Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική. Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση, ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της Τέχνης.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ' όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές».
Η παραίτηση των καθηγητών του ΚΘΒΕ ήρθε μια μέρα μετά των συναδέλφων τους στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την οποία ανακοίνωσαν την ώρα που η μεγαλειώδης πορεία των καλλιτεχνών και των σπουδαστών έφτανε στο κατειλημμένο κτίριο Τσίλερ του Εθνικού. Μάλιστα, στο κείμενο της παραίτησής τους σημείωναν ότι «παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς», προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και όσα διακινήθηκαν από συγκεκριμένα μέσα, όπως ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς, καθώς είχαν λήξει οι συμβάσεις ορισμένων, που βέβαια θα ανανεώνονταν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε εξάμηνο.
Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε στον σπουδαίο εικαστικό Γιάννη Μετζικώφ, που είναι ένας από τους 40 καθηγητές της σχολής του Εθνικού που παραιτήθηκαν, ο οποίος μας είπε:
«Είναι μια συλλογική απόφαση. Δεν μπορεί να είναι κάποιος κόντρα σε μια τέτοια απόφαση. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε προς το συμφέρον των μαθητών μας. Με αυτόν τον τρόπο δείξαμε την ψυχολογική και πρακτική μας συμπαράσταση.
Σιγά - σιγά, με τον καιρό αναπτύσσεται μια πάρα πολύ σοβαρή σχέση, σχεδόν γονεϊκή, ανάμεσα στα παιδιά και τους διδάσκοντες. Από τα βάθη της ψυχής μου αγαπάω αυτά τα παιδιά. Και μοιράζομαι μαζί τους όλη αυτήν την ανασφάλεια, που προκύπτει από το ότι τους αφαιρείται η δυνατότητα να πουν ότι έχουμε τελειώσει μια Ανώτερη Δραματική Σχολή. Και τι έχουν κάνει, δηλαδή... Εχουν το απολυτήριο της μέσης εκπαίδευσης, του λυκείου.
Οι καλλιτέχνες είναι πολύ ευαίσθητοι δέκτες. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρονίζουν... Αλλά ο καλλιτέχνης έχει και μια δύναμη... Είναι σα να έχει ντουντούκα. Εύκολα κοινοποείται κάτι. Και βλέπουμε ότι και ο κόσμος παρακολουθεί τον αγώνα των καλλιτεχνών.
Μιλάμε για έναν σπουδαίο κόσμο. Δεν χρειάζεται τον υποβιβασμό. Και η κραυγή είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να σταματήσει. Οσο πάει και μεγαλώνει...».
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ
Σε Αθήνα |
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι δεκάδες επιστήμονες - και του εξωτερικού - που συμπαρατάσσονται στον δίκαιο αγώνα τους, επισημαίνουν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη Θεσσαλονίκη, χτες οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ συμμετείχαν στη στάση εργασίας της ΕΔΟΘ και συγκεντρώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Με συνθήματα όπως «Ενα, δύο, τρία δημόσια μουσεία, ο πολιτισμός να βγει στην κοινωνία» και «Τα μουσεία ανήκουν στον λαό», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με τον λαό.
Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Διονύση Τσακνή, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας, τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη και τον Γιώργο Χαβατζά, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Και Θεσσαλονίκη |
Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, όπου οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησε πορεία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που κατέληξε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Φωνάζοντας το σύνθημα «Γάμοι - βαφτίσεις στον Πύργο τον Λευκό, κηδείες - δεξιώσεις και στο Βυζαντινό», στηλίτευσαν την εμπορευματική λογική που εισάγει το νομοσχέδιο. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Κυριακή 12/2, μέρα πανελλαδικής δράσης για τα δημόσια μουσεία, και τη Δευτέρα 13/2, μέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου.
Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ολα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν οι θεατές να παραμείνουν «θεατές»;
Η ταυτότητα της παράστασης: Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Σήφης Πολυζωίδης. Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Γεροκομής, Κλαούντια Τσιόχον (εναλλάξ), Σήφης Μανταδάκης.
Γενική Είσοδος: 10 ευρώ. Μειωμένο: 5 ευρώ (άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, ατέλειες)
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 213 0210 339 & 694. 493. 52.21
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε, χτες, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή Γ. Ι. Παπαδόπουλο και εκπροσώπους του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών.
Στην περιοδεία παρευρέθηκε και ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής με το Κόμμα.
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το σημαντικό έργο του ΚΩΘ, του μοναδικού κρατικού ωδείου στην Ελλάδα. Ακόμα, τέθηκε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς του.
Το ΚΩΘ στεγάζεται σε κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ, στο οποίο προγραμματίζεται να γίνουν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Συζητείται, για διάστημα τουλάχιστον 3 χρόνων, η μεταφορά των συνόλων του ΚΩΘ (ορχήστρες, μπάντα, χορωδία) στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η μεταφορά των μαθημάτων στις υποδομές του Μουσικού Σχολείου.
Σήμερα στο ΚΩΘ φοιτούν 400 σπουδαστές και απασχολούνται 81 εργαζόμενοι εκ των οποίων το 50% είναι ωρομίσθιοι.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη αναβάθμισης των σπουδών με διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του, σε όλα τα επίπεδα φοίτησης. Αλλά και η μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί δεκαετίες.
Εκ μέρους του ΚΚΕ τονίστηκε η ανάγκη διεκδίκησης συγκρότησης Συστήματος Δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο.