Οι αμφιβολίες ωστόσο ήταν πολλές. Πριν από δέκα χρόνια, ένας Χιλιανός δικαστής διέταξε την εκταφή των λειψάνων του ποιητή, αφού ο πρώην σοφέρ του, Μανουέλ Αράγια, αποκάλυψε ότι ο Νερούδα τους είχε τηλεφωνήσει ταραγμένος από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν, για να τους πει ότι του έκαναν ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Ο ποιητής πέθανε λίγες ώρες αργότερα.
Δείγματα των λειψάνων του Νερούδα εστάλησαν σε εγκληματολογικά εργαστήρια σε τέσσερις χώρες για ανάλυση και το 2015 η κυβέρνηση της Χιλής είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό ότι κάποιος τρίτος» ευθύνεται για τον θάνατό του. Δύο χρόνια αργότερα, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων είπε ότι ήταν «100% πεπεισμένοι» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.
Τελικά, οι επιστημονικές δοκιμές έδειξαν ότι η τοξίνη «clostridium botulinum» υπήρχε στο σώμα του όταν πέθανε, υποδηλώνοντας ότι πράγματι «δηλητηριάστηκε» μετά το πραξικόπημα. Τα βακτήρια που παράγουν τη νευροτοξίνη που προκαλεί αλλαντίαση, ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα δόντια του Νερούδα που είχαν εκταφεί το 2017. Η ανάλυση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης απέδειξε ότι τα βακτήρια δεν κατέληξαν στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή από τη γύρω περιοχή.
Ο Πάμπλο Νερούδα (Ρικάρντο Νεφταλί Ελιέθερ Ρέγιες Μποσοάλτο) γεννήθηκε στο Παράλ της Χιλής, στις 12/7/1904, διακρίθηκε στα γράμματα και γυμνασιόπαιδο, ακόμα, δημοσιεύει ποιήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, με διάφορα ψευδώνυμα και τελικά υιοθετεί το Νερούδα, από τον Τσέχο συγγραφέα Γιαν Νερούντα.
Το 1927 μπαίνει στο διπλωματικό Σώμα. Από το 1934-1937 είναι διπλωμάτης στην Ισπανία. Παίρνει μέρος στη μάχη του ισπανικού λαού. «Ο κόσμος άλλαξε κι έχει αλλάξει και η ποίησή μου», λέει κάπου. Το 1937 γράφει την ποιητική συλλογή «Ισπανία στην καρδιά». Το 1942 και το 1943 γράφει δυο «Τραγούδια αγάπης για το Στάλινγκραντ».
Στις 15/7/1945 οργανώνεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής, του οποίου εκλέγεται και γερουσιαστής. Με εντολή του παράνομου πλέον ΚΚΧ, βγαίνει στην παρανομία και φτάνει στο Παρίσι. Το 1950 έγινε μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Επισκέπτεται πολλές φορές την ΕΣΣΔ, όπου τις εμπειρίες αυτής της περιόδου της ζωής του καταγράφει στο λυρικό ημερολόγιο «Τα αμπέλια και ο άνεμος». Στην ΕΣΣΔ γνωρίζει σπουδαίους Σοβιετικούς δημιουργούς και τον Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Το 1951 του απονέμεται το βραβείο «Στάλιν».
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται τα «Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα τραγούδι απελπισμένο», «Γενικό Ασμα» («Canto general», που μελοποίησε ο Μίκης), «Οι στίχοι του καπετάνιου», «Ολη η αγάπη», «Το βιβλίο των ερωτήσεων» κ.ά.
Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ συζήτησαν πάλι τις «κοινές ανησυχίες» τους για τις ενέργειες της Κίνας
Από τη Γαλλία ξεκίνησε τις πολυήμερες επαφές του στην Ευρώπη ο Γουάνγκ Γι, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, ο οποίος αναμένεται να εκπροσωπήσει τη χώρα του και στη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας, αύριο Παρασκευή, στην πρώτη διά ζώσης συμμετοχή του Πεκίνου μετά από 3 χρόνια.
Το πρόγραμμα του Γουάνγκ περιλαμβάνει ακόμα επίσημες επισκέψεις σε Ουγγαρία και Ιταλία, ενώ η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί στις 22 του μήνα, με τελικό σταθμό τη Ρωσία.
Ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας «θα διεξαγάγει στρατηγική επικοινωνία, θα δώσει ώθηση για τη νέα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες και θα ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανταλλαγή απόψεων για τα σοβαρά παγκόσμια ζητήματα ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ». Πρόσθεσε δε (σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των «Global Times»), με αφορμή τις επαφές στη Ρωσία, ότι το Πεκίνο θα εργαστεί με τη Μόσχα για να προσθέσουν «νέα ορμή» στην κατεύθυνση που έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο χωρών για τη διμερή συνεργασία, να διαφυλάξουν τα έννομα συμφέροντα των δύο χωρών και «να συμβάλουν από κοινού στην παγκόσμια ειρήνη».
Κινέζοι αναλυτές παρατηρούσαν ότι «μέρος των επιδιώξεων αυτού του ταξιδιού είναι να υποχωρήσουν οι εντάσεις» με διάφορες χώρες, π.χ. της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε «να νιώθουν μικρότερη αντιπαλότητα απέναντι στην Κίνα», υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία αποχώρησαν από το σχήμα «16+1» (συνεργασίας 16 χωρών από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη με την Κίνα).
Στο μεταξύ, οι «κοινές ανησυχίες για τις πρόσφατες ενέργειες της Κίνας» (αερόπλοια σε αμερικανικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ουάσιγκτον συνέδεσε με κατασκοπεία) συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν προχτές στην Ουάσιγκτον η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και ο γγ της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ Στέφανο Σανίνο. Σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους και τον συντονισμό σχετικά με τη στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Συζήτησαν επίσης την «κοινή τους δέσμευση» να στηρίξουν τις «προσπάθειες ανόρθωσης» μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, με φόντο την επιτάχυνση γεωπολιτικών διεργασιών στην οποία συνέβαλε η τραγωδία που βιώνουν οι δύο λαοί.
Τουλάχιστον 20 συμφωνίες για την ανάπτυξη πολύπλευρων διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιστημονικής και της τεχνολογικής συνεργασίας υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Η εξέλιξη σημειώθηκε κατά τη δεύτερη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Ραϊσί, της πρώτης Ιρανού ηγέτη στην Κίνα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.
Σε δηλώσεις του ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν τόνισε ότι οι συνομιλίες που έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών «συνέβαλαν στη συνολική εξέταση» των σχέσεων σε διμερές, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, αλλά και στην άρση εμποδίων για την εφαρμογή της 25ετούς στρατηγικής συμφωνίας Κίνας - Ιράν, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στην Τεχεράνη το 2020.
Την αιφνιδιαστική απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της πρωθυπουργού της Σκωτίας και της αρχηγού του «Εθνικού Κόμματος Σκωτίας» (SNP) ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι η Νίκολα Στέρτζον, υποστηρίζοντας πως πήρε την απόφαση κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της πολιτικής της πορείας και όχι από «βραχυπρόθεσμες πιέσεις», υπονοώντας τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η νομοθεσία που προώθησε πέρσι για την αλλαγή φύλου ακόμη και σε εφήβους 16 ετών δίχως ιατρική σύσταση.
Επειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Στέρτζον εξήγησε την απόφασή της σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτήν τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις. Ομως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο».
Η 52χρονη Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος SNP και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Αλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτοτε η Στέρτζον, και μετά το Brexit, επέμεινε για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, κάτι που απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.
Συγκεντρώνοντας εκλογικές νίκες, η Στέρτζον εξασφάλισε για άλλη μια φορά τον Μάη του 2021 πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με τους Πράσινους. Ωστόσο, η Στέρτζον αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση του επίμαχου νομοσχεδίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό, ενώ ακριβώς μετά την ψηφοφορία ξέσπασε σκάνδαλο όταν ένα διεμφυλικό άτομο που καταδικάστηκε για τον βιασμό γυναικών πριν από τη «φυλομετάβαση» φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, προτού εν τέλει μεταφερθεί σε φυλακή για άνδρες.
Η Στέρτζον εξήγησε πως έδωσε εντολή για έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου ηγέτη στο κόμμα και πως θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να εκλεγεί αντικαταστάτης της.
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε χτες τη Νέα Ζηλανδία, μια μόλις μέρα μετά το προχτεσινό πέρασμα του κυκλώνα «Γκάμπριελ» από το Βόρειο Νησί, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 4 νεκρούς και πάνω από 10.000 εκτοπισμένους. Η δόνηση είχε επίκεντρο κοντά στην πρωτεύουσα, Ουέλινγκτον, 50 χιλιόμετρα από την πόλη Παραπαραούμου και εστιακό βάθος 48 χιλιομέτρων.
Η ανησυχία ήταν αυξημένη μετά τον κυκλώνα. Η αστυνομία έκανε λόγο για 1.442 άτομα με τα οποία είχε δηλωθεί ότι δεν επιτεύχθηκε επικοινωνία (δηλαδή αγνοούνταν) και εκφράζονταν φόβοι για αύξηση των θυμάτων... Στα θύματα περιλαμβάνεται και ένα παιδί, που θεωρείται πως πνίγηκε εξαιτίας «της ανόδου των υδάτων», στο χωριό Εξντεϊλ (ανατολικά).
Η κυβέρνηση του Κρις Χίπκινς κήρυξε εθνική κατάσταση εκτακτης ανάγκης για μια βδομάδα και υποστήριξε ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για να συνέλθουν οι πληγείσες περιοχές.
Στο Βόρειο Νησί (το ένα από τα δύο μεγαλύτερα νησιά που συναποτελούν τη χώρα), όπου ζουν πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας (περίπου 5 εκατομμύρια), σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 140.000 νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με προβλήματα ηλεκτροδότησης.