ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συνέχεια με συλλαλητήρια

Αγωνιστική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια σε διάφορες πόλεις της χώρας τις επόμενες μέρες

Με κύριο καθήκον την οργάνωση του κόσμου της δουλιάς, τη συγκρότηση παντού επιτροπών αγώνα και συντονιστικών επιτροπών, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη δράση τους για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη, τη σκυτάλη του αγώνα έχουν πάρει επιτροπές, που σε μια σειρά πόλεις διοργανώνουν συλλαλητήρια, στα οποία εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα συμμετέχουν από κοινού με αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Τέτοια συλλαλητήρια οργανώνονται στο Αγρίνιο, στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στην Ιτέα, σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα το μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 5 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει ότι σήμερα γίνεται πιο καθαρή η ανάγκη οι εργαζόμενοι ν' αναπτύξουν τους αγώνες τους πάνω σε ένα πλαίσιο που θα λύνει προβλήματα και θα ικανοποιεί σύγχρονα δικαιώματα σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους αγρότες και τους ΕΒΕ, να εντάξουν στην πάλη τους τα προβλήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δημοκρατικών ελευθεριών, της παιδείας και της υγείας. Να δράσουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, να αντιπαλέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σημίτης - Γιαννίτσης

Στο μεταξύ χτες, για μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης αναζήτησαν, στα πλαίσια της στρατηγικής της κυβέρνησης, τρόπους για την προώθηση των αντιασφαλιστικών σχεδίων, όπως καθορίστηκαν και στις σχετικές συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Κύριο εργαλείο σ' αυτήν την επιχείρηση παραμένει ο «κοινωνικός διάλογος», που, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα αρχίσει από το Σεπτέμβρη, ενώ μέσα στον Ιούλιο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Σημειώνεται ότι στο έργο της επιτροπής θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, παρέχοντας έτσι την αναγκαία νομιμοποίηση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει το διάλογο της απάτης.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους, να μη δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στην πάλη με αποφασιστικότητα

Συλλαλητήρια ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης στις 21 και 26 του Ιούνη σε διάφορες πόλεις και στις 28 στη Θεσσαλονίκη

Με το σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω - Συνεχίζουμε» η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης για την Κοινωνική Ασφάλιση δίνει αγωνιστική συνέχεια στους αγώνες για τη σωτηρία και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με συλλαλητήριο που οργανώνει την Πέμπτη 28 του Ιούνη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών μαζών για το Ασφαλιστικό έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι ο λαός δεν κάνει πίσω. ΟΧΙ στον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη.

Οι ηγεσίες, όμως, των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΕΚΘ «κάνουν ότι δεν ακούν τον απόηχο των μεγαλειωδών απεργιακών συγκεντρώσεων... Δηλώνουν ότι αρκετά τράβηξαν οι αγώνες. Από Σεπτέμβρη "σοβαρεύονται", κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου-Προκρούστη των λαϊκών δικαιωμάτων».

Το Ασφαλιστικό, όμως, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αφεθεί στα χέρια κάποιων ηγεσιών που κολακεύονται να συνομιλούν με επιχειρηματίες, υπουργούς και τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Γι' αυτό τώρα οι εργαζόμενοι παίρνουν πάλι την υπόθεση στα χέρια τους. Δίνουν συνέχεια στον αγώνα, κλιμακώνουν την αντίσταση στα αντιλαϊκά σχέδια.

Οι συνδικαλιστές της Επιτροπής Αγώνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και πολλά εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης κινητοποιούνται δραστήρια για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο όχι μόνο εργαζομένων αλλά και άλλων λαϊκών στρωμάτων, μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, για να πάρει η κινητοποίηση παλλαϊκό χαρακτήρα.

Στην Κοζάνη

Συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιούνται και στο Νομό Κοζάνης με απόφαση των εκεί επιτροπών αγώνα. Στην Πτολεμαΐδα σήμερα Τρίτη 19 του Ιούνη στις 8 το βράδυ έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην Κοζάνη το συλλαλητήριο πραγματοποιείται μεθαύριο Πέμπτη 21 του Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

  • Στις Σέρρες πραγματοποιείται από το ΠΑΜΕ συλλαλητήριο την Τρίτη 26 του Ιούνη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Ημαθία επίσης θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και συσκέψεις για το Ασφαλιστικό σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.
  • Χτες το βράδυ εξάλλου συνεδρίαζε η Επιτροπή Αγώνα της Κατερίνης για τον καθορισμό της ημερομηνίας και άλλων λεπτομερειών για συλλαλητήριο με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση.
Στο ρυθμό του αγώνα

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ετοιμάζουν πυρετωδώς τα συλλαλητήρια για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης σε διάφορες πόλεις της Στερεάς - Εύβοιας και στο Αγρίνιο

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για τα συλλαλητήρια που έχουν κηρύξει οι Επιτροπές Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις 21 Ιούνη, έχουν μπει οι εργαζόμενοι στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στην Ιτέα της Φωκίδας και στο Αγρίνιο. Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, οι συνδικαλιστές και τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα ενημερώνουν τους εργατοϋπαλλήλους για τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και γενικότερα για την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, καλώντας τους σε κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στη δημιουργία μετώπου για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στην Εύβοια η Επιτροπή Αγώνα έχει αποφασίσει συλλαλητήριο στη Χαλκίδα την Πέμπτη 21 Ιούνη στις 7.30 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο. Το προηγούμενο Σάββατο και την Κυριακή έγινε εξόρμηση συνδικαλιστών στις λαϊκές αγορές της Νεάπολης (Χαλκίδα) και του Βασιλικού. Χτες, έγιναν εξορμήσεις στα εργοστάσια «Αλλατίνη» και «Παλίρροια», ενώ σήμερα θα μοιραστεί ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα στα εργοστάσια «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της SIEMENS) και «ΣΕΛΜΑΝ».

Στη Φωκίδα, η Επιτροπή Αγώνα και οι 22 φορείς που συμμετέχουν σ' αυτή διοργανώνουν συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 9 το βράδυ στην προβλήτα της Ιτέας. Το συλλαλητήριο στηρίζει, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

«Η αγωνιστική συμπαράταξη εργαζομένων - επαγγελματιών - αγροτών ήταν η καλύτερη απάντηση στα αντιασφαλιστικά μέτρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα. «Απαιτούμε όχι μόνο τη διατήρηση των δικαιωμάτων μας, αλλά διεκδικούμε μέτρα που θα απαντούν στις αυξημένες, σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού» σημειώνει.

Με σύνθημα «κανένας κοινωνικός διάλογος» σε κανένα «καθαρό τραπέζι» και «καμία διαπραγμάτευση στα κατακτημένα με αίμα δικαιώματά μας», η Επιτροπή Αγώνα Λαμίας για την κοινωνική ασφάλιση καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους συνταξιούχους και ανέργους, τη νεολαία, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης και διεύρυνσης της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια τους και να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται και οι περιοδείες και εξορμήσεις συνδικαλιστών και μελών της επιτροπής σε εργασιακούς χώρους της περιοχής, όπου συναντούν τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων. Τέτοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ Λαμίας και σε εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης Λαμίας.

Αγρίνιο

Να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με κάθε πρόσφορη μορφή αγώνα καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες η Επιτροπή για την Κοινωνική Ασφάλιση που διοργανώνει συλλαλητήριο στο Αγρίνιο, την Πέμπτη 21 Ιούνη, στην πλατεία Δημοκρατίας στις 8.30 μ.μ.

Οι δέκα φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Αγρίνιο υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη αυτού του αγώνα πρέπει να είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, η ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας.

Αποτιμώντας τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί με τους αγρότες και τους ΕΒΕ, τον εμπορικό κόσμο, ενωμένοι έδειξαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν αυτά που με αγώνες έχουν κατακτήσει.

Στόχος οι εισφορές υπέρ τρίτων

Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπήκαν και οι εισφορές υπέρ τρίτων, πάνω στις οποίες στηρίζονται τα έσοδα πολλών ασφαλιστικών ταμείων, μεγάλων και μικρών, καθώς, όπως έγραψε το ΒΗΜΑ της Κυριακής, αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο πιθανότατα θα επιβάλει την κατάργησή τους.

Η προσφυγή στο Δικαστήριο έγινε από την Κομισιόν, ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή το καθεστώς που διέπει τα Ταμεία Νομικών και Πρόνοιας Δικηγόρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν δεδομένο η εισήγηση της εισαγγελέα, η οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης κάθε έμμεσου φόρου. Ενας τέτοιος φόρος είναι και το αγγελιόσημο υπέρ των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων, όπου δεν υπάρχει όμως εργοδοτική εισφορά.

Η υπόθεση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία θα πρέπει να είναι τα ίδια.

Με λίγα λόγια, η «δικαιοσύνη» έρχεται να κάνει υποχρεωτικές πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου στην Ευρώπη, «αθωώνοντας» τις εθνικές κυβερνήσεις για τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους! Η «βιομηχανία» αποφάσεων κατά των συμφερόντων των εργαζομένων, σε μια περίοδο αντιασφαλιστικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, προσφέρει ένα ακόμη χέρι βοήθειας στην επίθεση που με λύσσα διεξάγει το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ