ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λόγος ανησυχίας για τον λαό οι διαβεβαιώσεις για τη «σταθερότητα» των τραπεζών

Κλίμα εφησυχασμού προσπαθούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία σχετικά με τις εξελίξεις σε μια σειρά από τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης (βλέπε και σχετικό θέμα), με τελευταίο «κρίκο» την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, μετά την κατάρρευση της πρώτης.

«Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», σημείωσε χτες σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις όλων των διευθυνόντων συμβούλων των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών», που μέσα στο Σαββατοκύριακο αρθρογράφησαν για να καθησυχάσουν, επικαλούμενοι τη σταθερή κερδοφορία των τραπεζών και τη ρευστότητά τους, την «απαλλαγή» τους από τα «κόκκινα» δάνεια, τη συμμετοχή τους στο ευρωενωσιακό τραπεζικό σύστημα που «έχει πάρει τα διδάγματα της προηγούμενης κρίσης» κ.ά.

Ενα προς ένα βέβαια τα επιχειρήματα αυτά αποτελούν παραπάνω από «λόγο ανησυχίας» για τον λαό, αφού δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από την έκταση που θα πάρει η παρούσα κρίση, τις «αναταράξεις» και τα σπασμένα σκοπεύουν να τα φορτώσουν πάλι στον λαό.

Αυτό αφορούν και οι δεσμεύσεις για την επαρκή κερδοφορία και ρευστότητα των τραπεζών, με βάση τα δισ. που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα ληστρικά επιτόκια, αλλά και μια σειρά από προνόμια που τους εξασφαλίζουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, όπως οι «αναβαλλόμενοι φόροι», που πληρώνει ο λαός με ένταση της φοροληστείας. Την ίδια ώρα και η ένταξη στο ευρωενωσιακό τραπεζικό σύστημα διασφαλίζει ότι «πάραυτα» η όποια χασούρα θα φορτωθεί στον λαό. Ενώ και η «απαλλαγή» από τα «κόκκινα» δάνεια αποτυπώνει το νέο πογκρόμ απέναντι στη λαϊκή κατοικία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα μάλιστα που η άνοδος των επιτοκίων «κοκκινίζει» και ως τώρα εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού προσθέτει ως και τρεις παραπάνω δόσεις στους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών.

Χωρίς τέλος τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ

Μάλιστα, το ζήτημα της πορείας των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται και στην ατζέντα των «θεσμών», οι οποίοι θα βρεθούν από βδομάδα στην Αθήνα, για να ελέγξουν από κοινού με την κυβέρνηση την πορεία των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίκεντρο σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθούν η πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δίνει «πράσινο φως» για ξεσάλωμα των τραπεζών και των funds, η εκδίκαση των παλιών αιτήσεων από τον παλιό νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν, όπως και η πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών που έρχεται να «σφραγίσει» την πτώχευση δεκάδων χιλιάδων.

Επιπλέον στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και η πορεία παραπέρα «τσεκουρώματος» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων «pass», όπως π.χ. για την ενεργειακή φτώχεια που γιγαντώνεται, με φόντο και τις συστάσεις της ΕΕ για «πάραυτα» οριστική κατάργηση ακόμα κι αυτών των ελάχιστων μέτρων, κι ενώ οι πρόσφατες αποφάσεις δείχνουν επιτάχυνση της επιστροφής της λεγόμενης «περιοριστικής πολιτικής», με στόχο και την «αποκλιμάκωση» του πληθωρισμού, με τον λαό να πληρώνει τα σπασμένα.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ «PUBLIC ISSUE»
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη!

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις της 12ετίας ήταν αυτές για το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς πήραν μέρος πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της «Public Issue» για τον Μάρτη του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα καταγράφει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όσων είναι άνω των 17 ετών, δηλαδή η έρευνα δεν μπορεί να καταγράψει τις εκατοντάδες μαθητικές κινητοποιήσεις από μαθητές Γυμνασίων και πρώτων τάξεων του Λυκείου.

Στην ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες καταγράφονται και ορισμένα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων 12 ετών. Ετσι, σύμφωνα με το βαρόμετρο της «Public Issue», το 2011 (την περίοδο μετά το πρώτο μνημόνιο) συμμετείχε σε κινητοποιήσεις το 29% και το 2016, για το Ασφαλιστικό, το 27% του πληθυσμού.

Σε σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη, το 64% επιρρίπτει ευθύνη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση του σιδηρόδρομου - καταρρίπτοντας την προσπάθεια να χρεωθεί το έγκλημα με 57 νεκρούς σε ανθρώπινο λάθος - αλλά και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών, στην οποία επιδίδονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Το 58%, δηλαδή 6 στους 10, θεωρεί ότι «πολύ» και «αρκετά» ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την άποψη έχει το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική εταιρεία, ενώ την ίδια άποψη έχει και το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσον αφορά τα αισθήματα που κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, καταγράφεται ότι το 40% νιώθει οργή και αγανάκτηση, διαφοροποιημένα σε σχέση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας.

Μάλλον τα στοιχεία εξηγούν και το γιατί αυτή η έρευνα δεν έχει πάρει δημοσιότητα...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με φόντο ιμπεριαλιστικές κόντρες σε μια σειρά ζώνες

Με φόντο τις ιμπεριαλιστικές κόντρες σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, όπου υπερασπίζονται τη θέση τους ευρωενωσιακά μονοπώλια, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν το Ουκρανικό (συζήτησαν μεταξύ άλλων τις «προτεραιότητες» της ΕΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και για τη στάση τους εκεί απέναντι στη Ρωσία), ενώ συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στο Ιράν (αποφάσισαν κυρώσεις εναντίον άλλων 8 ατόμων και μίας οντότητας για παραβιάσεις κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων - η μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει πλέον 204 άτομα και 34 οντότητες της ιρανικής κυβέρνησης), στην Τυνησία και το Αφγανιστάν, όπως και οι εξελίξεις όσον αφορά τον «διάλογο» Βελιγραδίου - Πρίστινας. Σημειωτέον, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην από 27/2 αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα (για «διάλογο» και «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων) μίλησε για «σημαντική επιτυχία» και «κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», καθώς η ντόπια αστική τάξη έχει αναλάβει στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό να «τρέξει» την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλανικής.

Σε ένα άλλο ζήτημα, το ΣΕΥ παρέτεινε την «εντολή» της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Μεσόγειο «EUNAVFOR MED IRINI» έως τις 31/3/2025, για την παρέμβαση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στη Λιβύη, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην εν λόγω χώρα, διαδικασία όπου εμπλέκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και ελληνικά αεροσκάφη.

Ακολούθησε Κοινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, με θέματα συζήτησης την υλοποίηση της Στρατηγικής Πυξίδας, έναν χρόνο μετά την έγκρισή της, και τη στήριξη της Ουκρανίας από πλευράς ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η «Πυξίδα» αποτελεί τον μπούσουλα των Ευρωενωσιακών για την αντιπαράταξή τους σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίδικο τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σημειωτέον, προσερχόμενος στο ΣΕΥ ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Μαριούπολη δεν βοηθάει καθόλου, βεβαίως, την ατμόσφαιρα».

Προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», διαβεβαίωσε ότι «ναι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία», θυμίζοντας τα όσα έχει προσφέρει η κυβέρνηση, όπως και ότι «είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση παράδοσης» των τεθωρακισμένων BMP1, καθώς από τα 40 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία πλέον «μένουν δέκα από αυτά να παραδοθούν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις». Εκτίμησε δε ότι «στο πρώτο εξάμηνο του 2023» θα φύγουν κι αυτά για το Κίεβο.

Ολοκληρώθηκε άλλη μια ΝΑΤΟική άσκηση

Ολοκληρώθηκε άλλη μια ΝΑΤΟικής κοπής άσκηση, η «ΑΡΙΑΔΝΗ 23», στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Κρητικού Πελάγους, με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG2).

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» διεξάγεται σε ετήσια βάση και αφορά στην εφαρμογή διαδικασιών, τεχνικών και αντιμέτρων ναρκοπολέμου για την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος τύπου ναρκών, υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλών και ασύμμετρων απειλών.

Από ελληνικής πλευράς μετείχε πληθώρα μέσων και προσωπικού. Από την SNMCMG2 μετείχαν πλοία από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης μετείχαν οι ΗΠΑ (με 3 Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα και 6 χειριστές, καθώς και Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών), το Βέλγιο (με 1 AUV και 4 χειριστές), η Ιρλανδία (με 1 AUV και 6 χειριστές), η Ρουμανία (με 1 Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών) κ.ά.

Εξάλλου, την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμ. Μπουρολιάς, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium - NACS), που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας. Επισήμως συζητήθηκε «η περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη της αεράμυνας μέσω της αναβάθμισης των Αεροπορικών Βάσεων του ΝΑΤΟ και της επιτάχυνσης για την ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Συμμαχίας». Ζητήματα και τα δύο όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί τα εύσημα της λυκοσυμμαχίας, τόσο λόγω συνεχών εργασιών αναβάθμισης στα ελληνικά αεροδρόμια ώστε να δέχονται περισσότερα και μεγαλύτερα ιπτάμενα μέσα του ευρωατλαντικού άξονα, όσο και για το νεότευκτο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ