ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
Σελ. /28
Τροπολογία του ΚΚΕ για επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω

Την απέρριψε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Το πάνδημο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής του Αιγάλεω, όπως και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, που απαιτούν την επίταξη τώρα του εκπαιδευτικού κτιρίου που στεγάζει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετέφερε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες.

Υπενθυμίζεται ότι το 9ο Δημοτικό Σχολείο κινδυνεύει με έξωση μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του δήμου με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, με τους γονείς να βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτός ο αγώνας έφερε και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει μεν ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες, ωστόσο η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα από τον δήμο.

Το ΚΚΕ έχει φέρει κατ' επανάληψη το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις, απαιτώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι δεν θα κινδυνεύουν σχολεία με έξωση.

Τώρα η τροπολογία κατατέθηκε στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά τη μίσθωση ακινήτων από ΟΤΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ανέπτυξε την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι «μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξωσης της σχολικής μονάδας από το κτίριο όπου στεγάζεται εδώ και 30 χρόνια, με βάση τη δικαστική απόφαση που μετά από μακροχρόνιες δικαστικές πράξεις μεταξύ του δήμου και των ιδιοκτητών έβαλε λουκέτο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 40 του σχετικού νομοσχεδίου, με βάση την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω. Είναι ομόφωνη η πρόταση. Και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω είναι με τη ΝΔ. Το λέμε εδώ για να ακούσετε».

Η παράγραφος που το ΚΚΕ απαίτησε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «επιτρέπεται η αναγκαστική διάθεση (επίταξη) εκπαιδευτικού κτιρίου, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 18 του Συντάγματος και την απορρέουσα υφιστάμενη νομοθεσία, όταν είναι μοναδικός χώρος της περιοχής που μπορεί να καλύψει επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απορρίπτοντας την τροπολογία, έθεσε θέμα καταλληλότητας και πρόσθεσε πως «αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι ζήτημα συνολικής κυβερνητικής επιλογής και όχι μόνο του υπουργείου Εσωτερικών. Με δεδομένο, βέβαια, πρώτα ότι θα υπάρξει γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας».

Απαντώντας, ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να θέτετε θέματα καταλληλότητας όταν λειτουργεί 30 χρόνια. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τώρα τον κόσμο, αλλά ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ξέρει πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».

Πρόσθεσε δε πως «υπάρχουν 100 μαθητές. 'Η οι 100 μαθητές θα συνεχίσουν να μορφώνονται ή θα πάρει το κτίριο ο ιδιοκτήτης, που εσείς τώρα του κάνετε πλάτες να το πάρει. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Μπροστά στους 100 μαθητές έχετε επιλέξει τον ιδιοκτήτη και δεν λύνετε το θέμα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις 11 Μάρτη το 3ο School Art Festival

Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Το 3o School Art Festival, με τίτλο «Δεν φτάνει να αγαπάμε την ειρήνη και τον άνθρωπο, πρέπει και να αγωνιζόμαστε γι' αυτά!», διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Μάρτη και καλεί όλα τα σχολεία να πάρουν αποφάσεις συνδιοργάνωσης, καθώς επίσης τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων να το στηρίξουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών σημειώνει ότι «το φετινό School Art Festival θα είναι ο τόπος συνάντησης όλων των μαθητών. Θέλουμε με τους αγώνες, τους στίχους, τα τραγούδια, τις ζωγραφιές μας, να στείλουμε μήνυμα πως αυτός ο κόσμος δεν είναι για εμάς, θα τον αλλάξουμε!

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή των μαθητών, που θα οργανωθεί από μαθητικά συμβούλια, από σχολεία από όλη τη Θεσσαλονίκη, από εμάς για εμάς!

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, με τις εξελίξεις στην Καλλιτεχνική Παιδεία και τον αγώνα μαθητών, φοιτητών και καλλιτεχνών για κατάργηση του ΠΔ85 και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Καλλιτεχνική Παιδεία, το Φεστιβάλ αυτό και η συμμετοχή μαθητών από το Καλλιτεχνικό και το Μουσικό Σχολείο, αλλά και καλλιτεχνών της πόλης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία!».

Στο κάλεσμά της προς τους μαθητές αναφέρει για το περιεχόμενο του φετινού School Art Festival: «Εναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, οι μαθητές δεν ξεχνάμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κανονικότητα του πολέμου, δεν συνηθίζουμε στις εικόνες φρίκης.

Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο, να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, να έχει σε ετοιμότητα βάσεις στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών "συμμάχων".

Δεν ανεχόμαστε μέσα στην πόλη μας να λειτουργεί ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Οργιζόμαστε με τις εικόνες της άγριας καταστολής και των συλλήψεων αγωνιστών μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που κατήγγειλαν την παρουσία ΝΑΤΟικών αρμάδων, που διεκδικούσαν Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών.

Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η χώρα μας δίνει πάνω από 3 δισ. κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ την ώρα που αφήνει τα σχολεία μας να ρημάζουν.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες - θύματα των πολέμων, όπως δείξαμε πρόσφατα την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας από την Τουρκία και τη Συρία.

Αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό, απομονώνουμε τους φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές.

Παίρνουμε θέση ενάντια σε όλα όσα μας εξόργισαν, μας συγκλόνισαν όλη την προηγούμενη χρονιά! Από το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, τις παγωμένες τάξεις, την ακρίβεια, τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά, τον θάνατο του 11χρονου από εγκληματική αμέλεια, τους χιλιάδες νεκρούς από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.

Αντλούμε δύναμη από το τέταρτο κύμα αλληλεγγύης που έδειξαν και δείχνουν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, από τα δεκάδες μαθητικά συμβούλια που πήραν αποφάσεις για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, από τους δεκάδες μαθητές που απέδειξαν πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παλεύει για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος

Το ζήτημα της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων Τμημάτων Μηχανικών από πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν αναδεικνύει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, με δράσεις και κινητοποιήσεις του.

Οπως σημειώνει, «οι φοιτητές γνωρίζουμε ότι με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, τα πτυχία μας βρίσκονται στον αέρα ενώ δεν προβλέπονται καν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όπως και στα υπόλοιπα τμήματα μηχανικών που πανεπιστημιοποιήθηκαν (π.χ. ΠαΔΑ, ΔΠΘ κ.λπ.) Την ίδια στιγμή έχουν ήδη βγει οι πρώτοι απόφοιτοι χωρίς να έχουν στα χέρια τους πτυχίο, παρά μόνο μια βεβαίωση σπουδών από τμήμα».

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στην πρόεδρο του Τμήματος, όμως δεν πήρε καμιά ουσιαστική απάντηση, αφού οι φοιτητές θα πρέπει να περιμένουν να πάρει το Τμήμα την πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και να περάσει αξιολόγηση από επταμελή επιτροπή. Απέναντι σε αυτά καλούν σε κλιμάκωση της πάλης με κινητοποίηση στον πρύτανη και νέες δράσεις ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

«Ολοι εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ξοδεύουμε τόσα χρήματα για τις σπουδές μας, έχουμε κοπιάσει για χρόνια και τελικά παίρνουμε ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν "πανεπιστημιοποιήθηκαν" τα Τμήματά μας, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ούτε της ΝΔ σήμερα έκαναν τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις παρά τις υποσχέσεις! Ολα αυτά, ενώ ο Σύλλογός μας δεν έχει μείνει αμέτοχος αφού έχουμε στείλει και επιστολή στην υπουργό Παιδείας και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση!», σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί άμεσα οι αρμόδιοι να δώσουν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των σχολών πανεπιστημιοποιημένων ΤΕΙ.

  • Την αναγνώριση των αποφοίτων του απαιτεί και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ, που με επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών διαμαρτύρεται για την απουσία των αποφοίτων του Τμήματος από το ΠΔ 85/2022 (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο). Με ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, το οποίο φέρει και τις υπογραφές 1.234 αποφοίτων του Τμήματος, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό για να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για τη συμπερίληψή τους στο ΠΔ 85 και τη δυνατότητα πρόσληψής τους στο Δημόσιο. Για το θέμα τους το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.
ΠΟΣΔΕΠ
Παραίτηση εκλεγμένου της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών»

Την απόφασή του να παραιτηθεί, από μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, γνωστοποίησε με επιστολή του ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, αντιδρώντας στη στάση της παράταξής του «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζει τη συμμετοχή στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης των Ιδρυμάτων (ΣΙ) και κατά συνέπεια τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

Στην επιστολή του ο Σ. Σωτηρόπουλος αναφέρει πως «για λόγους αρχής δεν μπορώ πλέον να εκπροσωπώ τη συνδικαλιστική παράταξη της "Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών" με το ψηφοδέλτιο της οποίας είμαι εκλεγμένος», καθώς «η έμμεση πλην σαφής πλέον στάση της παράταξης υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές για τα ΣΙ αποτελεί εκ των πραγμάτων στήριξη στο κεντρικό όργανο εφαρμογής του νόμου - πλαίσιο, διαρρηγνύει τους δεσμούς της με το πανεπιστημιακό κίνημα ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και τη μεταλλάσσει εκ των πραγμάτων σε παρατηρητή (ακόμη και συμμέτοχο) της κατεδάφισης του πανεπιστημίου όπως το ξέραμε».

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των συμβούλων στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των διευκολυντικών στάσεων εργασίας που είχαν προκηρυχθεί.

Σήμερα Τετάρτη 1/3, στη 1.30 μ.μ. οργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των συμβούλων στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 3/3, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για την ακύρωση της αξιολόγησης, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και συνολικά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, γονείς και μαθητές, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ