ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπούκωσε» από πολεμικό υλικό η Αλεξανδρούπολη

Περίπου 1.500 τεμάχια οπλισμού, μέσων και πολεμοφοδίων ξεφόρτωσαν οι Αμερικανοί την προηγούμενη βδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, σε άλλη μια διεκπεραίωση υλικού τους προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της περιοχής ως αμερικανοΝΑΤΟικού προπυργίου, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έδεσαν διαδοχικά στον ακριτικό λιμένα τα γιγαντιαία μεταγωγικά των ΗΠΑ «Liberty Pride» και «USNS Brittin». Τη διεκπεραίωση των φορτίων τους ανέλαβαν περίπου 200 στελέχη του 39 Transportation Battalion (635 Transportation Detachment) και του 839 Transportation Battalion (Surface Deployment and Distribution Command), τα οποία προηγουμένως είχαν αφιχθεί στην πόλη και αναπτυχθεί στα στρατόπεδα Κανδηλάπτη (οι Αμερικανοί τού αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A») και Γιαννούλη (Logistics Support Area «Αlex Β»).

Το υλικό ανήκει στην 1st Brigade Combat Team της 101st Airborne Division και στην 10th Mountain Division, που σταδιακά εισέρχονται στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας μονάδες που είχαν προηγουμένως εδώ οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μια εναλλαγή δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve», που ήδη από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκιες δυνάμεις των Αμερικανών στην Ευρώπη, πολλές από τις οποίες θα πάρουν άλλωστε μέρος και στη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe 23», που προγραμματίζεται να διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, μετά το έγκλημα στα Τέμπη και λόγω των κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών οι Αμερικανοί και οι ντόπιες ελληνικές αρχές, σπεύδοντας να διεκπεραιώσουν όλον αυτόν τον όγκο υλικού προς Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες, φέρονται να μίσθωσαν περί τις χίλιες νταλίκες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αναλάβουν τη μεταφορά του, ενδεικτικό κι αυτό του τεράστιου όγκου υλικού που διακινείται. Θυμίζουμε ότι μόνο από τον Ιούλη του 2020 - πριν δηλαδή το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία - και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 αναχώρησαν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 54 σιδηροδρομικές αποστολές για τα ΝΑΤΟικά Βαλκάνια και τη Βαλτική, δηλαδή περίπου 2 αμαξοστοιχίες τον μήνα, ενισχύοντας τις πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ενας συντονισμός και αστραπιαίες αντιδράσεις μπροστά σε «εμπόδια» και «απρόοπτα», που αποδεικνύουν ότι για τις ανάγκες των λυκοσυμμαχιών της ντόπιας αστικής τάξης και «κράτος υπάρχει» και μια χαρά «λειτουργεί» προς όφελός τους.

Και στα Βαλκάνια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανάληψης άλλης μιας αποστολής στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέβη την Κυριακή στην Πρίστινα, όπου είχε συναντήσεις με την Κοσοβάρα Πρόεδρο, Βιόσα Οσμάνι, τον πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι και την ομόλογό του Ντονίκα Γκερβάλα - Σβαρτς. Οι συζητήσεις εστίασαν στις «εξελίξεις στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας» και στην «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Το θέμα αυτό ήταν και ένα από όσα συζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίζει όσες «πρωτοβουλίες» ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ολα προκειμένου να διασφαλιστεί η αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» και παρουσία στην περιοχή, με ταυτόχρονη μείωση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ελληνική πλευρά φέρεται να μεσολαβεί ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα προκειμένου, με «οδηγό» τη γαλλογερμανική πρόταση (για μείωση τάχα των εντάσεων), να δημιουργηθεί ένα «πλαίσιο διαλόγου».


Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντησή του χτες με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «επιβεβαιώθηκε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ενώ ανακοινώθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, για τη συνεργασία με τομείς με αιχμή την Ενέργεια, τη ναυτιλία και προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, πιάνοντας και τα Ελληνοτουρκικά, διαπιστώνοντας μετά τους σεισμούς «μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική συμπεριφορά», κρίνοντας ότι «μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό», ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη «βούληση» Χριστοδουλίδη «να επανεκκινήσει ο σχετικός διάλογος για το Κυπριακό. Και να εκκινήσει μάλιστα ενδεχομένως και με πιο δυναμική ευρωπαϊκή εμπλοκή, την οποία η χώρα μας προφανώς θα στηρίξει και θα διεκδικήσει», αποσιωπώντας τους κινδύνους από την εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Αλλωστε, καθώς οι μπίζνες σέρνουν τον χορό των διευθετήσεων, στη συνάντηση συζητήθηκε και η «συνεργασία» Ελλάδας - Κύπρου στον τομέα της Ενέργειας, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι οι δυο χώρες γίνονται «πια πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που τώρα διαμορφώνεται», προσθέτοντας πως με τον Κύπριο Πρόεδρο θα προτάξει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (23-24/3), μεταξύ άλλων, την «προώθηση» της «πράσινης μετάβασης».

Στο ίδιο φόντο, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε κι αυτός για «την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «τα δεδομένα δεν είναι εύκολα». Εστειλε ωστόσο κι αυτός μήνυμα ότι εκτός από τις «πολλές προκλήσεις» στην περιοχή, «υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες».

Προηγούμενα ο Κύπριος Πρόεδρος συνάντησε την Ελληνίδα ομόλογό του Κατ. Σακελλαροπούλου.

Δηλώσεις Ακάρ υπέρ «διαμοιρασμού του πλούτου»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ έλεγε μέσα στο Σαββατοκύριακο για τα Ελληνοτουρκικά πως «ό,τι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ να λυθούν τα προβλήματα διά της οδού του διαλόγου, μέσω πνεύματος συμμαχίας. Λέμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι όποτε κληθούμε για διάλογο» και πρόσθεσε: «Το παν είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας τα. Ας τα λύσουμε. Και κυρίως το θέμα του Αιγαίου, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα φτιάχνοντας τις διμερείς σχέσεις μας, να καταφέρουν να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί μας. Είπαμε ξανά και ξανά ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου, κυρίως στο Aιγαίο».

Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Ακάρ είπε πως ήταν εποικοδομητική και θετική και ότι «τους ξαναείπαμε τις ευαισθησίες μας και τις απόψεις μας. Και με μια έννοια τους ξαναείπαμε την πρόσκλησή μας και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε όταν μας καλέσουν».

Στο μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται να βρεθεί η αναπληρώτρια γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που θα συναντήσει αφενός τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Χριστοδουλίδη, αφετέρου τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο τελευταίος, μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό «Monocle», είπε για τους Ελληνοκύπριους ότι «δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το ρολόι. Εκείνοι μιλούν ελληνικά. Εμείς μιλάμε τουρκικά. Δεν έχουμε τίποτα κοινό. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα - τίποτα άλλο». Στο σχετικό δημοσίευμα, τα Κατεχόμενα εμφανίζονται να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους ως αυτοτελές κράτος, με αναφορές π.χ. σε «16 δημόσια πανεπιστήμια που δέχονται χιλιάδες φοιτητές από την Αφρική και την Ασία», αλλά και «επενδυτές» που προέρχονται από το Ιράν και τη Ρωσία κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμπσον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έλεγε πως είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου», σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» και «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των υψηλότερων προτύπων πυρηνικής ασφάλειας».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
O ελλιμενισμός του «George H. W. Bush» μόνο οργή προκαλεί!

Την άφιξη του μεγαλύτερου και νεότερου αεροπλανοφόρου του αμερικανικού Ναυτικού στη Σούδα, για την «αναψυχή» των μακελάρηδων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα αναδεικνύει ότι ο ελλιμενισμός του αποτυπώνει «την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ανυπολόγιστα δεινά για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου είναι η απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και της προσήλωσης της πολιτικής τους όχι μόνο στη γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης, στην προώθηση του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού και των στόχων της ΕΕ και την υλοποίηση των ευρωατλαντικών αποφάσεων, αλλά και μίας ευρύτερης πολιτικής εχθρικής προς τον λαό και τα συμφέροντά του. Μίας πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια και την υγεία του λαού στον βωμό του κέρδους».

Θυμίζει επίσης την πρόσφατη παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, «η οποία σε δήλωσή της παραμονές του ερχομού του Μπλίνκεν στην Ελλάδα ανέφερε κυνικά ότι "δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση", φέρνοντας ως παράδειγμα τη "λεόντειο" συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου - με προδιαγραφές ΗΠΑ - για τη συνδιαχείριση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πρόσθεσε δε ότι "επί των στρατηγικών επιλογών της χώρας", εννοώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, "δεν υπάρχουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ"».

«Ο χανιώτικος λαός, αξιοποιώντας την πείρα του, έχει συμφέρον να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμα όλα τα ΝΑΤΟικά κόμματα μετά τις εκλογές, δίνοντας δύναμη στη δική του πάλη με ψήφο στο ΚΚΕ για νέους, μαζικούς, δυναμικούς αγώνες ενάντια στην πολεμική εμπλοκή», τονίζει η ΤΕ Χανίων του Κόμματος.

Επιστράφηκε πάραυτα η απαράδεκτη πρόσκληση!

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επέστρεψαν ως απαράδεκτη και προκλητική την πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης για «επίσκεψη» στο αεροπλανοφόρο «USS George H. W. Bush» στη βάση της Σούδας!

«Χωρίς ίχνος ντροπής η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, για λογαριασμό των φονιάδων των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προσκαλεί τοπικούς βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους σε επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο "USS George H. W. Bush», που έχει καταπλεύσει στον κόλπο της Σούδας στα Χανιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύουν την δουλικότητά τους στα "ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα"», τόνισαν και ξεκαθάρισαν: «Ας ψάξουν αλλού για "πρόθυμους" θιασώτες των γερακιών του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Τόσο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ όσο και οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κρήτης δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τους φονιάδες των λαών, κανένα φονικό τους όπλο, και δεν θα γίνουν πλυντήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκλημάτων».

Αίσχη ξανά από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Χανίων για να καταδικάσει την απαράδεκτη και τραμπούκικη συμπεριφορά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ναυτών του πληρώματος του αεροπλανοφόρου «G. Bush», που την Παρασκευή προκάλεσαν μια σειρά επεισόδια στον νομό Χανίων. Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, απαίτησε να τοποθετηθεί η δημοτική αρχή μπροστά στα έκτροπα που δημιούργησαν οι μεθυσμένοι ΝΑΤΟικοί στην πόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ