ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο ξεκινά η 48ωρη προειδοποιητική απεργία των ναυτεργατών

Αυξήσεις στους μισθούς και απόσυρση των διατάξεων για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

Με 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία από αύριο 8 μέχρι 10 Φλεβάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ παράλληλα απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματά τους.

Η απεργία ξεκινά αύριο Τετάρτη στις 6 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Παρασκευής 10 Φλεβάρη. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. στα πλοία «Blue Star» (σταθμός ΗΣΑΠ), ενώ από τα χαράματα θα δώσουν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης.

«Ολοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία. Διεκδικούν: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ουσιαστικές αυξήσεις, πάνω από 12%, που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Απόσυρση των αντιναυτεργατικών διατάξεων στην αναθεώρηση του ΚΙΝΔ. Θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων, της υγείας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, το Σαββατοκύριακο ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποίησαν περιοδείες σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά («Highspeed 4», «Κύδων Παλάς», «Blue Star Delos», «Blue Star Paros», «Κρήτη ΙΙ», «Blue Horizon», «Νήσος Ρόδος», «Blue Galaxy»). Στη συζήτηση με τα σωματεία οι ναυτεργάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ακρίβεια, το αυξημένο κόστος θέρμανσης, την αβάσταχτη φορολογία, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους με «παγωμένους» μισθούς και δουλειά έξι μήνες τον χρόνο. Στο έδαφος αυτό, αναγνώρισαν την ανάγκη απεργιακού αγώνα για να μην επικρατήσουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες χαμηλόμισθης και ανασφάλιστης δουλειάς. Παράλληλα, καταδίκασαν την προκλητικότητα των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων, που διαρκώς διευρύνουν τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στην εργοδοσία ενώ δυναμώνουν την επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως συμβαίνει και με τις διατάξεις της τροποποίησης του ΚΙΔΝ που συζητιέται στη Βουλή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για εργατικά «ατυχήματα»

Νέο «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, και πάλι σε απορριμματοφόρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή τα τρία σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και τους 64 νεκρούς και χιλιάδες σακατεμένους εργαζόμενους του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους δήμους, τα άθλια γκαράζ, την απουσία Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τα οχήματα «χρέπια», καθώς και τη σχεδόν παντελή απουσία ελέγχων από το ΣΕΠΕ. Απαίτησε να αυξηθούν αμέσως οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε δήμους και αμαξοστάσια, ώστε να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποστελέχωση, καθώς έλεγχοι τα τελευταία χρόνια γίνονταν μόνο μετά από κάποιο εργατικό «ατύχημα» και αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Κάτω από την πίεση του Συνδικάτου «αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιους ελέγχους στους δήμους».

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει πως «η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους δήμους θα συνεχίζει να είναι τραγική».

Και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να «μην περιμένουν να έρθει η σειρά τους». Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα να μας σώσει. Με τον αγώνα μας και την οργάνωση στα σωματεία μας και στο Συνδικάτο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των δημάρχων», σημειώνει.

Στη Θεσσαλονίκη το νέο «ατύχημα» με απορριμματοφόρο

Στο μεταξύ, νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Δύο εργάτριες χτύπησαν την ώρα της εργασίας τους, στη διάρκεια της αποκομιδής, στη Β' δημοτική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν με συνέπεια να κλείσουν. Από την αναπήδηση η μία εργάτρια χτύπησε στα γόνατα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί στο σκαλοπάτι. Διαγνώσθηκε με κάκωση και θλάση στα γόνατα. Η άλλη εργαζόμενη έχασε την ισορροπία της και έμεινε κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα. Διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα πλευρά.

Απαντώντας εκ των προτέρων στην προσφιλή τακτική να «πέσει» το φταίξιμο στους εργαζόμενους και «στην κακιά την ώρα», η ΔΑΣ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι (οδηγός και πλήρωμα) εργάζονταν κάτω από πίεση χρόνου», προκειμένου να επιστρέψει το απορριμματοφόρο στο αμαξοστάσιο γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί για άλλη περιφέρεια και συνεργείο. Επίσης «η κάμερα από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου δεν λειτουργούσε. Και οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας π.χ. μποτάκια ασφαλείας».

Μάλιστα, καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν το «ατύχημα» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας επισκέφτηκε το εργοτάξιο της Β' κοινότητας και όταν οι εργαζόμενοι του έθεσαν μεταξύ όλων των άλλων και το πρόβλημα με τη χορήγηση των ΜΑΠ, «η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν "αγοράστε από τον μισθό σας"»!

Η ΔΑΣ τονίζει ότι «η υγεία και η ασφάλειά μας, το να γυρίζουμε σώοι και υγιείς μετά την εργασία μας στο σπίτι και τις οικογένειές μας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στα χέρια της διοίκησης και των ανθρώπων της. Με τη μαζική κινητοποίησή μας και δράση θα επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων και το δίκιο μας».

Νεκρός εργαζόμενος που καταπλακώθηκε από βράχο σε λατομείο

Αλλος ένας εργαζόμενος μπήκε χθες χάνοντας τη ζωή του στον μακρύ κατάλογο εργατικών «ατυχημάτων». Συγκεκριμένα, ένας 44χρονος εργάτης, χειριστής μηχανήματος, άφησε τη ζωή του στην Αργολίδα, όταν εκτελώντας εργασίες σε λατομείο, καταπλακώθηκε από βράχο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε στην περιοχή Γαλαναίικα κοντά στο Λυγουριό του δήμου Επιδαύρου και τον εντόπισαν, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, συνάδελφοί του -σχεδόν μια ώρα μετά το συμβάν- οδηγώντας τον στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των αιτιών και να αποδοθούν ευθύνες για το ατύχημα.

«Κανονικότητα» η εντατικοποίηση, οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία

Απείλησαν ακόμα και εργαζόμενη καρκινοπαθή με απόλυση σε μεγάλο σούπερ μάρκετ

Την τακτική της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» να μετατρέπει σε «κόλαση» τη ζωή των εργαζομένων, οδηγώντας τους στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, με στόχο να τους ωθήσει σε παραίτηση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με βάση τις καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Σύλλογος, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινές πιέσεις, εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, αλλαγές από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα, βάρδιες που αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Στο στόχαστρο βρίσκονται εργαζόμενες και εργαζόμενοι «που εργάζονται χρόνια στην εταιρεία και έχουν κατοχυρωμένα κάποια βασικά δικαιώματα, όπως επιδόματα και 3ετίες. Δηλαδή εργαζόμενοι που η εργοδοσία τούς θεωρεί μεγάλο κόστος από το οποίο θέλει να απαλλαγεί!», εξηγεί το σωματείο.

Το αποτέλεσμα της καθημερινής αυτής πίεσης είναι οι εργαζόμενοι να υποφέρουν από έντονο άγχος, να παθαίνουν ακόμα και κρίσεις πανικού. Στο έδαφος αυτό, «δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αντέχουν και παραιτούνται», πράγμα που είναι και ο στόχος της εργοδοσίας. Και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι δεν ωθούνται στην παραίτηση, επιστρατεύονται οι απολύσεις. Μάλιστα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η εταιρεία δεν δίστασε να απειλήσει με απόλυση «ακόμα και συναδέλφισσά μας καρκινοπαθή»!

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ) έκαναν την Παρασκευή 3 Φλεβάρη παρέμβαση στο κατάστημα της εταιρείας όπου δουλεύει η εργαζόμενη. Απαίτησαν να σταματήσει κάθε προσπάθεια απόλυσης της εργαζόμενης και να μεριμνήσει η εργοδοσία ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία της από τις συνθήκες δουλειάς. Επίσης, ζήτησαν να τηρείται το σύστημα βαρδιών, να χορηγούνται τα ρεπό, τα διαλείμματα και οι άδειες.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα δουλεύουν «από πόστο σε πόστο και από τμήμα σε τμήμα με χρονοδιαγράμματα και στόχους ανέφικτους, με προγράμματα με βάση τις ανάγκες του κάθε καταστήματος. Τη μια μέρα είναι πρωί, την άλλη ενδιάμεση και την μεθεπόμενη μέρα απογευματινή βάρδια και πάει λέγοντας! Το ρεπό δίνεται όποτε θέλει η εργοδοσία, το ίδιο και οι άδειες». Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις αποθήκες «με τους εργολάβους να αλωνίζουν και εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες, να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα».

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, που είναι κοινή για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους δουλειάς στο Εμπόριο, ο Σύλλογος καλεί σε συσπείρωση στις γραμμές του. «Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Οπλο ο συλλογικός μας αγώνας και η αλληλεγγύη. Μέσα σε κάθε κατάστημα, στις αποθήκες και τα γραφεία σηκώνουμε το ανάστημά μας, όπως έκανε και η συναδέλφισσα που είπε όχι στην απόλυσή της και ήρθε σε επαφή με το σωματείο της. Μαζί να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, μαζί να απαντήσουμε στην εργοδοτική ασυδοσία», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Νέα κινητοποίηση στην «Green Properties»

Στο μεταξύ, νέα κινητοποίηση στην εταιρεία «Green Properties», στην Καλλιθέα, έκανε την Παρασκευή το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του ενάντια στο πογκρόμ απολύσεων που εξαπέλυσε η εργοδοσία. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέλυσε 11 εργαζόμενους, μέλη του Σωματείου, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, κόντρα στις μηνιαίες συμβάσεις με μισθούς - «φιλοδωρήματα», στην καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για το «μπλοκάκι», στην παραβίαση των αδειών και του ωραρίου, στην εντατικοποίηση.

Η συγκέντρωση ήταν μαζική και ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας. Είχε προηγηθεί, το πρωί της ίδιας μέρας, συνάντηση της εργοδοσίας με αντιπροσωπεία του σωματείου, η οποία δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, η εταιρεία απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του σωματείου με τον ισχυρισμό ότι οι καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις είναι «ψευδείς».

Απολύσεις στη Χημική Βιομηχανία

Απολύσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής. Συγκεκριμένα, σε μια απόλυση προχώρησε η εταιρεία «Λάλιζας», λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς της για τις επιδόσεις της, ενώ ακόμα δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν από την εταιρεία «Humofert» στη Μεταμόρφωση. Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ