ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Στο επίκεντρο ο ελπιδοφόρος λαϊκός αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Με πλούτο συμπερασμάτων από την αναμέτρηση με τη στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το νερό - εμπόρευμα, και με εφόδιο τις θέσεις του ΚΚΕ με αφετηρία το νερό ως κοινωνικό αγαθό, πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες η ημερίδα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το νερό. Η εκδήλωση έγινε λίγες μέρες μετά την ψήφιση του απαράδεκτου νόμου που προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Την εισηγητική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή στο ΔΠΘ (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), τον Κώστα Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο στο ΙΓΜΕ και ταμία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, τον Μανώλη Χαρατσή, οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και γενικό γραμματέα του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, τον Κώστα Ζαμπέτογλου, χημικό, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, και τον Μανώλη Μαστοράκη, μέλος της Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και έφορο του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αθανάσιος Σκόνδρας, πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.

Στο περιθώριο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την αντιπροσωπεία της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, όπου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ και η αγωνιστική πείρα από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν.

Το ΚΚΕ παλεύει για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του στάθηκε στη διαχρονική πορεία εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του νερού που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Τόνισε πως «η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού, των υποδομών, των υπηρεσιών συντήρησής του προχωράει τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ (...) συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ιδιαίτερα ότι «η λειτουργία της αγοράς με οπλοστάσιο όλους τους νόμους που προωθούν την καπιταλιστική κερδοφορία επιτρέπει όλη την γκάμα δραστηριοτήτων των ομίλων, που μπορούν κάλλιστα να κερδοφορήσουν είτε με πλήρη ιδιωτικοποίηση, είτε και χωρίς να έχουν το 51%».

Αναφέρθηκε εκτενώς στη διεθνή πείρα, με στοιχεία και παραδείγματα εμπορευματοποίησης με βάση τον ευρωενωσιακό σχεδιασμό και τις αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ. Και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «το ΚΚΕ δίνει μεγάλο βάρος στο γεγονός της αποκάλυψης ότι η όλη πορεία εμπορευματοποίησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στις επιχειρήσεις του κλάδου με τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, με αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης, με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με συνέπειες και στην ποιότητα του νερού». Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Με τη δυναμική των μεγαλειωδών αγώνων που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες, σημαδεύοντας και ενοχοποιώντας το καπιταλιστικό κέρδος και στους σιδηροδρόμους και στο νερό, με την ορμή των κινητοποιήσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία, προχωράμε πιο αποφασιστικά με βάση το καίριο σύνθημα αντιπαράθεσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, τεκμηριώνοντας ότι υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή βαρβαρότητα, αναδεικνύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και για τον κλάδο του νερού (...) την ανάγκη για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών, απέναντι σε οποιαδήποτε στάνταρ αντιλαϊκή αστική κυβέρνηση».

Σημαντικές πλευρές ανέδειξαν οι παρεμβάσεις

Ο Βασίλης Μπέλλος έκανε αναφορά στις μεγάλες δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη επιστημονική γνώση για αντιπλημμυρική θωράκιση και οι οποίες προσκρούουν «στη διαχείριση του ρίσκου και στην ανάλυση κόστους - οφέλους της ΕΕ». Σχετικά με τη λεγόμενη κλιματική κρίση, τόνισε ότι «πρόκειται για καθαρά πολιτικό και όχι επιστημονικό όρο, που έχει να κάνει με τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και με το ενεργειακό μείγμα που προωθεί το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο ή το κάθε τμήμα του κεφαλαίου».

Ο Κώστας Κοντοδήμος σημείωσε ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη και γι' αυτό και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Εκανε εκτενή αναφορά στους υδατικούς πόρους της Ελλάδας και στις διαφορές τους με τους αντίστοιχους σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ ανέπτυξε «τη θεώρηση του νερού ως εθνικού φυσικού πόρου κρίσιμου και απαραίτητου για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των υπόλοιπων αναπτυξιακών προγραμμάτων στον αγροτικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα».

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό, είναι το βασικό συστατικό για τη ζωή μας», είπε στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Σκόνδρας και ευχαρίστησε την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ «για την προσπάθεια που κάνει στην ανάδειξη του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης του νερού».

Ο Μανώλης Χαρατσής μίλησε για την πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αττική, τονίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, του νερού γενικότερα, δεν πρέπει να καθηλωθεί, να περιοριστεί στη διατήρηση της σημερινής μετοχικής τους σύνθεσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.

Είναι τεράστια η ευθύνη της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νερό».

Ο Κώστας Ζαμπέτογλου τόνισε ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ξεκίνησε με την είσοδό της στον "ναό" του τζόγου, το Χρηματιστήριο, επί ΠΑΣΟΚ το 2001. Από τότε ενισχύεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας στην ύδρευση και στην αποχέτευση, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς». Κάνοντας αναφορά στους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι «είναι υποκρισία να μιλάει κανείς για δημόσια επιχείρηση χωρίς να ανοίγει μέτωπο με τους εργολάβους που λυμαίνονται τον χώρο».

Η ημερίδα έκλεισε με την τοποθέτηση του Μανώλη Μαστοράκη, ο οποίος στάθηκε στη διεθνή πείρα από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε μια σειρά χώρες, τονίζοντας: «Το ζήτημα δεν ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά από την εμπορευματοποίησή του, όταν το κράτος μετοχοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης, που διαχειρίζονται το νερό ως εμπόρευμα και το μετατρέπουν σε κερδοσκοπικό μηχανισμό». Και αναφέρθηκε σε πλειάδα παραδειγμάτων προώθησης της στρατηγικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης, σε χώρες όπως Ιρλανδία, Βρετανία, Βολιβία, Χιλή, Νότια Αφρική κ.ά.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της περιοχής δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Ο λαός της Φθιώτιδας δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ σε σχόλιό της για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Λαμία, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη.

Κάνοντας λόγο για προεκλογική φιέστα που στήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, η ΤΕ Φθιώτιδας τονίζει ότι «ο λαός της Φθιώτιδας δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα δισεκατομμύρια που διαφημίστηκαν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού», τα δε έργα και οι επενδύσεις που παρουσιάστηκαν «δεν έρχονται να λύσουν τις ανάγκες του λαού της Φθιώτιδας, αλλά να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων». Και εξηγεί:

«Τέτοια επένδυση είναι η παραχώρηση, από το ΤΑΙΠΕΔ σε επιχειρηματικό όμιλο, των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα, άρα καμία αξιοποίηση προς όφελος του λαού, κάνοντας το δικαίωμα στην πρόσβαση στις ιαματικές πηγές εμπόρευμα.

Τέτοια επένδυση είναι η εξαγγελία για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο με ΣΔΙΤ, άρα ο λαός να πληρώσει και τη δημιουργία των Εστιών αλλά και την επομένη να καταβάλει ενοίκιο στις Εστίες των παιδιών του, κάτι δηλαδή που δεν έρχεται να λύσει την ανάγκη για να υπάρχουν πραγματικά και ουσιαστικά δωρεάν σπουδές σήμερα για τους φοιτητές.

Τέτοια επένδυση είναι η ανάπλαση της ΠΕΛ, ενός χώρου δηλαδή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, αλλά δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέτοια επένδυση είναι τα εκατομμύρια που θα δοθούν στους σύγχρονους οδικούς άξονες που διαφημίζονται. Είναι οδικοί άξονες που τους χρυσοπληρώνει ο λαός για να φτιαχτούν, και μετά τους χρυσοπληρώνει για να τους χρησιμοποιήσει. Και όταν φτιάχνονται, πνίγονται χωριά. Οσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να κάνει το άσπρο μαύρο, ο λαός της Φθιώτιδας έχει πείρα απ' όλα αυτά.

Την ίδια ώρα βέβαια που διαφημίζονται όλες αυτές οι επενδύσεις, δεν ακούστηκε κουβέντα για το τι θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης έχει σταματήσει εδώ και τόσο καιρό η παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο. Δεν ακούστηκε κουβέντα για τα αιτήματα που βάζουν οι αγρότες του νομού μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ακούστηκαν όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτήν την πολιτική που γεννά τέτοια εγκλήματα».

«Συνεπώς», καταλήγει η ανακοίνωση, «το κρίσιμο για τον λαό δεν είναι να δεχτεί αυτήν την πολιτική που έρχεται να εφαρμοστεί για την εξυπηρέτηση των λίγων, με τη γνωστή κατάληξη γι' αυτόν. Ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Εχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα κόμματα "μίας χρήσης". Ο λαός να προσέλθει στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Πώς θα αδυνατίσει τα κόμματα που απεργάζονται αντιλαϊκές πολιτικές και πώς θα δυναμώσει το ΚΚΕ. Γιατί όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ