ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος κύκλος αύξησης των επιτοκίων, με το βλέμμα στις τράπεζες

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα, παρά την προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να καθησυχάσουν τις αγορές για την «ανθεκτικότητά» του.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε ήπια αύξηση των επιτοκίων (0,25%) και άνοιξε τον δρόμο για παρόμοια στάση από τις Κεντρικές Τράπεζες χωρών της Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής, μετά από διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 0,5%. Η απόφαση πάρθηκε λίγες μέρες αφότου η Fed είχε ανακοινώσει ότι δάνεισε περίπου 12 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του μηχανισμού της 12ης Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.

Τα χρήματα αυτά δεν φάνηκαν πάντως αρκετά, καθώς πολλές αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζήτησαν μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, μετά την κατάρρευση τριών άλλων στις αρχές Μαρτίου, όταν καταθέτες με «μη εγγυημένες» καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους.

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς μία ακόμα τράπεζα, η First Republic Bank, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, λόγω συνεχούς υποχώρησης της αξίας των μετοχών της. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι «θα άξιζε τον κόπο» να εξεταστούν κάποιες αλλαγές στην ασφάλιση καταθέσεων.

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό μέλημα τη «σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος», ενώ, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε πως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν ήταν παρά ένα «εξωφρενικά γρήγορος τραπεζικός πανικός».

Μέχρι την Πέμπτη οι Κεντρικές Τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ είχαν αυξήσει κατά 0,25% τα δικά τους επιτόκια, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας τα άφησε αμετάβλητα. Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια επίσης κατά 25 μονάδες βάσης (διαμορφώνονται πλέον στο 3%), η δε Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,25%, κάνοντας στην πραγματικότητα τη χαμηλότερη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο. Είχε προηγηθεί αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στο 10,4%, από 10,1% τον Ιανουάριο.

Αξιοσημείωτη ήταν και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, που την Πέμπτη προτίμησε να αυξήσει (για τέταρτη φορά από πέρυσι) τα επιτόκια, κατά 0,50%, επιχειρώντας να δείξει αποφασισμένη να φρενάρει τον πληθωρισμό, που τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε αυξημένος στο 3,4%. Η απόφαση της Ελβετίας ταυτίζεται με εκείνη που πήρε προ ημερών η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%).

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις είχε ενδιαφέρον η αντίδραση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη, Ινιάτσιο Βίσκο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, όπου εκτίμησε ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών ήταν ένα «καμπανάκι» που χτύπησε «και για την Ευρώπη». Προειδοποίησε δε με νόημα πως στην Ευρώπη «δεν υπάρχουν εργαλεία για άμεση παρέμβαση, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες», ειδικά για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων σε μικρές και μεσαίες τράπεζες.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ενας 25χρονος Παλαιστίνιος το 87ο θύμα για το 2023

Συνεχίζονταν οι αντιδράσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου

Νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Τουλκαρέμ στη Δυτική Οχθη, το πρωί της Πέμπτης 23ης Μάρτη, είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός ακόμα Παλαιστίνιου μόλις 25 ετών.

Η επίθεση Ισραηλινών ξεκίνησε νωρίς το πρωί με πολιορκία στο σπίτι του νεαρού στο χωριό Ισμπάτ Σούφα. Μετά από ώρα, τον τραυμάτισαν θανάσιμα γαζώνοντάς τον με δεκάδες σφαίρες. Το θύμα λεγόταν Αμίρ Ιμάρ Αμπού Χαντιτζέχ και ήταν μέλος ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης. Ηταν ο 87ος Παλαιστίνιος που έπεσε θύμα των ισραηλινών κατοχικών αρχών από την αρχή του 2023 και ο πρώτος νεκρός από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ, στενός σύμβουλος του Εμιρατινού Προέδρου, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, στάλθηκε επειγόντως στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Χαλντούν αλ Μουμπάρακ τους επισήμανε ότι η σημερινή κατάσταση στα Κατεχόμενα αντιβαίνει στο πνεύμα της «συμφωνίας του Αβραάμ» που υπέγραψαν το 2020 Ισραήλ και ΗΑΕ. Ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, για να μην υπάρξουν συνέπειες στη συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Κνέσετ (Βουλή) ενέκρινε στις 23 Μάρτη με 61 ψήφους υπέρ και 47 κατά νομοσχέδιο που προστατεύει τον πρωθυπουργό από δικαστικές διώξεις. Πλέον, για να γίνει αναστολή της θητείας του θα πρέπει να παρθεί απόφαση από τα 3/4 των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή του 120μελούς Κοινοβουλίου. Η δε παύση από τα καθήκοντα ενός πρωθυπουργού θα γίνεται μόνο για σοβαρούς λόγους σωματικής ή ψυχικής ασθένειας.

Παράλληλα, την Πέμπτη, περίπου 500.000 άτομα διαδήλωσαν σε κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα, του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων κατά του νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων ενώ εκατοντάδες άλλοι έφεδροι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ή να υπακούσουν σε εντολές εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νομοθέτημα. Στις διαδηλώσεις έγιναν επεισόδια και δεκάδες προσαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο της κλιμακούμενης αντίδρασης, είχε διαρρεύσει ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, θα ζητούσε την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ για προχωρημένες διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και Ισραηλινών επιχειρηματιών για μετεγκατάσταση των εργαζομένων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και των οικογενειών τους στην Ελλάδα υπό τον όρο ελκυστικών κινήτρων.

ΚΟΥΒΑ
Εκλογές την Κυριακή για την Εθνοσυνέλευση

Εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή 26 Μάρτη στην Κούβα για την εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, που είναι η Βουλή της χώρας και το ανώτατο νομοθετικό σώμα. Θα εκλεγούν 470 αντιπρόσωποι (το 2018 ήταν 605) για θητεία 5 χρόνων και μετά την εκλογή τους θα εκλέξουν το Κρατικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της χώρας.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Κούβας, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποφασίζουν τα πρόσωπα που προτείνονται να είναι υποψήφιοι και θα πρέπει να πάρουν το 50% συν 1. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί και υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας στη διάρκεια όλης της θητείας τους. Δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 και εκλέγεσθαι άνω των 18 χρόνων.

Εκδήλωση για την 64η επέτειο της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης τιμά την 64η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης με εκδήλωση αφιερωμένη στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κούβας. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29/3, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, εκ μέρους των συνδικάτων ο Νίκος Θεοδωράκης και εκ μέρους του Συνδέσμου ο Νίκος Καρανδρέας.

ΗΠΑ
Αναδιάταξη πολεμικών αεροσκαφών

Τη μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς την περιοχή του Ειρηνικού, στην αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει η απόφαση για μεταφορά «γερασμένων» πολεμικών αεροσκαφών σε βάσεις χωρών της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να αναπτύξουν τα πιο σύγχρονα σε Ευρώπη και Ασία - Ειρηνικό. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), αφορά μεταξύ άλλων τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου Α-10 (που πρωτοφτιάχτηκαν τη δεκαετία του 1970). Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν «ήπιες» ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ