ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Μουσεία - «κράχτες» για μπίζνες

Eurokinissi

Τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση για τα μουσεία, που τα θέλει «κράχτες» για επενδύσεις και συνολικά τον Πολιτισμό ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαίωσε πλήρως η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «περισσότερη αυτενέργεια» και «αυτοδιαχείριση των μουσείων», για «σωστό μάνατζμεντ», ενώ χαρακτήρισε τον Πολιτισμό τον «κινητήριο οικονομικό κλάδο», με «ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική», που «προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις», και ότι είναι «ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης». Συνεχίζοντας να δίνει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στον Πολιτισμό, είπε ακόμα ότι «υλοποιούμε δράσεις που είναι αναπτυξιακές, φιλοεπενδυτικές, ευέλικτες και κοινωνικά δίκαιες, και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο».

Το τι προωθεί η κυβέρνηση αναφέρεται ξεκάθαρα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου σημειώνεται ότι «μακροπρόθεσμοι σκοποί της ρύθμισης είναι η δημιουργία προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας της χώρας μέσω της αποτελεσματικότερης ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού μας αποθέματος διεθνώς», «η εμβάθυνση και εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας και μελέτης των συλλογών μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων και εργαλείων» και «η αύξηση των ιδίων πόρων των μουσείων, οι οποίοι πόροι θα χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών τους, μέσω της ευέλικτης αναζήτησης χορηγιών και της υποστήριξης συνεργιών μεταξύ των πολιτιστικών φορέων». Με άλλα λόγια, τα μουσεία στην υπηρεσία του τουριστικού κεφαλαίου και της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέσα από τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την λειτουργία τους ως επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «χυδαίο πολιτισμό των ιδρυμάτων, των χορηγών, των ευεργετών, των ισχυρών, των ελίτ στη θέση μιας συντεταγμένης κρατικής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μουσείων» και άλλα παρόμοια, για να περάσει στη συνέχεια στο ...παρασύνθημα: «Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με την επίφαση της άρτιας ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των μουσείων, δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας για όλο αυτό το πλάνο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «ως επόμενη κυβέρνηση δεσμευόμαστε για την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την οργανική ένταξή της σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη»! Δηλαδή «δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης» σε σχέση με αυτά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, οι παρατηρήσεις του διά στόματος Δ. Κωνσταντόπουλου, ειδικού αγορητή του, ήταν ότι «το νομοσχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς σχέδιο, χωρίς κοστολόγηση, αλλάζει τη μορφή των πέντε μεγάλων μουσείων μας», γι αυτό και καταψήφισε επί της αρχής. Παρόμοιου διαχειριστικού τύπου ήταν οι παρατηρήσεις και των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία επίσης καταψήφισαν.


Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τοποθετήσεις - καταπέλτη ανέδειξαν τόσο τους στόχους του νομοσχεδίου όσο και το πόσο έχει λερωμένη τη φωλιά του γι' αυτές τις οδυνηρές εξελίξεις για τον Πολιτισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αυτό που διαπερνά όλο το νομοσχέδιο είναι «η αγοραία αντίληψη, που λέει ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα, το οποίο τα μουσεία, όπως και κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, αυτό το εμπόρευμα πρέπει να το κάνει πιο ελκυστικό, εμπορικό, ευπώλητο. Ο τεράστιος πλούτος των εκθεμάτων τους να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας μεγαθήριων της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών στο όνομα της ψηφιοποίησης και της προβολής τους, ενώ οι εγκαταστάσεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα νοικιάζονται σε εταιρείες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους. Ολη αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου να δένεται πιο στενά στο άρμα του τουριστικού κεφαλαίου, άρα και σε βάρος του μορφωτικού και κοινωνικού τους ρόλου».

Επισήμανε ότι «αυτήν ακριβώς την ενίσχυση του Τουρισμού έρχεται να υπογραμμίσει και να εξυπηρετήσει και η ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων στο εξωτερικό και η κινητικότητα μουσειακών συλλογών» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται για πόσο θα διαρκεί η μετακίνηση αυτή στο εξωτερικό.

Τόνισε ακόμα ότι «είναι απολύτως δικαιολογημένες η αγωνία και η ανησυχία για τις συνέπειες της αποκοπής των μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία» που προωθεί το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι έτσι «σπάει το ενιαίο και οργανικό σύνολο των μνημείων ενός τόπου και δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για το ποιος θα ελέγχει την επιστημονικότητα των δράσεων των μουσείων που θα αποφασίζουν» τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε έτοιμο το έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μεταβίβασε ολόκληρους αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, επέβαλε μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια το 2019, διατήρησε τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων (αρχαιολόγων και βοηθητικού προσωπικού), απαξίωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπενθύμισε δε και τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη ότι η λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου αποτελούσε πρότυπο και για τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας.

Υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στη «δέσμευση» του Αλ. Τσίπρα από την Ολομέλεια για «βιώσιμη ανάπτυξη» του Πολιτισμού, επισήμανε ότι «η ανάπτυξη πάντοτε στον καπιταλισμό είναι σε βάρος των δημιουργών και είναι και σε βάρος των αναγκών του λαού και της νεολαίας, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα ακριβό εμπόρευμα και είναι πάντα προς όφελος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της κερδοφορίας της βιομηχανίας του θεάματος και ακροάματος».

Ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται «η υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις ανάγκες της τουριστικής δραστηριότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα διαμορφώσει και νέους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας σε αυτήν τη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά». Πρόσθεσε ότι «ο ίδιος παρονομαστής βρίσκεται και πίσω από την επίθεση στα πτυχία των καλλιτεχνών και στην αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα, στην κατηγοριοποίησή τους».

Δηλαδή, «μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιδιώκεται να δημιουργηθούν ακόμη πιο φτηνοί εργαζόμενοι στην Τέχνη, προς όφελος της βιομηχανίας, χωρίς δικαιώματα συγκροτημένα, εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά, προς όφελος της κερδοφορίας της βιομηχανίας της Τέχνης. Και αυτό δεν αποτελεί ένα αποσπασματικό γεγονός, αλλά είναι μια συνολική αντίληψη που το παρατηρούμε και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή η αποσύνδεση των πτυχίων συνολικά από τα επαγγελματικά δικαιώματα, η κατηγοριοποίηση των σχολείων, τα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων, είτε είναι ανώτατες εκπαιδευτικές σχολές είτε είναι Μέσης Εκπαίδευσης».

Σημείωσε ότι ο αγώνας των καλλιτεχνών «πρέπει να συγκρουστεί με την πραγματική αιτία του προβλήματος, που είναι η εμπορευματοποίηση της Τέχνης, τα συμφέροντα της βιομηχανίας θεάματος και ακροάματος που τους θέλουν πολύ φθηνούς, για να κατοχυρώσουν τα πτυχία Ανώτατης Εκπαίδευσης δημόσιου χαρακτήρα με δικαιώματα, αλλά και Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των καλλιτεχνών και των δημιουργών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος ώστε τα εκθέματα να κατατάσσονται με βάση τι κόβει περισσότερα εισιτήρια, να προωθούνται κερδοφόρες δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων αντί για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να κάμπτονται οι όποιοι ηθικοί φραγμοί για διαφημίσεις, εκδηλώσεις επιχειρηματικών ομίλων σε ιστορικούς τόπους.

Ακόμα, χαρακτήρισε μονόδρομο την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και της κυβερνητικής τροπολογίας για τους καλλιτέχνες και τη συγκρότηση δωρεάν ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης με αντιστοίχιση των μέχρι τώρα τίτλων σπουδών. «Δεν μπορείτε να αγνοείτε το μαζικό αίτημα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Το αίτημα των εργαζομένων στα μουσεία και τον Πολιτισμό να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί σε πλήρη εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε εμπόρευμα, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Οπως τόνισε, το νομοσχέδιο υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, με το οποίο συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας ως καλύτερο μοντέλο διαχείρισης τη μείωση της χορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο αντί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των μουσείων, θεσμοθετεί την «εθελοντική εργασία», αυξάνοντας την ανεργία στα επαγγέλματα πολιτιστικής διαχείρισης. Το ΚΚΕ, επισήμανε, ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτόν και διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και πρόσληψη όλου του απαιτούμενου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.


Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Απορρίφθηκε ασυζητητί η τροπολογία του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετή προϋπηρεσία, προκειμένου να μπει τέλος στην ομηρία και την αβεβαιότητα που βιώνουν.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην τροπολογία του ΚΚΕ, ενώ δεν ειπώθηκε κουβέντα ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Επικράτησε «σιγή ιχθύος» από όλους, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής από την αρχή της συνεδρίασης στην Ολομέλεια είχε ζητήσει να πάρουν θέση απέναντι στην τροπολογία, σημειώνοντας για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς τα εξής: «Για 10, 15 χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι γύρισαν τα σχολεία όλης της χώρας, έζησαν το άγχος, την αγωνία της αβεβαιότητας. Πολλοί νέοι άνθρωποι στερήθηκαν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Κάποια στιγμή λοιπόν, και μετά από σκληρούς αγώνες, 25.000 από αυτούς διορίστηκαν και είπαν "επιτέλους, ανασάναμε". Κι όμως, έρχεται η κυβέρνηση και τους λέει ότι "δεν μου αρκεί που δουλέψατε τόσα χρόνια στην Εκπαίδευση. Δεν μου αρκεί που διοριστήκατε με τον ΑΣΕΠ. Πρέπει να μας αποδείξετε ξανά και ξανά ότι κάνετε για εκπαιδευτικοί, και γι' αυτό πρέπει να σας κρίνουμε για μία ακόμα φορά, με την αντιδραστική αξιολόγηση φυσικά, και την αξιολόγηση αυτή την ξεκινάω από εσάς, εκβιάζοντάς σας". Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, ώστε αυτή να περάσει μετά και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για αίσχος! Για μια ιταμή πρόσκληση της κυβέρνησης! Μονιμοποιήστε λοιπόν τώρα όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς, που εσείς άλλωστε διορίσατε. Δεχτείτε και εφαρμόστε την τροπολογία του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ