ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον δήμο

Σε αναβρασμό και αγωνιστική ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη μονιμοποίησή τους, βρίσκονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον δήμο Ηρακλείου, μετά και τις πρόσφατες μαζικές τους κινητοποιήσεις με αφορμή τη νέα παράταση στην ομηρία τους από το δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε με προσωρινή διαταγή να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας μέχρι να βγει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η αστική Δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά επικαλείται το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, που υπονομεύει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις που βάζουν εμπόδια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και δεν έχουν αναθεωρηθεί, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ.

Ετσι, πολύ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να βρεθούν στον δρόμο το προσεχές διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι, και σε αυτό το φόντο προχθές πραγματοποίησαν άλλη μια μαζική Γενική Συνέλευση, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου. Εκεί εκφράστηκε η αγωνία των εκατοντάδων εργαζομένων για το αν θα έχουν δουλειά τους επόμενους μήνες, με την πλειοψηφία τους να μεταφέρουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον διαχρονικό εμπαιγμό από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Οπως τόνισαν από το βήμα της συνέλευσης: «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Τόσα χρονιά δουλεύουμε σε αυτές τις θέσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τις θέσεις εργασίας που δικαιούμαστε. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να κατέβουμε στους δρόμους και η πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων, για να πιέσουμε τον δήμο και την κυβέρνηση να δώσουν οριστική λύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον δήμο Ηρακλείου. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό, ζητήθηκε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί η επικαιροποίηση της στήριξης εκ μέρους του δήμου και ενώπιον του δικαστηρίου, για τη διεκδίκηση της παραμονής τους στις θέσεις τους.

Τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετέφερε στους εργαζόμενους ο εκλεγμένος της στο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημήτρης Βρύσαλης, καλώντας «τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να διεκδικήσουν τη στελέχωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό». Οπως είπε, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στέκονται «διαχρονικά στο πλευρό τους μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, στους χώρους δουλειάς, στα δικαστήρια και στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να παρθεί απόφαση για τη με κάθε τρόπο στήριξη των συμβασιούχων για τη μονιμοποίησή τους». Κάτω από την αποφασιστική στάση των εργαζομένων, ο δήμαρχος αποφάσισε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τους εργαζόμενους να προγραμματίζουν και νέα δυναμική παρουσία έξω από το δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες

Σε σύσκεψη των εργαζομένων προχώρησε ο Σύλλογος στις 20 Μάρτη

Την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνει η ακραία υποστελέχωση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και διεκδικεί να παρθούν μέτρα. «Δεν θα περιμένουμε να συμβούν νέα "Τέμπη" σε βάρος κοινωνικά ευπαθών συνανθρώπων μας», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και καταγγέλλει πως 37 εργαζόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι καλούνται να διενεργήσουν 6.000 ελέγχους τον χρόνο!

Την ανακοίνωση του Συλλόγου έχουν καταθέσει Αναφορά στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος στις 20 Μάρτη, αναδείχθηκαν η ακραία υποστελέχωση καθώς και το ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία και στα καθήκοντα του προσωπικού στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής. Η κατάσταση αυτή, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «εγκυμονεί τον κίνδυνο "ανθρώπινου λάθους"».

Με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής νομοθετικής ρύθμισης της ΝΔ (άρθρο 79 του ν. 4954/2022) οι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) της κάθε Περιφερειακής Ενότητας καλούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους και στις Δομές - Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδιών κ.λπ. και άλλων γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων, τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για τους ελέγχους των δομών των Ενοτήτων στις οποίες υπηρετούν. «Με αυτή τη ρύθμιση ζητείται από 37 κοινωνικούς λειτουργούς - κοινωνικούς συμβούλους να διενεργούν 6.000 ελέγχους τον χρόνο, επιπλέον των κοινωνικών ερευνών και της εποπτείας στο πλαίσιο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, που τώρα ανέρχονται σε 941 υποθέσεις!», αναφέρει ο Σύλλογος.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς στο λιγοστό προσωπικό αναλογούν κρίσιμα καθήκοντα και ευθύνες. Μεταξύ αυτών, όπως εξηγεί ο Σύλλογος, η «εξαιρετικά σύνθετη, ευαίσθητη και αντικειμενικά χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης δεκάδων υποψήφιων θετών και αναδόχων γονιών», η αδειοδότηση και ο έλεγχος «δεκάδων προνοιακών δομών, ηλικιωμένων και παιδιών, που σήμερα βρίσκονται στα χέρια του κράτους, ιδιωτών, Εκκλησίας και ΜΚΟ», η διερεύνηση καταγγελιών παιδικής κακοποίησης ή παραμέλησης εκεί που το προσωπικό των δήμων δεν επαρκεί, η υποστήριξη της διοικητικής διαδικασίας παροχής επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ολα τα παραπάνω βαραίνουν μια χούφτα εργαζόμενους, καθώς οι κοινωνικοί λειτουργοί - κοινωνικοί σύμβουλοι «δεν ξεπερνάνε τους 6» σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής. Μάλιστα, στην ΠΕ Δυτικής Αττικής «δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός λειτουργός και οι υποθέσεις της βγαίνουν από τους συναδέλφους των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων». Στο μεταξύ, στο λιγοστό αυτό προσωπικό δεν παρέχεται δωρεάν η απαραίτητη επαγγελματική «εποπτεία», δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις με υπηρεσιακό όχημα ή με αποζημίωση, ενώ το πλαίσιο ελέγχου των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας έχει αποδειχθεί διάτρητο.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν μπορούν να κάνουν τους ανήξερους

«Ας μην κάνουν κυβέρνηση και περιφερειάρχες τους ανήξερους και να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα όταν "σκάει το κακό"», τονίζει ο Σύλλογος και θέτει επί τάπητος μια σειρά αιτήματα, όπως: Αμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Τα παιδιά χωρίς οικογένεια και τα κακοποιημένα παιδιά να εντάσσονται σε έναν ενιαίο πανελλαδικό κρατικό φορέα χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και Εκκλησίας, σε δομές που θα έχουν οργανική διασύνδεση με τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμου - Περιφέρειας - σχολείων. Αυτός ο φορέας θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του παιδιού, την τεκνοθεσία και την αναδοχή. Οι φορείς της προστασίας παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους, να βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα και παροχή του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, με ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου της λειτουργίας τους και νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει εγκλήματα εις βάρος τους. Παροχή δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας και συμβουλευτικής, αλλά και νομικής κάλυψης των υπαλλήλων της Κοινωνικής Μέριμνας. Εξασφάλιση των μετακινήσεών τους με υπηρεσιακό όχημα και οδηγό ή αποζημίωση των μετακινήσεών τους. Να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί η ρύθμιση για έλεγχο των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας από κοινωνικούς λειτουργούς - κοινωνικούς συμβούλους άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων. Να εξασφαλιστεί άμεσα διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας, με στελέχωσή τους με μόνιμο διοικητικό προσωπικό.

Ακόμα ένα «ατύχημα» με απορριμματοφόρο

Τον τραυματισμό εργαζόμενης σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Ζωγράφου. Η εργαζόμενη δούλευε στην αποκομιδή απορριμμάτων σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όταν διερχόμενο όχημα έπεσε πάνω στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε. «Αυτήν τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος μας», σχολιάζει το Σωματείο και προσθέτει πως η κατάληξη θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν τη στιγμή της σύγκρουσης κάτω από τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου.

«Το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί στη λίστα πανομοιότυπων εργατικών ατυχημάτων (πρόσκρουση οχήματος σε απορριμματοφόρο σε κεντρικό δρόμο) σε μία σειρά από δήμους, αρκετά από αυτά με τραγική κατάληξη. Ομως το αυτί της κυβέρνησης και των δημάρχων δεν φαίνεται να ιδρώνει. Παρά τις διεκδικήσεις μας κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλειά μας δεν λαμβάνεται», καταγγέλλει το Σωματείο. Ζητά να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις (καλύτερη χωροθέτηση των κάδων, αυτοκίνητο συνοδείας, διαφορετικό ωράριο, χρήση διαφορετικής τεχνολογίας αποκομιδής) προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων.

Επικίνδυνη η εκχώρηση αστυνομικών αρμοδιοτήτων στους δημοτικούς υπαλλήλους

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι σε δήμους καταγγέλλουν το γεγονός ότι αντί να αυξηθούν οι δαπάνες για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και για την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, η κυβέρνηση με νόμο αύξησε τις κατασταλτικές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που εκτός των άλλων δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζόμενους σε αυτή.

Τα παραπάνω αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν δύο εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας Ελευσίνας κατά τη διάρκεια επίδοσης τροχαίας παράβασης, την οποία καταγγέλλει σημειώνοντας πως για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι «η εκχώρηση αστυνομικών αρμοδιοτήτων σε δημοτικούς υπαλλήλους είναι επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλειά τους».

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, σημειώνει, «φέρνει τη Δημοτική Αστυνομία με γκλοπ και χειροπέδες αυξάνοντας τις κατασταλτικές αρμοδιότητές της (...). Στην περίπτωση αυτή, οι συνάδελφοι δημοτικοί αστυνόμοι θα έρχονται όλο και πιο συχνά σε καταστάσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά και των δημοτών.

Αντί να αυξήσουν τις δαπάνες προκειμένου να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες με μηχανολογικό εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, ώστε τον χειμώνα να μην πνιγόμαστε και το καλοκαίρι να μην καιγόμαστε, την ώρα που το σύνολο των υπηρεσιών είναι υποστελεχωμένο, που στη μεγάλη πλειοψηφία το προσωπικό είναι με ελαστικές μορφές εργασίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την καταστολή», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ