INTIME NEWS |
Καθόλου τυχαία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι σε μια τέτοια Διάσκεψη πρέπει «να κληθούν όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος, όπως και οι χώρες που έχουν ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί», με φόντο το αυξανόμενο ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών για την περιοχή και το ιμπεριαλιστικό αλισβερίσι.
Στο ίδιο πλαίσιο, αφού επανέλαβε κατηγορίες κατά της Ελλάδας για παραβίαση του «αποστρατικοποιημένου καθεστώτος» νησιών στο Αιγαίο, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις ότι η (δική μας) ενεργή εξωτερική πολιτική είναι αντίθετη με τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».
Σημειωτέον, μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε την αυξανόμενη διπλωματική κινητικότητα στην αφρικανική ήπειρο, χαρακτηρίζοντας «καλό» το ότι μεγάλες χώρες όπως - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - η Γαλλία κυρίως και οι ΗΠΑ πρόσφατα, «προτείνουν να αρχίσουμε πολιτικές συνομιλίες για την Αφρική».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη, επανέλαβε ότι «εμείς το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ», επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε προϋποθέσεις», όπως η έγκριση χωρίς όρους της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οπως είπε, «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν "αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό", εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες τους θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές», αναφέροντας πάντως ότι η οριστική λήψη σχετικών αποφάσεων «θα εξαρτάται από τους όρους».
Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο, από την Αγκυρα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι «η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σύμμαχος από το 1952 (...) Από γεωστρατηγικής πλευράς, έχει κεντρική αξία για το ΝΑΤΟ». Μιλώντας δε για τις επαφές της Τουρκίας με τη Ρωσία, εκτίμησε ότι «είναι καλό που η Τουρκία συνομιλεί με τη Ρωσία γιατί ο Πούτιν δεν συνομιλεί μαζί μας...».
Αυτά την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας ως δήθεν απάντηση σε αυτήν.
Ετσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, επιχείρησε να παρουσιάσει την εμπλοκή στο Ουκρανικό ως διασφάλιση πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».
Διαψεύδεται βέβαια καθημερινά από την πραγματικότητα, καθώς την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και περισσότερο τον λαό στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, η τουρκική προκλητικότητα ανεβαίνει επίπεδο μέρα με τη μέρα.
Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο Μητσοτάκης μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Nikkei Asia» ανέφερε: «Δεν ανησυχώ για πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση, αλλά ανησυχώ ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που νομίζω ότι είναι ακατάλληλο τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία».
Ισχυρίστηκε ότι «η τουρκική θέση εντός του NATO έχει απογοητεύσει πάρα πολλά μέλη της Συμμαχίας και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ιδιαιτερότητες της ελληνοτουρκικής διμερούς ατζέντας. Η Τουρκία επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση με τη Ρωσία. Ωστόσο, εάν ανήκετε σε μια συμμαχία (...) δεν μπορείτε να είστε διστακτικοί, αναποφάσιστοι», «καρφώνοντας» τη «ΝΑΤΟική σύμμαχο» Τουρκία για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.
Την ίδια ώρα πάντως που οι «κορόνες» περισσεύουν, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υπάρχει κάποια συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της υπουργικής σύσκεψης του ΝΑΤΟ, στις 14 - 15/2 στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, βρέθηκε στο Ισραήλ (ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ και ο δεύτερος διεθνώς, μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που επισκέφτηκε το Ισραήλ μετά την ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης), όπου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, είπε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «έχουν σφυρηλατήσει μια διαρκή εταιρική σχέση, σε στρατηγικό επίπεδο, βασισμένη σε κοινά συμφέροντα, σε συγκλίνουσες απόψεις για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, καθώς και σε έναν κοινό σεβασμό για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και το κοινό μας όραμα για τη γειτονιά μας». Ολα αυτά περί κοινών αξιών, λίγες μέρες απ' όταν το ισραηλινό κράτος προχώρησε σε νέα σφαγή Παλαιστινίων...
Στη διμερή ατζέντα και προς «ενίσχυση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», έβαλε Ενέργεια, άμυνα, προώθηση επενδύσεων κ.ο.κ. Ειδικά για την Ενέργεια, προέταξε το καλώδιο Interconnector, τον αγωγό «EastMed», τις ΑΠΕ, ενώ συγχάρηκε την ισραηλινή κυβέρνηση για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τον Λίβανο. «Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για την περιοχή», είπε, παραβλέποντας ότι η συμφωνία προβλέπει συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική εποπτεία, που ανοίγει κεφάλαια νέων κινδύνων για τους λαούς.
Στο μεταξύ, ως αντίβαρο στον αναθεωρητισμό και τις παραβιάσεις αρχών του Διεθνούς Δικαίου παρουσίασε τους... πρώτους διδάξαντες του σμπαραλιάσματός τους, τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τις λυκοφιλίες του κεφαλαίου υπό την ομπρέλα τους, όπως το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ), ή το σχέδιο για μια τριμερή με Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ.
Ταυτόχρονα, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (είτε αφορούν Ενέργεια είτε στρατιωτική εμπλοκή) μόνο «ασπίδα» απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας δεν είναι, ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του «για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την γείτονά μας».
Σημειωτέον, ο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ωστόσο σημείωσε πως οι «διαφορές» πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, παρουσιάζοντας ως τέτοιες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Αργότερα, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως και τον Πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ.
Στο μεταξύ, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε άλλες 23 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ανανέωσε προχτές (με το ψήφισμα 2764) τη θητεία της (ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στο νησί) ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 12 μήνες, αντί 6 που ήταν η ως τώρα πρακτική. Μεταξύ άλλων το ΣΑ «συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση», «εκφράζει ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Δηλώνει δε πεπεισμένο «για τα πολλά σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, που θα προκύψουν για όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή» μέσα από μια «συνολική και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού.
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 5 Φλεβάρη θα γίνουν στην Κύπρο προεδρικές εκλογές, ενώ η προετοιμασία τους έχει αναζωπυρώσει εδώ και καιρό τη συζήτηση για τους όρους μιας οριστικής διχοτόμησης του νησιού, με αναβάθμιση της «γεωστρατηγικής θέσης» του νησιού στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στο πλαίσιο νέων και παλιών ενεργειακών διαδρόμων προς την Ευρώπη, που επανεξετάζονται με προτεραιότητα την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο.
Νέοι υποδιοικητές τοποθετήθηκαν στην ΕΥΠ, σύμφωνα με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ορίζονται ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης στις θέσεις των δύο υποδιοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Λάζαρο Νικολαΐδη είπαν χτες συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι που παραβρέθηκαν στην πολιτική κηδεία στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι ΚΟ Καλαμαριάς και Πολίχνης του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο σ. Λάζαρος γεννήθηκε το 1936 στο Μηλοχώρι Κιλκίς. Ολη η οικογένεια του σ. Λάζαρου συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού και στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Στον αγώνα αυτό σκοτώθηκε ο αδελφός του Παύλος σε ηλικία μόλις 15 ετών. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ η μητέρα του μαζί με τα δυο μικρότερα παιδιά της, τον Σάββα και τον Λάζαρο, βρήκαν φιλόξενη στέγη στη σοσιαλιστική Πολωνία. Η αδελφή του Ελένη, αγωνίστρια και αυτή του ΔΣΕ, ενώθηκε με την υπόλοιπη οικογένεια το 1950.
Στην Πολωνία ο σ. Λάζαρος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Το 1975 μετακομίζει με την οικογένειά του στη Σουηδία, όπου έρχεται σε επαφή με το Κόμμα, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση του και μέσα από καθοδηγητική ευθύνη για αρκετά χρόνια.
Το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης. Σε όλα τα χρόνια της αγωνιστικής διαδρομής δεν έλειψε στιγμή από τις μάχες που έδιναν το Κόμμα και το εργατικό - φιλειρηνικό κίνημα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, την αδικία, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους και φτώχεια.
Πικετοφορία διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, διοργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η απαίτηση να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.