ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Νέες δυνατότητες αποτυπώνει η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

«Αγαστή» η συνεργασία των συνδικαλιστών των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σε κοινά ψηφοδέλτια ακόμα και με μέλη της Χρυσής Αυγής!

Νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της πάλης, για ενίσχυση της αναμέτρησης με την εργοδοσία, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις της, αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, τα συνέδρια των οποίων πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο και στα οποία οι συνδυασμοί των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί και με άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, είτε αποσπούν την πλειοψηφία είτε καταγράφουν διακριτή άνοδο. Πρόκειται για διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει και του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (4 - 5 Φλεβάρη) πραγματοποιείται το συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, της Αθήνας.

Τα Εργατικά Κέντρα στα οποία ηγούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι άλλωστε αυτά που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν τον πυρήνα της οργάνωσης πανελλαδικών κινητοποιήσεων, έβαλαν πλάτη μαζί με εκατοντάδες σωματεία και Ομοσπονδίες για τον μαχητικό συντονισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, μπροστά σε μεγάλες αναμετρήσεις: Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τα εισοδήματα, για τις ΣΣΕ, για την Υγεία, για τη λαϊκή κατοικία ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.λπ. Με πρωτοβουλία αυτών των Εργατικών Κέντρων δυνάμωσε αυτή η πανελλαδική συντονισμένη δράση, όπως αποτυπώθηκε και σε μεγάλες συσκέψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ηπειρο και αλλού, δίνοντας ώθηση στη συσπείρωση των εργαζομένων «από τα κάτω», στο ζωντάνεμα των σωματείων.

Στον αντίποδα στέκονται όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις με ευθύνη δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουν τη χρεοκοπημένη γραμμή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, μια γραμμή εγκλωβισμού των εργαζομένων στα «θέλω» του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας. Που φέρνει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπροστά σε όλο και πιο αιματηρές θυσίες, μετατρέποντας έτσι και τα Εργατικά Κέντρα σε «κουφάρια» μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των εργαζομένων.

Μεγάλη μάχη για το συνδικαλιστικό κίνημα της Αττικής το συνέδριο του ΕΚΑ

Ειδικά για την Αττική, το μεθαυριανό Συνέδριο του ΕΚΑ είναι μια ακόμα μεγάλη μάχη για τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αφού η ενίσχυση του ψηφοδελτίου τους θα σηματοδοτήσει και την ενίσχυση της ταξικής πάλης, θα δώσει νέα δύναμη στα εργατικά σωματεία μπροστά στην «επόμενη μέρα» της έντασης της επίθεσης της εργοδοσίας στην εργατική τάξη, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ είναι απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε μεγάλα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς. Πρώτη δύναμη επίσης είναι το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, έχοντας καθοριστική συμβολή στην οργάνωση αγώνων που σφράγισαν την πάλη των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, όπως στα βαπόρια, στις προβλήτες του ΟΛΠ (COSCO), στη Ζώνη του Περάματος κ.α.

Ελπιδοφόρα αλλαγή σελίδας με ανατροπή συσχετισμών

Μεγάλη κατάκτηση για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι η αλλαγή των συσχετισμών που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, όπου η ΔΑΣ, «πατώντας» στην πλούσια δράση που αναπτύσσουν δεκάδες σωματεία της πόλης, είναι πλέον πλειοψηφία στη διοίκησή του. Σήμερα το Εργατικό Κέντρο αποτελεί την καρδιά και τον οργανωτή των εργαζομένων και των σωματείων της πόλης, είναι σημείο αναφοράς και «πανταχού παρών» για κάθε πρόβλημα, πραγματικό αγωνιστικό αποκούμπι για κάθε χώρο δουλειάς.

Παρόμοια ήταν η «αλλαγή σελίδας» που σηματοδότησαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας τον Σεπτέμβρη του 2021, με τη ΔΑΣ να αναδεικνύεται απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση. Μία ακόμα επιτυχημένη μάχη που, όπως επισήμαιναν τότε οι συνδικαλιστές, ήταν το επιστέγασμα της σκληρής προσπάθειας να ζωντανέψουν τα σωματεία «από τα κάτω» και των μαχών που δόθηκαν ειδικά στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τον Ιούνη του 2022, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναδείχθηκε επίσης πρώτη δύναμη, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε ψήφους και έδρες, αποτέλεσμα που σηματοδοτεί την προοπτική μετατροπής του ΕΚ σε αποκούμπι των εργαζομένων και των αγώνων τους, ενώ σήμανε την ήττα για τις δυνάμεις της νοθείας και του εκφυλισμού. Στο Συνέδριο η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 53 ψήφους και 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 35 ψήφους και 5 έδρες στο προηγούμενο Συνέδριο), ένα αποτέλεσμα - δικαίωση για τους ίδιους τους εργαζόμενους της Εύβοιας, κόντρα στον εκφυλισμό όπου είχε οδηγήσει το Εργατικό Κέντρο η ηγετική ομάδα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Επιπλέον, στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, τον Απρίλη του 2022, το «Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο» κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις έδρες, παίρνοντας 41 ψήφους και 6 έδρες, ενώ η «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 3 έδρες και η ΕΠΑΝ (ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) 2 έδρες.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Να σημειωθεί ότι στην ίδια αγωνιστική τροχιά κινούνται μια σειρά Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μετά και τα πρόσφατα συνέδριά τους επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν με το στρατόπεδο της εργατικής τάξης και των αναγκών της.

Πρώτη δύναμη και ενισχυμένη σε ψήφους αναδείχθηκε η «Εργατική Συσπείρωση» και στο πρόσφατο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τον Γενάρη που μας πέρασε, παίρνοντας 58 ψήφους και 8 από τις 13 έδρες (από 55 ψήφους και 8 έδρες στο προηγούμενο Συνέδριο).

Στην Αρτα, στο Συνέδριο που έγινε επίσης μέσα στον Γενάρη, για πρώτη φορά στα χρονικά του Εργατικού Κέντρου οι εργαζόμενοι έδωσαν το 100% των ψήφων και το σύνολο των εδρών στο ΔΣ στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», την οποία συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Στη Νάουσα, ακόμα πιο δυναμωμένο βγαίνει το Εργατικό Κέντρο από το πρόσφατο Συνέδριό του, έχοντας πετύχει συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων μέσα από τα σωματεία και τη δράση τους. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ έχει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση, με 13 στις 13 έδρες.

Ανοδος καταγράφεται για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο 34ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), τον Μάρτη του 2022, όπου η «Εργατική Ενότητα» αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους. Παρά την προσπάθεια να μην αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, με νοθείες, εκβιασμούς κ.λπ., οι ταξικές δυνάμεις διατήρησαν τη θέση τους ως δεύτερη δύναμη, εκλέγοντας 8 έδρες για το ΔΣ του ΕΚΘ και 2 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 7 έδρες και 1 αντιπρόσωπο στο προηγούμενο Συνέδριο).

«Συμμαχίες» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή

Αν τα παραπάνω Εργατικά Κέντρα αποτελούν παραδείγματα για τη ζωντανή λειτουργία τους, την καθημερινή τους αγωνιστική δράση και παρέμβαση, το αντίθετο συμβαίνει με τα Εργατικά Κέντρα στα οποία πλειοψηφούν συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούνται από στελέχη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Εκεί, συνηθισμένη εικόνα είναι οι «κλειστές πόρτες» για τους εργαζόμενους, οι συνδιαλλαγές με την εργοδοσία, η υπονόμευση κάθε αγωνιστικής δράσης που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συνδικαλιστές αυτών των κομμάτων, τα οποία κατά τα άλλα στήνουν «ομηρικές μάχες» στα έδρανα της Βουλής και στα τηλεπαράθυρα, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών, στα Εργατικά Κέντρα συγκροτούν κοινά ψηφοδέλτια, μοιράζονται μεταξύ τους τις «καρέκλες», με συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Εχουμε και λέμε: Την ίδια στιγμή που η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σκυλοκαβγαδίζουν για το ποιος είναι με τη «δημοκρατία» και ποιος με την «εκτροπή», οι συνδικαλιστές τους έχουν συνεργαστεί συγκροτώντας κοινά ψηφοδέλτια σε 14 Εργατικά Κέντρα, μαζί και με αυτούς του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ). Πιο συγκεκριμένα, συνεργάζονται σε Κοζάνη, Κέρκυρα, Καστοριά, Ορεστιάδα (χωρίς την ΠΑΣΚΕ), Καρδίτσα, Ηράκλειο, Κατερίνη, Χίο, Κόρινθο, Ρόδο, Λακωνία, Θήβα (χωρίς τη ΔΑΚΕ), Ελασσόνα, Μεσολόγγι.

Εκεί μάλιστα που έχουν ξεπεράσει ακόμα και τον εαυτό τους είναι στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΑΚΕ (ΝΔ), μαζί και με στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος δήμαρχος με την εγκληματική συμμορία!


Να «αλλάξει σελίδα» το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Κάλεσμα των συνδικαλιστών της ΔΑΣ στους αντιπροσώπους του 32ου Συνεδρίου

Κάλεσμα στήριξης στους αντιπροσώπους που συγκροτούν το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απευθύνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Τονίζουν ότι η μαζική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ «είναι η προοπτική για να "ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ" το Εργατικό Κέντρο. Για να βγει από το τέλμα και την ανυποληψία. Για να γίνει δεύτερο σπίτι για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέα και νέο. Για να αποκτήσει ζωντάνια, συλλογική λειτουργία, δράση, για να γίνει πραγματική κυψέλη των συνδικάτων, να δώσει ώθηση στη λειτουργία και τη μαζικοποίησή τους. Για να εκφράσει με συνέπεια τις αγωνίες, τα αιτήματα, το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Γιατί, όπως εξηγούν, «ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Αθήνας. Ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, όλου του λαού».

Θυμίζουν άλλωστε ότι η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ προσπάθησε είτε με την αδράνειά της είτε με την υπεράσπιση της πολιτικής των επιχειρηματικών ομίλων να υπονομεύσει τους αγώνες των τελευταίων χρόνων. Και αναδεικνύουν τη «μεγάλη ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ - όσες αποχρώσεις και αν έχουν, όπως και αν βαφτίζονται - που συγκροτούν το προεδρείο για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας». Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω προβάλλουν πλαίσιο αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, «προωθούν τη γραμμή του "κοινωνικού εταιρισμού" και έδωσαν επιπλέον όπλα στη μεγαλοεργοδοσία για την ανατροπή θεμελιωμένων δικαιωμάτων με την υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις μισθών, την εξάπλωση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε χώρους δουλειάς και κλάδους».

Από την άλλη, ξεκαθαρίζουν ότι «μέσα από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ανάγκη για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να ριζώσει η οργανωμένη απάντηση σε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Να γίνουν όλα τα συνδικάτα - και το ΕΚΑ - όργανο πάλης και υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων.

Απαλλαγμένο από την επιρροή της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, από τις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου.

Η άνοδος του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ θα δώσει νέα ώθηση και νέες δυνατότητες στην οργάνωση της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης στην Αθήνα».

Καλεί τους αντιπροσώπους να κάνουν κριτήριό τους την πορεία και τη δράση Εργατικών Κέντρων «που άλλαξαν χέρια, που στη διοίκησή τους αναδείχτηκαν πρωτοπόροι αγωνιστές όπως στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, στην Εύβοια και τα μετέτρεψαν από "νεκροταφεία" σε ζωντανά και πρωτοπόρα όργανα πάλης των εργαζομένων, ανοιχτά για όλα τα συνδικάτα, με δημοκρατική - συλλογική λειτουργία και με πολύμορφη δραστηριότητα για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αυτά πρέπει να ζυγίσει καλά κάθε εργαζόμενος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος, απ' όποια παράταξη και αν έχει εκλεγεί, με τις επιμέρους διαφωνίες και παρατηρήσεις που μπορεί να έχει, που θα δοκιμάζονται άλλωστε και θα κρίνονται μέσα στην ίδια την πάλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ