ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Εμπαιγμός και παραπλάνηση σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί, χτες το βράδυ, από την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», το οποίο, όπως από την αρχή έχουν καταγγείλει οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στελεχών των ΕΔ, «δεν δίνει λύση σχεδόν σε καμία από τις διεκδικήσεις των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων», πέρα από κάποιες ελάχιστες διευθετήσεις, με ψίχουλα που περισσότερο είναι για τον εμπαιγμό και την παραπλάνηση των στελεχών, ενόψει και των εκλογών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποια ελάχιστα για ελάχιστους και δεν ξεφεύγει από τον «κόφτη» των δημοσιονομικών «αντοχών», ενώ δεν ακουμπάει ούτε για αστείο, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των στελεχών των ΕΔ και των συνδικαλιστικών τους φορέων.

Εφερε ως παράδειγμα ότι εδώ και πέντε χρόνια, αν και υπάρχει νόμος που αποζημιώνει τη νυχτερινή εργασία των στρατιωτικών και αυτό με το ποσό της ντροπής των 2,77 ευρώ μεικτά την ώρα, κανένας και καμία στρατιωτικός δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα λεπτό!

Καμία κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το αυτονόητο, που είναι η αναγνώριση ως συντάξιμης περιόδου της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά. Καμία μέριμνα από καμία κυβέρνηση για την αύξηση της επί της ουσίας μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης των στρατευμένων με 8,70 ευρώ τον μήνα, για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας, που επιβαρύνει τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους.

Αποστρατεύονται στελέχη, επαγγελματίες οπλίτες, λόγω κατάληξης ηλικιακών ορίων και φεύγουν χωρίς σύνταξη. Οι εθελοντές μακράς θητείας είναι ανθυπολοχαγοί, έχουν προαχθεί από το 2019 και παίρνουν μισθό ανθυπασπιστή, καθώς η κυβέρνηση αρνείται τη νομοθέτηση μισθολογικών κλιμακίων και πάει λέγοντας.

Προτεραιότητά σας τα ΝΑΤΟικά σχέδια

«Οι κυβερνήσεις, και αυτή και οι προηγούμενες, το ένα δέκατο από τα ποσά που δαπανούν για να συμμετέχει η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές "πρόβες πολέμου", εκεί που δοκιμάζονται τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, να το διαθέτανε για την επίλυση των προβλημάτων του προσωπικού, τα προβλήματα θα είχαν λυθεί σχεδόν όλα», τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης, αναδεικνύοντας ότι το μόνο ...ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πριν ήταν και είναι πώς θα ρίξουν τα στελέχη των ΕΔ και τους φαντάρους στις κρεατομηχανές των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Αλλωστε, όπως επισήμανε ο Ν. Παπαναστάσης, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπροστά και στις εκλογές για το ποιος θα πετάξει κανένα ψίχουλο παραπάνω στα στελέχη των ΕΔ, πίσω από αυτό το σκηνικό βρίσκεται η ταύτισή τους «στο βασικό κομμάτι που αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις αυτής της χώρας και αυτό αφορά το να είναι δεμένες στο άρμα του ΝΑΤΟ και στην πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς! Διαφωνείτε, λοιπόν, για το αν θα πρέπει να τρώνε ένα ή μισό κιλό πατάτα ή σε κάποια άλλα προβληματάκια, αλλά στο βασικό συμφωνείτε».

Σε αυτό που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της είναι η ύπαρξη και λειτουργία της «Εθνοφυλακής», που αποτελεί κομμάτι του ενεργού κορμού του Στρατού Ξηράς, «ιδρύθηκε το 1982, διαδεχόμενη τα αλήστου μνήμης Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), που διαδέχθηκαν το 1948 τις Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) και τα Μεικτά Αποσπάσματα Διώξεως (ΜΑΔ). Στελέχη τους ήταν κυρίως δοσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι οι εφεδροπολεμικές οργανώσεις που «αναπτύσσονται σαν τα μανιτάρια στην κοπριά» αναδεικνύονται σε προνομιακούς χώρους «ανάπτυξης, συσπείρωσης, εκπαίδευσης και δράσης ρατσιστών, ξενοφοβικών, φασιστών», που όλα τα άλλα κόμματα τους χαϊδεύουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε ειδική αναφορά στην ΕΑΒ με αφορμή και τον καβγά που είχαν στήσει νωρίτερα οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η διάλυσή της φέρει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των Οδηγιών της ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι υπεργολάβος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως σημείωσε, έφτασαν ώστε η αμυντική βιομηχανία που είχε αναπτύξει πρωτοπόρα όπλα, όπως «το "Αρτεμις" και το πενηντάρι αντιαεροπορικό βλήμα», σήμερα, το 2023, να μην μπορεί να παράξει ούτε σφαίρες. «Θα μπορούσε λοιπόν να καλύψει κάποιο μέρος, δεν λέμε όλα, των αμυντικών, πολεμικών - όπως θέλετε πείτε τις - δαπανών». «Την έβαλαν σε οικονομική ασφυξία την ΕΑΒ. Με 5% δανειζόταν όταν το κράτος δανειζόταν με 1%. Πήγαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αντί να την ενισχύσουν. Και η ΕΕ, που πίνετε νερό στο όνομά της, τι έκανε; Κοπάναγε πρόστιμα, αν έδινες λεφτά. Να γιατί λέμε ότι στα στρατηγικά συμφωνείτε και τώρα θα τη μετατρέψετε σε θυγατρική της "Lockheed" και άμα η "Lockheed" αύριο βρει αλλού κάποιον πιο φθηνά, η ΕΑΒ θα την πατήσει γιατί θα έχει φύγει από την αγορά», επισήμανε.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Real FM»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ