ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2023 - Κυριακή 5 Μάρτη 2023
Σελ. /40
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κυβερνητικές «ζυμώσεις» και κόντρες για την «πίτα» των κερδών

Η διανομή των χρημάτων από το Στοίχημα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου «άναψε» εκ νέου τις εσωτερικές αντιθέσεις

Eurokinissi Sports

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα «θέλω» των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, μέσω της διανομής νέου πακτωλού εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση του Στοιχήματος, ξεκίνησε νέο γύρο όξυνσης των ανταγωνισμών στον χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι κυβερνητικές αλχημείες για το μοίρασμα της «πίτας», αλλά και οι κόντρες μεταξύ των επιχειρηματιών του χώρου για το ποιος θα κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής, είχαν ως αποτέλεσμα εδώ και κοντά έναν μήνα να βρεθεί «στον αέρα» το πρωτάθλημα της Super League 2. Τα μέλη της Λίγκας της β' κατηγορίας προχώρησαν σε αναστολή της αγωνιστικής δράσης επ' αόριστον, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα λεφτά που έχουν να λαμβάνουν οι τέσσερις επαγγελματικές αθλητικές Λίγκες στη χώρα, σε ποδόσφαιρο (SL1, SL2), μπάσκετ (Basket League) και βόλεϊ (Volleyleague).

Μάλιστα η κατανομή των κομματιών της «πίτας» του Στοιχήματος από την κυβέρνηση έγινε αφορμή να υπάρξει και αναζωπύρωση στις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων εντός της Λίγκας. Σε ένα ακόμα έκτακτο ΔΣ, γεμάτο ένταση, που έγινε τη βδομάδα που πέρασε και στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν μέχρι και χειροδικίες μεταξύ παραγόντων, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της SL2 Λ. Λεουτσάκος. Στο ίδιο ΔΣ πάρθηκε απόφαση για επιστροφή στη δράση στις 11 Μάρτη, κάτι που φέρεται να προέκυψε μετά και τις συναντήσεις που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού η ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τη Λίγκα. Πριν λίγες μέρες μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός είχε θέσει την επανέναρξη του πρωταθλήματος ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση συζητήσεων με θέμα ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ποσού από το Στοίχημα που έχει να λάβει η SL2. Στις 8 Μάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Λίγκας για την εκλογή νέου προέδρου.


Eurokinissi Sports

Τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα της SL2 σχολίασε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχουν για τους παίκτες και τις οικογένειές τους τα κυβερνητικά τερτίπια για την ικανοποίηση των επιχειρηματιών, αλλά και οι κόντρες των τελευταίων για τα κομμάτια της «πίτας».

Οπως τόνισε: «Για μια ακόμη φορά εκατοντάδες αθλητές, παίκτες της Super League 2, είναι "στον αέρα". Απλήρωτα συμβόλαια, άνθρωποι με οικογένειες, με ανάγκες, χωρίς εισόδημα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Δεν μιλάμε για τις ΠΑΕ, ούτε για τους ιδιοκτήτες. Αυτοί θα βρουν την άκρη, θα τα βολέψουν μια χαρά. Μιλάμε για τους παίκτες. Σας λέμε ότι δεν κρατήσατε τη συμφωνία. Διαβάζουμε ότι άλλα χρήματα τους είχατε υποσχεθεί και αλλά τελικά τους δώσατε. Και σας ρωτάμε, τι θα γίνει με όλο αυτόν τον κόσμο; Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά, με τους αθλητές; Θα είναι τα θύματα δηλαδή των ΠΑΕ; Αποδεικνύεται τελικά ότι αυτοί είστε».

Οι κερδισμένοι και οι «ριγμένοι» του παζαριού

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, από τα λεφτά του Στοιχήματος αναλογεί στη SL2 το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις 24 από τις 30 ομάδες του πρωταθλήματος (εξαιρούνται οι δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ της SL1 - Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - καθώς και οι δύο ομάδες που δεν φέρουν πιστοποιητικό συμμετοχής - Ηρόδοτος, Απόλλων Λάρισας). Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 70.000 ευρώ για κάθε ΠΑΕ, ποσό μειωμένο σε σχέση με το περσινό, που ήταν γύρω στα 250.000 ευρώ, και επίσης πολύ μακριά από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για καταβολή ενός ποσού γύρω στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα μέλη της Λίγκας, με «βολές» κατά της κυβέρνησης και του υφυπουργού Αθλητισμού για την αλλαγή της προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το υπουργείο Οικονομικών (με την οποία ορίζονταν τα 5,1 εκατ. ευρώ). Υποστηρίζει μάλιστα η SL2 ότι η αλλαγή αυτή ήταν το αποτέλεσμα της κυβερνητικής προσπάθειας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των επιχειρηματιών της SL, που ζητούσαν περισσότερα. Την ίδια στιγμή, εντός της Λίγκας της πρώτης κατηγορίας ήταν έκδηλη η ικανοποίηση των επιχειρηματιών, καθώς όπως ανακοινώθηκε οι 14 ΠΑΕ της SL θα λάβουν το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμιά, αυξημένο σε σχέση με τα 1,2 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ.

Οξυνση των εσωτερικών αντιπαλοτήτων

Οι διεργασίες γύρω από την οικονομική «πίτα» έριξαν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των αντιπαλοτήτων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Προκλήθηκε σοβαρή ένταση μεταξύ των διοικούντων τη SL1 και τη SL2, μετά την άρνηση των πρώτων για συνάντηση - στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Λίγκα της β' κατηγορίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων της - με τους διοικούντες τη SL1 να καταφέρονται κατά συγκεκριμένων διοικούντων τη SL2 με βαρείς χαρακτηρισμούς και να τους κατηγορούν για παρασκηνιακές ενέργειες. Αντίθετα, στο πλευρό των αιτημάτων της Λίγκας της β' κατηγορίας στάθηκε η ΕΠΟ, όπως προέκυψε μετά από συνάντησή τους, αλλά και στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Οι κόντρες πάντως δεν έλειψαν ούτε στο εσωτερικό της Super League, παρά τη γενικότερη ικανοποίηση των μελών της Λίγκας για την αύξηση στα καταβαλλόμενα ποσά. Ως συνέπεια και των γενικότερων αντιμαχιών, ορισμένες ΠΑΕ (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) αντέδρασαν στην πρόταση της διοίκησης της Λίγκας για έκδοση ψηφίσματος αποδοχής της «δίκαιης κατανομής των χρημάτων», που μεταφράστηκε και ως προσπάθεια κάλυψης του υφυπουργού Αθλητισμού και των κυβερνητικών επιλογών. Αλλες ΠΑΕ, αν και ζήτησαν να υπάρξει λύση για τα ζητήματα της β' κατηγορίας, υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα ποσά που αφορούν την πρώτη κατηγορία.


Μπ. Τσ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με τον Σύλλογο Κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού και αθλητικά σωματεία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στην Ανατολική Αττική, θα συναντηθεί με τα ΔΣ του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού και των αθλητικών σωματείων ΑΣΟΧ Φοίβος, ΑΣΟΧ Αθηνά και ΑΟ Δίας, το Σάββατο 4 Μάρτη στις 6 μ.μ., στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE
Προτελευταία «στροφή» με δοκιμασία για την ΑΕΚ

Με την κατάσταση στην κορυφή να παραμένει ανοιχτή, το πρωτάθλημα της Super League οδεύει προς την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου με τη διεξαγωγή της 25ης και προτελευταίας αγωνιστικής. Ξεχωρίζει η δοκιμασία της 2ης (με αγώνα λιγότερο) ΑΕΚ, η οποία, «λαβωμένη» από σημαντικές απουσίες, αγωνίζεται στην Κρήτη με αντίπαλο τον ανεβασμένο ΟΦΗ. Από την άλλη, τόσο ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός όσο και οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ (3ος και 4ος αντίστοιχα) έχουν θεωρητικά τον πρώτο λόγο, αγωνιζόμενοι στις έδρες τους. Οσο για τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία, δύσκολο έργο έχουν ο Λεβαδειακός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ο Ιωνικός στην Τούμπα, ενώ η Λαμία υποδέχεται τον Αρη, που θέλει να κλειδώσει την 5η θέση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 4/3: Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος (20.00 - Novasports Prime)

Κυριακή 5/3: Ολυμπιακός - Λεβαδειακός (16.00 - Cosmote Sport 1), ΠΑΣ Γιάννινα - Βόλος (17.00 - Novasports Prime), Λαμία - Αρης (17.30 - Cosmote Sport 2), ΟΦΗ - ΑΕΚ (19.30 - Cosmote Sport 1), ΠΑΟΚ - Ιωνικός (20.30 - Novasports Prime)

Δευτέρα 6/3: Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός (19.30 - Cosmote Sport 1)

ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ
Για το χρυσό ο Τεντόγλου, ελπίδες στο επί κοντώ

Τα αγωνίσματα των αλμάτων εις μήκος και επί κοντώ συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση από ελληνικής πλευράς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που ολοκληρώνεται στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μάρτη.

Στο μήκος ο χρυσός Ολυμπιονίκης και δις νικητής στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, Μίλτος Τεντόγλου, θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του διεκδικώντας το τρίτο χρυσό σε Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου, στον τελικό της Κυριακής (09.10), καλούμενος παράλληλα να αντεπεξέλθει και στην παράδοξη απόφαση των διοργανωτών αυτός να διεξαχθεί στο πρωινό πρόγραμμα. Ο αθλητής του Γ. Πομάσκι πέρασε άνετα από τον προκριματικό, χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα και με καλύτερο άλμα στα 8,03 μ., δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τα 8,14 μ. του βασικού αντιπάλου του Τεντόγλου, Σουηδού Τομπίας Μόντλερ.

Στον τελικό του επί κοντώ γυναικών (Σάββατο 4/3 - 18.05) θα βρεθεί και η Κατερίνα Στεφανίδη, διεκδικώντας την επιστροφή της στο βάθρο της διοργάνωσης, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2017 στο Βελιγράδι. Η Ελληνίδα αθλήτρια προκρίθηκε με καλύτερο άλμα στα 4,55 μ., τρίτη καλύτερη επίδοση στα προκριματικά. Στο ίδιο αγώνισμα δεν τα κατάφερε η Νικόλ Κυριακοπούλου, μένοντας χαμηλά, στα 4,10 μ., και αποκλείστηκε.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής (18.00) διεκδικεί το Σάββατο το πρωί (09.00) ο Εμανουήλ Καραλής, ο οποίος διανύει περίοδο φόρμας και συγκεντρώνει υψηλές βλέψεις διάκρισης.

Ελληνικές παρουσίες μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχουν ακόμα στα προκριματικά των 60 μ. ανδρών (Νυφαντόπουλος), των 60 μ. εμπόδια γυναικών (Πεσιρίδου, Καραγιάννη) και των 60 μ. εμπόδια ανδρών (Δουβαλίδης).

  • Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ3.
BASKET LEAGUE
Επιστροφή με κομβικές κόντρες

Επιστρέφει στη δράση το πρωτάθλημα της Basket League, μετά από διακοπή περίπου τριών εβδομάδων για τη διεξαγωγή του Φάιναλ 8 του Κυπέλλου αλλά των αγώνων της Εθνικής ομάδας. Στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής ξεχωρίζουν οι κομβικές αναμετρήσεις για μια θέση στην πρώτη εξάδα, σε Περιστέρι μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Αρη και στην Πάτρα ανάμεσα σε Προμηθέα και ΠΑΟΚ. Κατά τ' άλλα η ΑΕΚ δοκιμάζεται στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, ενώ ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός στη Ρόδο με τον πολύ δυνατό στην έδρα του Κολοσσό. Στα αξιοσημείωτα και το ντέρμπι ουραγών στο Λαύριο. Αναλυτικά:

Σάββατο: Προμηθέας Πάτρας - ΠΑΟΚ (16.30 - ΕΡΤ3), Ιωνικός - ΑΕΚ (17.00 - ΕΡΤ Sports 1), Λαύριο - Απόλλων Πάτρας (17.00 - ΕΡΤ Sports 2), Παναθηναϊκός - Καρδίτσα (20.30 - ΕΡΤ3)

Κυριακή: Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός (17.00 - ΕΡΤ3), Αρης - Περιστέρι (20.30 - ΕΡΤ3)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ