Εκδήλωση το Σάββατο 4/2 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»).
Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από μαθητές ως εξής:
- Μαθητές από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία.
- Βαγγέλης Ρούσσος, πρόεδρος του 15μελούς του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης.
- Ανέστης Μπαλοδήμας, αντιπρόεδρος του 15μελούς του ΓΕΛ Ν. Χαλκηδόνας.
- Κωνσταντίνα Κατσιάρη, πρόεδρος του 15μελούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με προβολή του «Τέλος Χρόνου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά, ντοκιμαντέρ βραβευμένου με το βραβείο καλύτερης ταινίας - ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Ενα ντοκιμαντέρ που διαδραματίζεται μέσα στις σχολικές αίθουσες ενός Γενικού Λυκείου στην Αθήνα, τα χρόνια που ξέσπασε η πανδημία και ψηφίστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και όπως σημειώνει και η Κριτική Επιτροπή διακρίνεται «για το θάρρος να αντιμετωπίσει χωρίς κριτική ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εκπαιδευτικό πρόβλημα, με ενσυναίσθηση και εντυπωσιακή εγγύτητα».
Στο κάλεσμά της για την εκδήλωση η ΚΝΕ αναφέρει:
«Η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε μαθήτρια και μαθητή! Σε εσένα που:
Μαζί συναντηθήκαμε στους δρόμους του αγώνα για "σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει", για σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό, για να "σπάσει η σιωπή" ενάντια στους άδικους νόμους της κυβέρνησης, στην υποβάθμιση των σχολείων μας, στα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, στην Τράπεζα Θεμάτων, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στην υποχρηματοδότηση, στα κτιριακά προβλήματα κ.λπ.
Ενάντια στο σύστημα και τις σάπιες αξίες του, στον χυδαίο ατομισμό και την υποκουλτούρα που πλασάρεται, στον ρατσισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις, στον σχολικό εκφοβισμό, στη ναρκωκουλτούρα κ.λπ., προτάσσουμε μαζί τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την αντίσταση σε κάθε αδικία, χτίζοντας "αντισώματα" στα σχολεία και στις παρέες μας, με σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν".
Μαζί διαδηλώσαμε και τραγουδήσαμε ενάντια στον πόλεμο που γίνεται για τα κέρδη των λίγων. Αγωνιστήκαμε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών ενάντια στους "ληστές" - εκμεταλλευτές τους, ενάντια στον εθνικισμό - φασισμό που σε όλες τις χώρες του κόσμου αξιοποιείται απ' τα αφεντικά, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους, για να σπέρνει το μίσος ανάμεσα στους λαούς και ενάντια σε όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.
Μαζί ονειρευόμαστε και παλεύουμε για ένα καλύτερο σχολείο σε μια νέα, δίκαιη κοινωνία, που θα μορφώνει ολόπλευρα κάθε μαθητή, θα αναπτύσσει τις κλίσεις του και την προσωπικότητά του, θα τον φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό και αθλητισμό, με την ηρωική Ιστορία του λαού μας. Θα διαπαιδαγωγεί με ανώτερες αξίες και ιδανικά, στον αγώνα για την κατάκτηση της δικαιοσύνης, της πραγματικής δημοκρατίας και ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.
Ελα να συζητήσουμε για όσα μας προβληματίζουν, για τις θέσεις της ΚΝΕ που δίνουν απάντηση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς, για την εμπειρία μας από τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες που δώσαμε μαζί, αλλά και για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Γιατί δυνατή ΚΝΕ σημαίνει δυνατοί μαθητικοί αγώνες!
Ελα να συζητήσουμε, γιατί οι χιλιάδες μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, που σε λίγο καιρό θα ψηφίσουμε για πρώτη φορά, έχουμε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να "ταράξουμε τα νερά", να ακουστεί με κρότο η φωνή μας σε όλη τη χώρα, να στείλουμε μήνυμα ότι "δεν είμαστε δεδομένοι" και δεν "θα κάτσουμε στ' αυγά μας". Γιατί οι μαθητές έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε, όπως σκεφτόμαστε, όπως ονειρευόμαστε. Γιατί η πρώτη ψήφος στα σχολεία μπορεί να 'ναι κόκκινη και με "φασαρία"!».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Μέσα από την κεντρική ομιλία προσδιορίστηκαν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αποτελούν την αιτία για το φαινόμενο του «brain drain» και αναδείχθηκε η πρόταση του ΚΚΕ.
Οπως τόνισε ο Θ. Σγούρος, «σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, από την περιοχή που χτυπάει ακόμα η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, θέλουμε κυρίως να πούμε ότι τα όνειρα και οι προσδοκίες της νέας γενιάς δεν περιορίζονται! Ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος στη χώρα μας, ούτε στην "τύχη" που της επιφυλάσσουν ως διέξοδο και ευκαιρία. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να μετατραπούν σε νομαδική φυλή, να ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα για μια καλύτερη ζωή! Δεν θέλουν να ζήσουν χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Θέλουν τη ζωή που τους αξίζει, που αξίζει στις σύγχρονες δυνατότητες του 21ου αιώνα! Και τους λέμε ότι αυτήν τη ζωή μπορούμε να τη διεκδικήσουμε μαζί, με αγώνα και ισχυρό ΚΚΕ.
(...) Εμείς παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο. Για έναν κόσμο όπου κάθε νέος άνθρωπος θα έχει πραγματικά την ευκαιρία να δημιουργήσει, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να μορφωθεί, να ερωτευτεί και να ζήσει, ακριβώς γιατί ο ίδιος θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
Παλεύουμε για εκείνο το σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από το πραγματικό εμπόδιο για τη δημιουργία και την αξιοποίηση ευκαιριών από τη νέα γενιά: Το κέρδος, την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Παλεύουμε για την κοινωνία όπου κανενός η δουλειά και η ζωή δεν θα κρέμονται από μια κλωστή, όπου δεν θα κρίνεται από έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό, σαν σε ριάλιτι επιβίωσης. Για την κοινωνία εκείνη όπου η δασκάλα και ο νηπιαγωγός θα είναι στα σχολεία τους, με τους μαθητές τους, όπου ο ηλεκτρολόγος και ο μηχανολόγος θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό της παραγωγής, στην αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων. Οπου τα πανεπιστήμια και οι επαγγελματικές σχολές θα παράγουν απόφοιτους με βάση το κεντρικό σχέδιο που θα έχει η κοινωνία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
(...) Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε όλους! Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του συμβολή, από όπου κι αν βρίσκεται.
Με δραστήρια συμμετοχή στον αγώνα για να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα να ενισχυθεί ο βαθμός οργάνωσης και ο ταξικός προσανατολισμός του κινήματος, στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου.
Το επόμενο διάστημα, μπροστά στις απανωτές εκλογικές μάχες που έρχονται, το πολιτικό δίλημμα που αντικειμενικά προκύπτει είναι: 'Η δυνατό ΚΚΕ, ή δυνατές αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αδύναμος λαός!».
Παρεμβάσεις στη συνέχεια έγιναν από την Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, υποψήφια διδάκτορα, η οποία αναφέρθηκε στους νέους ερευνητές, και από τον Σπύρο Μωυσιάδη, μέλος του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας, εποχιακά εργαζόμενο στον Τουρισμό, ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη ζωή των εργαζομένων και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Οπως σημείωσε η Φ. Δημαράκη, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) αναδείχθηκε το πώς ακριβώς σκέφτεται το σημερινό σύστημα να αξιοποιήσει το ΠΔΜ για να προχωρήσει το στρατηγικό του σχέδιο στην περιοχή με βάση και την απολιγνιτοποίηση, δίνοντας έδαφος σε νέες επενδύσεις, κάτι που όπως σχολίασε βρίσκεται «πολύ μακριά από τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής, τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού ή τις αντικειμενικές δυνατότητες που γεννά η Ερευνα στο σήμερα».
Από την πλευρά του ο Σπ. Μωυσιάδης μετέφερε το προσωπικό του παράδειγμα από την εργασία σε καλοκαιρινή σεζόν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, λέγοντας: «Στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, στον δήθεν παράδεισο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πόσο δουλεύει όμως εκεί ένας εργαζόμενος και τι απολαμβάνει; Είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η part time εργασία, όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι η χώρα που όλοι σκεφτόμαστε μόλις ακούμε για Ελληνα μετανάστη, γενικά η Γερμανία έχει δεχτεί εκατομμύρια μετανάστες, και γιατί όχι, αφού οι μετανάστες είναι "ευέλικτοι", φτηνοί, με χαμηλές απαιτήσεις. Η δουλειά και εκεί δεν είναι πολύ καλύτερη, οι ώρες εργασίας ειδικά στον Επισιτισμό είναι περισσότερες από οκτώ και ο μισθός δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τα ελληνικά δεδομένα».
Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με θέμα: «Εγινε η Μεσόγειος υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ακόμα ένα σφαγείο». Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:
-- Αιμιλία Βουλβούλη, ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα: «Αφιξιακές Δομές Αιτούντων Διεθνή Προστασία: Θεσμικές και Εξωθεσμικές Διαδικασίες».
-- Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα: «Οι μεταβολές της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων».
-- Rouddy Kimpioka, πρόσφυγα, ιδρυτή των RAD Music International, Cultural Center.
-- Εργαζόμενους σε ΜΚΟ.