ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους

Το μαρτύριο των λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζεται μήνα με τον μήνα, αφού από τη μία η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος τους τελευταίους μήνες και από την άλλη το ράλι της ακρίβειας που συνεχίζεται, εντείνουν το αδιέξοδο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών αλλά και οι διακανονισμοί προς τις εταιρείες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 85% για οικιακούς καταναλωτές! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Και ενώ οι πάροχοι Ενέργειας έχουν ανακοινώσει τις νέες χρεώσεις για τον Φλεβάρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες έναν νέο γύρο επιδότησής τους. Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις του Φλεβάρη που κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 λεπτών η κιλοβατώρα είναι αυξημένες κατά 70% σε σχέση με όσα πλήρωνε ένα νοικοκυριό τον Αύγουστο του 2021 (0,094 ευρώ). Και που ακόμα και τότε θεωρούνταν ακριβό, μιας και οι επιπτώσεις της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης είχαν αρχίσει να αποτυπώνονται στους λογαριασμούς. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 4 λεπτών/KWh, ενώ η συνολική αξία των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον Φλεβάρη ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες διακυμάνσεις των τιμών στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και του Χρηματιστηρίου, το αποτέλεσμα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι το ίδιο, αφού είτε θα πληρώνουν πανάκριβα μέσω των λογαριασμών είτε μέσω της φοροεπιδρομής από το κράτος, ώστε τα επιπλέον έσοδα να δίνονται ως επιδοτήσεις στις εταιρείες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», αυτή η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι και το 2030, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή καταναλωτή προ φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ θα φτάσει τα 189,2 ευρώ η μεγαβατώρα το 2025 και 147 ευρώ το 2030!

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια έχει ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση Ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ/MWh.

Ως προς την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 ευρώ/MWh. Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ/MWh.

Καλπάζει η ακρίβεια

Σε συνεχή ανοδική πορεία βρίσκονται από την αρχή του 2023 οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική αποκλιμάκωσης. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα μαρτύριο και η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει κάνει σημαντικές περικοπές στα ψώνια, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ντροπής, επιμένει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ενώ παρουσιάζει τα διάφορα pass ως διέξοδο στο πρόβλημα. Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν αυξημένος για τον Δεκέμβρη του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και «έτρεχε» με ρυθμό 15,6%.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι τιμές σε μερικά πολύ σημαντικά προϊόντα όπως τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο. Η τιμή για το γιαούρτι έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6%. Το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει κατά 10,10%. Το βόειο κρέας αυξήθηκε κατά 18,7%. Στο χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7%. Το φρέσκο γάλα έχει ακριβύνει 26%.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού

Την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, λίγο πριν τις εκλογές και αφού επί τέσσερα χρόνια στήριξε με το παραπάνω το νομοθετικό αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ζητώντας την προκήρυξη εκλογών εντός των επόμενων τριών βδομάδων. Μοναδική εξαίρεση, ανέφερε, θα είναι η αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, εάν υπάρξει σχετική νομοθετική διαδικασία.

Οι ανακοινώσεις Τσίπρα πυροδότησαν νέο γύρο σκιαμαχίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «ολοκληρωτική εκτροπή» και να καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά», προσάπτοντάς του «κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Ο Αλ. Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφαση της αποχής προκειμένου «ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο» να μη νομιμοποιήσει την «πρωτοφανή εκτροπή» που συνιστά, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση των παρακολουθήσεων - υποκλοπών.

Εκανε λόγο για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» αλλά και για «διαφθορά, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όργιο απευθείας αναθέσεων» κ.ά. «Ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο των υποκλοπών, που στήθηκε υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, «ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήρθε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς».

Οπως είπε, άλλωστε, είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε πως «δεν προδικάζω ότι το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στον εκβιασμό» και διερωτήθηκε «σε ποιανών τα χέρια βρίσκεται ο πλούτος των συνομιλιών» από τις παρακολουθήσεις.

Ούτε σ' αυτήν του την παρέμβαση ο Αλ. Τσίπρας βρήκε μια λέξη να πει για το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές και το οποίο, εξάλλου, έχουν συνδιαμορφώσει τα κόμματα που κυβέρνησαν. Και αυτή του η παρέμβαση ήταν στοχευμένη στο ξέπλυμα του αστικού κράτους και των εχθρικών για τον λαό μηχανισμών του, με αναπαραγωγή του ισχυρισμού ότι η Ελλάδα αποτελεί παρέκκλιση από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που αν κάτι αποδεικνύει είναι ακριβώς το αντίθετο, καθώς βρίθει από τέτοιες υποθέσεις.

Αλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ οι επισυνδέσεις είχαν αυξηθεί, κάτι που απέδωσε σε λόγους... «εθνικής ασφάλειας» και στην προσπάθεια ελέγχου υπόπτων για τρομοκρατία, την οποία συνέδεσε με το προσφυγικό κύμα. Και, βέβαια, δεν είπε ούτε λέξη για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, αν και εισαγγελείς στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών μίλησαν ξεκάθαρα για παρακολουθήσεις που έγιναν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο φόντο αυτό, έθεσε εκ νέου το ψευτοδίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή», καλώντας «όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Στο μεταξύ ο «μύλος» της ψευτοαντιπαράθεσής τους περιλάμβανε χτες και την αθώωση από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση της αποκαλούμενης «Greek Mafia». Πρόκειται για υπόθεση η οποία αφορούσε έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015 - 2017, σχετικά με διαφθορά στο εσωτερικό της αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα, με τα ερωτήματα που εγείρονται για τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί να είναι πολλά.

Με αφορμή την απόφαση αυτή και την υπόθεση των καταγγελιών ότι ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας συνομιλούσαν με λαθρέμπορους και άλλους ποινικούς εγκληματίες, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, από τη μία, και τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για το ποιος υποτίθεται ότι διώκει τους διεφθαρμένους και επί ποιας κυβέρνησης εξιχνιάστηκαν περισσότερα εγκλήματα.

Προεκλογικό spot της ΚΝΕ

«Δεν είμαστε γατάκια» σχολιάζει η ΚΝΕ στο προεκλογικό της spot που έχει αναρτηθεί από χτες στο κανάλι της στο YouTube και σταχυολογεί πλάνα με στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που... «όταν έρχονται εκλογές ξεμαλλιάζονται... γιατί όλες τις προηγούμενες μέρες αλληλοσυγχαίρονται»... Και η ΚΝΕ καλεί: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ολοκληρώθηκε το ταξίδι για μπίζνες και εμπλοκή στην Ιαπωνία

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, επιδιώκοντας συμβόλαια για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα διαβεβαιώνοντας για την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όπου Γης, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χτες, ο πρωθυπουργός μίλησε στην Ελληνο-Ιαπωνική Επιχειρηματική Ημερίδα που διοργανώθηκε στα γραφεία του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO στο Τόκιο, με τη συμμετοχή του Enterprise Greece. Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του JETRO.

Χαρακτήρισε εκεί «εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε στη διάθεσή μας, για να φέρουμε σε επαφή ιαπωνικές και ελληνικές εταιρείες, με σκοπό να διερευνήσουμε αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες». Και πρόσθεσε: «Είναι σταθερή η δέσμευσή μας να καταστήσουμε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις», παραπέμποντας προφανώς στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που «έτρεξε» η ΝΔ, πατώντας και σε όλο το αντίστοιχο πλαίσιο που έστησαν προηγούμενα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτό διαβεβαίωσε άλλωστε ότι η κυβέρνησή του «είναι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη».

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα «προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες παντού, σε πληθώρα τομέων, όχι μόνο στον τουρισμό (...) αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι υπηρεσίες και σε πεδία που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση». Εβαλε, εξάλλου, ως καθήκον των κυβερνήσεων των δύο χωρών «να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ιαπωνικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην ιαπωνική αγορά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιδιώκουν να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μεγάλα ζητήματα για τον λαό

Σε σχόλιό του για την προεκλογική αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τέσσερα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του "μονομάχου", ίσως ενόψει και των Αποκριών. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την αποχή του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που στην τετραετία έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοιρασμένους ρόλους, επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού στην πολιτική αντιπαράθεση για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μεγάλα ζητήματα για τον λαό. Ακόμη και η αντιπαράθεσή τους περί εκβιαστών και εκβιαζόμενων πολιτικών κομμάτων στόχο έχει να κρύψει τους εκβιασμούς του καθενός απέναντι στον λαό, προετοιμάζοντας τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σενάρια της επόμενης μέρας.

Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς όλων εκείνων που τον έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα, να "κάψει" τα αντιλαϊκά σενάρια και να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ