ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζουν στον δρόμο του αγώνα

Eurokinissi

Ακόμα μια φορά στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν χτες οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, τα καλλιτεχνικά σωματεία, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους, που κρατά εδώ και δύο μήνες.

Με την παρουσία τους διεμήνυσαν ότι δεν πάνε πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους. Απαιτούν άμεση απόσυρση του ΠΔ 85 και της τροπολογίας 1565/2023, καμία υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καμία διάκριση σε απόφοιτους προ και μετά το 2003, συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, ίδρυση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης παράλληλα με το σχολείο.

Το μήνυμα πως «δεν θα δεχθούν την υποβάθμιση των πτυχίων τους» έστειλαν και από τη Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες και σπουδαστές Δραματικών Σχολών, με νέα διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι. Απαίτησαν αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και διαμήνυσαν συνέχιση του αγώνα τους. Η μαχητική πορεία κατέληξε στο ΚΘΒΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

«Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» του Μπρεχτ στη σκηνή

Τη «μακάβρια φάρσα» «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», όπου ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σημαδεύει τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό, ανεβάζει ο Αρης Μπινιάρης σε έναν νέο χώρο στην Κυψέλη, το Θέατρο «ARK» (Δροσοπούλου 197, Κυψέλη).

Το παραβολικό αυτό έργο είναι ένας παραλληλισμός της ιστορίας της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την Ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου.

Ο χαρακτήρας του Αρτούρο Ούι, που δομήθηκε από τον συγγραφέα πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ'», ερμηνεύεται στην παράσταση από τον Γιώργο Χρυσοστόμου.

Μαζί του και οι: Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Αρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης.

Παραστάσεις: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη - Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.15 και 21.00, Κυριακή 20.00.

«Berlin Alexanderplatz» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η παράσταση «Berlin Alexanderplatz», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - «Λευτέρης Βογιατζής», βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα - σημείο αναφοράς, του Αλφρεντ Ντέμπλιν, ενός από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, ενώ έχει αφήσει εποχή η διασκευή του σε μίνι σειρά από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ τη δεκαετία του 1980.

Οι αλλεπάλληλοι κύκλοι της ζωής ενός προσφάτως αποφυλακισθέντα. Ο κύκλος του έρωτα, ο κύκλος της τιμιότητας, ο κύκλος της επιβίωσης, ο κύκλος του θανάτου, μέσα από μια αλυσίδα από συναρπαστικά γεγονότα που συνθέτουν τον τραγικό βίο του Φραντς.

Η παράσταση του Στάθη Λιβαθινού αναδεικνύει την εποποιία ενός μικρού ανθρώπου στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου.

Αξίζει πραγματικά να τη δείτε!

Συντελεστές: Διασκευή: Ελσα Ανδριανού, Στάθης Λιβαθινός, με τη συμβολή των ηθοποιών της παράστασης. Στίχοι τραγουδιών: Αρης Τρουπάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Μιχάλης Λατουσάκης.

Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Αρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή 20.30, Σάββατο 21.00.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

«Το Ανάκτορο στην Ανω Τούμπα» με την Ελένη Γερασιμίδου

«Το Ανάκτορο στην Ανω Τούμπα» του Παναγιώτη Μέντη, με την Ελένη Γερασιμίδου, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου, ανεβαίνει για τρίτη σεζόν στο Θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι) κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.

Οταν στην ιστορία σου έχουν «γράψει» η μετανάστευση, η φυγή, ο ξεριζωμός, τότε η ευχή, η λαχτάρα, ο αγώνας για ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι σου, γίνονται συνειδητά ή ασυνείδητα το όνειρο και ο στόχος, χωρίς να νοιάζεσαι για το μάταιο ή το σκλάβωμα για την απόκτησή τους.

Στην ιστορία που κρύβει το «Ανάκτορο στην Ανω Τούμπα», τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και τη λαχτάρα να χτιστεί. Πόλεμοι, ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό, που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής.

Θα χτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του. Η τελευταία βασίλισσά του, η «Ελληνογερμανίδα» για τους περίοικους, κυρία Αγάπη - που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου - με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα, μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μια χώρας που, τι παράξενο, τα μυστικά τους κρύβονται μέσα στις κάμαρες και στα ντουλάπια ενός σπιτιού με όλα τα κομφόρ και την ηχώ μιας «μοναξιάς»...

Ο Α. Ρίζος ερμηνεύει Μάνο Λοΐζο

«Για μένα, ο χρόνος του Μάνου Λοΐζου δεν ξεκινάει από τη γέννηση ή από τον θάνατό του, αλλά από τη στιγμή που βρέθηκα μαζί του σε ένα δωμάτιο, με μια κιθάρα και την εφηβεία μου για οδηγό. Από τότε, δεν ήμουνα ποτέ ξανά μόνος».

Λόγια του Απόστολου Ρίζου για τη μουσική του «συνάντηση» με τον Μάνο Λοΐζο, η οποία ξεκίνησε το 2017, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ενασχόλησής του με το έργο του μεγάλου συνθέτη και μετά από προτροπή της κόρης του, Μυρσίνης.

Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά στο έργο του Λοΐζου, με ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που λειτουργούν σε διάδραση με ανέκδοτο υλικό και ηχογραφήσεις από το προσωπικό αρχείο του Μάνου. Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης εκλεκτές καλεσμένες ερμηνεύτριες, δίνοντας το στίγμα της γυναικείας παρουσίας στα τραγούδια του Μάνου.

Η παράσταση έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει αποσπάσει πολύ θερμές κριτικές και μαζί με την αγάπη του κοινού συνεχίζει το ταξίδι της ως ένα αυτόνομο μουσικό πρότζεκτ του Α. Ρίζου. Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στον «Σταυρό του Νότου», τον Δεκέμβρη του 2017 και το άλμπουμ αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό στιγμιότυπο με δώδεκα τραγούδια, που μεταφέρουν το κλίμα και το αίσθημα της παράστασης.

Πέρα από τις ερμηνείες του Α. Ρίζου, στο άλμπουμ περιλαμβάνονται και δύο ξεχωριστές στιγμές. Η παρουσία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, η οποία συμμετείχε ως επίσημη καλεσμένη τη βραδιά της ηχογράφησης, και η αυθόρμητη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο ως ακροατής.

Επαναλαμβάνεται «Η ιστορία της Μαρί»

Από την Κυριακή 5 Μάρτη και για κάθε Κυριακή του Μάρτη στις 8 μ.μ. επαναλαμβάνεται «Η ιστορία της Μαρί» του Ζωρζ Μπρασσάι στο θέατρο «Εκστάν» (Πατησίων και Καυταντζόγλου 5) για 4 μόνο παραστάσεις.

Ο Μπρασσάι στρέφει το βλέμμα του σε μια φτωχή, αγράμματη γυναίκα κάποιας ηλικίας, η οποία μένει με τον γάτο της σε ένα από τα δωμάτια υπηρεσίας στον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι και ζει καθαρίζοντας σπίτια.

Η καθαρίστρια Μαρί αποτυπώνει αυθεντικά την άθλια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Γαλλίας και 75 χρόνια μετά συνεχίζει να αντιπροσωπεύει την «ασήμαντη», την ευάλωτη γυναίκα, την οποία μπορεί κανείς να υποτιμήσει, να απαξιώσει, να εκμεταλλευτεί συναισθηματικά, οικονομικά, σεξουαλικά. Στέκεται αδύναμη μπροστά σε πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική ιεραρχία, την τάξη και την ηθική. «Πώς να παλέψω; Πώς να γλιτώσω από το στόμα του λύκου», μονολογεί, όταν πάνε να της πάρουν ακόμα και το δωμάτιό της.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη σκηνοθεσία, καθώς και τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζαν - Πωλ Ντενιζόν, ένας σκηνοθέτης με βαρύ βιογραφικό πίσω του, αφού υπήρξε για πολλά χρόνια ο ιστορικός βοηθός σκηνοθεσίας του Πίτερ Μπρουκ. Την καθαρίστρια Μαρί ερμηνεύει η βραβευμένη Ελένη Παπαχρηστοπούλου.

Κρατήσεις θέσεων: 2130210339 - 6974674513

Εισιτήρια: 10 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ το μειωμένο (γκρουπ, φοιτητές, άνεργοι)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ