ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2023 - Κυριακή 29 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανείς να μη λείψει το Σάββατο από το Παλαί ντε Σπορ!

Στις 7 μ.μ. η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση / Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας / Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα

Ο Απ. Καλδάρας

Photo Press

Ο Απ. Καλδάρας
Το Σάββατο 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παλαί ντε Σπορ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τη συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τους Ασπασία Στρατηγού και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας είναι καθ' όλα έτοιμη να υποδεχτεί τον λαό της περιοχής στη μεγάλη αυτή γιορτή. Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει στολιστεί με τις αφίσες και τα πανό της εκδήλωσης, ενώ οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ αξιοποιούν μέχρι και την τελευταία ώρα προκειμένου να φτάσει παντού η πρόσκληση.

Θυμίζουμε ότι η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Πλάτωνος 7, Θεσσαλονίκη).

Στον χώρο της εκδήλωσης, στο Παλαί ντε Σπορ, θα λειτουργεί διαμορφωμένος χώρος για παιδιά. Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα μπορούν παίζοντας να μάθουν για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο και οι μικρότεροι να γνωριστούν μεταξύ τους παίζοντας και ζωγραφίζοντας.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ανέφερε: «Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας είναι καθ' όλα έτοιμη να υποδεχτεί τον λαό της περιοχής στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, το βράδυ του Σαββάτου, στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη.

Οι κομμουνιστές περιμένουμε με πολλή χαρά να υποδεχτούμε όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια δώσαμε μάχες μαζί. Εξω από εργοστάσια, όπως οι απεργοί της "Μαλαματίνα". Στα νοσοκομεία για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού. Στις γειτονιές της πόλης για να σωθούν τα σπίτια μας από τους πλειστηριασμούς. Στα σχολεία για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, για να απομονώσουμε το δηλητήριο των φασιστών. Στα πανεπιστήμια για να καταργήσουμε στην πράξη την πανεπιστημιακή αστυνομία. Στις συνοικίες για να βροντοφωνάξουμε "Ο φόνος του Αλκη δε θα ξεχαστεί, στη βία του συστήματος καμία ανοχή". Και για τόσα άλλα ζητήματα που αντιπαλέψαμε με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Αλλά και όλους αυτούς που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Που παρά τα όσα βιώνουν, έχουν ενστάσεις. Που δεν έχουν ακόμα πειστεί για την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στην κάλπη.

Σας καλούμε να κάνετε το βήμα! Σας περιμένουμε σ' αυτήν τη μεγάλη γιορτή για να ακούσετε από πρώτο χέρι την πολιτική πρόταση του Κόμματος, τη μόνη που ανακουφίζει πραγματικά από τα προβλήματα του σήμερα, αλλά δίνει και κουράγιο, αισιοδοξία, φωτίζει τον δρόμο για το δικό μας αύριο!

Στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, στην πόλη της Καλαμαριάς, της Τούμπας και της Μενεμένης, σας περιμένουμε να τραγουδήσουμε μαζί τις λύπες και τις χαρές του λαού μας, έτσι όπως αποτυπώνονται στα τραγούδια του αείμνηστου Απόστολου Καλδάρα, από φωνές εξαιρετικές, όπως αυτές του Γιώργου Νταλάρα και των συνεργατών του.

Να πλημμυρίσουμε το Παλαί ντε Σπορ, σε μια βραδιά ανάτασης, με ζεστά χαμόγελα και αισιοδοξία σαν αυτή που χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές, ώστε από αύριο με ακόμα περισσότερες δυνάμεις να οργανώσουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας».

Συναυλία - τιμή σε έναν μοναδικό λαϊκό συνθέτη

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα, ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσουν τραγούδια από τα εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» και «Βυζαντινός Εσπερινός», αλλά και άλλα γνωστά τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ενός λαϊκού συνθέτη που χάραξε τη δική του ξεχωριστή πορεία με ήθος και ευαισθησία μέσα από τη μεγάλη οικογένεια των γνήσιων λαϊκών συνθετών της πατρίδας μας. Με τα τραγούδια του πλούτισε τη λαϊκή μας μουσική, εκφράζοντας τους πόθους και τους καημούς του λαού μας, αφήνοντας ζωντανό ένα μεγάλο, εξαίρετο σε ποιότητα, διαχρονικό έργο. Υπήρξε μια από τις σπουδαίες φλέβες, που είχε ανάγκη το λαϊκό τραγούδι μετά τον πόλεμο. Η φωτεινή, δημιουργική πορεία του Απόστολου Καλδάρα υπήρξε, ταυτόχρονα, διακριτική, ενώ ήταν εμπνευσμένη από τα ιδανικά για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Απόστολος Καλδάρας γεννήθηκε στη «νερομάνα» του λαϊκού μας τραγουδιού, τα Τρίκαλα, τον Απρίλη του 1922, έχοντας κληρονομήσει τη μουσική φλέβα του σογιού της μάνας του. Στα εφηβικά του χρόνια, θα τον κερδίσει οριστικά το μπουζούκι, ενώ θα αρχίσει την ενασχόλησή του με το τραγούδι όντας φοιτητής της Γεωπονικής στη Θεσσαλονίκη.

Το 1946 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι, «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», για ν' ακολουθήσει το 1947, με τη φωνή της Στέλλας Χασκίλ, το εκπληκτικό «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι».

Δημιουργώντας στη συγκλονιστικότερη περίοδο του λαϊκού μας τραγουδιού, ο Απόστολος Καλδάρας θα μας δώσει μεγάλα τραγούδια ερμηνευμένα από υπέροχες φωνές, όπως των Στράτου Παγιουμτζή, Γιώτας Λύδια, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση και Στέλιου Καζαντζίδη. Στους στίχους των τραγουδιών του δεσπόζει το όνομα της θρυλικής «γριάς» του ελληνικού τραγουδιού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που τότε πρωτογράφτηκε ως στιχουργός.

Ενδεικτικό της δημιουργίας είναι ότι ο Κώστας Βάρναλης χαρακτήρισε το τραγούδι «Σ' ένα βράχο φαγωμένο» μεγάλο λαϊκό ποίημα.

Από το 1964, οπότε και έχασε την κόρη του, έρχεται η στροφή του σε λυρικότερες μελωδίες, που θα εκφραστεί από τις φωνές της Βίκυς Μοσχολιού, του Σταμάτη Κόκοτα, του Γιώργου Νταλάρα, του Στέλιου Καζαντζίδη (ξανά), του Γιάννη Πάριου κ.ά.

Το 1972, σε στίχους του Πυθαγόρα, θα μελοποιήσει τη «Μικρά Ασία», έργο - σταθμό στο ελληνικό τραγούδι, όχι μόνο για την ποιότητα των στίχων αλλά και για τον «ήχο» της λαϊκής ορχήστρας. Εναν χρόνο μετά, θα μελοποιήσει τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Οι τελευταίες αναλαμπές του έργου του εμφανίζονται στα «Λαϊκά Μονοπάτια» του 1979 με τον Λάκη Χαλκιά, ενώ ο Απόστολος Καλδάρας θα εμπνέεται έως το τέλος, ανοίγοντας και νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι.

Τα έργα αυτού του μοναδικού λαϊκού συνθέτη θα ερμηνεύσουν στη συναυλία - αφιέρωμα του Σαββάτου οι:

Μουσικοί: Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (ντραμς).

Ενορχήστρωση - επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Νταλάρας.

Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργος Παπαχριστούδης.

Σκηνοθετική επιμέλεια προβολών: Νίκος Σούλης.

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, stage, Βαγγέλης Κουλούρης, FoH. Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.

Λεωφορεία για το Παλαί ντε Σπορ

Για τους επισκέπτες με ΙΧ, θα υπάρχει δυνατότητα ελεύθερου πάρκινγκ στους χώρους της ΔΕΘ ενώ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του κόσμου λεωφορεία θα αναχωρήσουν από:

- Εύοσμο: Μ. Αλεξάνδρου 102 (στο ύψος της πλατείας Ευόσμου) στις 6 μ.μ.

- Μηχανιώνα: Από το Καψαλάκειο, στις 5 μ.μ.

- Σέρρες: Από το Εργατικό Κέντρο, στις 4.30 μ.μ.

- Λιτόχωρο: Από την πλατεία, στις 5 μ.μ.

- Κατερίνη: Από την κεντρική πλατεία, στις 5.30 μ.μ.

- Εδεσσα: Από την πλατεία Ποιμενιδών, στις 5 μ.μ.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Την Κυριακή 29 Γενάρη στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί τη Λαμία και θα συναντηθεί με τις επιτροπές πλημμυροπαθών και με κατοίκους της περιοχής στο χωριό Κόμμα (cafe «Μαντέ»).

***

Την Πέμπτη 2 Φλεβάρη θα επισκεφτεί το Κιλκίς. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

- Στις 6.30 μ.μ. θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με θέμα «Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα στο Κιλκίς», στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου.

- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου.

***

Την Παρασκευή 3 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Πιερίας του Κόμματος στην Κατερίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη».

***

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση μαζικών φορέων της πόλης, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πετρούπολης του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθν. Αντιστάσεως 61).

***

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., θα μιλήσει στη συνεστίαση και κοπή πίτας του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Η συνεστίαση θα πραγματοποιηθεί στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του δήμου Γαλατσίου (Παλαί, πλησίον «Christmas Theater», λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ