ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Πέρασαν» οι επικίνδυνες γενικεύσεις με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αντιδραστικές στοχεύσεις τόσο της κυβερνητικής τροπολογίας, όσο και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ με την οποία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Με αυτήν, προσφέρεται ακόμα περισσότερος χώρος για να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί άλλωστε και επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία, επιβεβαιώνοντας την κριτική που από την αρχή έχει ασκήσει το ΚΚΕ για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγονται, είπε: «Θέλω να μιλήσουμε εδώ καθαρά. Η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι φασιστική ή ναζιστική. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε γιατί τέλεσε εγκληματικές πράξεις. Καταδικάστηκαν τα φυσικά πρόσωπα, γιατί τέλεσαν εγκληματικές πράξεις (...) Αυτό το οποίο, βασικά, είναι το αδίκημά τους είναι το ποινικό αδίκημα, το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης» και «τούτο που συζητάμε εδώ είναι για κάτι εγκληματίες, για κάτι κατάδικους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του προέδρου του αλλά και του εισηγητή του, Δ. Τζανακόπουλου, και με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε, συνέχισε να ζητάει την εφαρμογή του «τρομονόμου». Οπως ανέφερε, θα πρέπει «να απαγορευτεί η κατάρτιση συνδυασμού εφόσον επιλέγει το κόμμα να κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί με βάση το 187 ή το 187α υπό το πρόσχημα πολιτικής δράσης».

Επικίνδυνες προτάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας (εισηγητής για την τροπολογία) ανέδειξε ότι μπορεί οι δύο προτάσεις να εμφανίζεται ότι έχουν άλλη αφετηρία, στο διά ταύτα όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

«Οι κίνδυνοι και αυτές οι γενικεύσεις υπάρχουν τόσο στην κυβερνητική τροπολογία όσο και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ». Οπως σημείωσε, η θέση της κυβέρνησης ότι δεν την ενδιαφέρει η ιδεολογία αλλά οι καταδίκες και τα αδικήματα «συγκαλύπτει ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απέρρεε ευθέως από τον ναζιστικό της χαρακτήρα, ότι είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική οργάνωση», και αυτό δεν είναι εκτίμηση του ΚΚΕ αλλά «είναι η απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου που καταδίκασε σε πρώτο βαθμό» τη Χρυσή Αυγή.

Πρόσθεσε ότι αυτή η θέση της κυβέρνησης οδηγεί «να στεγαστεί η θεωρία των "δύο άκρων", με την επίκληση δεκάδων αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, μιλάμε για έξι κεφάλαια του Ποινικού Κώδικα, πολλά αδικήματα από τα οποία φωτογραφίζουν ευθέως τη δράση, τους αγώνες, την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Εφερε ως παράδειγμα τον συνδικαλιστή Β. Συρίγο, ο οποίος είναι και μέλος του ΚΚΕ. «Εχει φορτωθεί με διώξεις στην πλάτη του τον μισό Ποινικό Κώδικα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σέρνεται στα δικαστήρια επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, το γεγονός αυτό μπορεί να επιφέρει καταδίκες που θα λαμβάνονται τυχόν υπόψη για το αν το κόμμα στο οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος υπηρετεί την εύρυθμη ή όχι λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως προβλέπει η τροπολογία.

Οσο για το επιχείρημα ότι οι ποινές αφορούν μόνο κακουργήματα, επισήμανε ότι το να γίνει αύριο, μεθαύριο «το κακούργημα πλημμέλημα με μία επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένα τσιγάρο δρόμος, όταν υπάρχει ήδη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - το θέσφατο όλων σας εδώ, όλοι το επικαλείστε - το οποίο θεωρεί νόμιμη την εξαίρεση και τον αποκλεισμό υποψηφίων, ακόμη και για μια τρίμηνη φυλάκιση».

Οσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επικαλείται τον «τρομονόμο», ο Γ. Γκιόκας υπενθύμισε ότι το περιεχόμενο του «τρομονόμου» «στρέφεται ευθέως σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των μορφών πάλης που αυτό αξιοποιεί. Αυτό υιοθετείτε. Υιοθετείτε τον τρομονόμο». Επιπλέον ο «τρομονόμος» συνδέεται με μια σειρά «από ανακριτικές πράξεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι υποκλοπές και η άρση του απορρήτου. Αν δηλαδή ένα κόμμα κατηγορείται ως τρομοκρατική οργάνωση, μπορούμε να του άρουμε και το απόρρητο στις τηλεπικοινωνίες. Τι υποθέσεις θυμίζει αυτό; Να, λοιπόν, πού οδηγεί και η μία πρόταση και η άλλη πρόταση».

Επισήμανε ότι η κριτική αυτή στον «τρομονόμο» «γίνεται εδώ και χρόνια και όχι από το ΚΚΕ μόνο, αλλά και από τον δικό σας χώρο και από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και έρχεστε τώρα και το υιοθετείτε ως κριτήριο για να αποβάλετε ή όχι ένα κόμμα από τις εκλογές. Συγχαρητήρια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμα τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και την ενσωμάτωση της απόφασης - πλαίσιο της ΕΕ, τον λεγόμενο «αντιρατσιστικό νόμο», που αναφέρεται στα εγκλήματα του ολοκληρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι επειδή οι δύο προτάσεις δεν είχαν ...αγεφύρωτες διαφορές, ο υπουργός Μ. Βορίδης με νομοτεχνική βελτίωση έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του άρθρου 187α του «τρομονόμου». Με βάση αυτήν την αλλαγή το αρχικό «κατά» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική τροπολογία μετατράπηκε σε παρών.

Μπαίνουν στο στόχαστρο μορφές πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλους τόνισε πως «θεωρούμε ότι με όλα αυτά τα μέτρα και τη συγκεκριμένη διάταξη, δεν αντιμετωπίζεται η δράση των ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων» και πως τόσο η διάταξη της ΝΔ όσο και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποιεί τον «τρομονόμο», ο οποίος ποινικοποιεί μορφές πάλης και τον ριζοσπαστισμό, «στρέφονται ενάντια στον λαό και τη νεολαία που αγωνίζεται». «Θέλουμε να αναδείξουμε τις συνέπειες και να προειδοποιήσουμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα ότι με τέτοιου είδους διατάξεις μπαίνουν στο στόχαστρο μορφές πάλης», τόνισε.

Στη συνέχεια κατήγγειλε την αναθεώρηση της Ιστορίας που επιχειρείται από τη στιγμή που ο Κόκκινος Στρατός νίκησε τον ναζισμό και έμπηξε τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, με την ΕΕ να πρωτοστατεί σε αυτό με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως τη μετονομασία της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της νίκης του Κόκκινου Στρατού, σε Μέρα της Ευρώπης, με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» αλλά και την αξιοποίηση κατά το δοκούν φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού.

Συνεχίζοντας να δείχνει ότι «και σήμερα τα νεοναζιστικά, φασιστικά κόμματα αποτελούν χρήσιμους στυλοβάτες του συστήματος» και ότι «τα αξιοποιεί η ΕΕ» υπενθύμισε ότι η Χρυσή Αυγή «αποτέλεσε τον εγκληματικό βραχίονα του κεφαλαίου εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο ακόμα και με βία το μίσος του ενάντια στους εργαζόμενους, συνδικαλιστές, μετανάστες», ενώ μίλησε για το δουλεμπορικό «σωματείο» που έστησε μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επιδιώκοντας να εξασφαλίζει σε εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναθεωρήσει αλλά να κακοποιήσει την Ιστορία και έφερε ως παράδειγμα την «κακοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της Ιστορίας του ΕΑΜ» με το να παίζει τον ύμνο του στις συγκεντρώσεις και, από την άλλη, να εξυμνεί τον «γέρο» Γ. Παπανδρέου, να συναντιέται με κομμουνιστοφάγους σε εκδηλώσεις στον Γράμμο και το Βίτσι, να στηρίζει το ΝΑΤΟ και να στήνει ΝΑΤΟικές βάσεις ανά την Ελλάδα. Στελέχη του δε, όπως η κα Δούρου, να μιλούν για ολοκληρωτικά καθεστώτα, να αποδέχονται το κατάπτυστο ψήφισμα της ΕΕ περί «σιδηρού παραπετάσματος» και να συνεργάζονται με υποψηφίους της ΧΑ σε ψηφοδέλτια όπως στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε σαφές πως «στο ερώτημα εάν η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες της πρέπει να μείνουν εκτός Βουλής, το ΚΚΕ απαντά απερίφραστα "ναι". Οχι μόνο δεν πρέπει να εκπροσωπούνται στη Βουλή, δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος στην κοινωνία και σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ πρωτοστατεί, πολύ πριν μάλιστα την καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

ΤΟ PODCAST TΟΥ «902.GR»
«Κολλητοί» και «κολλημένοι»...

Οντως, σε μια φάση που όλοι μετατρέπονται σε κολλητούς μεταξύ τους και πάνω απ' όλα σε κολλητούς των μεγάλων συμφερόντων, κάποιοι παραμένουμε «κολλημένοι»...

Στο νέο podcast, λοιπόν, θα δούμε τι αντιπροσωπεύουν και ποιοι είναι κολλητοί, και φυσικά ποιοι είναι οι «κολλημένοι», όπως είπε ο Πολάκης...

Ραντεβού σήμερα στις 13.00 με το 10ο podcast του «902.gr».

Διαθέσιμο σε YouTube, Google Podcasts, Spotify, Apple Podcasts.

Μείνετε ...«κολλημένοι».

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος. Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας. Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Και κατά του φασισμού και υπέρ της μήτρας που τον γεννάει

Κατά το «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ανάλογα με τη συγκυρία και τις σκοπιμότητες συγκάλυψης της στρατηγικής σύμπλευσης με την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε χτες στο βήμα της Βουλής σαν ...υπερασπιστής του ΕΑΜ αλλά και τιμητής των αγώνων του λαού κατά του φασισμού!

Ολα αυτά κατά τη συζήτηση της τροπολογίας της κυβέρνησης που εισάγει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στο όνομα της παρεμπόδισης της συμμετοχής παραφυάδων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, παράλληλα όμως εισάγοντας επικίνδυνες γενικεύσεις και αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και με βάση την οποία διώκονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Ακριβώς σε αυτό το φόντο, με δεδομένη την πλήρη στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, για τις οποίες ούτε λέξη κριτικής δεν έχει αρθρώσει, μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν η αγωνία που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας για τη «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης απέναντι στο ναζιστικό έρεβος» και η διαπίστωσή του ότι «αν υπάρχει ένας εγγυητής, είναι η καθημερινή δράση και η συνείδηση κάθε δημοκράτη πολίτη, διότι μέσα από αγώνες θα νικήσουμε τον φασισμό»! Είναι άλλωστε αυτός που συγκυβέρνησε με ένα κόμμα τέτοιου φυράματος και αυτός που ως πρωθυπουργός της χώρας, ανήμερα της εμβληματικής για τους λαούς 9ης Μάη, στο Σιμπίου της Ρουμανίας συνυπέγραφε το 2019 τη Διακήρυξη της ΕΕ - μνημείο πρωτόγονου αντικομμουνισμού. Μια διακήρυξη που δικαίωνε την κορωνίδα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας του 20ού αιώνα, υιοθετώντας αυτούσια τα αντικομμουνιστικά επιχειρήματα του μακαρθισμού, του Τρούμαν και του Τσόρτσιλ, των στρατοδικείων που έστειλαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα αντιφασίστες και στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αυτό που επιδιώκει είναι «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών», ότι «ψαρεύει σε θολά νερά κίβδηλου πατριωτισμού» κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη δική του τροπολογία, η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη με την κυβερνητική. Οπως την παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, προβλέπει να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές τα κόμματα που η δράση τους παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο, ή που στελέχη τους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση με βάση τα άρθρα 187 και 187α του Ποινικού Κώδικα: Τον περιβόητο «τρομονόμο», που στην ευρωπαϊκή του εκδοχή, στην ΕΕ, έχει αξιοποιηθεί για την απαγόρευση και τη δίωξη Κομμουνιστικών Κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ