ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις για διεύρυνση των «συμφωνιών του Αβραάμ»

Από τη χθεσινή συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Εμ. Μακρόν

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Εμ. Μακρόν
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, η εκεί κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει κινήσεις για τη διεύρυνση των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» (συμφωνίες «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με ισλαμικές χώρες, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ελι Κοέν, κατέφθασε χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, επιδιώκοντας την επίσπευση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της εξομάλυνσης σχέσεων που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020. Η τότε διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε μετά το πραξικόπημα του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν πριν από περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ, Αμερικανοί διπλωμάτες που συνόδευαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ είπαν σε Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι το Σουδάν «είναι έτοιμο να ολοκληρώσει μια συμφωνία του Αβραάμ», στο φόντο ανάλογων συμφωνιών του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Πράγματι, επιστρέφοντας στο Ισραήλ, ο Κοέν ανακοίνωσε ότι «συμφωνήσαμε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Σουδάν και του Ισραήλ», διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή «αναμένεται να λάβει χώρα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Σουδάν σε μια πολιτική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της μεταβατικής διαδικασίας στη χώρα η οποία είναι σε εξέλιξη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ραδιόφωνο ΚΑΝ, δεν απέκλεισαν να βρίσκονται ήδη στα σκαριά ανάλογες εξελίξεις και στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μαυριτανία, αλλά και την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Τσαντ, Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί, εγκαινίασε χτες την πρεσβεία της χώρας του στο Τελ Αβίβ. Είναι η πρώτη φορά που η αφρικανική χώρα ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ, παρά τις στενές σχέσεις των δύο χωρών κατά το παρελθόν και την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πατέρας του νυν Προέδρου, επίσης Πρόεδρος, Ιντρίς Ντεμπί, το 2019. Το Τσαντ είχε και παλιότερα σχέσεις με το Ισραήλ αλλά το 1972 τις διέκοψε ύστερα από πιέσεις του τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ έγιναν παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως επιθυμεί την αναβάθμιση των σχέσεων και με άλλες αφρικανικές χώρες, λέγοντας: «Βλέπουμε εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις σχέσεις με μια σπουδαία χώρα στην καρδιά της Αφρικής. Θέλουμε να τις αναβαθμίσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Τσαντ είχε γίνει δεκτός κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα.

Ο Νετανιάχου στο Παρίσι με το βλέμμα στο Ιράν

Σε αυτό το φόντο έντονης ισραηλινής διπλωματικής κινητικότητας, ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μετέβη χτες βράδυ στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν, κατά δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «οι τρόποι αναχαίτισης του Ιράν» και η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από αυτό.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης και ξημερώματα Πέμπτης, ισραηλινά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στο νότιο Ισραήλ. Οι ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια που χαρακτηρίστηκαν «αποθήκες» ή «βιοτεχνίες όπλων».

ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει το Ισραήλ για επίθεση σε πολεμική βιομηχανία

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ κατέθεσε χτες το Ιράν, κατηγορώντας το Ισραήλ για την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά drones το περασμένο Σάββατο σε πολεμική βιομηχανία στην πόλη Ισφαχάν.

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ιράν στον Οργανισμό, Αμίρ Σαεΐντ Ιραβανί, δήλωσε πως «η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το Ισραήλ» για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και για την οποία η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν προκάλεσε θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές.

«Το Ιράν επιφυλάσσεται για το νόμιμο και εγγενές δικαίωμά του να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλειά του και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απειλή ή αδικοπραγία του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. του Ισραήλ), οπουδήποτε και οποτεδήποτε το κρίνει απαραίτητο», αναφέρει ο Ιραβανί.

Νέα ισραηλινά οπλικά συστήματα

Το Ισραήλ έχει δηλώσει από καιρό πρόθυμο να πλήξει ιρανικούς στόχους αν δεν επιτευχθεί ο περιορισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με διπλωματικά μέσα.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μιλώντας στο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε πως «το Ισραήλ δρα επίσης - με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ - εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας».

Σε αυτό το φόντο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρθηκαν σε νέου τύπου ισραηλινά οπλισμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν βόμβες βαρύτητας, που δεν κάνουν θόρυβο ούτε αφήνουν καπνό καθώς πέφτουν, πράγμα που καθιστά δυσκολότερο για τον εχθρό να τις διακρίνει εγκαίρως και να τις αποφύγει. Υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μοντέλο των αεροσκαφών αυτών μπορεί να φέρει μέχρι και ένα τόνο πυρομαχικών.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τον Ιούλη την ύπαρξη οπλισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο οπλοστάσιό του, και τον Νοέμβρη Ισραηλινός στρατηγός γνωστοποίησε ότι τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται σε συνθήκες μάχης δύο σώματα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό.

Τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τηλεκατευθυνόμενα και ρίχνουν βόμβες ή πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πριν επιστρέψουν στη βάση τους. Είναι διαφορετικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - καμικάζι που το Ιράν είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση το Σαββατοκύριακο, σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε στο «Reuters» ότι ο στόλος των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει το «Heron TP», το οποίο έχει μέγεθος ενός μαχητικού αεροσκάφους και κατασκευάζεται από την κρατική «Israel Aerospace Industries», καθώς επίσης το μικρότερου μεγέθους «Hermes» της «Elbit Systems».

Σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ για «Δυναμική Ανάπτυξη Δύναμης»

Τη δυνατότητα μίας νέας στρατιωτικής στρατηγικής γρήγορης επέμβασης, για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που δεν θα δεσμεύουν στρατεύματα για χρόνια, όπως συνέβη στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προωθούν ΗΠΑ και Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες του «Al Jazeera», το οποίο επικαλείται Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στα πρόσφατα κοινά γυμνάσια ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ, «Juniper Oak».

Η νέα στρατιωτική τακτική αποκαλείται «Δυναμική Ανάπτυξη Δύναμης» (Dynamic Force Employment, DFE) και είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στη «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» του Πενταγώνου το 2018, με στόχο «την πιο ευέλικτη χρήση δυνάμεων έτοιμων να δράσουν προληπτικά σε ένα στρατηγικό περιβάλλον, ενώ διατηρούν την ετοιμότητα απάντησης και εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ικανότητας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Συνεχίζεται η «καταιγίδα» των απολύσεων σε μονοπώλια των νέων τεχνολογιών. Χτες ήταν η σειρά της «Pinterest», που ανακοίνωσε την απόλυση 150 εργαζομένων (περίπου το 5% επί του συνόλου). Η εταιρεία του διαδικτυακού μέσου διαμοιρασμού φωτογραφιών και δημιουργίας συλλογών εικόνων, ενημέρωσε τους εργαζομένους που θα βρεθούν στον δρόμο από τη μία μέρα στην άλλη. Οι απολύσεις αφορούν πρακτικά όλα τα τμήματα της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ξεκίνησε χτες στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια η δίκη κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού «Pacific Gas & Electric» που θεωρείται υπεύθυνη για τη φονική πυρκαγιά του 2020 που σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος στελεχών των «Ταλιμπάν», που «θεωρείται πως ευθύνονται ή συνεργούν στην καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται σε συντονισμό με συμμάχους τους για να «γίνει σαφές στους "Ταλιμπάν" ότι οι ενέργειές τους θα έχουν σημαντικά κόστη και κλείνουν τον δρόμο στη βελτίωση των σχέσεών τους με τη διεθνή κοινότητα», επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το παλιό γαλλικό αεροπλανοφόρο «Foch» που πουλήθηκε το 2000 στις Ενοπλες Δυνάμεις της Βραζιλίας θα αφεθεί να καταλήξει στο βυθό της θάλασσας «λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η ρυμούλκησή του και εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του». Την απόφαση ανακοίνωσε χτες το βραζιλιάνικο υπουργείο Αμυνας, παρουσιάζοντας ως μοναδική λύση την ελεγχόμενη βύθιση. Διάφορες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες.

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ, ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Η κυβέρνηση της Τζαμάικα κατέστησε χτες σαφές πως είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με στρατεύματα σε μία διεθνή δύναμη που θα μπορούσε να σταλεί στην Αϊτή, όπως έχει προτείνει εδώ και μήνες ο γγ του ΟΗΕ. Ως πρόσχημα στις διεργασίες για τη νέα αποστολή ξένης στρατιωτικής δύναμης στην Αϊτή αξιοποιείται η μεγάλη όξυνση της βίας από συμμορίες που δρουν ανεξέλεγκτες.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Βανδαλισμοί σε χριστιανικό ναό

Να κάψει τον ναό της «Φυλακής του Χριστού» στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ επιχείρησε χτες το πρωί, για μία ακόμη φορά, φανατικός Αμερικανοεβραίος. Ο εν λόγω 40χρονος έβαλε πρώτα φωτιά σε άγαλμα του Χριστού και λεηλάτησε ό,τι πρόλαβε μέσα στο ναό, προτού τον σταματήσει και τον παραδώσει στην ισραηλινή αστυνομία ο Παλαιστίνιος νεωκόρος του ναού. Η Ανώτατη Προεδρική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων στην Παλαιστίνη καταδίκασε την επίθεση στον ναό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ