ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απανωτά στρατιωτικά πακέτα για το Κίεβο ανακοινώνουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις

«Σινιάλο» κλιμάκωσης με συμφωνίες και παζάρια για αποστολή βαρέων όπλων και σύγχρονων εξοπλισμών

Σε μια κρίσιμη φάση για τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, με αποστολές βαρέων όπλων και εξοπλισμών δυτικού τύπου.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια των τελευταίων ημερών γύρω από το είδος αυτών των εξοπλισμών, για τον συντονισμό ή μη στην παραπέρα κλιμάκωση της εμπλοκής, αναδεικνύουν τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, με φόντο τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ.

Η ουκρανική ηγεσία ζητεί βαριά άρματα μάχης, πυραυλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλο προηγμένο δυτικό εξοπλισμό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο, ενώ εικάζεται πως προετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση το επόμενο διάστημα.

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπ. Πιστόριους, αρνήθηκε την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» (του σχήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ενίσχυση και τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο) ότι η χώρα του εμποδίζει μονομερώς την παράδοση αρμάτων μάχης «Leopard» στην Ουκρανία και ότι θα ήταν έτοιμη να προχωρήσει άμεσα, εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ των παραδόσεων και καλοί λόγοι κατά... και λαμβάνοντας υπόψη όλη την κατάσταση σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, όλα τα υπέρ και τα κατά θα πρέπει να σταθμιστούν πολύ προσεκτικά», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν λήφθηκε απόφαση σχετικά με το εάν η Γερμανία θα στείλει «Leopard» στην Ουκρανία ούτε γνωρίζει πότε θα ληφθεί. Πάντως, η Γερμανία θα αρχίσει να εξετάζει τα αποθέματά της στη βιομηχανία και στις Ενοπλες Δυνάμεις για πιθανή παράδοση.

Επίσης, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο ξεκαθάρισε στην Ουάσιγκτον ότι θα συναινέσει στην αποστολή «Leopard» αν σταλούν επίσης αμερικανικά κύρια άρματα μάχης «Abrams».

Παράλληλα, ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική γερμανική στρατιωτική βοήθεια από την αρχή του πολέμου στα 3,3 δισ. ευρώ.

ΗΠΑ: Κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία και για «τον κόσμο»

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», καθώς «αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία σε μια αποφασιστική δεκαετία για τον κόσμο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, ο οποίος προήδρευσε την Παρασκευή στην «Ομάδα Επαφής» για τη στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή 50 κρατών στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία «ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να επανεξοπλιστεί. Δεν είναι στιγμή για να επιβραδύνουμε (...) Το Κρεμλίνο μάς παρακολουθεί. Και η Ιστορία μάς παρακολουθεί. Οπότε δεν θα τα παρατήσουμε».

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, που συμμετείχε στη συνάντηση, σημείωσε τρεις προτεραιότητες της Ουκρανίας: Περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Οπλα για επιθετικές επιχειρήσεις (άρματα μάχης, οβίδες, πυρομαχικά). Συστηματικές προμήθειες πυρομαχικών, υπηρεσίες και επισκευή οπλισμού και μηχανημάτων.

Στο περιθώριο των εργασιών της «Ομάδας Επαφής», εκπρόσωποι των χωρών που κατέχουν γερμανικά άρματα «Leopard 2» πραγματοποίησαν συνάντηση, μετά από κάλεσμα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, η Πολωνία, που θέλει να στείλει 14 «Leopard» στην Ουκρανία, υπονόησε ότι μπορεί να το κάνει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», πολλά κράτη - μέλη ή «εταίροι» του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτικά πακέτα για την Ουκρανία.

Ομάδα 11 χωρών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Πέμπτη στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία και δεσμεύτηκαν να παράσχουν στο Κίεβο ένα «άνευ προηγουμένου σύνολο δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού».

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «Stinger», αντιαεροπορικά πυροβόλα S-60, πολυβόλα, εκπαίδευση, άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Αμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας.

Η ελληνική κυβέρνηση

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια» που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 (έχουν στείλει ήδη 20 και μένουν άλλα τόσα) και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της εμπλοκής.

Εξάλλου, μιλώντας νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο CNN, εμφανίστηκε υπέρμαχος της αποστολής πρόσθετου οπλισμού στο Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εναλλακτική λύση; Γιατί σίγουρα η εναλλακτική λύση δεν είναι να ηττηθούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με δικούς τους όρους».

Νέα στρατιωτικά πακέτα από ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία

Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 59 τεθωρακισμένα «Bradley» - εκτός από 50 που έχουν ήδη δεσμευτεί - και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού «Stryker», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισ. δολάρια τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης, όπως τα «Abrams», τα οποία, όπως λένε οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να δοθούν στο Κίεβο για λόγους συντήρησης και εκπαίδευσης.

Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να στείλει 14 βαρέα άρματα μάχης «Challenger 2», όπως και επιπλέον 600 πυραύλους «Brimstone», η Δανία 19 γαλλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα «Caesar» και η Σουηδία συστήματα πυροβολικού «Archer». Η Φινλανδία ανακοίνωσε την παροχή αμυντικού εξοπλισμού αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η Πορτογαλία προσφέρθηκε να παράσχει εκπαίδευση στον τύπο των αρμάτων μάχης «Leopard», ενώ ανακοίνωσε την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ113.

Συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον Ζελένσκι

Οι ΗΠΑ παρέχουν παράλληλα σημαντικές πληροφορίες στο Κίεβο σχετικά με τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, συναντήθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι με θέμα τα σχέδια της Μόσχας για τις επόμενες βδομάδες και μήνες, σύμφωνα με την «Washington Post».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ουκρανική κυβέρνηση ανησυχεί για πόσο καιρό θα συνεχίσει να λαμβάνει αμερικανική και δυτική υποστήριξη. Ο Μπερνς, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή επείγει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης», αλλά παραδέχθηκε πως «σε κάποιο σημείο θα καταστεί δυσκολότερο να φθάνει βοήθεια».

Πηγές είπαν στην εφημερίδα πως ο Ζελένσκι και συνεργάτες του αποκόμισαν από τις συνομιλίες την εντύπωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει έντονα τη χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 45 δισ. δολαρίων που πέρασε τον Δεκέμβρη από το Κογκρέσο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι Ιούλη - Αύγουστο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εκτεταμένη ρωσική επίθεση κοντά στην ανατολική πόλη Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ) στο Ντονέτσκ αναγκάζει την Ουκρανία να σταθμίσει τους πόρους της. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό έλεγχο την Klishchiivka, οικισμό νότια του Αρτιόμοφσκ, ενώ την περασμένη βδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την κοντινή πόλη Σολεντάρ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, επανέλαβε ότι «φέτος θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις» από όλες τις περιοχές που κατέχουν στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στη «συνεχή άμυνα και τη σταθεροποίηση του μετώπου», ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντεπίθεσης.

Κρεμλίνο: Σε «σπιράλ κλιμάκωσης» η σύγκρουση

Η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα «σπιράλ κλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, και παρατηρείται «όλο και περισσότερη έμμεση και μερικές φορές άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ», επομένως αναμένεται η σύγκρουση «να επιδεινωθεί και να πυροδοτηθεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος προσπάθησε να υποβαθμίσει την παροχή δυτικών βαρέων εξοπλισμών - όπως αρμάτων μάχης - στην Ουκρανία λέγοντας πως «δεν θα αλλάξουν τίποτα» ως προς την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.

Παράλληλα, προειδοποιεί έντονα για «κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ένα νέο επίπεδο, κάτι που δεν θα είναι καλός οιωνός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αν η Δύση προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg», οι ρωσικές αρχές ανέπτυξαν αντιαεροπορικά συστήματα «Pantsir» σε στέγες στο κέντρο της Μόσχας και σε προάστια μετά τις επιθέσεις με drones που έπληξαν στρατιωτικές βάσεις περίπου 500 χλμ. από το μέτωπο. Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να ελέγχουν τα καταφύγια για τον πληθυσμό, σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Γαλλία: «Αμυντικές» δαπάνες 400 δισ. την επόμενη εξαετία

Για μακροχρόνια και ενδεχομένως γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση προετοιμάζεται και η Γαλλία.

Ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι «αμυντικές» δαπάνες της χώρας αυξάνονται στα 400 δισ. ευρώ την εξαετία 2024 - 2030, έναντι 295 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το εξαετές «αμυντικό» πρόγραμμα 2019 - 2025.

Ο ίδιος αποκάλεσε το νέο πρόγραμμα 2024 - 2030 πρόγραμμα «μετασχηματισμού» προκειμένου οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις να προσαρμοστούν στην πιθανότητα συγκρούσεων υψηλής έντασης. Υπογράμμισε δε ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο «δίνει στη Γαλλία μια ειδική θέση μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα

-- Την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 18.00, θα μιλήσει σε εκδήλωση - σύσκεψη φορέων που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα «Ελεύθεροι χώροι, υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Η ποιότητα ζωής του λαού στις προτεραιότητες του ΚΚΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας». Η εκδήλωση θα γίνει στο θεατράκι Χηλής στην Καλαμαριά.

***

Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Γενάρη θα επισκεφτεί τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

26 Γενάρη

- Στις 18.00 θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με μαζικούς φορείς της Καβάλας, στην αίθουσα της Αντιπεριφέρειας «Ν. Μάρτης».

- Στις 20.00 θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο αμφιθέατρο «Γ. Παυλίδης» της Aντιπεριφέρειας Καβάλας.

27 Γενάρη

- Στις 12.30 θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και στις 13.00 θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και υγειονομικούς.

- Στις 19.00 θα μιλήσει στην Κομοτηνή, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Στις 21.00 θα παρευρεθεί στη συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης, στο «Diamond Restaurant».

***

Την Κυριακή 29 Γενάρη στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί τη Λαμία και θα συναντηθεί με τις επιτροπές πλημμυροπαθών και με κατοίκους της περιοχής στο χωριό Κόμμα (cafe «Μαντέ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ