ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Νέο άλμα στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής που θερίζουν το λαϊκό εισόδημα

Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για την αύξηση τζίρου κατά 35,5% το 2022...

Eurokinissi

Νέο άλμα στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων καταγράφηκε και τον Ιανουάριο, με τα λαϊκά νοικοκυριά να βυθίζονται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες. Εκτός από την ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων αλλά και η απειλή των πλειστηριασμών δημιουργούν μία κατάσταση αδιεξόδου σε εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν «πάρτι», αφού το 2022 ο τζίρος τους σημείωσε αύξηση κατά 35,5% και συγκεκριμένα κατά 121 δισ. ευρώ! Και τα λαϊκά νοικοκυριά ψάχνουν να εξοικονομήσουν ακόμα κι ένα ευρώ για να βγουν οι υποχρεώσεις του μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν στο 7% και το «ράλι» στις τιμές των τροφίμων συνεχίστηκε. Ειδικότερα, η κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά εμφανίζει αύξηση 15,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες σκαρφαλώνουν στο 10,6%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν αύξηση κατά 25% σε γαλακτοκομικά και αυγά και τα βρώσιμα έλαια (συμπεριλαμβανομένου και του ελαιόλαδου) αύξηση 23,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

Οι τιμές στα κρέατα είχαν αύξηση 19,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 18,6%, στα λοιπά τρόφιμα 15,6% και στα λαχανικά και τις κατηγορίες καφές, κακάο και τσάι κατά 10,6%, ενώ τα μεταλλικά νερά είχαν αύξηση τιμών κατά 7,6%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (15,7%), τα υαλικά και τα επιτραπέζια σκεύη κατά 8,9% και στα φάρμακα κατά 6,1%.

Μείωση κατά 15,4% είχαμε στις τιμές του ηλεκτρικού, αλλά και αύξηση κατά 34,7% στις τιμές του φυσικού αερίου, 25% στα στερεά καύσιμα, 17,9% στο υγραέριο, 7,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 6,1% στα προϊόντα πετρελαίου και τα λιπαντικά.

Διψήφιες αυξήσεις είχαν υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων όπως είναι η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (52,4%), τα κόμιστρα ταξί (32,9%) και τα εισιτήρια πλοίων που είχαν αύξηση 26,9%. Οι τιμές σε κινηματογράφους και θέατρα είχαν αύξηση 16,9%, το πακέτο διακοπών 13,1% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία 8%.

Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 10,1%, στα μεταχειρισμένα κατά 8,4% και στις μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα κατά 10,4%, ενώ και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είχαν αύξηση κατά 12,2%.

Αύξηση κατά 2,9% σημειώθηκε στον τομέα της Υγείας, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αύξηση κατά 3,4% είχαμε στον τομέα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους - θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.

Αύξηση 2,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Δίδακτρα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, αύξηση 7,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: Εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία, ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία. Και αύξηση 5,4% σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.

Το «πάρτι» των ομίλων

Την ίδια στιγμή, το τσακισμένο εισόδημα του λαού μεταφράζεται σε «πάρτι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας το 2022 σε σχέση με το 2021 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 35,5%. Δηλαδή, ο τζίρος αυξήθηκε κατά περίπου 121 δισ. ευρώ και ανήλθε σε 461,2 δισ. ευρώ το 2022 έναντι των 340,2 δισ. ευρώ το 2021, με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να πηγαίνει στους ομίλους, την ώρα που οι επαγγελματίες στέναζαν από τις τεράστιες αυξήσεις.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 51,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη αύξηση κατά 2,2% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δ' τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 125 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2021, που είχε ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Εκπαίδευση (35,1%), ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης (4%).

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα ομιλιών και παρεμβάσεων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έχει ως εξής:

- Αύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου θα μιλήσει στη Βουλή για τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού, στη συζήτηση για την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς τον υπουργό Υγείας.

- Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Γαλάτσι, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Γαλατσίου (δημαρχείο, Αρχιμήδη 2 και Ιπποκράτους).

- Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Χαλάνδρι, στο κλειστό γήπεδο «Μάρκος Παπαδάκης» (Σοφοκλή Βενιζέλου και Σαρανταπόρου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ