα αποτελούν σημείο αναφοράς του αγωνιζόμενου λαού στην Ηπειρο. Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησαν από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος στα Γιάννενα και ο Γιάννης Τασιούλας στην Αρτα. Τα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων ολοκληρώνονται με τις αρχαιρεσίες τους την Κυριακή 22 Γενάρη.

Εργατικό Κέντρο - σημείο αναφοράς στα Γιάννενα

Με μια απόφαση ορόσημο για την υπεράσπιση των σωματείων από κάθε είδους παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους, οι αντιπρόσωποι του ΕΚ Ιωαννίνων απέρριψαν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τη μετατροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε διαδικτυακά forum. Συγκεκριμένα με 60 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά, το συνέδριο αποφάσισε τη μη νομιμοποίηση 5 αντιπροσώπων από τα σωματεία ΠΑΣΥΠ «Γερμανός» και τον Σύλλογο Εργαζομένων Συνεταιριστικών Υπαλλήλων («Πίνδος»), αφού όπως αναδείχτηκε με σειρά παραδειγμάτων, αυτές έγιναν είτε ενάντια στη θέληση των εργαζομένων, είτε με κατασκευασμένες καταστάσεις ψηφισάντων.

Η απόφαση αποτελεί παρακαταθήκη για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά, με την εισήγηση της διοίκησης του ΕΚ να υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνο να θεωρείται «δημοκρατικό» οι εκλογές να πραγματοποιούνται χωρίς συζήτηση, αντιπαράθεση, έλεγχο και απολογισμό των συνδικαλιστών. Παράλληλα αναδείχτηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαφάνεια, στη μυστικότητα και την προστασία της ανωνυμίας των ψηφοφόρων και της ψήφου, με την εφορευτική επιτροπή των σωματείων να έχει διακοσμητικό ρόλο, αφού δεν μπορεί να κάνει ταυτοπροσωπία ποιος ψηφίζει, ή αν η ψήφος είναι προϊόν εκβιασμού.

Εισηγητικά παρουσιάστηκε από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ανάμεσα στα άλλα η πρωτόγνωρη πείρα που αποκτήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια σε συνθήκες πανδημίας, έντασης της καταστολής και των απαγορεύσεων, για να αναδειχτεί ότι τα συνδικάτα με οργανωμένο σχέδιο και κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να απειθαρχούν στις απαγορεύσεις, σε κάθε σχέδιο καταστολής, στέλνοντας στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι η δύναμη είναι στον οργανωμένο αγώνα που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει.

Παράλληλα, τονίστηκε η πείρα από την πρωτοβουλία για το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο τον Νοέμβρη του 2021 με τη συμμετοχή 5 Εργατικών Κέντρων και 70 Σωματείων και φορέων από όλη την Ηπειρο. Με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ακρίβεια και τους αντεργατικούς νόμους, διαμορφώθηκαν οι όροι ανάπτυξης αγώνων σε μία σειρά χώρους, συσπείρωσης νέων δυνάμεων. Παράδειγμα οι μουσικοί, που μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις κατάφεραν να κερδίσουν μέτρα ανακούφισης για την επιβίωση των οικογενειών τους και οι σχολικές καθαρίστριες που απέσπασαν μέτρα προστασίας στα σχολεία για την υγεία των παιδιών του λαού.

Με ζωντανές τοποθετήσεις πολλοί συνδικαλιστές μετέφεραν την πείρα των προηγουμένων χρόνων, αναδεικνύοντας διαχρονικά συμπεράσματα. Ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών αναφερόμενος στην πείρα από τις παρεμβάσεις του σωματείου την περίοδο της πανδημίας στα μεγάλα πτηνοσφαγεία και τη μετατροπή τους σε χώρους διασποράς του κορονοϊού, ανέδειξε πρακτικά ότι δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και τα συμφέροντα της εργοδοσίας ταυτόχρονα. Αναφέρθηκε στον αναντικατάστατο ρόλο της οργάνωσης εργατών στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί καλύτεροι όροι ώστε «το κρυφό μυστικό που ψιθυρίζεται μεταξύ των εργαζομένων πως "κάτι πρέπει να γίνει", τώρα πρέπει να φανερωθεί», με την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων και σωματειακών επιτροπών στις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του νομού.

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών με αναφορές στην ανάγκη να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε καμιά αναμονή για λύσεις από την κυβερνητική εναλλαγή το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κονταξής από το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι «καμία αναμονή για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να υπάρξει. Αυτός θα καθοριστεί με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και όχι με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», για να υποστηρίξει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν να προσδοκούν μόνο από τους δικούς τους αγώνες για κατάργηση των δυσβάσταχτων φόρων και την αύξηση των μισθών μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις». Κατέληξε δε ότι όσο πιο αδύναμη θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, τόσο πιο δυνατό θα είναι το λαϊκό κίνημα.

Ο Γαβριήλ Παντής από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι επιδρά αρνητικά στη ζωή των εργαζομένων, αφού αυτοί δεν ζουν δύο παράλληλους και άσχετους μεταξύ τους βίους, τον έναν στους χώρους εργασίας και τον άλλον έξω από αυτούς. Τόνισε ότι είναι οι εργαζόμενοι που ζουν από τη μία με 500 ευρώ και από την άλλη πληρώνουν τα απόνερα των κυρώσεων και των πολεμικών εξοπλισμών, αποτέλεσμα της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο, για να υπογραμμίσει ότι η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική που ασκεί το κεφάλαιο μέσα από τις κυβερνήσεις του είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Ετσι «είτε με πόλεμο, είτε με ειρήνη, είτε στην κρίση, είτε στην ανάπτυξη, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο», κατέληξε.

Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αναφερόμενος στον σχεδιασμό του Συνδικάτου με σειρά παρεμβάσεων ώστε να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και στο μικρότερο εργοτάξιο, να σταματήσει η κλοπή των ενσήμων και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή. Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με σημαντικές αυξήσεις στα μεροκάματα για όλους τους οικοδόμους αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και πολύτιμη πείρα για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους. «Τα θεμέλια για την υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ είχαν μπει από τα χρόνια της κρίσης, της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, όταν η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα δεν τα διπλώσαμε, αλλά οργανώσαμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση, σε μία περίοδο που οι δυσκολίες και τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα και στους οικοδόμους κυριαρχούσε η απογοήτευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρακαταθήκη η πολύμορφη δράση στην Αρτα

«Η εργοδοσία έφαγε τα μούτρα της... στο παραπέρα δυνάμωμα των σωματείων, στην ακόμα μεγαλύτερη προσπάθειά μας να τους κάνει να νιώσουν την ανάσα μας ακόμα πιο κοντά». Με το μαχητικό αυτό συμπέρασμα το φετινό τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚ Αρτας φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη του ταξικού κινήματος της πόλης.

Σημεία αναφοράς στην εισήγηση του συνεδρίου οι μεγάλες κινητοποιήσεις για τον θάνατο του νεαρού εργάτη Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο «Ηπειρος» και η καταδίκη της εργοδοσίας για το εργοδοτικό της έγκλημα. Από την άλλη, η καθολική συμμετοχή των εργατών του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού στην απεργία που προκήρυξε το σωματείο τους τον περασμένο μήνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σηματοδοτεί μία νέα φάση στους ταξικούς αγώνες του νομού. Σήμερα η εργατική τάξη μπορεί να περάσει από την άμυνα στην επίθεση για την ικανοποίηση των αναγκών της, αρκεί να οργανωθεί και να απορρίψει τα πλαστά διλήμματα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της. Παράλληλα καταγράφονται εισηγητικά η αύξηση του κύρους του ΕΚ, η καθολική αποδοχή του από πλατιές μάζες εργατών, αναδεικνύοντάς το σε «αποκούμπι» τους.

Σημαντικές ήταν οι αναφορές και στην πλούσια πολιτιστική δράση του ΕΚ, δείχνοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, αφού η πείρα δείχνει «τον αναντικατάστατο ρόλο της τέχνης και γενικότερα της πολιτιστικής καλλιέργειας, που εμπεριέχει την ουσιαστική μόρφωση στον "εξανθρωπισμό" του ανθρώπου», βασικό όπλο στη χειραφέτηση της τάξης από τα δεσμά της αστικής ιδεολογικής χειραγώγησης.

Τέλος, με μοναδικό γνώμονα την ισχυροποίηση των σωματείων, το συνέδριο κατέγραψε αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα, όπως την ανάγκη τα σωματεία να ξεδιπλώσουν ακόμη περισσότερο τη δράση τους χωρίς να καλύπτονται πίσω από τις πρωτοβουλίες του ΕΚ Αρτας, περιορίζοντας έτσι το πεδίο των παρεμβάσεων και δυνατοτήτων τους στη συσπείρωση του εργατόκοσμου.


Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ στον Σύλλογο ΟΤΑ Χανίων

Πρώτη δύναμη και αυτοδύναμες αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες για ΔΣ στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χανίων.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 649 εργαζόμενοι και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ έλαβε 407 ψήφους και 7 έδρες (είχε λάβει 5). Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία έλαβε 225 ψήφους και 4 έδρες (είχε λάβει 6).

Η ΔΑΣ ΟΤΑ χαιρετίζει τη συμμετοχή και τη μεγάλη στήριξη στο ψηφοδέλτιό της και σημειώνει ότι οι περισσότερες από 160 νέες ψήφοι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και η αυτοδυναμία στο νέο ΔΣ «μας γεμίζει με ευθύνες αλλά και με δύναμη και κουράγιο να ζωντανέψουμε τον σύλλογό μας για να συνεχίσουμε με τη γραμμή συσπείρωσης, με γραμμή πάλης που βάζει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Προχωράμε μπροστά, για σωματείο ζωντανό δίπλα στους συναδέλφους μας, σωματείο μαζικό, που θα παλεύει για ανάκτηση των απωλειών μας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για σύγχρονα ασφαλή κτίρια, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ