ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για πιο βαριά όπλα και «πιο σύντομα» συζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ με τον Ζελένσκι

«Η γραμμή μεταξύ έμμεσης και άμεσης εμπλοκής σταδιακά εξαφανίζεται», προειδοποιεί ξανά η Μόσχα

Ο Β. Ζελένσκι με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν

Copyright 2023 The Associated

Ο Β. Ζελένσκι με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν
Ακόμα περισσότερα όπλα υποσχέθηκε η ΕΕ στο Κίεβο κατά τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της στις Βρυξέλλες, στην οποία παραβρέθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θέτοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα παράδοσης πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, δυτικού τύπου μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και πολλών σύγχρονων αρμάτων μάχης «το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική στήριξη της ΕΕ και των κρατών - μελών της προς το Κίεβο, στρατιωτική και οικονομική, υπολογίζεται ήδη σε 50 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τη στρατιωτική κλιμάκωση που αναμένεται το επόμενο διάστημα στο πεδίο, η οποία αυξάνει τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, θα τραβήξει σε βάθος χρόνου ακόμη και αν υπάρξει μια ενδεχόμενη συμφωνία τερματισμού του πολέμου.

Ολα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται γι' αυτήν την προοπτική της όξυνσης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ανατολική Ευρώπη και είναι χαρακτηριστικό πως στη Βρετανία θα ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών σε μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικών προδιαγραφών, η οποία διαρκεί περίπου 36 μήνες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Βρετανών αξιωματούχων...

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας «μετά τη σύγκρουση».

«Η Βρετανία δεν έχει πει ότι πρόκειται απαραίτητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία (...) Θα ξεκινήσουμε εκπαίδευση για να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, πιθανότατα μετά τη σύγκρουση», όπως στηρίζουμε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις από το 2014, είπε.

Στο «τραπέζι» το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ ανέφεραν στη Σύνοδο Κορυφής ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος: «Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το άκουσα από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες... για την ετοιμότητα να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών».

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι είχε «μια σειρά από διμερείς συνομιλίες», για τις οποίες έλεγε ότι «θα θέσουμε το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών», ενώ «ορισμένες συμφωνίες δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι θετικές».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, επανέλαβε σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, όσο δεν υπάρχει κατάσταση βάσει του άρθρου 5 μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Υπέρ της παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα.

Η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, πρότεινε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία, με «έναν παρόμοιο μηχανισμό όπως κάναμε με τα εμβόλια για την Covid. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα παράσχουν κεφάλαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τα προμηθευτεί και στη συνέχεια θα σταλούν απευθείας στην Ουκρανία». «Ολοι μας κοιτάξαμε τις αποθήκες και είδαμε τι έχουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να παράγει περισσότερα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ξεκαθάρισε ότι «ο δρόμος προς την ειρήνη, την ανοικοδόμηση και την ένταξη θα είναι μακρύς και δύσκολος», αλλά οι Βρυξέλλες θα βρίσκονται στο πλάι του Κιέβου, ανέφερε.

Οι επαφές του Ζελένσκι με Σολτς - Μακρόν

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι επισκέφτηκε προχτές βράδυ το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, η οποία «μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», καθώς η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί γιατί η Ρωσία «ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Σολτς επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί, ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει τη διά ζώσης συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ως «απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη».

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι και έτσι βλέπω τις συνομιλίες μας» στο Παρίσι, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Οσο πιο σύντομα αποκτήσουμε βαρέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και οι πιλότοι μας αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη (...) τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα».

Απαντώντας έμμεσα στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέδειξε την ανάγκη οι αποστολές εξοπλισμών να προσαρμόζονται στις ανάγκες της Ουκρανίας και ταυτόχρονα παρέπεμψε στον συντονισμό με τους «συμμάχους», δηλαδή κυρίως με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία:

«Ακριβώς όπως πραγματοποιήσαμε νέες παραδόσεις αμυντικού εξοπλισμού τις τελευταίες εβδομάδες, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα συζητήσουμε απόψε (σ.σ. προχτές) μαζί τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας. Θα ενεργούμε πάντα σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους μας».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο Κορυφής, ισχυρίστηκε ότι δεν συζήτησαν με τον Ουκρανό ομόλογό του το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι...

Η Ρωσία θα παράξει «χιλιάδες άρματα μάχης»

Η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή των κύριων αρμάτων μάχης ως απάντηση στην παράδοση προηγμένων τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, είπε χτες ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

«Χθες (σ.σ. προχθές), ο εχθρός μας ικέτευε για αεροπλάνα, πυραύλους και τανκς όσο ήταν στο εξωτερικό. Πώς πρέπει να απαντήσουμε; Είναι φυσικό να αυξήσουμε την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων αρμάτων μάχης».

«Μιλάμε για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό χιλιάδων αρμάτων μάχης», πρόσθεσε. «Αυτό το καθήκον έχει τεθεί, προκύπτει από την κρατική αμυντική εντολή, προκύπτει από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον Πρόεδρο της χώρας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό κέντρο για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και ότι θα πρέπει να γίνει «πηγή τεχνολογίας και ικανοτήτων».

Η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να θεσπίσει ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη drones. «Τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι ο πραγματικός καταλύτης των τεχνολογιών», υπογράμμισε ο Βλ. Πούτιν αναφερόμενος στη σημασία αυτών των τεχνολογιών σε τομείς όπως η πλοήγηση, οι επικοινωνίες, τα συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας, τα νέα υλικά, η τεχνητή νοημοσύνη, η παραγωγή κινητήρων, η μικρο- και η μακροηλεκτρονική.

Μόσχα: Η Ουκρανία είναι de facto μέλος του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, μέρα με τη μέρα εντείνονται οι «προειδοποιήσεις» της Μόσχας προς τα κράτη του ΝΑΤΟ ότι αποτελούν μέρος της σύγκρουσης, ενισχύοντας έτσι το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου.

«Παρέχοντας στην Ουκρανία όπλα, δορυφόρους, πληροφορίες, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τακτικών επιχειρήσεων, στις μάχες με την κάλυψη εθελοντών και με στρατιωτικούς εκπαιδευτές, αναμφίβολα, οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέρος της σύγκρουσης», σημείωσε ο Αλ. Πολιτσνούκ, στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σηκώνοντας περισσότερο τους «τόνους», ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται την Ουκρανία ως de facto μέλος του ΝΑΤΟ με δεδομένο «τον όγκο της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης».

«Σήμερα, η Ουκρανία, ακόμα κι αν δεν είναι επίσημα μέλος, είναι στην πραγματικότητα βαθιά ενσωματωμένη, επειδή λειτουργεί ως όργανο του ΝΑΤΟ, με κύριο στόχο να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία», συμπλήρωσε το στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία θεωρεί όλες αυτές τις δυτικές παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό ως αυξανόμενη εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «η γραμμή μεταξύ έμμεσης και άμεσης εμπλοκής σταδιακά εξαφανίζεται». Πάντως, «οι Ουκρανοί θα είναι αυτοί που θα υποφέρουν» αν η Βρετανία ή άλλες δυτικές χώρες αποφασίσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, πρόσθεσε.

Σε μια φάση που η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία τροφοδοτεί σενάρια ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο, ενώ το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι εντείνει τις προκλήσεις με στόχο την είσοδο της Λευκορωσίας στον πόλεμο, Λευκορώσοι συνοριοφύλακες αναχαίτισαν την Τετάρτη ένα ουκρανικό κατασκοπευτικό drone κοντά στα σύνορα στην περιοχή Μπρεστ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία φύλαξης κρατικών συνόρων της Λευκορωσίας, «το περιεχόμενο που ανακτήθηκε από το τσιπ μνήμης επιβεβαιώνει ότι το drone εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Ουκρανίας για κατασκοπεία και λήψη φωτογραφιών». Η Λευκορωσία είχε ανακοινώσει και τον Νοέμβρη ότι κατέρριψε ουκρανικό drone.

Κρίσιμες μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Κρίσιμες και βάρβαρες μάχες συνεχίζονται στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ με μεγάλες απώλειες και για τις δυο πλευρές. «Κρούοντας τον κώδωνα» του κινδύνου και ζητώντας επίσπευση των δυτικών εξοπλισμών, ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι αν οι Ρώσοι καταλάβουν την πόλη θα αποκτήσουν «πλεονέκτημα» και θα θελήσουν να «πάνε παραπέρα».

«Από στρατηγικής απόψεως, η Μπαχμούτ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την πόλη με το πυροβολικό τους. Ομως, αν καταλάβουν την Μπαχμούτ, θα θελήσουν να πάνε παραπέρα. Θα τους δώσει ένα πλεονέκτημα», είπε και γι' αυτό «πρέπει να αντέξουμε, έως ότου λάβουμε (περισσότερα) όπλα».

Η Μπαχμούτ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, είναι από το καλοκαίρι ένα από τα κύρια μέτωπα των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και οι λίγες χιλιάδες εναπομείναντες κάτοικοι βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε καταφύγια.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία και εξαπέλυσαν την επόμενη μεγάλη τους επίθεση, αναφέρει ανάλυση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War - ISW).

«Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκινούν σταδιακά μια επίθεση, αλλά η επιτυχία της δεν είναι σίγουρη εκ των προτέρων», ανέφερε η ISW.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ