ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Συμφωνία για πρόσβαση σε άλλες τέσσερις βάσεις στις Φιλιππίνες

Από τις νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

South Korean Defense Ministry

Από τις νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ, η οποία διασφαλίζει «πρόσβαση» σε τέσσερις ακόμα στρατιωτικές βάσεις της ασιατικής χώρας, «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών. Με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ενισχύσει παραπέρα τα στρατιωτικά της «πατήματα» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η νέα συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της προϋπάρχουσας από το 2014 «Συμφωνίας διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA), η οποία επανειλημμένα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σύνθετων παζαριών με τη Μανίλα, εξαιτίας της ενόχλησης που έχει εκφράσει το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι Ενοπλες Δυνάμεις τους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. Η πρόσβαση στις νέες βάσεις θα αφορά και αυτή την κοινή εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών (π.χ. διάδρομοι απογειώσεων - προσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού) κ.τ.λ., χωρίς ωστόσο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία να χαρακτηρίζεται (ακόμα...) μόνιμη.

Η νέα συμφωνία έγινε γνωστή στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε στις Φιλιππίνες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, φτάνοντας εκεί από τη Σεούλ, όπου διαμήνυσε ξανά την «αφοσίωση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια της περιοχής».

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, οι περιοχές για τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει να επεκταθεί η «πρόσβαση» των στρατευμάτων της αφορούσαν ζώνες όπως η βόρεια περιοχή των Φιλιππίνων, Λουζόν, που βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και το νησί Παλάουαν, απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα «Σπράτλι» (στη Νότια Σινική Θάλασσα), για τα οποία οι Φιλιππίνες διαφιλονικούν με την Κίνα.

Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά τις επαφές Οστιν στη Σεούλ, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως ολοκληρώθηκαν νέα κοινά αεροπορικά γυμνάσια, με εκπαιδευτικές πτήσεις που έγιναν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα (μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Κίνας). Σε αυτές συμμετείχαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας τύπου «B-1B», που θεωρούνται «αόρατα» για τα περισσότερα ραντάρ και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-35 της νοτιοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι τα νέα γυμνάσια είχαν σκοπό να δείξουν «τη βούληση και τις δυνατότητες των ΗΠΑ να εγγυηθούν εκτεταμένη, ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή μπροστά στις απειλές (...) της Βόρειας Κορέας». Σημειωτέον ότι ο Οστιν έσπευσε να επισημάνει και από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα τη «δέσμευση» των ΗΠΑ «για εκτεταμένη αποτροπή», εξηγώντας ότι «αυτή αφορά το πλήρες εύρος των αμυντικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών μας αμυντικών ικανοτήτων».

Στα νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας αντέδρασε η Βόρεια Κορέα, που διαμήνυσε ότι θα απαντήσει στον «ολοκληρωτικό πόλεμο με ολοκληρωτικό πόλεμο», προσθέτοντας πως «δεν ενδιαφέρεται για καμία επαφή ούτε διάλογο με τις ΗΠΑ, όσο συνεχίζουν την εχθρική πολιτική τους», αλλά και ότι οι ΗΠΑ φέρουν «ακέραιη την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Εγκαινιάστηκε αμερικανική πρεσβεία στις Νήσους Σολομώντα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι εγκαινιάστηκε η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, Χονιάρα.

Τα εγκαίνια «συμβολίζουν την ανανέωση της σχέσης μας και υπογραμμίζει την ισχύ της αφοσίωσής μας στις διμερείς μας σχέσεις» και τις «εταιρικές μας σχέσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε ο Μπλίνκεν. Διαμήνυσε δε ότι «αξιολογούμε την κοινή ιστορία και τις κοινές μας θυσίες με τις Νήσους και ανυπομονούμε στη συνέχιση της ενίσχυσης της σχέσης μας σε ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης».

Κατέληξε δε ότι στόχος της Ουάσιγκτον «δεν είναι απλά η τοποθέτηση περισσότερων διπλωματών στην περιοχή αλλά η περαιτέρω δέσμευσή μας με τους γείτονές μας στον Ειρηνικό, η σύνδεση με τα προγράμματα και τους πόρους μας».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι συμφωνίες «ασφαλείας» μεταξύ Νήσων Σολομώντα και Κίνας ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών

Συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία από παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κυρίως στην επαρχία. Δύο τελευταίες δολοφονίες, η μια στις 22 Γενάρη και η άλλη στις 31 Γενάρη, έγιναν γνωστές χτες από το Ινστιτούτο Μελετών Ανάπτυξης και Ειρήνης (Indepaz), καθώς οι συγγενείς των θυμάτων φοβούνταν να τις καταγγείλουν.

Το πρώτο θύμα ήταν μία 41χρονη αγρότισσα, μητέρα τεσσάρων παιδιών και κοινοτάρχισσα σε ένα χωριό στην επαρχία Κάουκα. Η Εντιλσάν Αντράντε δολοφονήθηκε από ενόπλους που μπήκαν στο σπίτι της και μπροστά στα 2 της παιδιά την έσυραν έξω και την εκτέλεσαν. Ο περίπου ίδιας ηλικίας Χοσέ Ισαΐας Γιάντι Πάτσο ήταν επίσης κοινοτάρχης σε άλλο χωριό στην ίδια επαρχία και δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο.

Με τις δολοφονίες αυτές από την αρχή του χρόνου φτάνουν τους 11 οι νεκροί - θύματα παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), την αντάρτικη οργάνωση που παρέδωσε τα όπλα, τα θύματα έχουν φτάσει τα 1.420, ανάμεσά τους πάνω από 285 πρώην αντάρτες.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκουστάβο Πέδρο, που έχει διακηρύξει ότι θέλει να προχωρήσει τον διάλογο με οργανώσεις που συνεχίζουν την ένοπλη πάλη και να εξαλείψει τις παραστρατιωτικές ομάδες, που συνήθως εξοπλίζονται από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΕΕΔΔΑ
Συζήτηση για το Ελ Σαλβαδόρ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Μενάνδρου 54, 7ος όροφος), συζήτηση για το Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Μπάμπης Ζαφειράτος θα μιλήσει για τον ποιητή και αντάρτη Ρόκε Ντάλτον, «τον άνθρωπο που έκανε και τις πέτρες να γελάνε», ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν η ιστορία του αντάρτικου κινήματος και οι πολιτικές εξελίξεις.

ΜΑΛΙ - ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Πρόταση για «χαλαρή ομοσπονδία»

Τη δημιουργία μιας χαλαρής «ομοσπονδίας» ανάμεσα στην Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός της πρώτης, Απολινέρ Κιελέμ Ντε Τεμπελά, αναφερόμενος στην πρώτη προσπάθεια μίας τέτοιας κίνησης μεταξύ Μάλι, Σενεγάλης, Μπουρκίνα Φάσο και Μπενίν μεταξύ 1959 και 1960, κατά την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Γαλλία.

Ο Ντε Τεμπελά πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Μάλι και ανέφερε ως κοινή διαπίστωση ότι «περάσαμε πολύ χρόνο να κοιτάμε αλλού ενώ συχνά οι λύσεις είναι ακριβώς δίπλα μας». Χαρακτηριστικά είπε πως η χώρα του και το Μάλι παράγουν βαμβάκι, ζωικό κεφάλαιο και χρυσό και πως αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί και με άλλες χώρες της περιοχής, μπορούν να αποτελέσουν μία «δύναμη».

Ο 34χρονος λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ μετά το πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 ανέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο, ζητώντας την αποχώρηση των 400 Γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της επιχείρησης Sabre που εδρεύουν στην Ουαγκαντούγκου.

Από το Μάλι αποχώρησαν τον Φεβρουάριο του 2022 οι Γάλλοι στρατιώτες της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Barkhane», μετά την επιλογή της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας να συνάψει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και να ζητήσει τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner». Η ρωσική «βοήθεια», όπως πιο πριν και η γαλλική, έχει ως «πάτημα» την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά κατέλαβε την εξουσία στο Μάλι τον Μάιο του 2021 και παραμένει έκτοτε «μεταβατικός Πρόεδρος» της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ