ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μετά τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης «ζεσταίνεται» η συζήτηση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά

Για μακρόχρονη σύγκρουση προετοιμάζονται και τα δύο στρατόπεδα

Ενα ακόμη σοβαρό βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις της απόφασης για αποστολή στο Κίεβο σύγχρονων, βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard» και M1 «Abrams» (φωτ.)
Ενα ακόμη σοβαρό βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις της απόφασης για αποστολή στο Κίεβο σύγχρονων, βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard» και M1 «Abrams» (φωτ.)
Για μια σύγκρουση που «θα διαρκέσει χρόνια» και βρίσκεται σε διαρκή κλιμάκωση με κίνδυνο να επεκταθεί παραπέρα, προετοιμάζονται τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, που «χτυπιούνται» στην Ουκρανία.

Δεν πρόλαβαν να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από ΗΠΑ - Γερμανία για την έγκριση της αποστολής σύγχρονων αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», και ήδη «ζεσταίνεται» η συζήτηση από το Κίεβο και ορισμένα ΝΑΤΟικά κράτη για την ανάγκη παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως F-16, «Tornados Eurofighters» κ.ά., καθώς και πυραύλων με μεγάλο βεληνεκές που φτάνει ως το ρωσικό έδαφος, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Πρόκειται για εξοπλισμούς που αν παραδοθούν αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ωστόσο ήδη μια σειρά από επιτελεία επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι προηγούμενες «κόκκινες γραμμές» στην αποστολή ΝΑΤΟικών όπλων στο Κίεβο (όπως π.χ. για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα σύγχρονα ΝΑΤΟικά άρματα κ.ά.) έχουν ήδη παραμεριστεί στην πορεία του πολέμου.

Από την πλευρά της, η Μόσχα φαίνεται να ετοιμάζει πιο σφοδρή επίθεση στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για μακροχρόνια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και όταν περάσει η «καυτή φάση» του πολέμου, όπως επισημαίνεται. Εξάλλου, Ρώσοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν όλο και πιο εμφατικά τις τελευταίες μέρες την «άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση» των κρατών του ΝΑΤΟ που στέλνουν «διάφορα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης», υπονοώντας και νέα κλιμάκωση από πλευράς της Μόσχας.

«Στο τραπέζι» μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η αποστολή δυτικών σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δημοσιεύματα («Politico», «Financial Times» κ.ά.) και δηλώσεις αξιωματούχων αποκαλύπτουν πως υπάρχουν ήδη εσωτερικές συζητήσεις σε ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για σοβαρή κλιμάκωση και άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, ευχαριστώντας το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον για τα άρματα μάχης, υπογράμμισε τα «νέα καθήκοντα», δηλαδή την ανάγκη του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και περισσότερα συστήματα πυροβολικού.

Στη συζήτηση αυτή πρωτοστατούν η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Β. Χούκστρα, ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «χωρίς ταμπού» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι θέτουν το αίτημα στη Δύση για πυραύλους με βεληνεκές άνω των 100 χλμ. «για χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων όχι μόνο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία αλλά και στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Προηγουμένως οι ουκρανικές δυνάμεις ζητούσαν από τη Δύση πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για τα μετόπισθεν του εχθρού, με την «προφορική δέσμευση» ότι αυτοί δεν θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ώστε να αποφευχθεί μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οπως σημειώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, το κρίσιμο για τη Ρωσία είναι οι υλικοτεχνικοί κόμβοι στο Ροστόφ και «αυτοί οι κόμβοι πρέπει να χτυπηθούν προκειμένου να διαταραχθούν τα συστήματα εφοδιασμού κάθε είδους».

Ενας ακόμη λόγος για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας είναι ότι το Κίεβο θέλει να ξεκινήσει μια αντεπίθεση προτού οι ρωσικές εφεδρείες είναι εξοπλισμένες και έτοιμες να κινηθούν, «να καταστραφούν πολλές εγκαταστάσεις, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και βαθιά πίσω, 100 - 150 χλμ. πίσω από τις γραμμές του εχθρού».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό και αν αυτό σκόπευε να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Βαρσοβία θα ήταν υπέρ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «σύμμαχοι» της Ουκρανίας δεν πρέπει να φοβούνται να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σχετικά με τα δυτικά άρματα μάχης, τα 14 βρετανικά «Challenger 2» και τα 14 «Leopard 2» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τέλη Μάρτη, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να φτάνουν στη Γερμανία για εκπαίδευση. Η Πολωνία θα στείλει τα δικά της «Leopard» αμέσως μόλις εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί, δηλαδή σε «μερικές βδομάδες», σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας. Η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης (PT-91 κ.ά.). Ο Καναδάς και η Νορβηγία ανακοίνωσαν επίσης πως θα στείλουν «Leopard 2».

Τα 30 αμερικανικά «Abrams» θα περάσουν «πολλοί μήνες μέχρι να αναπτυχθούν στο πεδίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Κίεβο: «Δεν υπάρχει εξοπλισμός που δεν θα πάρουμε»

«Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», υπογράμμισε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, εξηγώντας ότι «τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια» με αεροσκάφη F-16 και άλλα τέταρτης γενιάς.

«Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα HIMARS, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα», υπενθύμισε ο ίδιος την πορεία κλιμάκωσης στους δυτικούς εξοπλισμούς που παραδίδονται στο Κίεβο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, απέκλεισε «τώρα και στο μέλλον» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στο «Politico», η Ουάσιγκτον θεωρεί την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «απαγορευμένη, προς το παρόν». «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί. Αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε κόκκινη γραμμή στους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και τελικά ξεπεράστηκε. Στη συνέχεια η κόκκινη γραμμή ήταν στα άρματα μάχης και πάλι μετακινείται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διπλωματικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη «σε δύο ή τρεις εβδομάδες». Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία ενδέχεται να επικεντρωθεί σε «ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για «άμεσες παραδόσεις».

Σε κάθε περίπτωση η Δύση αναμένεται να εντείνει τις αποστολές επιθετικών drones και πιθανόν θα προχωρήσει σε αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να παραδώσει βόμβες διασποράς στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή τους.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση σκορπώντας τον θάνατο και μεταξύ αμάχων. Θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Οσλο (2008), που έχουν υπογράψει πολλές χώρες της Δύσης.

«Πρώτα έρχονται τα τανκς, μετά τα πυρηνικά»...

«Πρώτα έρχονται τα τανκς, μετά τα πυρηνικά...». Αυτήν τη φράση του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ υιοθέτησε εν μέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, «προειδοποιώντας» τα κράτη του ΝΑΤΟ για τη διαρκή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Μπορεί κανείς να συμφωνήσει με αυτήν την παρατήρηση (σ.σ. του Τραμπ), επειδή οι εντάσεις κλιμακώνονται πραγματικά», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Οι εντάσεις αυξάνονται ιδιαίτερα λόγω των αποφάσεων που λαμβάνονται, πρώτα και κύρια στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπό την πίεση της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις προμήθειες όπλων, στα τανκς, στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Οι πολίτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν ότι το μπλοκ εμπλέκεται πλήρως σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και αυτή η αντιπαράθεση μεγαλώνει», επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ, παραθέτοντας μάλιστα φράση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», όπως είπε μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για φράση που «απομονώθηκε» από τη ρωσική προπαγάνδα, υπενθυμίζοντας την επίσημη θέση του γερμανικού ΥΠΕΞ ότι το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία». Αντίστοιχους ισχυρισμούς περί «μη επιθετικής κίνησης» προς τη Ρωσία επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης «Abrams» στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «έχουν ήδη γίνει μέρη της σύγκρουσης» στην Ουκρανία και «σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για παράταση αυτής της στρατιωτικής σύγκρουσης», σχολίασε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωπολιτική σημασία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη και την Ευρασία, λέγοντας πως «ακόμη και όταν τελειώσει η "θερμή φάση" της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αγγλοσαξονικός κόσμος δεν θα σταματήσει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της».

Η Ρωσία ετοιμάζεται για μακρά και σκληρή σύγκρουση

Η Ρωσία προετοιμάζεται, εξοπλίζεται και εκπαιδεύει δυνάμεις και όπως όλα δείχνουν σχεδιάζει πιο σφοδρή επίθεση το επόμενο διάστημα, ενώ εντείνονται σφοδρές μάχες και προσπάθειες προώθησης των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές του Ντονέτσκ.

Οπως αναφέρει το «Bloomberg», το οποίο επικαλείται ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, η «νέα επίθεση» μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη, με στόχο η Ρωσία να εδραιώσει την κυριαρχία της στα «νέα εδάφη» στην Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και να πιέσει το Κίεβο ώστε να συμφωνήσει σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τον έλεγχο των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση η κλιμάκωση θεωρείται δεδομένη και ιδιαίτερα θανατηφόρα, την ώρα που οι δύο πλευρές έχουν δεκάδες χιλιάδες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Πριν από λίγες μέρες η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» στον Ατλαντικό Ωκεανό, μέσω προσομοίωσης σε υπολογιστή, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος - με βεληνεκές τουλάχιστον 900 χλμ. - θα ενταχθεί στο ρωσικό Ναυτικό φέτος.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ ότι συνολικά 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 100 άλλοι έχουν τραυματιστεί από ουκρανικά πλήγματα σε αυτήν τη ρωσική περιφέρεια. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για «σκληρά αντίποινα» για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος, ενώ το πυρηνικό της δόγμα προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων όταν απειλούνται το έδαφος, ο πληθυσμός και η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ