ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Τρεις νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι ξεριζωμένοι

Στο δημαρχείο της πόλης κατέληξε η κινητοποίηση με συμβολική κατάθεση στεφανιών για τους νεκρούς του νέου ναυαγίου
Στο δημαρχείο της πόλης κατέληξε η κινητοποίηση με συμβολική κατάθεση στεφανιών για τους νεκρούς του νέου ναυαγίου
Τρεις νεκροί (δύο γυναίκες και ένας άντρας), άγνωστος αριθμός αγνοούμενων και 28 διασωθέντες είναι ο απολογισμός του νέου ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες χτες το πρωί στην περιοχή της Θερμής, πολύ κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στη Λέσβο. Το ταξίδι της συγκεκριμένης βάρκας από την Τουρκία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες παγετού και έντονου κυματισμού στην περιοχή, με τοπικές ριπές 8 μποφόρ. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, 9 από τους οποίους εντοπίστηκαν στη στεριά, στη βάρκα επέβαιναν συνολικά 41 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται 10 άνθρωποι. 10 άτομα - άντρες, γυναίκες και παιδιά - μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και 2 απ' αυτούς (πατέρας και γιος) παρέμειναν για νοσηλεία. Συνολικά 26 άτομα έχουν μεταφερθεί στο τοπικό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σε δήλωσή της για το νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι ο λαός του νησιού «δεν πρόκειται να συνηθίσει τις εικόνες πνιγμένων και φυλακισμένων ανθρώπων και να ανεχτεί τις πολιτικές που τις δημιουργούν».

Και προσθέτει: «Οσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος "έλεγξε καλύτερα τις ροές" και ποιος εφάρμοσε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την πολιτική της ΕΕ, του εγκλωβισμού, της καταστολής, των απελάσεων και επαναπροωθήσεων, των συνεχιζόμενων παζαριών με την Τουρκία, τόσο θα σπρώχνονται οι ξεριζωμένοι στα αδίστακτα κυκλώματα των διακινητών, αναζητώντας συνεχώς πιο επικίνδυνες διαδρομές.

Οι ευαισθησίες της ΕΕ και των κυβερνήσεων θα παραμένουν υποκριτικές όσο δεν δίνεται τέλος στο έγκλημα, με την οργάνωση των διαδικασιών ασύλου στην Τουρκία υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με την άμεση και ασφαλή μετάβαση των ξεριζωμένων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Οσο δεν καταργούνται η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και οι κανονισμοί που επιβάλλουν τον εγκλωβισμό και τις απελάσεις».

Αργά το απόγευμα χτες, φορείς του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου. Μέσω της αγοράς οι διαδηλωτές έφτασαν στο δημαρχείο όπου ανάρτησαν πανό και κατέθεσαν συμβολικά τέσσερα στεφάνια στη μνήμη των νεκρών ξεριζωμένων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
«Στο ίδιο έργο θεατές», της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους

Δρόμοι ακαθάριστοι στην Ιστιαία
Δρόμοι ακαθάριστοι στην Ιστιαία
«Στο ίδιο έργο θεατές», με πρωταγωνιστές την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και την εγκληματική λογική της «ατομικής ευθύνης», βρέθηκαν για δεύτερη μέρα χθες οι κάτοικοι της Εύβοιας και περιοχών της Ανατολικής Στερεάς.

Η παρωδία με το «άνοιξε - κλείσε» της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, τα δεκάδες αποκλεισμένα ή χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση χωριά, τα κλειστά και παγωμένα σχολεία, η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι για εργαζόμενους και οδηγούς καταρρίπτουν με τον χειρότερο τρόπο τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων περί δήθεν ετοιμότητας, προετοιμασίας και έγκαιρων παρεμβάσεων.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουν, επίσης με τον χειρότερο τρόπο, ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατικών υπηρεσιών για την προστασία του λαού από καιρικά και άλλα φυσικά φαινόμενα κάθε χρόνο υποβαθμίζονται, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και της λογικής του «κόστους - οφέλους», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση της επιλεκτικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού ήταν η κατάσταση στο εθνικό οδικό δίκτυο, όπου για τρίτη μέρα χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας ανοιγόκλεινε, με τους οδηγούς να αναζητούν παρακαμπτήριες οδούς στο ακατάλληλο και επικίνδυνο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δική τους ευθύνη και όχι του κράτους και των παραχωρησιούχων, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται για ώρες στα μοτέλ της Εθνικής Οδού.

Ιδια τραγική κατάσταση επικρατούσε χθες και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων, όπου ακόμα και για να προσεγγίσει κανείς την πόλη της Θήβας έπρεπε να κινείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ιδια χάλια και στην Εύβοια

Μία από μέρες αναμενόμενη κακοκαιρία, με συνηθισμένες για την εποχή και παροδικές χιονοπτώσεις, στάθηκε ικανή να αναδείξει την τραγική κατάσταση των υποδομών στην Εύβοια και τη χρόνια εγκατάλειψη. Μία κατάσταση που παραμένει παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά τις φονικές πλημμύρες του 2020 και την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021.

Λίγες ώρες χιονοπτώσεων ήταν αρκετές για να αποκλειστεί η Εύβοια από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ανά τακτά διαστήματα η γέφυρα και ο νέος σύγχρονος δρόμος που οδηγεί στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας έκλειναν για την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ παράλληλα διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Η βόρεια Εύβοια αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί, καθώς ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού ήταν απροσπέλαστος, ενώ ορεινά χωριά αποκλείστηκαν.

Την ίδια στιγμή, στο νησί όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός εγκατεστημένων ανεμογεννητριών, δεκάδες χωριά στην κεντρική και στη βόρεια Εύβοια έμειναν χωρίς ρεύμα έως και πάνω από ένα 24ωρο.

Σε δήλωσή του για την κακοκαιρία ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος αναφέρει:

«Η "ετοιμότητα" του κρατικού μηχανισμού για μια ακόμη φορά περιορίζεται στα μηνύματα του 112, για να μείνει ο λαός της Εύβοιας στο σπίτι του όταν χιονίζει και για να εγκαταλείψει το σπίτι του στις πυρκαγιές.

Για μια ακόμα φορά δρόμοι παραμένουν κλειστοί, για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας είναι αποκλεισμένοι!».

Και καταλήγει: «Εδώ και τώρα κυβέρνηση, δήμοι και Περιφέρεια να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην κινδυνεύσουν η ζωή και η υγεία κανενός, να εξασφαλιστεί η μεταφορά ασθενών στις δομές Υγείας με όλα τα κατάλληλα μέσα. Να εξασφαλιστούν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της Εύβοιας, να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να μην αποκλειστούν τα χωριά».

Σοβαρά προβλήματα στον Βόλο

Στον Βόλο βόρειες συνοικίες της πόλης κατακλύστηκαν από χιόνι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν κάτοικοι και ΙΧ. Λόγω του χιονιού δεν έγιναν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ πάνω από τις Αηδονοφωλιές και προς Μελισσάτικα, ενώ έμειναν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τόσο μέσα στον Βόλο όσο και περιφερειακά, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο Τρίκερι οι κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα από τις 9 το πρωί και για πάνω από 5 ώρες.

Κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Μαγνησίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βασίλη Μεταξά, υποψήφιο βουλευτή και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και συνομίλησε με τους πυροσβέστες, που όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Ο υποδιοικητής της ΠΥ Βόλου, Γιάννης Γιαννέλης, ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη χιονόπτωση στην περιοχή του Βόλου και στις γύρω περιοχές, καθώς και τις ενέργειες της υπηρεσίας.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι «τέτοιες στιγμές βγαίνουν στην επιφάνεια οι σοβαρές συνέπειες της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και που οδήγησαν στην αποψίλωση των υπηρεσιών. Επίσης, αναδεικνύεται πιο έντονα η ανάγκη στελέχωσης της ΠΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, καθώς και η εξασφάλιση όλου του εξοπλισμού, μηχανημάτων, οχημάτων για να μπορούν να κάνουν οι πυροσβέστες τη δουλειά τους».

Τέλος, στη συζήτηση με τον υποδιοικητή δήλωσαν ότι θέτουν στη διάθεσή του οχήματα 4x4, αγροτικά και άλλα οχήματα, εκ μέρους της ΤΟ Μαγνησίας, για τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών προκύψουν τις επόμενες μέρες.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις ορεινές περιοχές του νομού Λασιθίου. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα και τον δήμαρχο της περιοχής, το χιόνι ξεπέρασε το 1 μέτρο σε αρκετά σημεία στα χωριά Ποτάμοι και Ρουσακιανό.

Επίσης υπήρξε κατολίσθηση στον αγροτικό δρόμο στο όρος Σελάκανο, όπου κινδύνευσαν 15 άνθρωποι. Τα σχολεία σε ορεινές περιοχές όλων των νομών της Κρήτης παρέμειναν κλειστά.

  • Στην Αττική συνεχίζονται τα προβλήματα από τη χιονόπτωση στα Βίλλια και στις Ερυθρές, αφού τα εκχιονιστικά είναι ελάχιστα. Η δικαιολογία του δήμου προς τους κατοίκους ήταν η συνηθισμένη, ότι υπάρχει έλλειψη τέτοιων μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αναγκαία παρουσία και επέμβασή τους στην περιοχή.
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την ενεργειακή φτώχεια που επέφερε και τον θάνατο ηλικιωμένης

Συγκέντρωση καταδίκης του απαράδεκτου φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας, που οδηγεί τον 21ο αιώνα να καίγονται άνθρωποι που προσπαθούν να ζεσταθούν, διοργανώνουν σήμερα στις 6 μ.μ. φορείς της Νέας Ιωνίας με αφορμή τον θάνατο, την περασμένη Κυριακή, 80χρονης γυναίκας, μετά από φωτιά που προκλήθηκε από θερμαντικό μέσο που χρησιμοποιούσε προκειμένου να αντιμετωπίσει το κρύο. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από το σπίτι της ηλικιωμένης, στην οδό Ανατολής 18, όπου βρήκε τραγικό θάνατο και θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο της πόλης.

Την πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» ενώ την στηρίζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο Ν. Ιωνίας, το Παράρτημα Βόρειων Προαστίων του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας κ.ά. Επίσης την στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας.

Μετανάστης κάηκε στα Μέγαρα

Αλλη μια τραγωδία σημειώθηκε χτες το πρωί στα Μέγαρα σε ένα εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, στην περιοχή Αρμακάδες, που είχε γίνει το σπίτι για δεκάδες εργάτες γης. Οπως όλα δείχνουν, ξέσπασε φωτιά όταν προσπάθησαν να ζεσταθούν, άγνωστο με ποιο τρόπο. Ενας μετανάστης από το Πακιστάν δεν κατάφερε να βγει ζωντανός από το φλεγόμενο παράπηγμα.

Πρόκειται για ακόμα ένα θύμα της ενεργειακής φτώχειας και της ανέχειας, που χτυπάνε τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που κυβέρνηση, αστικά επιτελεία και όμιλοι περηφανεύονται για το ότι η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ