ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συγκινητικές πρωτοβουλίες, κάλεσμα στα συλλαλητήρια

Αύριο στις 12 μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη | Με λουλούδια και μηνύματα αποχαιρετούν τους αδικοχαμένους συμφοιτητές τους στο ΑΠΘ

Στο ΑΠΘ
Στο ΑΠΘ
«Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων στις 12.00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία», αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής και Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Στο κάλεσμά τους τονίζουν ότι «κάθε φοιτητικός σύλλογος, κάθε φοιτητής και φοιτήτρια χρειάζεται να πάρει θέση. Ηδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, οι καταλήψεις στις σχολές, έχουν δείξει πως η νέα γενιά δεν συγχωρεί!

Γιατί αν κάτι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων! Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη - ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας! Με αυτόν τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα!

Από τη σύσκεψη συντονισμού στο Πάντειο
Από τη σύσκεψη συντονισμού στο Πάντειο
Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών - μαθητών - εργαζομένων στις 12.00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία».

«Δεν σας ξεχνάμε»

«Δεν σας ξεχνάμε» είναι το συγκινητικό μήνυμα που έστειλαν χθες από τους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα των σχολών τους οι φοιτητές του ΑΠΘ για τους αδικοχαμένους συναδέλφους τους στο έγκλημα στα Τέμπη.

Στα φουαγιέ του Πολυτεχνείου, της Νομικής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Τοπογραφίας και Γεωπονίας, οι φοιτητές άφησαν λουλούδια και ανάρτησαν τις φωτογραφίες και τα ονόματα των συμφοιτητών τους, δίνοντας υπόσχεση ότι θα αγωνιστούν ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Επίσης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ αποφάσισε τη μετονομασία της αίθουσας Δ12 σε αμφιθέατρο «Θώμη Πλακιά», προς τιμήν της φοιτήτριας του Τμήματος η οποία χάθηκε άδικα στα Τέμπη. «Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά της και τονίζουμε πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα γίνουμε η φωνή της!», σημειώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος.

Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, από κοινού με τον Σύλλογο των Διοικητικών Εργαζομένων, προχώρησαν και σε παρέμβαση στον πρύτανη, διεκδικώντας από το Πρυτανικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση διακοπής των μαθημάτων αύριο Τετάρτη, σε ελάχιστη ένδειξη σεβασμού απέναντι στους νεκρούς φοιτητές αλλά και προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, οι διοικητικοί εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα αυριανά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 12 μ. και στις 7 μ.μ., ενώ έχουν προγραμματίσει και σύσκεψη συντονισμού την Πέμπτη 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Αίθριο του Πολυτεχνείου.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Κοζάνη (που χθες άπλωσαν ένα μαύρο πανί στην είσοδο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο έκαναν καθιστική διαμαρτυρία), στη Λαμία κ.α.

Με ανείπωτη οδύνη το «αντίο» στην 22χρονη Αγάπη Τσακλίδου

Σε κλίμα ανείπωτης θλίψης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, η κηδεία της 22χρονης Αγάπης Τσακλίδου, ενός εκ των 57 θυμάτων του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη. Εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι της οικογένειας, συμφοιτητές και παλιοί συμμαθητές παρευρέθηκαν για να πουν το τελευταίο «αντίο». Η Αγάπη ήταν φοιτήτρια του τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στεφάνια στάλθηκαν από συγγενείς και φίλους, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τις Πρυτανικές Αρχές και Τμήματα του ΑΠΘ, φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και την φίλη της Αγάπης, Πίτσα Παπαδοπούλου.

Ο Αλέξης Αλεξίου, καθηγητής της, μίλησε για το πόσο η ίδια λάτρευε τη μουσική, την ποίηση, τη γνώση, λέγοντας πως «εκπροσώπησες με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή, ένα πλάσμα ομορφιάς, γνώσης και ευγένειας». Η νονά της, Ελευθερία Παπαδημητρίου, μίλησε για τις κοινωνικές της ανησυχίες, τη συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα και τις άλλες δραστηριότητες. «Είμαστε εδώ να σου πούμε, να το φωνάξουμε, ότι δεν θα ξεχάσουμε ούτε μια μέρα το έγκλημα - να σου υποσχεθούμε ότι θα παλέψουμε να μην ξαναγίνει. Για σένα, για όλα τα παιδιά που χάθηκαν μαζί σου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Τοκμακίδης, καθηγητής της στο Πανεπιστήμιο και οικογενειακός φίλος, μιλώντας για τα καλοκαίρια που η Αγάπη περνούσε με την φίλη της και κόρη του, είπε: «Εγώ και οι γονείς σου καμαρώναμε κάθε φορά που ήσασταν μαζί (...) Καθώς σας έβλεπα να μεγαλώνετε, η ελπίδα μου για έναν καλύτερο κόσμο και μια πιο δίκαιη κοινωνία μεγάλωνε και αυτή μαζί σας...». Σπαραχτικός ήταν ο λόγος της θείας της, Θάλειας Πανακλερίδου.

Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλειάδη, Γραμματέα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια και την οδύνη τους στον σύντροφο Γιώργο Τσακλίδη και την συντρόφισσα Ελένη Βασάρα για τον άδικο χαμό της μοναχοκόρης τους Αγάπης.

Την «φίλη και συναγωνίστρια» Αγάπη Τσακλίδου, εκλεγμένη με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο ΔΣ του φοιτητικού της συλλόγου, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και οδύνη το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στους γονείς και τους συγγενείς. Συλλυπητήρια εξέφρασαν επίσης η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Ντράπηκε και η ντροπή...

Την κατάπτυστη στάση άλλων δυνάμεων σε Φοιτητικούς Συλλόγους της Αττικής, την ώρα που συγκλονίζουν οι εικόνες χιλιάδων φοιτητών και μαθητών σε όλη την Ελλάδα που διαδηλώνουν για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα Διοικητικά Συμβούλια των ΦΣ Αθήνας, που μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Δυστυχώς, την ίδια ώρα της συγκλονιστικής έκφρασης χιλιάδων φοιτητών, υπήρξε μία θλιβερή εικόνα από τις παρατάξεις της ΔΑΠ, του Δικτύου/Βlocο (ΣΥΡΙΖΑ) και των ΕΑΑΚ, που προκάλεσαν αγανάκτηση στους φοιτητές που θέλουν να λέγονται άνθρωποι.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που ακόμα και αυτήν τη στιγμή εξοργιστικά υπερασπιζόταν την κυβερνητική πολιτική, έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, να καταγγέλλει την απόφαση των φοιτητών για καταλήψεις και αποχή, τα στελέχη της προσπαθούσαν με απεγνωσμένο τρόπο να πείσουν φοιτητές να μπουν για μάθημα, να μη σεβαστούν το πένθος και έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν "πολιτική σκοπιμότητα" τη θλίψη και την οργή των χιλιάδων φοιτητών που θρηνούν τους νεκρούς συναδέλφους τους... Με ανακοίνωσή της στη Φαρμακευτική, καλεί τους φοιτητές να σιωπήσουν μπροστά στο έγκλημα, περιμένοντας δήθεν τις αποφάσεις των δικαστηρίων... Των ίδιων δικαστηρίων που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων σιδηροδρομικών και έβγαζαν τις απεργίες τους παράνομες όταν διεκδικούσαν μέτρα ασφαλείας...

Από ό,τι φαίνεται, όμως, η παράταξη της ΝΔ δεν ήταν μόνη της. Βρήκε συμπαραστάτες στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Bloco/Δίκτυο). Πώς; Με τις κατάπτυστες ανακοινώσεις τους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη Φιλοσοφική, που κατήγγειλαν το μπλοκάρισμα των μαθημάτων και τη συμμετοχή των φοιτητών στη μεγάλη κινητοποίηση, ανακοινώσεις που δεν έβγαζαν τσιμουδιά για τις δολοφονικές ευθύνες του κράτους και της εταιρείας για το έγκλημα... Με τη στάση των εκλεγμένων με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που στα σωματεία των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τους συλλόγους ΔΕΠ, καταψήφισε πρόταση για στάση εργασίας την ώρα των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η κατά τα άλλα "αντικυβερνητική" ΕΑΑΚ έδωσε όλες τις δυνάμεις της για να μην πραγματοποιηθεί η μεγάλη πρωινή κινητοποίηση των φοιτητών και μαθητών την Παρασκευή. Την καταψήφισαν στα ΔΣ, καλούσαν τους φοιτητές να μη συμμετέχουν, διαδίδανε ψέματα ότι οι σχολές θα είναι ανοιχτές στηρίζοντας την απαράδεκτη στάση του υπουργείου, των διοικήσεων, άνοιξαν κατειλημμένες αίθουσες για να γίνουν μαθήματα την ώρα της κινητοποίησης θυμίζοντας άλλες πρακτικές και έφτασαν στο σημείο να αρνούνται έκτακτη συνέλευση διότι προετοιμάζουν "γλέντι" (!).

Το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε για όλους τους παραπάνω είναι ότι ντράπηκε και η ντροπή.

Στις θλιβερές αυτές πρακτικές γύρισαν την πλάτη οι χιλιάδες φοιτητές που έχουν ψυχή, καρδιά, συναίσθημα, αλλά και οργή για τους δολοφονημένους συναδέλφους μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι χιλιάδες φοιτητές που φωνάζουν με κάθε τρόπο ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!», τονίζουν μεταξύ άλλων οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ