ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τα Μουσεία είναι του λαού, έξω οι ιδιώτες και τα ΝΠΔΔ»

Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και άλλες πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Από τη μουσική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Από τη μουσική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο
«Τα μουσεία είναι του λαού, έξω οι ιδιώτες και τα ΝΠΔΔ», «Χαρίζουν τα αρχαία με δήθεν δανεισμό, κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό», με αυτά τα συνθήματα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Βυζαντινό Μουσείο οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ).

Ηταν μια από τις πλέον μαζικές απεργίες. Τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου βρίσκονται τα πέντε μουσεία που αναφέρονται παραπάνω, όσο και σε όλη τη χώρα ήταν πολλά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που παρέμειναν κλειστοί και οι Εφορίες Αρχαιοτήτων δεν λειτούργησαν λόγω της απεργίας των αρχαιολόγων.

Με την παρουσία τους οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την αντίδρασή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο αποκόπτει πέντε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ.


INTIME NEWS

Διαδήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο να καταντήσει η επιστήμη τους πάρεργο και να λειτουργούν οι ίδιοι ως μάνατζερ, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία στα αυτοχρηματοδοτούμενα μουσεία. Αλλωστε το παράδειγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που είναι ΝΠΔΔ, δείχνει τον δρόμο... Από τις βραδιές με ιδιαίτερα γεύματα για την Τσικνοπέμπτη και του Αγίου Βαλεντίνου στο εστιατόριο του Μουσείου, που είναι πραγματικότητα χρόνια τώρα, μέχρι και τις πολύ λιγότερες μέρες ελεύθερης εισόδου σε σχέση με τα υπόλοιπα μουσεία.

Οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν με δυναμισμό προς τη Βουλή, όπου συζητιόταν εκείνη την ώρα το νομοσχέδιο. Πρώτη τους «στάση» ήταν το Μουσείο Γουλανδρή, όπου εκτίθενται κυκλαδίτικα αντικείμενα της Συλλογής Στερν. Με το σύνθημα «κλεμμένα είναι» υπενθύμισαν και με αυτόν τον τρόπο τι σημαίνει «επαναπατρισμός» των αρχαιοτήτων για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την αναγόρευση αποδεκτών προϊόντων αρχαιοκαπηλίας σε «δωρητές» και «ευεργέτες».

Στο πλευρό τους βρέθηκε, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους. Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνει 24ωρη απεργία από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, με σκοπό την ακύρωση της σημερινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Αύριο Τετάρτη καλούν σε μαζική κινητοποίηση στις 5 το απόγευμα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση για την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την επέκταση του Μουσείου όπου θα παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη


Eurokinissi

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία και μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την πορεία μέχρι τον Λευκό Πύργο, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη και οι αρχαιολόγοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης στο νομοσχέδιο και κλιμάκωσης του αγώνα τους το επόμενο διάστημα, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μέσα από την κινητοποίηση στάλθηκε μελωδικό μήνυμα αντίστασης με τη στήριξη καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Κώστας Πρατσινάκης, Κώστας Καρμπάς, Γιώργος Καραβελάκης και η Ομάδα Κρουστών PARANAUE.

Μαζική ήταν η κινητοποίηση και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Δεκάδες ήταν τα ψηφίσματα από φορείς και σωματεία που δήλωναν τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Τις βαριές συνέπειες που θα έχει για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους εργαζόμενοι του μουσείου, ενώ θύμισαν και την ιστορική κινητοποίηση των Ηρακλειωτών το 1979, όπου ανατράπηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης για εξαγωγή εκθεμάτων στο εξωτερικό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές Ηρακλείου του ΚΚΕ. Χαιρετισμό στήριξης απηύθυναν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, αφυπηρετήσας Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή και την Ευρωβουλή οι δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνών

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς την υπουργό Πολιτισμού - Αθλητισμού.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από έναν μήνα, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα (85/22) που αφορούσε το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, επιχείρησε να εξισώσει τα - αναγνωρισμένα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μία ακόμα πράξη υποβάθμισης και απαξίωσης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών, των σωματείων και των συλλόγων τους, που διεκδικούν να παρθεί πίσω η κατάφωρη αδικία σε βάρος τους, η κυβέρνηση επιμένει στην επίθεση, καταθέτοντας εκ νέου τροπολογία (1565/23), η οποία όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές και τα δικαιώματά τους στο επίπεδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αλλά προβλέπει επιπλέον ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με Υπουργική Απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ενεργοποιεί μνημονιακό νόμο του 2015, τον οποίο είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καταφέρνοντας ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα των καλλιτεχνών σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εν γένει εργασιακά δικαιώματά τους.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην ολομέτωπη επίθεση που βιώνουν οι καλλιτέχνες διαχρονικά και ειδικά τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της πανδημίας, όντας όμηροι της πολιτικής που τους θέλει με υποβαθμισμένες και "θολές" σπουδές, σπουδές - πανάκριβο εμπόρευμα, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, σε μια διαρκή αναζήτηση προσόντων και εργασιακή περιπλάνηση. Η ανυπαρξία άλλωστε μέχρι σήμερα ανώτατων σπουδών στα καλλιτεχνικά αντικείμενα, παρ' όλες τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Πολιτισμός, οι Τέχνες, όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα, αλλά θεωρούνται και επικίνδυνα, εξαιτίας ακριβώς της δύναμής τους να συγκινούν και να διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν τα παρακάτω:

- Αμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και της τροπολογίας 1565/23 της κυβέρνησης. Καμία υποβάθμιση των σπουδών και πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (TE), καμία διάκριση σε απόφοιτους προ και μετά το 2003.

- Συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων, με αντιστοίχιση των μέχρι τώρα πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης που θα καθοριστούν από το υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήμια. Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους και κλάδους των καλλιτεχνών, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τις δίκαιες διεκδικήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών ανέδειξε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που υπέβαλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα στην Κομισιόν:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών και σπουδαστών του κλάδου για:

- Απόσυρση του ΠΔ και της τροπολογίας της κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιούν μνημονιακές δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με την ΕΕ αλλά και διαιωνίζουν την απαράδεκτη "εθνική παράδοση", σύμφωνα με την ΕΕ, του καθορισμού του μισθού με νόμο;

- Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους και κλάδους των καλλιτεχνών, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

- Καμία υποβάθμιση των σπουδών, άμεση συγκρότηση συστήματος ανώτατης, πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς και κρατική δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση από τα σχολικά χρόνια;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ