ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Νέο πλαίσιο» επικίνδυνων παζαριών και διευθετήσεων

Η Τουρκία έχει προτείνει 6 σημεία για να «τρέξει» το παζάρι με την Ελλάδα, λέει ο Τσαβούσογλου

Την αυξημένη κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά επιβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, που μιλώντας σε ελληνικά ΜΜΕ, το Σάββατο, είπε ότι η Αγκυρα (στις πρόσφατες μυστικές επαφές των δύο κυβερνήσεων με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και το «πράσινο φως» των ΗΠΑ), πρότεινε στην Αθήνα 6 σημεία, μεταξύ άλλων «να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο», τονίζοντας ότι «κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα - βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Αγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε δε ότι «στο παρελθόν στηρίζαμε ο ένας τον άλλο ως γείτονες. Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις. Οπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ' οδόν προς το Χατάι θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Οχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας (...) Εχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».

Αλλά και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα δήλωσε την Κυριακή πως «τώρα, αξιοποιώντας και αυτή τη θετική ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τις δύο χώρες να ξεκινήσουν έναν αυθεντικό και ειλικρινή διάλογο για να επιλύσουν τα μεταξύ τους θέματα».

«Πρόθυμη να ανταποκριθεί η Ελλάδα»

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί», έσπευσε να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση μέσω διπλωματικών πηγών, μετά την αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου. Ενώ προς επιβεβαίωση φέρνουν και τις συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εγκαινιάζοντας κι έναν νέο γύρο εντάσεων.

Αλλωστε, οι διεργασίες για να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες διευθετήσεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, έχουν ζεσταθεί ιδιαίτερα μετά τον σεισμό στη γείτονα, με τις δύο κυβερνήσεις να καπηλεύονται και το κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στα «Νέα» και αναφερόμενος στην πρόσφατη μετάβασή του στην Τουρκία, στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό, τη συνάντησή του εκεί με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε: «Συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου». Χαρακτήρισε αυτή την «αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας, μετά από τρία χρόνια έντασης» «ευπρόσδεκτη», προσθέτοντας ότι «η ύφεση στην ένταση που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την τουρκική ρητορική μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης».

Ο ίδιος, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έσπευσε να ενημερώσει τους ομολόγους του για την επίσκεψή του στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας και, πέραν αυτού, να βάλει θέμα «πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα στα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία».

Τέλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είπε χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεινε την πόρτα του διαλόγου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις - όπως και το ΥΠΕΞ τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών - μέσα στις οποίες εμείς ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου και είμαστε πάντοτε διατεθειμένοι να συζητάμε».

Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του, συμφώνησε ότι «οι σεισμοί δημιούργησαν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία», έβαλε μόνο ένσταση «να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις» και αναρωτήθηκε αν «ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο», με φόντο τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης όπου ομονοεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα συναντήσει ανεπίσημα τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι θα πάει στη συνάντηση «με απόλυτη σοβαρότητα (...) για να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό». Πρόσθεσε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες, αλλά θα είναι μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε (...) Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, γνωρίζω πάρα πολύ καλά την κατάσταση πραγμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε από δικής μας πλευράς ό,τι είναι δυνατόν». Σχολιάζοντας δε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά εκτίμησε ότι «οποιοδήποτε γεγονός, ακόμη και ο σεισμός, ναι θεωρώ ότι μπορεί να φέρει κοντά τις δύο χώρες» και ότι «δεν είμαστε ενάντια στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Αθήνα (...) Εμείς θα επιδιώξουμε σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα νέο καλύτερο κλίμα να το αξιοποιήσουμε και σε σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα ομιλιών και παρεμβάσεων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έχει ως εξής:

-- Αύριο, Τετάρτη 22 Φλεβάρη θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Σταυρούπολης.

-- Την Πέμπτη 23 Φλεβάρη:

Θα παρευρεθεί στην παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (Οθωνος 47).

Στις 6.30 μ.μ., θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη μαζικών φορέων που οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Acropol», στα Καμένα Βούρλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ