Μόλις χτες, θορυβημένη η κυβέρνηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για πάνω από έναν μήνα, προχώρησε σε κατάθεση τροπολογίας για το περιβόητο ΠΔ 85/22. Με το τέχνασμα της εξαίρεσης των καλλιτεχνών από το ΠΔ προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ, αλλά προβλέπεται ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για μια μνημονιακή δέσμευση από το 2015, η οποία έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί αλλά είχε διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και μάλιστα αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, όπου ως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα για ΣΣΕ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν στην τροπολογία, π.χ. όσον αφορά τις τρεις κρατικές ορχήστρες, δεν αναιρούν την αντεργατική κατεύθυνση της τροπολογίας. Και γι' αυτόν τον λόγο οι καλλιτέχνες χρειάζεται, τώρα, να εντείνουν ακόμα πιο πολύ τον αγώνα τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία, παλεύοντας για απόσυρση του ΠΔ, όσο και της τροπολογίας 1565, αλλά προβάλλοντας και τα δίκαια αιτήματά τους για τις σπουδές και τη δουλειά που δικαιούνται.
Οπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη! Ηδη, πάνω από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση των παραστάσεών τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία. Δεκαπέντε σίριαλ σταματούν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις από καιρό προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Μουσικοί σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεσή τους να απεργήσουν, ενώ ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Ολοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις.
Στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος συμμετέχουν δεκάδες καλλιτεχνικά σωματεία, όπως ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το ΣΕΗ, η Ενωση Δημιουργών - Σκηνοθετών, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.ά. Ακόμα απόφαση πήρε και η ΠΟΕ ΟΤΑ δίνοντας κάλυψη να απεργήσουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη 2 Φλεβάρη, από 11.00 έως 14.00 για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.
Μοναδική εξαίρεση η προκλητική προσπάθεια της διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να γίνει ο μόνος χώρος που θα λειτουργήσει κανονικά αυτές τις μέρες με δύο προγραμματισμένες παραστάσεις. Γι' αυτόν τον λόγο ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 μ.μ. έξω από τους χώρους της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απαιτώντας να μη γίνουν οι δύο παραστάσεις. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο μόνος καλλιτεχνικός οργανισμός, το μόνο θέατρο στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει ημέρα πανελλαδικής απεργίας με την οποία υπερασπιζόμαστε τις καλλιτεχνικές μας σπουδές, είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, πραγματοποιώντας κανονικά τις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις. Θέλει η ΕΛΣ να είναι πρωτοπορία ακόμα και στην απεργοσπασία...».
Πολύμορφη δράση μπροστά στην απεργία αναπτύσσουν τα καλλιτεχνικά σωματεία της Λάρισας. Συγκεκριμένα:
Μετά τις κινητοποιήσεις σε Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Ωδείο και Θέατρο του Μύλου, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα, Τετάρτη, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις 11 π.μ.
Αύριο, στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στο Α' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Επίσης, την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οργανώνεται ανοιχτή Γενική Συνέλευση από το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ με καλεσμένους συναδέλφους καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων για την εκτίμηση των εξελίξεων, των κινητοποιήσεων, καθώς και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.
Ταυτόχρονα, την απεργία στηρίζουν: Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, ο Σύλλογος των Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου.
Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο την Παρασκευή 3/2 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τρεις βασικοί συνεργάτες του σπουδαίου συνθέτη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ανατρέχουν στα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Τραγούδια «κοινού αισθήματος», όπως έλεγε ο Θάνος, τραγούδια που πολλές γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ' αυτόν τον τρόπο διαχρονικά.
Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Κότσιρα το 2005, σε μια συναυλία - αφιέρωμα στην εργασία του συνθέτη πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η ζωντανή ηχογράφηση αυτής της συναυλίας ήταν η πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε η κοινή τους δουλειά «Ο,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει».
Η Ρίτα Αντωνοπούλου για πολλά χρόνια υπήρξε σταθερή συνεργάτιδα του Θάνου, ερμηνεύοντας μοναδικά τα τραγούδια του. Η πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία ήταν στο «Για φωνή και ορχήστρα», ενώ ακολούθησαν το «Πάμε ξανά από την αρχή», η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και η τελευταία ζωντανή ηχογράφηση του κύκλου τραγουδιών σε στίχους του Νίκου Καββαδία «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του συνθέτη.
Προπώληση: 2117701700, 2310895938-9, viva.gr, www.ct.gr, «Public».
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια. Πληροφορίες: 2310895938-9
Eurokinissi |
Οι μαθητές κατήγγειλαν το ΠΔ 85/22 και την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα και ελλείψεις που έχουν στα σχολεία τους, διεκδικώντας:
Ο ταλαντούχος ερμηνευτής, με αίσθημα ευθύνης, μας επανασυστήνει μεγάλα τραγούδια που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη και τα λόγια τους έχουν γραφτεί από κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς: Ρίτσο, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Ελευθερίου, Παπαδόπουλο.
Οπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», περιγράφοντας τα συναισθήματα που του «γέννησε» η συγκεκριμένη δουλειά: «Ολα αυτά τα τραγούδια έχουν σαφώς ένα κοινό γνώρισμα, που δεν είναι άλλο από την επίμονη αντοχή τους στον χρόνο και την εξίσου διαχρονική και απεριόριστη αγάπη της πλειοψηφίας του κόσμου προς αυτά...
Εχοντας επίσης, όσο είναι εφικτό, γνώση των ιστορικών συνθηκών στις οποίες γράφτηκαν αυτά τα εμβληματικά τραγούδια, ανοίγεις την πόρτα του στούντιο για να τα ηχογραφήσεις με τη φωνή σου, με ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης στους ώμους.
Αίσθημα ευθύνης πρώτα και κύρια απέναντι στον Μίκη, που με τίμησε λέγοντας στους οικείους του για μένα πως "αυτός είναι δικός μου". Αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο, που τα κατέστησε, μέσα από τα βιώματά του και την ίδια του τη ζωή, διαχρονικά. Αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκείνο το κομμάτι της νεολαίας που δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή του το ρεπερτόριο αυτών των μεγάλων συνθετών».
Τα τραγούδια κυκλοφορούν σε cd και ψηφιακά από το «Ogdoo Music Group» και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μηχανουργείου στην Τεχνόπολη πραγματοποιήθηκε, χθες, η εκδήλωση ενημέρωσης του Συντονισμού Σωματείων ενάντια στο νομοσχέδιο που αποκόπτει πέντε εμβληματικά μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό - Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ) απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ προγραμματίζουν και δράσεις εναντίον του.
Αγωνιστικό χαιρετισμό στην εκδήλωση και τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δέδες Λιώνης από τον Ενιαίο Σύλλογο και η Νίκη Δημητρίου από το ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, ενώ τους εργαζόμενους ενημέρωσε και ο δικηγόρος Δ. Τεμπονέρας.