ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους συνεχίζουν τη μάχη για ΣΣΕ

Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Με οργάνωση της πάλης τους απαντούν οι εργαζόμενοι των «Praktiker» Θεσσαλονίκης στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας με απολύσεις, σπαστά ωράρια, διάλυση των κυλιόμενων ρεπό και εργοδοτική τρομοκρατία.

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου προγραμματίζει Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τις παραπέρα δράσεις του, καλώντας τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε μαζική συμμετοχή ώστε να αναδείξουν την απόφασή τους, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβές για όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και να μπει τέρμα στην εργοδοτική τρομοκρατία. Η συνέλευση θα γίνει στις 10.30 π.μ. σε αίθουσα στο «Απολλώνια Πολιτεία» και θα συνδυαστεί και με κοπή της πίτας για το νέο έτος.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία της επιχείρησης, με διαρκή επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για την απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Λία Ματζόρου, πρόεδρο του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς και με τον Παναγιώτη Γεωργιτσόπουλο, αντιπρόεδρο του Παραρτήματος και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Ανέδειξαν ότι η εργοδοτική επίθεση πατάει στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) διαχρονικά, για τη στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά από το 2011 μέχρι σήμερα, παρά τις κυβερνητικές εναλλαγές, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Από τότε, λοιπόν, και με κάτι «οικονομοτεχνικά» προσχήματα, ήρθαν η κατάργηση των ΣΣΕ και η επιδίωξη να επιβάλουν 6ωρα, 4ωρα και «σπαστά» 8ωρα.

«Η επίθεση αυτή κλιμακώθηκε από το 2020 - 2021 με διάφορους τρόπους, με κατάργηση του σαββατιάτικου ρεπό, με "σπαστό" ωράριο», λέει ο Π. Γεωργιτσόπουλος. «Στόχο έχει την απομάκρυνση των εργαζομένων με εκφοβισμό και πίεση να αποδεχθούν οικειοθελή αποχώρηση, τρομοκρατία, με χρονομετρήσεις πάνω από τα κεφάλια τους, με "τυράκι" ασαφή μπόνους για την παραγωγικότητα. Αυτή η πολιτική οδηγεί όλους τους συναδέλφους να τρέχουν ασταμάτητα και αυτό θα οδηγήσει σε λάθη, σε ατυχήματα, θα δώσει την αφορμή στην εταιρεία να καθαρίσει πιο εύκολα με όσους θέλει να απολύσει».

«Θέλουν έναν φτηνό υπάλληλο που θα παίρνει γύρω στα 600 ευρώ το πολύ και θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εναν εργαζόμενο - πολυεργαλείο: Και λίγο αποθηκάριο, και λίγο ταμία, και λίγο γραμματεία. Να μην ξέρει τι πρόγραμμα θα έχει. Η εταιρεία έχει καταργήσει και τα κυλιόμενα ρεπό. Ετσι, π.χ. σήμερα λέει "σε θέλω να πάρεις ρεπό, αύριο θέλω να δουλέψεις", "θα κάνεις «σπαστό» 8ωρο, π.χ. 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις...". Και στη Σύμβαση δεν αναφέρεται μέχρι πόσα "σπαστά" θα πρέπει να κάνεις. Οσα θέλει η επιχείρηση...

Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί αυτή η κατάσταση, με εξουθενωμένους εργαζόμενους, να μην ξέρουν τι θα πει σπίτι, παιδιά, κοινωνική ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα τέτοιο μέλλον», συμπληρώνει η Λ. Ματζόρου.

Οι συνδικαλιστές αναδεικνύουν και τις πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας, που όπως λένε παραπέμπουν σε «bullying στους εργαζόμενους». Καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμπεριφορά διευθυντικών στελεχών, που π.χ. «βρίζουν και μετά κάνουν και επιπλήξεις στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να έχουμε συναδέλφους με κρίσεις πανικού». Θυμίζουν χαρακτηριστικά την περίπτωση εργαζόμενης που την απέλυσαν στις 15 Δεκεμβρίου και «επειδή προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν αποδέχθηκε την απόλυση, της έκαναν και μήνυση».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση στέκεται το Σωματείο. Στα μέσα Νοέμβρη έκανε παρέμβαση στη Διεύθυνση και απαίτησε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, ενώ λίγες μέρες μετά απευθύνθηκε και στην Επιθεώρηση Εργασίας, οπότε έγινε τηλεφωνική σύσταση στην επιχείρηση.

«Το μόνο που τους φοβίζει είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στο Σωματείο και η δράση του. Βλέπουν ότι μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση των συναδέλφων. Στις 6/4 και στις 9/11 πέρυσι απεργήσαμε, κατεβήκαμε στην απεργιακή συγκέντρωση με δικό μας πανό. Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας με απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως το καλοκαίρι, για το κυλιόμενο ρεπό. Κερδίσαμε να μη χάνουμε ρεπό μέσα σε βδομάδα που θα πέσει αργία - γιατί κι αυτό πήγαν να μας το κάνουν. Αποκρούσαμε την απόλυση συναδέλφισσας η οποία αρνήθηκε να δουλέψει Κυριακή», περιγράφουν, καταγράφοντας μερικές από τις δράσεις του Σωματείου, που στέκεται ασπίδα για τους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: «Γίνεται συνείδηση σιγά σιγά σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους, και κυρίως στους νέους, ότι δεν είναι μονόδρομος να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε ό,τι θέλουν να μας επιβάλουν. Με τη δύναμη του Σωματείου μπορούμε να νικάμε τον φόβο. Καταφέρνουμε μικρές νίκες. Με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση, δυναμώνοντας το Σωματείο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ με βελτίωση των όρων εργασίας».

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» απαιτούν οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ Υποδομών πραγματοποιήθηκε χτες ενάντια στις απολύσεις 7 εργαζομένων από την «Italgas», στην οποία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της επιχείρησης το 2022. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει τα Σωματεία ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ - ΔΕΠΑ και το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, ενώ συμμετείχε και η Ομοσπονδία Ενέργειας.

Πολλοί από τους υπό απόλυση εργαζόμενους δουλεύουν 15 και 20 χρόνια, ενώ δύο από τους απολυμένους είναι συνδικαλιστές. Είδαν τις κυβερνήσεις να αλλάζουν, τη μία μετά την άλλη, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως που δεν άλλαξε ήταν το καθεστώς απασχόλησής τους μέσω εργολάβου, αρχικά στη ΔΕΠΑ και στη συνέχεια στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή στη ΔΕΠΑ Υποδομών το 98% των εργαζομένων δουλεύει με αυτό το καθεστώς, με τους «μόνιμους» εργαζόμενους να είναι μόνο δύο! Ανάλογα και στις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών απασχολούνται περίπου 120 εργαζόμενοι μέσω εργολάβου.

Οι απολύσεις τούς ανακοινώθηκαν προχτές, και μάλιστα με ...mail, ενώ χτες τους κόψανε και την πρόσβαση στα mail της εταιρείας, αλλάξανε δε και τους κωδικούς εισόδου. Χτες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας κατόπιν πίεσης των σωματείων, ωστόσο η εργοδοσία αθέτησε την υπόσχεσή της προκαλώντας την οργή των απολυμένων και των συναδέλφων τους που είχαν έρθει να τους στηρίξουν. Τελικά εμφανίστηκε εκπρόσωπος της εταιρείας με τον οποίο ορίστηκε ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, επισήμανε ότι οι απολύσεις ήρθανε ως συνέχεια εξελίξεων που πάνε βαθιά πίσω στον χρόνο. «Δώσαμε αγώνα», είπε, «ενάντια στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας που με περισσό ζήλο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν. Δώσαμε αγώνα ενάντια στον διαχωρισμό των ΔΕΠΑ και σήμερα δίνουμε αγώνα ενάντια στις απολύσεις και για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου της εργολαβοποίησης που βγάζει κέρδος νοικιάζοντας ανθρώπους».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
10ωρη εργασία απαιτούν οι ξενοδόχοι!

«Δύο ώρες πέρα από το 8ωρο χωρίς αμοιβή»: Αυτόν τον απαράδεκτο όρο, και μάλιστα ...αδιαπραγμάτευτο, θέτουν στο τραπέζι οι ξενοδόχοι στη συζήτηση για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτόν τον καιρό το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και η Ενωση Ξενοδόχων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Σύμβασης, με τους εργαζόμενους να ακούνε τέτοιους παραλογισμούς από την εργοδοσία, που απαιτεί δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Ο όρος που τίθεται λοιπόν είναι ότι «ο ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δύο ώρες πέραν του οκταώρου χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή».

Να σημειωθεί ότι κατά την τουριστική περίοδο του 2022 η πληρότητα στον νομό Ηρακλείου έφτασε το 95%, ξεπερνώντας αισθητά ακόμα και τη μέχρι πρότινος κορυφαία τουριστική κίνηση, του 2019. Αυτό αναδεικνύει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «οι ξενοδόχοι θέλουν σκλάβους στα ξενοδοχεία και να επανέλθει ο εργασιακός μεσαίωνας» και ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό «δεν πρόκειται να το επιτρέψουν» οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι απεργοί στη «Μαλαματίνα»

Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλεί σήμερα Παρασκευή, στις 8 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», καθώς είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η αγωγή κατά των ιδιοκτητών και της διεύθυνσης της επιχείρησης για την παράνομη πρόσληψη επτά εργαζομένων για τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στους απεργούς της «Μαλαματίνα», το ΕΚΘ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ.

Οι απεργοί συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους με νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι και τις 28 Φλεβάρη, απαιτώντας ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων, επαναλειτουργία του τμήματος διανομής και υπογραφή ΣΣΕ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Ενέργειας

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου την Τρίτη 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ