ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Υπογραφή «συνθήκης φιλίας και συνεργασίας»

Μακρόν και Σάντσεθ κατέληξαν σε συμφωνία για «ενεργό απάντηση» στο τεράστιο επενδυτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον που θίγει ευρωπαϊκούς ομίλους

Μια «συνθήκη φιλίας και συνεργασίας», με την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών ανάγονται στο υψηλότερο επίπεδό τους, υπέγραψαν χτες στη Βαρκελώνη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που μέσα στον γαλλογερμανικό «άξονα» εκδηλώνονται σοβαρές αντιθέσεις, ενώ Ισπανία και Γαλλία προωθούν και σημαντικά ενεργειακά σχέδια.

Η σύνοδος Μακρόν - Σάντσεθ έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν τεράστιο υποθαλάσσιο αγωγό υδρογόνου, που θα συνδέει τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία και θεωρείται «κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Η εν λόγω συμφωνία μάλιστα «ενταφίασε» την προσπάθεια του Βερολίνου να αναβιώσει παλιότερο σχέδιο για αγωγό προς την Γερμανία, τον οποίον απέρριπτε το Παρίσι.

Η συνθήκη Γαλλίας - Ισπανίας προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με κοινά υπουργικά συμβούλια, σε θέματα που αφορούν την Αμυνα, την Ενέργεια, τη μετανάστευση, τις μεταφορές και τη νεολαία.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι μόλις η τρίτη αντίστοιχη συνθήκη που υπογράφει το Παρίσι με ευρωπαϊκές χώρες, μετά από εκείνη του 1963 με τη Γερμανία (συμπληρώθηκε το 2019 με τη Συνθήκη του Ααχεν) και του 2021 με την Ιταλία.

Η Ισπανία έχει υπογράψει μόνο μία τέτοια παρόμοια συνθήκη, με την Πορτογαλία.

Στο μεταξύ οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι κατέληξαν σε κοινή θέση για μια ευρωπαϊκή «ενεργό» απάντηση στο τεράστιο επενδυτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον για επιτάχυνση της μετάβασης των ΗΠΑ στην «πράσινη» Ενέργεια, με μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες που παράγουν στις ΗΠΑ.

«Αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι πρέπει να αντιδράσουμε με πολύ ενεργό τρόπο» στον λεγόμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Μακρόν μετά την υπογραφή συνθήκης.

Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ανταγωνιστικό σχέδιο των ΗΠΑ να διαθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μονοπώλια της «πράσινης οικονομίας», κάτι που θα δώσει στις αμερικανικές εταιρείες ένα «αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι των ευρωπαϊκών ομίλων. «Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, θα οδηγηθούμε σε ευρωπαϊκή αποβιομηχάνιση», προειδοποίησε ο Μακρόν, μπροστά στον κίνδυνο ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή λόγω του πολέμου (στην Ουκρανία), αλλά και λόγω των εμπορικών αποφάσεων που λαμβάνονται από συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Σάντσεθ.

«Οπως έκανε ήδη η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και των δύο χωρών, όπως η στρατηγική αυτονομία» σε κρίσιμους τομείς, όπως η Αμυνα, η Ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, οι αλυσίδες εφοδιασμού, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, χιλιάδες αυτονομιστές Καταλανοί διαδήλωσαν χτες στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ηγετών.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Οι ανταγωνισμοί κρατών και μονοπωλίων στο προσκήνιο

Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας ήρθαν στο προσκήνιο στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου συγκεντρώνονται αστοί πολιτικοί και στελέχη μονοπωλιακών ομίλων. Ο ανταγωνισμός για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που είναι το νέο Ελ Ντοράντο για το κεφάλαιο, η κρίση με τον αυξημένο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια κυριάρχησαν στις χτεσινές αναλύσεις που αν και αφορούν την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, ανάμεσα σε χώρες και επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων εμφανίζεται ως δήθεν νοιάξιμο για τα ζωτικά προβλήματα που βιώνουν οι λαοί.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα παραμείνουμε στην πορεία μας μέχρι να φτάσουμε σε εκείνη τη στιγμή που θα έχουμε περάσει σε περιοριστικά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως».

Παράλληλα, στο φόντο των ανακοινώσεων της «Μάικροσοφτ» για 10.000 απολύσεις, διευθυντικό στέλεχος της πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών ταξί, «Uber», διαβεβαίωσε πως η εταιρεία δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της απολύσεις.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, έδωσε έμφαση στις νέες τεχνολογίες (π.χ. αυτοματοποίηση οχημάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.) τονίζοντας πως δημιουργούν και εντεινόμενες ευκαιρίες αλλά και νέες απειλές ή κινδύνους ασφάλειας.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η προτροπή του προέδρου της καταριανής εταιρείας διαχείρισης λιμανιών, DP World, Αχμεντ μπιν Σουλαγίμ, προς ΗΠΑ και Κίνα να αποκαταστήσουν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις για να αποτρέψουν νέες αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού των αγορών. «Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε πολλαπλά κέντρα παραγωγής, αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Αυτό διαταράσσει σημαντικά τις αγορές» είπε ο Σουλαγίμ στο Φόρουμ.

Σε πάνελ με εκπροσώπηση πολιτικών και μονοπωλίων Ενέργειας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν και άλλο την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να προσφέρουν περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια σε συμμάχους τους, παράλληλα με τις προσπάθειες για παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον νόμο Μπάιντεν για τη «μείωση του πληθωρισμού» που δίνει κίνητρα σε αμερικανικά μονοπώλια και ξένες εταιρείες για μπίζνες στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως «είναι μία επένδυση στους πόρους Ενέργειας των ΗΠΑ» που δεν κατευθύνεται σε βάρος του ανταγωνισμού με τις αγορές Ενέργειας της Ευρώπης. Απέκρουσε επίσης επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν για δήθεν «βήματα προσέγγισης» προς Ιράν και Βενεζουέλα σε αντίβαρο για την απεξάρτηση συμμάχων των ΗΠΑ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Οι φίλοι και σύμμαχοί μας υπέστησαν πλήγματα και εμείς δεν μπορούσαμε αρκετά γρήγορα να τρέξουμε να τους σώσουμε», είπε...

Σε ό,τι αφορά τον σφοδρότατο ανταγωνισμό στον τομέα παραγωγής ημιαγωγών (που είναι απαραίτητη σε τεχνολογίες αιχμής) ο διευθύνων σύμβουλος της INTEL Πάτρικ Γκέλσινγκερ εκτίμησε πως ήταν λάθος που διορθώνεται η μεγάλη εξάρτηση της βιομηχανίας των ημιαγωγών από την Ασία. Ομως, προέβλεψε, πως αυτό θα χρειαστεί «αρκετές δεκαετίες».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ είπε πως η χώρα του θα βασιστεί στο μέλλον στην πυρηνική ενέργεια για να εκπληρώσει μία σειρά από στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προώθηση στο εξωτερικό της τεχνογνωσίας που έχουν κορεατικές εταιρείες στην ανέγερση πυρηνικών σταθμών. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα «κρίσιμη» τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, προβεβλημένη ακτιβίστρια ενάντια στην κλιματική κρίση κατηγόρησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι συγκεντρώνει «τους ανθρώπους που τροφοδοτούν περισσότερο την καταστροφή του πλανήτη», κρίνοντας «παράλογο» να τους ακούμε. Ζήτησε έτσι την άσκηση δημόσιας πίεσης κατά της Ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, πριμοδοτώντας, με τις δυνάμεις της, τα μονοπώλια της ακριβής, λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ