ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κοινός παρονομαστής οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ., στην Αταλάντη (βλ. σελ. 14 - 15), απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, προχωρώντας παράλληλα σε έναν παραλληλισμό της διαχρονικής πορείας απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ΟΣΕ.

Με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, το Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες για την πορεία απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ΟΣΕ και το αφήγημα που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις.

«Σας θυμίζει κάτι το αφήγημα (;): "Ο σιδηρόδρομος είναι ζημιογόνος. Οι εργαζόμενοι κρατικοδίαιτοι. Πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος". "Με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων θα γίνουν επενδύσεις και θα έχουμε ασφαλή τρένα με φθηνό εισιτήριο. Θα έρθει ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας". Πόσο όμοιο είναι με το (;): "Η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα, ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οι εργαζόμενοι κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι, κάθονται και πληρώνονται, μένουν στους οικισμούς της και έχουν ψυγειοκαταψύκτες. Πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί για να απαλλαγεί ο Ελληνας φορολογούμενος. Οι επενδυτές θα εκσυγχρονίσουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, θα την λειτουργήσουν με ασφάλεια στην εργασία και σεβασμό στο περιβάλλον. Θα έρθει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας"», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Επισημαίνει ότι η εξοργιστική επίκληση του ανθρώπινου λάθους στο έγκλημα στα Τέμπη είναι αντίστοιχη με τις αναφορές ότι οι δεκάδες νεκροί και οι ακόμη περισσότεροι σακατεμένοι από τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και «της κουλτούρας εξοικείωσης με τον κίνδυνο που έχουν αναπτύξει οι εργαζόμενοι και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας».

«Στις καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, τους απαντούσαν ότι "δυσφημίζουν την εταιρεία". Στις καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας έλεγαν ότι "αναδεικνύοντας τα προβλήματα θα κλείσουμε την εταιρεία"», αναφέρει το Σωματείο, προβάλλοντας την αντιμετώπιση απέναντι στους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Ο σιδηρόδρομος και η ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως και τα ναυπηγεία, η ΕΛΒΟ, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ και συνολικά οι υποδομές που δίνονται από όλες τις κυβερνήσεις για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ολα αυτά εκποιήθηκαν, γεμίσαμε ανέργους και κάτεργα, ζούμε τη σημερινή κατάσταση έχοντας οι κυβερνήσεις "δεξί χέρι" μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που παίρνουν κατεύθυνση και τα παρουσιάζουν ως "ζημιογόνα", που τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματα είτε δεν τα προβάλλουν είτε με το αφήγημα "έχετε δικαίωμα στην απεργία, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εργασία, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές κ.λπ.", ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Αυτή είναι η αλήθεια και αποτέλεσμα αυτής της αλήθειας είναι τα θύματα στα Τέμπη, είναι τα θύματα στους χώρους δουλειάς, είναι οι άνεργοι, οι εκδικητικά απολυμένοι που αγωνίστηκαν για μέτρα προστασίας, τα καθημερινά δικαστήρια απέναντι σε συνδικαλιστές και αγωνιστές που αντιστέκονται σε αυτήν την πολιτική, η ασφυξία που δεν μπορούμε να ζήσουμε από την ακρίβεια, που μας παίρνουν τα σπίτια, μας κόβουν το ρεύμα κ.λπ.».

Να σημειώσουμε επίσης ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας κάνει γνωστό στην ανακοίνωσή του ότι, σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη για σήμερα συνέλευση να μετατίθεται για την Τρίτη 14 Μάρτη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια σε άδικες και εκδικητικές απολύσεις

Από τη χθεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις στη «Eurodrip»
Από τη χθεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις στη «Eurodrip»
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σπανόπουλου, στην αρχή της βάρδιας, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφου τους με την αιτιολογία ότι δήθεν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, που έγινε δύο μέρες μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας της 1ης Μάρτη, στην οποία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Ο εργαζόμενος που βρέθηκε στο στόχαστρο «έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναπτύξει το Συνδικάτο μας στον χώρο εργασίας, καθώς και στην προετοιμασία της 24ωρης απεργίας», σημειώνει το Συνδικάτο. Την απόλυση καταδικάζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η εργοδοσία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση και απειλεί με νέες απολύσεις, προφανώς για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Σήμερα όμως οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη.

Συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων στη «Rivulis - Eurodrip»

Στο μεταξύ, με νέα δυναμική κινητοποίηση χθες στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι απαίτησαν την ανάκληση των παράνομων και εκδικητικών απολύσεων στο εργοστάσιο της «Rivulis» (πρώην «Eurodrip») στα Οινόφυτα και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις προσπάθειες των εργοδοτών να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Με τον αγώνα και την πίεση που ασκούν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, ανάγκασαν το υπουργείο Εργασίας - που μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει σε σχετική επιστολή τους - να συναντηθεί με εκπροσώπους τους, να ακούσει τα αιτήματα και τα επιχειρήματά τους και να δεσμευτεί για παρέμβασή του.

Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη «Rivulis - Eurodrip», το Εργατικό Κέντρο Θήβας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και το κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Σπάρτακος», έχοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη εκπροσώπων συνδικάτων και εργαζομένων της Αττικής, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και ενός ακόμα εργαζόμενου στη «Rivulis» είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, καθώς «αποτελεί από πλευράς βιομηχάνων ένα μήνυμα προς γνώση και συμμόρφωση όλης της εργατικής τάξης, ένα προμήνυμα για το πού θέλουν να πάει η δουλειά. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους συνδικαλιστές και τον συνδικαλισμό», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συνδικάτων είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κ. Αγραπίδα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την εργοδοσία σε κοινή συνάντηση στο υπουργείο την Παρασκευή 10 Μάρτη, παρουσία των συνδικάτων.

«Ξέρουμε καλά πως μόνο μέσα από τον αγώνα θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τα αιτήματά μας. Και η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ισχυρούς αντιπάλους και τους νόμους του κράτους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να φωνάζουμε για το δίκιο μας, όπως κάναμε και σήμερα», δήλωσε ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Σπάρτακος».

Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα για την απόλυση στην «Demo»

Σε διαμαρτυρία σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ), συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους ενάντια στην απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου από την εταιρεία «Demo». Η κινητοποίηση οργανώνεται μαζί με την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου.

Ο εργαζόμενος, που απολύθηκε στα μέσα Δεκέμβρη, είναι δραστήριο μέλος του Συνδικάτου, συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους, ενώ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια σύστασης του επιχειρησιακού Σωματείου. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι κατά την προγραμματισμένη περιοδεία του στις 16 Φλεβάρη στις εγκαταστάσεις της «Demo» η εργοδοσία απαγόρευσε στον συγκεκριμένο συνδικαλιστή την είσοδο, ενώ ζήτησε «εξουσιοδοτήσεις» για τα μέλη της αντιπροσωπείας! «Μοναδική απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η συσπείρωση στο κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου και στο Σωματείο Εργαζομένων "Demo", και η διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα εξασφαλίζει αυξήσεις και θα κατοχυρώνει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», τονίζει το Συνδικάτο.

8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Σειρά δράσεων από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας

Με σύνθημα «Ανυποχώρητα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) προχωρά σε εκδήλωση για τον αγωνιστικό εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Επίσης, ο Σύλλογος καλεί σε συμμετοχή στις δράσεις που οργανώνει στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο, το ΕΣΥΝ και άλλους φορείς:

  • Την Παρασκευή 10 Μάρτη (7 μ.μ.) στην Αγορά Αργύρη, για τις εργαζόμενες στις τηλεπικοινωνίες, στις νέες τεχνολογίες και στον κλάδο των Κατασκευών.
  • Το Σάββατο 11 Μάρτη (7 μ.μ.) εκδήλωση - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος), από κοινού με το ΕΣΥΝ με θέμα «Γυναίκα και Ναρκωτικά».
Στην Κυπαρισσία

Την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας τιμά και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλλίας (μέλος της ΟΓΕ), με συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Κυπαρισσίας. Την κινητοποίηση στηρίζουν το παράρτημα Οικοδόμων του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας και η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλλίας.

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ.

Να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται καλεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., μπροστά στο κτίριο του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους, από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της για την απεργιακή κινητοποίηση, «η δραματική έλλειψη προσωπικού, με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων των τελευταίων χρόνων και με τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, να μην έχουν κάνει καμία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου, η εντατικοποίηση της εργασίας, ο αυταρχισμός, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η έλλειψη καθαριότητας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έρχονται να συμπληρώσουν το ζοφερό σκηνικό».

Στις διεκδικήσεις των εργαζομένων περιλαμβάνονται: Αύξηση του μισθού κατά 20%. Αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη που φέρνει ιδιώτες διευθυντές / γενικούς διευθυντές και ξεπουλά την περιουσία του ΕΦΚΑ και όλου του πλαισίου λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ