ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
Το γαρ πολύ...

Μαθήματα ...«τετράγωνης λογικής» παραδίδουν τα γνωστά παπαγαλάκια της ευρωατλαντικής προπαγάνδας, που προσπαθούν μάταια να συκοφαντήσουν και να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αποκαλύπτει και προειδοποιεί τον λαό για τους κινδύνους από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς. Με αφορμή μια «έρευνα» της αντιπολιτευόμενης ρωσικής εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», διακινείται αυτές τις μέρες στον Τύπο ότι το ΚΚΕ κατατάσσεται στις πιο «φιλορωσικές» δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, με κριτήριο τη στάση που κράτησε σε ψηφίσματα και αποφάσεις σχετικά με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να ταυτιστεί το ΚΚΕ με ακροδεξιές και άλλες δυνάμεις στην ΕΕ, που διατηρούν παραδοσιακά σχέσεις με το καθεστώς της Ρωσίας και στηρίζουν την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία. Η «λογική» όσων σκόπιμα αναπαράγουν τέτοιες αθλιότητες είναι γνωστή: Οποιος δεν είναι με το ΝΑΤΟ και δεν ασπάζεται το «δόξα στην Ουκρανία» της κυβέρνησης Ζελένσκι είναι με τη Ρωσία του Πούτιν!

... της θλίψεως

Τα ψηφίσματα που καταψηφίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι «πολεμικά ανακοινωθέντα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Είναι «καλέσματα» προς τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους πολεμικούς προϋπολογισμούς τους και να συνεισφέρουν με περισσότερα όπλα στον πόλεμο. Είναι κυρώσεις που πληρώνουν οι λαοί, την ώρα που τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια συνεχίζουν να κάνουν τρελές δουλειές ακόμα και με ρωσικές εταιρείες. Το ζόρι τους είναι λοιπόν ότι το ΚΚΕ δεν συγχρονίζεται με την ευρωατλαντική «χορωδία», που προσπαθεί να κάνει τους λαούς συμμέτοχους στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, ακόμα και κρέας για τα κανόνια τους σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. Τους κάθεται στον λαιμό ότι το ΚΚΕ διαδήλωσε από την πρώτη μέρα πως «δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών» και ότι αυτό το κάλεσμα βρίσκει απήχηση σε ευρύτερο λαϊκό κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ώρα που διακινούν τέτοιες βρωμιές, έρχεται η έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 να καταγράψει ένα 45% του ελληνικού λαού που «δεν εμπιστεύεται» την ιμπεριαλιστική συμμαχία, βυθίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη θλίψη τους τηλεβόες της ...ανεξάρτητης ΝΑΤΟικής δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Οπου βγει

«Οι προϋπάρχουσες της εκδήλωσης της πανδημίας ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είχαν ως συνέπεια οι κλίνες εντατικής θεραπείας που αναπτύχθηκαν να μην καταστεί εφικτό όλες να στελεχωθούν, όπως από τις ισχύουσες προδιαγραφές για την οργανική σύνθεσή τους προβλέπεται». Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποτελούν κυνική ομολογία του κράτους ότι ο λαός αφέθηκε «σαν το σκυλί στ' αμπέλι» την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα και τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν - πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες - έμειναν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα είτε να μη λειτουργούν, είτε να μην πληρούν τα στάνταρ ασφαλείας, είτε να υπολειτουργούν με προσωπικό από άλλες ΜΕΘ, που σημαίνει συνολική αποδυνάμωση των νοσοκομείων. Αυτά κατήγγειλαν από την πρώτη ώρα υγειονομικοί και σωματεία, διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και του προσωπικού του. Βεβαίως, ακόμα και αυτά τα «ευρήματα» αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «άλλοθι» για να προωθηθεί η ένταση της εμπορευματοποίησης στη δημόσια Υγεία, όπως συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης «για ένα αποτελεσματικό κράτος». Διαφωτιστική άλλωστε του τι σημαίνει αυτό είναι η πρόσφατη εγκύκλιος, που δίνει και επίσημα το «πράσινο φως» στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, αφού το προσωπικό δεν φτάνει για να τις στελεχώσει αποτελεσματικά. «Πάμε κι όπου βγει», σε μια ακόμα απειλητική για τον λαό εκδοχή.

Διαρκείας

Το σύνθημα «Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», που πλημμύρισε τους δρόμους όλης της χώρας μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ταιριάζει «γάντι» στα δεκάδες άλλα «Τέμπη» που βρίσκονται «σπαρμένα» παντού, από τα έργα υποδομής έως τους χώρους δουλειάς, αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού. Για παράδειγμα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε ότι «δεν θα δούμε μείωση των τιμών των τροφίμων το 2023, ούτε σταθεροποίηση (...) θα δούμε να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό», ο τζίρος των σουπερμαρκετάδων κατέγραφε αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 652 εκατ. μόνο για τον Γενάρη! Την ίδια ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδας κατέγραφε περαιτέρω αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων κατά 12%, ανακοινωνόταν νέο «ρεκόρ» ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, αυξημένες κατά 68% το 2022. Την ίδια ώρα που η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωνε μερίσματα για τους μετόχους της μέσα στον Απρίλη, τα λαϊκά στρώματα «τρώνε απ' τα έτοιμα» για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, όπως δείχνει η «εξαφάνιση» 1,4 δισ. καταθέσεων μόνο μέσα στον Γενάρη, κι ενώ πληρώνουν τρεις δόσεις παραπάνω στα δάνεια, εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων. Οποια πέτρα λοιπόν κι αν σηκώσει ο λαός, από κάτω θα δει τον ίδιο ένοχο για τα εγκλήματα διαρκείας σε βάρος του: Την καπιταλιστική κερδοφορία, όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που την υπηρετούν. Αυτήν την πείρα χρειάζεται τώρα να αξιοποιήσει. Να την κάνει απόφαση αγώνα και συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού, εφαλτήριο πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς.

1821 Το Πατριαρχείο, επιφορτισμένο από το οθωμανικό καθεστώς με το καθήκον του τοποτηρητή της ευταξίας στους υπ' ευθύνη του πληθυσμούς και εχθρικό προς τα φιλελεύθερα - αστικά ιδεώδη που έφερε η Επανάσταση του 1821, επιστρατεύει το όπλο του αφορισμού, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν, στα Ορλωφικά, στις εξεγέρσεις του 1807, του 1808 κ.ο.κ. Ο αφορισμός από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε' χαρακτήριζε την Επανάσταση «αχαριστία». Το κείμενο διαβάστηκε σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην υπόθεση του Αγώνα - ιδιαίτερα μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών - αλλά προκάλεσε και την κατακραυγή σημαντικού μέρους των καταπιεζόμενων λαών, που μέσα τους έκαιγε η φλόγα της Επανάστασης.

1903 Οι αδερφοί Ράιτ καταθέτουν αίτηση ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους, «Ιπτάμενη Μηχανή», δηλαδή το αεροπλάνο.

1910 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

1918 Το γερμανικό κανόνι «Βέρθα», τελευταίο επίτευγμα του μονοπωλιακού κολοσσού «Κρουπ», αρχίζει να βομβαρδίζει το Παρίσι από απόσταση 75 μιλίων.

1919 Συγκροτείται στο Μιλάνο της Ιταλίας το φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που αρχικά φέρει την ονομασία «Πυρήνες του Αγώνα» (Fasci de Combattimento).

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Αλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτυρόταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας ελευθερία σκέψης για τους φοιτητές.

1937 Επειτα από 15 μέρες σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ισπανίας συντρίβουν τις υπέρτερες δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και της φασιστικής Ιταλίας στην Γκουανταλαχάρα (Ισπανικός Εμφύλιος).

1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών στις εμπόλεμες περιοχές, όπου πέρα από τον θάνατο απειλούνταν από την πείνα, τις αρρώστιες αλλά και τα γκέτο της Φρειδερίκης. Η ΠΔΚ απευθύνθηκε για τη διάσωσή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες δέχτηκαν και φιλοξένησαν περίπου 25.000 παιδιά, όλα με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Τον Μάη του 1948 συστάθηκε και ειδική Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη και μέλη της την Ελλη Αλεξίου, τον Γιώργη Αθανασιάδη, τον Γιώργη Ζωίδη κ.ά.

1956 Το Πακιστάν ανακηρύσσεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ