ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η «σκυτάλη» στις νέες κινητοποιήσεις, στην κλιμάκωση της πολύμορφης δράσης

Συνδικάτα, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς έδωσαν μαχητικό «παρών» συζητώντας για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη
Συνέχιση και κλιμάκωση της πολύμορφης δράσης μέσα στον Απρίλη, με σύνθημα «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία» και προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς, ώστε να αποτελέσει μεγάλο σταθμό αγωνιστικής κλιμάκωσης για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, αποφασίστηκε μέσα από την πολύ μεγάλη εκδήλωση - σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Μια σύσκεψη όπου συμμετείχαν μαζικά δεκάδες εργατικά σωματεία, επιτροπές αγώνα, φορείς αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, γυναικών, κ.ά., με στόχο τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια σειρά από μέτωπα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές. Για τις συγκοινωνίες, την Παιδεία και την Υγεία, για το λαϊκό εισόδημα, την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, κόντρα στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για την προστασία της ζωής του λαού από σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός βίντεο με στιγμιότυπα από τον μεγάλο αγώνα των Γάλλων εργατών και διαβάστηκε στα Γαλλικά και στα Ελληνικά το κείμενο συμπαράστασης των εργατικών σωματείων. Αναδείχθηκε το νήμα που συνδέει τις κινητοποιήσεις χιλιάδων λαού για το έγκλημα στα Τέμπη, με τους δεκάδες χώρους δουλειάς στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο: Η δύναμη της εργατικής τάξης, που παράγει τον πλούτο, που κινεί τα πάντα!

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού που προχωρά στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και αναδείχθηκε η απαίτηση για δραστική μείωση των τιμολογίων, να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση των εργολάβων! Ανακοινώθηκε η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και απευθύνθηκε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία ενάντια στο έγκλημα της εμπορευματοποίησης του νερού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή έγινε οργανωμένος αγώνας

Εισηγητικά, ο Χρήστος Κυγιάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα απεργιακά συλλαλητήρια των τελευταίων πολλών χρόνων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού και στη Θεσσαλονίκη. «Οι συγκλονιστικές, οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι δεκάδες κινητοποιήσεις όλες τις προηγούμενες μέρες από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, μας γεμίζουν ελπίδα, αποφασιστικότητα. Γιατί έκαναν αυτό που έλεγαν: Εγιναν η φωνή των θυμάτων που θυσιάστηκαν για τα κέρδη των λίγων, η φωνή που ζητά δικαίωση για το έγκλημα στα Τέμπη!», είπε.

Τόνισε ότι «το έγκλημα στα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για χιλιάδες κόσμου! Της οργής και της αγανάκτησης για ένα σύστημα που όλα τα μετράει με το κόστος - όφελος, μετράει τις ζωές μας με τα κέρδη του! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους ότι θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με τη λαϊκή οργή! Γιατί αυτή η οργή έγινε αγώνας οργανωμένος χάρη στα σωματεία, και αυτός ο σπουδαίος αγώνας έχει καταφέρει ήδη πολλά!».

Σημείωσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στο κράτος των λίγων, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος - όφελος, και γι' αυτό κρατά ακόμη και σήμερα κλειστά τα Νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών. Ενάντια στο κέρδος που είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού, για τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Αλλά και ενάντια στις κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν η μία τη σκυτάλη στην άλλη, και στην καρδιά και στο μυαλό του λαού καταδικάστηκαν αυτές τις μέρες με το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια, ανέφερε την ανάγκη να μαζικοποιηθεί η οργάνωση παντού. «Είναι η μόνη διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους να μπούμε μπροστά για να δυναμώσουν τα σωματεία, να δημιουργηθούν νέα εκεί που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Να οργανώσουμε τη μαχητική μας διεκδίκηση για την ασφάλειά μας, την υγεία μας, όλα μας τα δικαιώματα. Προϋπόθεση είναι να πυκνώσουν με εγγραφές νέων εργαζομένων τα σωματεία, να γίνει υπόθεση των συνδικάτων η οργάνωση των εργατών σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να φτάσει το ελπιδοφόρο μήνυμα η οργή να γίνει αγώνας σε κάθε εργοστάσιο, αποθήκη, κατάστημα και γραφείο», είπε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι σήμερα όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια «κοιλάδα των Τεμπών». Οτι η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε με pass ούτε με ψευτοεπιδόματα και κουπόνια, και φυσικά δεν ξεγελιούνται με μια προεκλογική αύξηση λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό τους, που εξανεμίζεται από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Καταλήγοντας κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς με το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», για άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, βιομηχανικές περιοχές.

Με τη δύναμη των σωματείων για την ενίσχυση της πάλης

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, από τηλεφωνικά κέντρα, συγκροτημένα, με το ΣΕΤΗΠ, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας από την εργοδοσία, δεν πτοήθηκαν. Στην πλειοψηφία τους νέοι ηλικιακά, που πρώτη φορά δοκίμασαν τη δύναμη της απεργίας, που πρώτη φορά συμμετείχαν σε συλλαλητήριο». Ανέδειξε την οργή των εργαζομένων γιατί η δουλειά τους αξιοποιείται για να γίνονται ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, για να γίνονται παρακολουθήσεις, αλλά όχι για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση των όρων ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στο κύρος που απέκτησε το Σωματείο στους εργαζόμενους μέσα από τη δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα: «Το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις, οι συνελεύσεις, η συνεχής προσπάθεια να φωτίζουμε ότι το κέρδος και όσοι το υπηρετούν ευθύνονται για όσα αντιμετωπίζουμε, αλλά και άλλες δράσεις του ΣΕΤΗΠ, όπως πεζοπορίες, προβολές ταινιών, γενικά, δηλαδή, η ζωντανή λειτουργία του Σωματείου, είναι αυτά που έπαιξαν ρόλο ώστε το Σωματείο να έχει κύρος στους εργαζόμενους και να διαδηλώσουν οργανωμένα μέσα από αυτό!

Σε χώρους δουλειάς που το Σωματείο είχε "πόδια", εκεί που λειτουργούσε μια Σωματειακή Επιτροπή, μία Επιτροπή Αγώνα, εκεί είναι που περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν το βήμα. Τώρα γράφονται στο Σωματείο, με διάθεση να πάρουν πάνω τους μέρος της δουλειάς».

Στάθηκε ακόμα στις επιπτώσεις της λογικής κόστους - οφέλους για τους εργαζόμενους του κλάδου, με «ατυχήματα» (εναερίτες του ΟΤΕ), εντατικοποίηση της δουλειάς, ατελείωτα ωράρια και έλλειψη μέτρων υγιεινής, που οδηγούν σε εκτόξευση των μυοσκελετικών παθήσεων, προβλημάτων όρασης, ψυχοσωματικών παθήσεων, κρίσεων πανικού, κώφωσης κ.λπ.

Ο Γιώργος Πολύζος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ, μίλησε για τις μεγάλες μάχες που έδωσε η νεολαία μαζί με τον εργαζόμενο λαό και την ανάγκη συντονισμού της δράσης μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται. «Ολοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μέσα από τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις, στις πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων βγάλαμε και συνεχίζουμε να βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα. Πρώτα και κύρια ο αγώνας μας χρειάζεται να στοχεύει τους πραγματικούς υπεύθυνους για το έγκλημα και αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να δίνεται ξέχωρα από τον αγώνα των εργαζομένων». Πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που βάζει στο στόχαστρο τα επαγγελματικά δικαιώματα. «Αυτήν την πολιτική που προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, που προχωράει το χτύπημα στις σπουδές μας και τα πτυχία, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα».

«Συντεχνίες» είναι οι εργολάβοι, οι εταιρείες και το κράτος τους

Ο Θοδωρής Βαριδάκης, από την Επιτροπή Εργαζομένων στην «Hellenic Train», σημείωσε τη δύναμη που τους δίνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν, και αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τον λαό μπορούν να βάλουν σφραγίδα στις εξελίξεις, καθώς πίεσαν τους ενόχους, ανέδειξαν τον πραγματικό φταίχτη για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Απαντώντας σε όσους μιλούν για «συντεχνίες» των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο είπε χαρακτηριστικά: «Συντεχνίες υπάρχουν. Είναι οι εργολάβοι τους, το κράτος και οι εταιρείες τους που βάλανε όλοι το χεράκι τους για να συμβεί το έγκλημα».

Τέλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δεν θα επιτρέψουν να περάσει η κοροϊδία που συνεχίζεται με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου «γιατί πρόκειται για ημίμετρα στην καλύτερη. Δεν θα σταματήσουμε άμα δεν παρθούν όλα τα μέτρα στο ακέραιο για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου». «Θα τους ξεμπροστιάσουμε, το κράτος και την εταιρεία, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!», πρόσθεσε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εργαζομένων από μια σειρά χώρων δουλειάς που ανέδειξαν πώς εκφράζεται στους χώρους τους η πολιτική που μετράει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή του λαού. Από τον ΟΑΣΘ, την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στα «Praktiker», την ΕΥΑΘ, αλλά και συλλόγους φοιτητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ