ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με νέες αποστολές όπλων κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Μπροστάρης η κυβέρνηση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους και πηγαίνουν χέρι χέρι και με τις επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Ξεκίνησε μια βδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων σε ευρωατλαντικό επίπεδο, για την αποστολή πρόσθετων σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη σύγκρουση με τη Ρωσία, σχέδια που δρομολογούν και την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς «Ομάδα Επαφής» για την Ουκρανία, ενώ αμέσως μετά ξεκινά η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (παρουσία και του Ουκρανού υπουργού Αλεξέι Ρέζνικοφ), όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά η αποστολή περισσότερων όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, με τη συζήτηση να εστιάζει στην αποστολή αρμάτων «Leopard», από χώρες με μεγάλο απόθεμα, κυρίως Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία και Νορβηγία.

Αλλωστε, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, με τον Γερμανό ομόλογό του, Μπ. Πιστόριους, ενώ το παζάρι αναμένεται να συνεχιστεί και στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στις 17 - 19/2, όπου πέρα από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών θα παραβρεθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο γενικός του γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», συνεχίζοντας «να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει». «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα επιμελητειακής υποστήριξης. Βασικές δυνατότητες, όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά, πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», τόνισε, βάζοντας τα προτάγματα, ενώ χαιρέτισε τις ανακοινώσεις κρατών - μελών για παραδόσεις αρμάτων, βαρέος οπλισμού και παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς. Σημειωτέον, δεν απέκλεισε την παραχώρηση και μαχητικών αεροσκαφών στους Ουκρανούς, άλλο ένα θέμα που αναμένει ότι θα «εξεταστεί» αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν επίσης σε τρόπους αύξησης της παραγωγής πολεμοφοδίων για αναπλήρωση των αποθεμάτων. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα των συμμάχων. Ο τρέχων ρυθμός κατανάλωσης για πυρομαχικά της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος έχει αυξηθεί από 12 σε 28 μήνες (...) Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την παραγωγή. Και να επενδύσουμε στην παραγωγική μας ικανότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, προστατεύοντας παράλληλα κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους».

Στην ατζέντα της Συνόδου έβαλε επιπλέον την παραπέρα ενίσχυση της «πρακτικής υποστήριξης» του ΝΑΤΟ προς Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία, «τρεις πολύτιμοι εταίροι του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουν ρωσικές απειλές», όπως είπε.

Εξάλλου, ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητές τους την «προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών» των κρατών - μελών, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «νέου συντονιστικού πυρήνα στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, για να χαρτογραφήσουμε τα τρωτά σημεία μας και να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία. Αυτό θα υποστηρίξει τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε απειλές σε ζωτικής σημασίας υποδομές, συμπεριλαμβανομένων υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών», είπε, παραπέμποντας βασικά σε προετοιμασίες για γενικευμένη αντιπαράθεση.

Στο ίδιο φόντο, τόνισε ότι θα συνεργαστούν στενά με την ΕΕ, μέσω της ειδικής ομάδας ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα και τις κρίσιμες υποδομές.

Και καθώς «όλη αυτή η εργασία απαιτεί συνεχείς επενδύσεις στην άμυνά μας», «έτσι οι υπουργοί θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Είμαστε στον σωστό δρόμο, με οκτώ συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι «θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες φέτος» και προδιαθέτοντας για νέα κούρσα εξοπλισμών, ενώ κατέληξε ότι «οι αποφάσεις μας αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής μας στο Βίλνιους τον Ιούλιο».

Πρωτοστατεί η κυβέρνηση στα επικίνδυνα σχέδια

Στα σχέδια αυτά πρωτοστατεί ήδη η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Μάικ Ρότζερς, πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που επισκέφθηκε την Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα.

Παρόντος και του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, στη συνάντηση αναδείχθηκαν «η σημασία της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ» και της Συμφωνίας για τις βάσεις με τις δύο τροποποιήσεις της (το 2019 και το 2021) «και η γεωπολιτική αξία της Σούδας και της Αλεξανδρουπόλεως». Ενώ «επισημάνθηκε στο πλαίσιο αυτό η σημασία των επενδύσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών τους», δείχνοντας προς τα έργα επέκτασης στην Αλεξανδρούπολη ώστε να υποδέχεται ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία, όπως και επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, ώστε να αναπτύξουν περισσότερα ή πολυπληθέστερα μάχιμα τμήματα στην περιοχή.

Στο ίδιο μοτίβο, παράγοντες με γνώση τού τι συζητήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στη Βρετανία, στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογό του, Μπεν Ουάλας, σημειώνουν ότι το ίδιο ενδιαφέρον για Σούδα και Αλεξανδρούπολη δείχνουν και οι Βρετανοί, στα σχέδια των οποίων λέγεται ότι είναι η ανάπτυξη αποσπάσματός τους στη Σούδα (Ειδικών Επιχειρήσεων) με δυνατότητες ταχείας διεκπεραίωσης ως την Αλεξανδρούπολη, την οποία προσεγγίζουν ως σημείο προβολής ευρωατλαντικής ισχύος σε ολόκληρη τη Βαλκανική, όπου επίσης συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις σφαίρες επιρροής.

Η βρετανική αντιπροσωπεία φέρεται μάλιστα να κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην εστιάζει τόσο στις ελληνοτουρκικές «διαφορές» αλλά να επικεντρωθεί στη «μεγάλη εικόνα», τον ρόλο ευρωατλαντικού μπροστάρη που μπορεί να παίξει στη Βαλκανική, διευρύνοντας συμφωνίες, κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις κ.ά. με τις χώρες της περιοχής, ώστε να τις αποσπάσει από την επιρροή του ρωσικού και άλλων παραγόντων, ενώ ταυτόχρονα θα παίρνει «κεφάλι» στην εν λόγω ζώνη από την τουρκική αστική τάξη, που π.χ. διεκδικεί αυτό το διάστημα τη διοίκηση της KFOR στο Κόσοβο.

Στο μεταξύ, στη Σούδα εντείνονται οι προετοιμασίες για να υποδεχτούν το Σάββατο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ λέγεται ότι την επόμενη βδομάδα, 23 - 24/2, καταφτάνει στην Ελλάδα και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνού. Προάγγελός τους, την Πέμπτη, αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επισκέφτηκε το ΓΕΕΘΑ, αποσκοπώντας «στην εξέταση των παραμέτρων της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας», σε όλο το φάσμα τους.

ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ ΞΑΝΘΗΣ
Ανεπιθύμητοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί!

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εδραίωση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή της Θράκης πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, χτες το απόγευμα, στο Πετροχώρι της Ξάνθης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνοαμερικανική άσκηση «Θρακική Συνεργασία 23» (THRACIAN COOPERATION - 23).

Η ελληνοαμερικανική άσκηση ξεκίνησε την Παρασκευή 10/2 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φλεβάρη.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, με τα συνθήματά τους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ από τις Οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή και έγραψαν με κόκκινη μπογιά «ΝΑΤΟ KILLERS GO HOME».

Απαίτησαν «καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή», «να φύγει το ΝΑΤΟ από το Πετροχώρι» και διαμήνυσαν ότι «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Ο Διονύσης Κλάδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ανέφερε ότι οι «πρόβες πολέμου» αποδεικνύεται πως μόνο πρόβες δεν είναι με όλα όσα εξελίσσονται στην περιοχή. «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εμπλοκή της χώρας μας και απαιτούμε να μη χρησιμοποιείται το Πετροχώρι για ΝΑΤΟικές ασκήσεις, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να μη φύγει κανένας Ελληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων».

Στη «Thracian Cooperation 23» συμμετέχουν η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΕΦΕΣΟΣ», η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», η 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΠΙΝΔΟΣ», η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» καθώς και τμήματα της 2nd Brigade Combat Team της 101st Airborne Division των ΗΠΑ. Περιλαμβάνει σενάρια με πραγματικά πυρά και πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών και Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής (ΣΕΤΕ), θα εξεταστεί πλήθος επιθετικών ασκήσεων και ασκήσεων υποστήριξης, στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

ΚΥΠΡΟΣ
Νέος Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και ως υπουργός Εξωτερικών, επικράτησε την Κυριακή στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο N. Χριστοδουλίδης έλαβε 51,92% (204.680 ψήφους) έναντι 48,08% που πήρε ο A. Μαυρογιάννης (189.522 ψήφους). Η συμμετοχή έφτασε τους 561.273 (ποσοστό 72,45%) και η αποχή το 27,55% (154.657), με έγκυρα 394.202 (96,95%) και άκυρα 8.428 (2,07%). Λευκά βρέθηκαν 3.986 (0,98%).

Σε δηλώσεις του ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανάγκη «να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ηταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη» και ανήγγειλε σειρά συναντήσεων με όλα τα κόμματα.

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο νέος Πρόεδρος είπε ότι «αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Χτες το μεσημέρι, τον Ν. Χριστοδουλίδη πήρε τηλέφωνο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, που τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ο νέος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή βοήθειας για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι προς όφελος καμίας από τις δύο κοινότητες» και εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών στη «συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού». Ακόμα δήλωσε έτοιμος για άμεση συνάντηση, πρόταση στην οποία ο Ερσίν Τατάρ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, όπου μετά τον αποκλεισμό του από τον β' γύρο, ορίστηκε παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο στις 11 Μάρτη, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Από τη μεριά του ΑΚΕΛ (που στήριξε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη), ο ΓΓ της ΚΕ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το κόμμα θα επιλέξει να ασκήσει «αντιπολίτευση με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό», προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ