ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί, κανένας μόνος του»

Mια ακόμα έξωση αποτράπηκε, με ασπίδα σωματεία και φορείς

Η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε την έξωση στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Η άμεση κινητοποίηση απέτρεψε την έξωση στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
«Κανένας δεν θα ξεσπιτωθεί, κανένας δεν θα μείνει μόνος του», διαμήνυσε μαζικά ο εργαζόμενος λαός με τη δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης που πραγματοποίησε, χτες το πρωί, έξω από το σπίτι οικογένειας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, που κινδυνεύει με έξωση.

Εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, κάτοικοι της περιοχής, γείτονες, λίγο πριν χαράξει άρχισαν να κατακλύζουν κυριολεκτικά το σπίτι της οικογένειας, δημιουργώντας μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση της οικογένειας του Χρήστου Δερβένη και της Μαρίνας Κεντρωτή ότι χτες το πρωί θα έπρεπε να φύγει από το σπίτι καθώς θα επιχειρούνταν η έξωσή της. Μια ακόμα επιχείρηση που αποτράπηκε κάτω από τη μαχητική και μαζική αντίδραση σωματείων αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και συνταξιούχων, του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Γυναικών Θέρμης. Ο δικαστικός κλητήρας και το «συνεργείο» της έξωσης δεν έφτασαν ποτέ. Ετσι, με ασπίδα προστασίας τον ίδιο τον λαό, εμποδίστηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Η οικογένεια κινδυνεύει με έξωση από το σπίτι της επειδή την περίοδο της κρίσης αδυνατούσε να πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου και όταν στη συνέχεια είχε τη δυνατότητα και ζήτησε διακανονισμό ώστε να αρχίσει να πληρώνει, το fund όπου είχε περιέλθει το δάνειο, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και προχώρησε στον πλειστηριασμό. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ακίνητο πέρασε στα χέρια της εταιρείας ακινήτων του ίδιου fund.

Στις αρχές του έτους, εκδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού που κατέθεσε η οικογένεια και ακόμα αναμένεται η απόφαση. Ομως, οι «ιδιοκτήτες» προχωρούν τις διαδικασίες για την έξωση.

Η απάντηση δόθηκε με τα συνθήματα που ακούγονταν δυνατά όλη μέρα χτες από το πρωί, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» και «Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος, όλοι στον αγώνα, κανείς συμβιβασμός».

Παράλληλα, εκπρόσωποι των σωματείων και των άλλων φορέων πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση μέσα στο χωριό των Βασιλικών και κάλεσαν όλο τον λαό να σταθεί στο πλευρό τους. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό», δήλωναν κάτοικοι του χωριού εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Αλλωστε, στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση βρίσκονται πολλοί, «σήμερα αυτοί, αύριο εμείς», όπως έλεγαν.

«Οσο τα "κοράκια" των funds και των μεγάλων τραπεζικών ομίλων θα προσπαθούν να κλέβουν λαϊκές περιουσίες, με τις πλάτες κυβέρνησης - ΕΕ, εμείς θα είμαστε απέναντί τους για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους», σημείωσε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια αρπαγής λαϊκής περιουσίας».

Στο ίδιο πνεύμα, την αποφασιστικότητα να μπουν εμπόδια στο ξεσπίτωμα του λαού μετέφεραν ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Σωματείου Δερμάτινων - Γουναρικών και μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΘ, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Φάνης Καρκατζούνης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θέρμης.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Αυτό γίνεται πράξη και σήμερα», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση της λαϊκής κατοικίας στις τράπεζες και τα «κοράκια» των funds. Και τόνισε ότι «με πιο δυνατό ΚΚΕ θα γίνουν πιο αδύναμοι και τα "κοράκια" και το πολιτικό τους προσωπικό».

Στα Γιάννενα

Την προσπάθεια αρπαγής πρώτης κατοικίας χαμηλοσυνταξιούχων των 450 ευρώ από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία πλειστηριασμού.

Η υπόθεση αφορά ζευγάρι υπερήλικων συνταξιούχων στην Ανατολή Ιωαννίνων - ο ένας με 60% αναπηρία - που έλαβαν δάνειο επισκευής του σπιτιού τους το 2008 από την Εθνική Τράπεζα και λόγω της κρίσης και των σοβαρών προβλημάτων υγείας του παιδιού τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το δάνειο μεταβιβάστηκε από την Εθνική Τράπεζα σε ιρλανδικό fund και αυτό με τη σειρά του μεταβίβασε τις διαδικασίες του πλειστηριασμού - αρπαγής στη γνωστή πλέον εταιρεία «κορακιών» «devalue Greece».

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι για το κύμα των μαζικών πλειστηριασμών υπεύθυνοι είναι «το κράτος των εργοδοτών και των τραπεζιτών με τα κόμματά τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ» και υπογραμμίζει ότι «χιλιάδες πλειστηριασμοί που προβλέπονται το 2023 είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης». «Ολες οι κυβερνήσεις κόβουν και ράβουν η μία πάνω στην άλλη, εξοπλίζοντας τα αρπακτικά, με αποκορύφωμα το ιδιώνυμο του ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει αγωνιστές στα δικαστήρια όταν εναντιώνονται στους πλειστηριασμούς», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, για να τονίσει ότι μόνη διέξοδος είναι η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση των εργαζομένων για να μη βρεθούν στον δρόμο λαϊκές οικογένειες και όχι η αναζήτηση επίδοξων «σωτήρων» που δεν υπάρχουν. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί να ανασταλεί κάθε διαδικασία πλειστηριασμού, να γίνει ρύθμιση δόσεων στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, με διαγραφή όλων των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ «EURODRIP»
Καταρρίπτονται οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της εργοδοσίας

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου απαιτούν σωματεία που χτες βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας

Με δυναμική παρουσία έξω από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Θήβα, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων έδωσαν συνέχεια στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου στη «Eurodrip».

Μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας και την πλατιά αλληλεγγύη που εκφράστηκε με συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της περιοχής όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός βιομηχανιών της χώρας, κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για να μην περάσει η απόλυση του προέδρου του Σωματείου της «Eurodrip», Γιώργου Νικολάου, η οποία αποτελεί ένα συνολικότερο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων της περιοχής.

Εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα περάσει η προσπάθεια τρομοκρατίας που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης. Την ίδια στιγμή με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να στέλνονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, που καταγγέλλουν την απόλυση και το όργιο τρομοκρατίας και διώξεων που εξαπέλυσε η εργοδοσία, υποβάλλοντας μήνυση και οδηγώντας στο αστυνομικό τμήμα συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Αναδείχθηκε η πραγματική αιτία της απόλυσης

Στο μεταξύ, προθεσμία μιας βδομάδας για την εξωδικαστική επίλυση και την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου της «Eurodrip» έδωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, αναβάλλοντας τη χτεσινή συζήτηση της εργατικής διαφοράς.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαδικασίας, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και μέχρι να αποφασιστεί η αναβολή, ο απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που παρέστησαν και ο νομικός τους εκπρόσωπος κατέρριψαν τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς της εργοδοσίας και απέδειξαν ότι η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι το χτύπημα του Σωματείου.

«Η εργοδοσία και τα όσα ισχυρίστηκε η εκπρόσωπός της δεν στοιχειοθετούν "σπουδαίο" λόγο για την απόλυση προέδρου Σωματείου, κάτι που με ευκολία έγινε αντιληπτό από όλους όσοι βρεθήκαμε σήμερα στη συζήτηση που έγινε. Οι αόριστες γενικολογίες δεν μπόρεσαν να κρύψουν πως η πραγματική αιτία για την παράνομη εκδικητική απόλυση και συκοφάντηση του προέδρου είναι η συνδικαλιστική του δράση, η επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει "σιγή νεκροταφείου" και να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στο να οργανώνονται και να διεκδικούν. Αυτό το είδαμε εξάλλου και από τη στάση των διευθυντικών στελεχών τη μέρα της απεργίας, το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν, τις μηνύσεις σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους, τις αγωγές σε συνδικάτα», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος».

«Δόθηκε προθεσμία για να λυθεί το ζήτημα εξωδικαστικά, αλλά και γιατί η εκπρόσωπος της εταιρείας δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε αυτά που επικαλείται η εταιρεία για την απόλυση του προέδρου. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης», σημειώνει από την πλευρά του ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συζήτηση της εργατικής διαφοράς.

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια σε απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΠΑ Υποδομών (Λ. Μεσογείων 207) σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ), καλώντας σε συμμετοχή τα μέλη του και τους συναδέλφους στον κλάδο.

Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις απολύσεις 7 εργαζομένων που οι περισσότεροι απασχολούνται εδώ και περίπου 20 χρόνια, με συμβάσεις μέσω εργολάβου, αρχικά στη ΔΕΠΑ και στη συνέχεια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Να σημειωθεί ότι χθες το Σωματείο ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση, όμως η πρώτη απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο, κάτω από την πίεση που άσκησε το Σωματείο, ορίστηκε τελικά συνάντηση για σήμερα με αυτό το θέμα.

Το Σωματείο απαιτεί η ΔΕΠΑ Υποδομών να ανακαλέσει αμέσως τις απολύσεις και να μην προχωρήσει σε καμία άλλη μελλοντικά, ούτε σε οποιαδήποτε ενέργεια θίγει εργατικά δικαιώματα. Ακόμα, υπογραφή Σύμβασης αορίστου χρόνου απευθείας με τις εταιρείες για όλους τους εργαζόμενους και μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Κινητοποίηση χτες στην «Express Service»

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας οδικής βοήθειας «Express Service» στο Μαρούσι πραγματοποίησαν χθες δεκάδες πρώην εργαζόμενοί της οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί από αυτή, διεκδικώντας ο καθένας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η εταιρεία οφείλει στους πρώην εργαζομένους της γιατί δεν έχει καταβάλει μισθούς εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και αποζημιώσεις απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης. Οπως είπαν οι ίδιοι, η εταιρεία οφείλει και στους σημερινούς εργαζόμενους, αφού εδώ και πολλά χρόνια, και κυρίως από το 2013, ακολουθεί την ίδια τακτική, δηλαδή της καταβολής ενός ποσού ως έναντι του μισθού, χωρίς όμως να καταβάλλει ολόκληρο τον μισθό, και μ' αυτόν τον τρόπο συσσωρεύονται μεγάλα ποσά στο πέρασμα των χρόνων.

Στάση εργασίας σήμερα στον Ηλεκτρικό

Στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), λόγω έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ