ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η γυναίκα στη λογοτεχνία»

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Εύα Νικολαΐδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με θέμα «Η γυναίκα στη λογοτεχνία, η γυναίκα δημιουργός, μούσα, ηρωίδα, αναγνώστρια της λογοτεχνίας», εκδήλωση αφιερωμένη στην 8η Μάρτη.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος, συγγραφέας και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τις λογοτέχνιδες της Θεσσαλονίκης Χριστίνα Γεωργιάδου, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου, Δήμητρα Μήττα, Μαρία Πολίτου, Ρία Φελεκίδου και Χριστίνα Ζωϊκίδου.

Η Εύα Νικολαΐδου μίλησε για τη γυναίκα στη λογοτεχνία αλλά και για τις προσωπικές εμπειρίες από τη γνωριμία της με σπουδαίες γυναικείες μορφές, όπως η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η Ελλη Αλεξίου και άλλες. «Η λογοτεχνία υπήρξε χώρος χειραφέτησης», τόνισε η ομιλήτρια, «ήταν ο προθάλαμος για να φτάσουμε στα άδυτα του προβλήματος. Τον βαθμό ισοτιμίας που πετύχαμε τον χρωστάμε και στις γυναίκες συγγραφείς».

Αναφέρθηκε επίσης σε γυναίκες ηρωίδες, που άξιζαν Νόμπελ, όπως οι τρεις γιαγιάδες που τάιζαν τα μωρά των προσφύγων στη Μυτιλήνη, ή όπως η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή ως «κυρά της Ρω», που «απομονωμένη σε έναν βράχο στο Καστελόριζο ανεβοκατέβαζε την ελληνική σημαία». Η ομιλία της διανθίστηκε από αποσπάσματα βιβλίων της για τις γυναίκες που γνώρισε, καθώς και από ένα απόσπασμα του βιβλίου του Γιάννη Σκραγκά «Η κυρά της Ρω».

Κεντρικό σημείο της ομιλίας της ήταν η αναφορά της στη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Θυμήθηκε ένα περιστατικό που συνέβη στη μητέρα της, που μετέφερε παράνομα προκηρύξεις όταν ήταν μόλις 12 ετών, και πρότεινε να αφιερωθεί η εκδήλωση στις άγνωστες και γνωστές ηρωίδες της Αντίστασης, που ενσάρκωναν τη λεβεντιά και την αυτοθυσία για την πατρίδα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τις λογοτέχνιδες της Θεσσαλονίκης, που καθεμιά προσέγγισε τον ρόλο της γυναίκας στη λογοτεχνία με τη δική της, ιδιαίτερη ματιά. Η Χριστίνα Γεωργιάδου αξιοποίησε την περίπτωση της Ελισάβετ Μαρτινέγκου, για να αναδείξει πλευρές της γυναικείας καταπίεσης, και διάβασε το ανέκδοτο ποίημά της με τίτλο «Ανθή». Η Χλόη Κουτσουμπέλη «έδωσε φωνή» σε γυναίκες που «δαιμονοποιήθηκαν, φιμώθηκαν, αδρανοποιήθηκαν» μέσα από τους μύθους και την Ιστορία. Η Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου αναφέρθηκε σε γυναίκες που συναντάμε στη λογοτεχνία αλλά και σε «εκείνη που καλείται να ξαναγεννήσει τον εαυτό της μέσα από τη γραφή». Η Δήμητρα Μήττα μίλησε για τη γυναίκα που διώκεται, υποφέρει και αγωνίζεται να επιβιώσει, εστιάζοντας στην προσφυγιά και τον κατατρεγμό λογοτεχνικών ηρωίδων. Η Μαρία Πολίτου ανέδειξε τον ρόλο της γυναίκας στο έργο του ποιητή Τόλη Νικηφόρου. Η Ρία Φελεκίδου ανέπτυξε έναν προβληματισμό σχετικά με τη «γυναικεία γραφή» και την κατηγοριοποίηση των λογοτεχνικών έργων με κριτήριο το φύλο. Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος για τη γυναίκα από την Χριστίνα Ζωϊκίδου.

Η εκδήλωση για τη γυναίκα στη λογοτεχνία αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ να έρθει σε επαφή με τους λογοτέχνες της περιοχής, να γνωρίσει και να αναδείξει το έργο τους, από τον Φλεβάρη του 2022 με την εκδήλωση για τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή δεκάδων λογοτεχνών.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Με νέα κινητοποίηση σήμερα απαντούν στα μέτρα της κυβέρνησης

Με νέα κινητοποίηση απαντούν οι καλλιτέχνες σήμερα στις έκτακτες ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και οι οποίες, ως «δωράκι» στους επιχειρηματίες του κλάδου, σμπαραλιάζουν τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ραντεβού δίνεται στις 12 μ. έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον τομέα του Πολιτισμού φανερώνεται για άλλη μια φορά η προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των ομίλων και των εργοδοτών, χτυπώντας τα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα 102-105 και 118 θεσμοθετείται το Μητρώο Απασχολουμένων στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα, για «τη χάραξη και υιοθέτηση αποτελεσματικότερων και δικαιότερων πολιτικών και, ιδίως, την εφαρμογή των υφισταμένων και την θέσπιση νέων δικαιωμάτων, παροχών, εργαλείων, πολιτικών και μέτρων στήριξής τους για τη βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης, εργασίας και ασφάλισής τους». «Κούφια λόγια», αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο για όσους κάνουν δεύτερη δουλειά προκειμένου να επιβιώσουν και για όσους δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ, καθώς η οικονομική τους δραστηριότητα είναι πολύ μικρή και αμείβονται με τίτλους κτήσης. Αποκλείονται, δηλαδή, αυτοί οι καλλιτέχνες που περισσότερο απ' όλους χρειάζονται στήριξη από το κράτος.

Στο άρθρο 106, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας σε παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής» ουσιαστικά νομιμοποιεί την παραπάνω, αφού διαχωρίζεται η πρόβα «ως άλλου είδους εργασία» από την «κύρια» εργασία, της παράστασης, δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος της μελέτης και της προετοιμασίας που χρειάζεται να δαπανά ο καλλιτέχνης πριν την πρόβα. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει με το «έτσι θέλω» κατά τη διάρκεια της πρόβας «ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας» (άρα ακόμα και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου), καταργώντας τη συνδρομή του σπουδαίου λόγου για καταγγελία σύμβασης. Και, μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο το περνά η κυβέρνηση αυτήν τη χρονική περίοδο, που είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε πολλούς χώρους.

ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Για τις εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών

Η Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών το περασμένο Σάββατο οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση σκηνοθετών για τις εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών, στη Σχολή Λ. Σταυράκου.

Τη συζήτηση, στην κατάμεστη αίθουσα, άνοιξε ο Κώστας Φέρρης. Μίλησαν πολλοί σκηνοθέτες, αναπτύσσοντας ζητήματα που τους απασχολούν και δείχνοντας την ανάγκη του χώρου να συζητήσει όχι μόνο τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τόσο τους σκηνοθέτες - δημιουργούς, όσο και ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα.

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν το ΠΔ 85 και οι αγώνες του προηγουμένου διαστήματος, η επικείμενη ένωση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ και Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το κλείσιμο των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Αστορ». Ενώ στο τέλος της συζήτησης αναφέρθηκε ότι σε δεύτερο χρόνο πρέπει να εξεταστούν και ζητήματα των παραστατικών τεχνών, όπως το χρόνιο πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και από εκπροσώπους σωματείων του καλλιτεχνικού χώρου, γεγονός που έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας των σωματείων είναι κοινός. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις, ανάμεσα σε άλλους, από τους Χρήστο Σκυλλάκο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Δημήτρη Καλαντίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Σοφιανό Πεσιρίδη, από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου & Κινηματογράφου, και Αντώνη Τολάκη, μέλος της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

ΜΥΚΟΝΟΣ
Μαζική καταδίκη της μαφιόζικης επίθεσης σε αρχαιολόγο

Κινητοποίηση καταδίκης της πρόσφατης μαφιόζικης επίθεσης σε αρχαιολόγο για υποθέσεις που χειριζόταν, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου, ενώ ακολούθησε πορεία.

Με την κινητοποίηση, σωματεία, φορείς και κάτοικοι έστειλαν μαζικά το μήνυμα καταδίκης της πρόσφατης επίθεσης που σημειώθηκε σε βάρος του αρχαιολόγου, αλλά και της στήριξης των εργαζομένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Παράλληλα διαμήνυσαν ότι η τρομοκρατία, η βία και οι απειλές δεν περνούν στους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, μίλησαν η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ο Δέδες Λιόνης, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, ο Γιάννης Βεριόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ιτσκος, εκπαιδευτικός και στέλεχος της ΚΟ Μυκόνου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους περιστατικά φυτρώνουν στο έδαφος της πολιτικής των κυβερνήσεων, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να γιγαντωθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης. Με συλλογικό αγώνα οι κάτοικοι μπορούν να βάλουν φρένο σε τέτοια φαινόμενα και στην πολιτική που τα εκτρέφει. Επισήμανε την ανάγκη να διερευνηθεί άμεσα και πλήρως η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την επίθεση, να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και να γίνει μόνιμη εγκατάσταση της Αρχαιολογίας στο νησί. Το κράτος να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ώστε να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα στο νησί και με ευθύνη του κράτους να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος, ώστε να προστατευθούν ο αρχαιολογικός πλούτος και το φυσικό κάλλος και ο πολιτισμός του νησιού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Ελένη Ασημακοπούλου, εκ μέρους της ΔΑΣ στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας πως «τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας και μαφιόζικων μεθόδων έναντι των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζομένων που μάχονται καθημερινά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των "αφεντικών της" επενδυτών, επιχειρηματικών ομίλων, μεγαλοξενοδόχων κ.ά., για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακυρώνει θεσμικά εμπόδια, όπως τον αρχαιολογικό νόμο, προκειμένου να επενδύουν με διαδικασίες fast track στο όνομα της "ανάπτυξης" και σε βάρος του αρχαιολογικού μας πλούτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ